SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çi̇n

QHA - Kırım Haber Ajansı - Çi̇n haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çi̇n haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin Çin ile dış ticaretinde dengesizlik devam ediyor Haber

Türkiye’nin Çin ile dış ticaretinde dengesizlik devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ocak ve temmuz ayı dış ticaret verileri, Türkiye’nin Çin ile dış ticaretinde önemli dengesizlikleri ortaya koydu. Ocak - Temmuz ayında Çin’in Türkiye’ye ithalatı, toplam ithalatın büyük bir kısmını oluştururken, Türkiye’nin Çin’e ihracatı oldukça düşük seviyelerde kaldı. ÇİN’DEN TÜRKİYE'YE İTHALAT ÜZERİNDEKİ BASKI Ocak - Temmuz ayında Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 4 milyar 155 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 13,9'unu oluşturdu. Çin, Türkiye'nin en büyük ithalat kaynağı olmaya devam ederken, Türkiye’nin Çin’e yönelik ihracatı bu durumu dengelemekte yetersiz kaldı. TÜRKİYE’NİN ÇİN’E İHRACATI DÜŞÜK SEVİYEDE Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracat, Ocak - Temmuz 2024’te sadece 307 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ihracatının yalnızca yüzde 1,4’ünü temsil ediyor. Türkiye’nin Çin ile olan ticaretinde ihracatın bu kadar düşük olması, ticaret açığının büyümesine neden oluyor. TİCARET AÇIĞINDAKİ ARTIŞ Çin ile ticaret dengesizliği, Türkiye’nin dış ticaret açığının artmasına yol açıyor. Ocak - Temmuz ayında Türkiye’nin Çin ile ticaret açığı 3 milyar 848 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu durum, Türkiye’nin ticaret açığının önemli bir kısmını oluşturarak, toplam dış ticaret açığını olumsuz etkiledi. GENEL DIŞ TİCARET VERİLERİ VE ÇİN’İN ROLÜ Genel dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin toplam ihracatı Ocak - Temmuz ayında 22 milyar 510 milyon dolara çıkarken, ithalatı 29 milyar 805 milyon dolara düştü. Bu veriler doğrultusunda Türkiye’nin dış ticaret açığı 7 milyar 295 milyon dolara geriledi. Ancak, Çin ile olan ticaret açığındaki yüksek rakam, bu olumlu gelişmeleri gölgede bırakıyor. OCAK - TEMMUZ DÖNEMİ İSTATİSTİKLERİ Ocak - Temmuz 2024 döneminde Türkiye’nin Çin ile olan ticaret açığı toplamda 17 milyar 305 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin Çin’e ihracatı bu dönemde 1 milyar 741 milyon dolar olurken, Çin’den ithalatı 19 milyar 46 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu durum, Türkiye’nin Çin ile olan ticaretinde önemli bir dengesizlik olduğunu gösteriyor. Uzmanlar Türkiye’nin Çin ile olan dış ticaret dengesizliğinde, ekonomik stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin Çin’e yönelik ihracatını artırarak bu dengesizliği azaltması ve dış ticaret açığını daha sürdürülebilir bir seviyeye çekmesi, uzun vadeli ekonomik hedefler açısından büyük önem taşıyor.

Doğu Türkistanlılar Çin liderini Fransa'da protesto etti Haber

Doğu Türkistanlılar Çin liderini Fransa'da protesto etti

Fransa'da yaşayan Doğu Türkistanlılar 5 Mayıs 2024 tarihinde, Fransa'nın Başkente Paris'e gelen ve iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60. yıl dönümünü kutlamak üzere resmi ziyarette bulunan Çin lideri Şi Cinping'i protesto etti. ÇİN'İN İŞLEDİĞİ SOYKIRIM SUÇLARI  Şi Cinping 5 yıl aradan sonra Avrupa'da yeni arayış için Fransa, Sırbistan ve Macaristan'a ziyaret gerçekleştiriyor. Bunun üzerine Doğu Türkistanlılar ve Tibetliler, Paris'teki Place de la Madeleine'de ırk ayrımcılığı, İslam karşıtlığı, sömürgecilik, tecavüz ve kitlesel kısırlaştırma, çevresel yıkım, ırk, din, kültür ve ekonomik soykırım politikarı ve toplama kampları gibi konularda Çin rejimini kınayan posterlerle bir protesto düzenledi. Protestoya Çin'in toplama kampında 1 buçuk yıl işkence gören kamp şahidi Gülbahar Celilova'da katıldı.  DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER Tamamen Çin'in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti. Şi Cinping'in 2014 tarihinde Doğu Türkistan'a yaptığı ziyaretinde verdiği sözde terörizme karşı "sert saldırı" emrinden bu yana Doğu Türkistan'daki baskıların belgelendiği vurgulanmıştı. DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARI Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halklarından milyonlarca kişi, suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklular, işkenceye uğruyor, sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirlerle yaşıyor. Kampta tutulanlara, içeriği belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. İnsanlar, burada tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor, kadınlar toplu tecavüze uğruyor.

Uygur Türkü kadınlar Çinlilerle zorla evlendiriliyor! Haber

Uygur Türkü kadınlar Çinlilerle zorla evlendiriliyor!

Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP), Çin'in Uygur Türkü kadınları Çinlilerle zorla evlendirmeye çalıştığını, Han Çinlisi erkeklere evlilik için para verdiğini ve tehdit ettiğini tespit etti. UHRP'nin konuyla ilgili yayımladığı raporunda, işgal altındaki Doğu Türkistan'da Çin'in atadığı yerel makamların bölgedeki Uygur Türkü kadınları Han Çinlisi erkeklerle evliliğe zorladığı, mali teşvikler ve şantaj kullandığı bildirildi. Raporun, resmi belgelerden, sosyal medya paylaşımlarından ve yurt dışında yaşayan Uygur Türkleriyle yapılan röportajlardan oluşturulduğu kaydedildi. HAN ÇİNLİSİ ERKEKLERE PARA YARDIMI Çin hükûmet yetkililerinin, Uygur Türkü kadınlar ile evlenmek isteyen Han erkeklerine ev, iş, tıbbi koruma ve nakdi ödüller verdiği bildirildi. Ayrıca Uygur Türkü kadınların Han Çinlisi erkeklerle evlenmeyi reddetmesi halinde kendilerinin veya ailelerinin toplama kamplarına alınacakları konusunda tehdit edildikleri de belirtildi. Raporda konuyla ilgili örnek olarak Çin'in yerel basınında servis edilen, Aksu vilayetinin Kalasa köyünden yetkililerin köyün "Ulusal Birlik, Tek Aile" kampanyası kapsamında evlendirilen iki Uygur Türkü ve Han Çinlisi karışık çifte 40 bin yuan yaklaşık 5 bin 450 avro verdikleri bildirildi. Benzer şekilde, resmi belgelere göre Kaşgar antik kentinde de "etnik evlilik ödülleri" kapsamında Han Çinlisi erkekler için yılda 20 bin yuan yaklaşık 2 bin 720 avro ayırdığı belirtildi. "UYGUR TÜRKÜ KADINLAR REDDEDECEK DURUMDA DEĞİL" Ayrıca rapora ropörtaj veren yurtdışındaki bir Uygur Türkü kadının, komşularının toplama kamplarına alınmalarından korktukları için 18 yaşındaki kızlarını bir Han Çinlisiyle evlendirmek zorunda kaldıklarını söylediği aktarıldı. Uygur Türkü kadının, "Bir Uygur Türkü kadını, kendisiyle evlenmek istediğini ifade eden bir Han Çinlisi erkeği reddedecek durumda değil" ifadelerini kullandığı bildirildi. ÇİN İÇİN GÜÇLÜ SİLAH Avustralya'daki La Trobe Üniversitesinde Çin siyaseti ve toplumu konusunda araştırma yapan Prof. James Leibold, Çin'in uzun süredir etnik gruplar arası evlilik örneklerini sosyal uyum ve ulusal entegrasyon için bir tür güçlü silah olarak gördüğünü ifade ettiği belirtildi. UYGUR SOYKIRIMI Çin'in, zorla evliliklerin yanı sıra Doğu Türkistan genelinde zorla kısırlaştırma, işkence ve toplu gözaltı kampları inşa ettiği biliniyor. BM, bu yılın başlarında Çin'in bölgede insanlığa karşı suçlar işlemiş olduğunu ispatlayan bir rapor yayımlamıştı. Ayrıca ABD dahil bir çok Batılı ülke, Çin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı eylemleri soykırım olarak tanımıştı. Çin yönetimi ise söz konusu fillerin araştırılmasını isteyen uluslararası insan hakları gözlemci heyetlerin Doğu Türkistan'a girmesine izin vermiyor.

Çin yönetimi, Tayvan Cumhuriyetini tahrik etmeyi sürdürüyor Haber

Çin yönetimi, Tayvan Cumhuriyetini tahrik etmeyi sürdürüyor

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyetine yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Tayvan Savunma Bakanlığı, 8 Mayıs akşamından 9 Mayıs sabahına kadar ada çevresinde Çin hükumetine ait 20 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi. Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, 20 hava aracının Tayvan'ın "Münhasır Hava Sahası"nı ihlal ettiğini bildirdi. ÇİN'E AİT ÇOK SAYIDA HAVA ARACI TAHRİK ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR  Ayrıca Çin'e ait 5 adet J-16 savaş uçağı, 5 adet H-6 tipi bombardıman uçağı, Y-8 ASW tipi deniz devriye, Y-8 EW tipi erken uyarı, Y-8 RECCE tipi keşif uçakları, WZ-7 tipi silahlı ve BKZ-005 tipi askeri dronların "Münhasır Hava Sahası"nın güneybatı ve güneydoğusuna uçtuğu belirtildi. ÇİN İÇİN AĞUSTOS 2022 BAHANE OLDU Çin, ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresinde uçak ve gemilerle tahrik girişimini sürdürüyor. Çin'in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği Tayvan Cumhuriyeti sınırları, 1949'dan beri kendi bağımsızlığını fiili olarak sürdürüyor. Ayrıca Tayvan papasportu dünya genelinde en güçlü pasaport olarak kabul ediliyor. ÇİN'İN SÖZDE TEK ÇİN POLİTİKASI VE DOĞU TÜRKİSTAN, TİBET VE TAYVAN MESELESİ Çin yönetimi sözde "Tek Çin" politikasını dünyaya zorla empoze etmeye çalışırken, Doğu Türkistan, Tibet ve Tayvan meselesi dünya gündeminde varlığını korumaya devam ediyor. Diğer yandan Çin, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, ayrıca kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

ABD Temsilciler Meclisi, Çin'e karşı derhal tedbir alınması için çağrı yaptı Haber

ABD Temsilciler Meclisi, Çin'e karşı derhal tedbir alınması için çağrı yaptı

ABD'de Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinde dün yapılan oturumda, Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve ortaya koyduğu güvenlik sorunları masaya yatırıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından Pekin yönetimine karşı derhal tedbir alınmasının gerekliliği vurgulandı. ABD'de yeni kurulan ÇKP özel komitesinde ABD milletvekilleri, Çin'in yarattığı ulusal güvenlik sorunlarına ve tehditlere karşı uyardı. ABD'nin Çin'in bu adımlarına karşı acil bir hareket planı oluşturulması için çağrıda bulunuldu. ABD TEMSİLCİLER MECLİSİNDE ÇİN'E KARŞI VAROLUŞSAL MÜCADELE! Özel Komitenin Başkanı olan Mike Gallagher, Çin'in ABD'ye karşı oluşturduğu küresel tehditler ile mücadelenin "varoluşsal bir mücadele" olduğunun altını çizdi. Gallagher konuşmasında, "(Çin Komünist Partisi), insan haklarının Partinin isteğine uygun şekilde ihlal edilip uygulandığı ve tekno-totaliter gözetim yöntemleri ile dolu bir dünya yarattı. Zaman bizden yana değil. Bu Kongre bölünmüş olduğu için, önümüzdeki iki yılı yasama belirsizliği içinde oyalanarak veya basını pohpohlayarak boşa harcamayı göze alamayız" açıklamasını yaptı. Kongre içindeki Demokrat ve Cumhuriyetçi vekillerin ortaklık halinde bu konu üzerinde çalışması gerektiğini belirten Gallagher, gelecek 10 yılda uygulanacak politikaların gelecek 100 yılı şekillendireceği vurguladı. Oturumda konuşan Demokrat milletvekili Raja Krishnamoorthi, Çin ile yeni bir soğuk ya da sıcak savaşın eşiğine gelmenin doğru olmadığını kaydetti. Krishnamoorthi, son 30 yılda hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin ÇKP'yi hafife aldıklarını ve ticari yatırımların Hint-Pasifik'te demokrasiyi getirebileceğini düşündüklerini ancak bunun tersinin olduğunu kaydetti. Özellikle, ABD'de Çin ile olan teknolojik bağın çok ciddi olduğunu kaydeden vekil, bu hatadan bir an evvel dönülmesi gerektiğini bildirdi. ÇİN-ABD GERİLİMİ Geçen birkaç yıl sürecinde ABD ve Çin ilişkisi son yılların en düşük noktasına ulaştı. 2019 yılında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın diğer bölgelerine yayılan koronavirüs salgınının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler iyiden iyiye gerildi. Geçenlerde ABD, hava sahası üzerinde şüphelenilen bir casus balonunu düşürdü. Çin, hava balonlarından birinin yoldan çıktığını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkiler o zamandan beri kötüleşti. Son günlerde ABD, bir dizi başka tanımlanamayan nesneyi de düşürdü. Eski Başkan Donald Trump, 2018'de Çin ile bir ticaret savaşı başlatmıştı. Bu kapsamda, Pekin'in 539 milyar doları aşan devasa bir ticaret açığını azaltmasını talep etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.