SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çin

QHA - Kırım Haber Ajansı - Çin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde Filipinleri tahrik etmeye devam ediyor Haber

Çin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde Filipinleri tahrik etmeye devam ediyor

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde gerilim tırmanıyor. Çin’e ait sahil güvenlik gemisi, 30 Nisan 2024 tarihinde Manila açıklarında Filipinler Silahlı Kuvvetlerine ait ikmal gemisine çarptı. Çin ve Filipinler sahil güvenlik güçleri arasında yeniden gerginlik yükseldi. ÇİN GEMİSİNİN TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE ANLARI KAMERALARA YANSIDI İki ülke arasında 2023 yılı yaz aylarından bu yana ihtilaflı sularda pek çok kez tehlikeli yakınlaşma ve temas yaşandı. İki geminin çarpıştığı ve sonrasında Çin gemisinin tazyikli suyla müdahale anları kameralara yansıdı. Uluslararası yasaları hiçe sayan Çin yönetimi Filipinler'i taciz etmeye devam ediyor. GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDEKİ HAK İDDALARI, ANLAŞMAZLIĞI VE ABD Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında bulunuyor. Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. ÇİN BÖLGEDE ASKERΠÜSLER İNŞA EDİYOR Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askerî unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Çin ile Filipinler arasındaki Güney Çin Denizi'ndeki sürtüşmeler, Çin ile ABD arasındaki jeopolitik rekabet ve bölgesel nüfuz mücadelesi ile birleşerek çok taraflı bir çatışmaya dönüşme riski barındırıyor. Filipinler ise Çin’i bu tür provokatif eylemlere devam etmesi halinde sonuçların felaket olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Şi Cinping'in sinsi hedefi Avrupa: 5 yıl aradan sonra yeni arayış! Haber

Şi Cinping'in sinsi hedefi Avrupa: 5 yıl aradan sonra yeni arayış!

Geçen hafta Çin'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkede Çin Başkanı Şi Cinping ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. Görüşme sonrası Bakan Blinken Çin'in ABD seçimlerine müdahele etme girişimlerine dair kanıtlarının olduğunu, Çin'in Rusya'ya yardımı kesmemesi durumunda yaptırım uygulancağını bildirdi. Bu kapsamda Çin Başkanı Şi Cinping bölgesel ve küresel ölçekte güçlenmek için Avrupa turuna çıkıyor. Şİ CİNPİNG'İN 5 YIL ARADADAN SONRA İLK ZİYARETİ Çin Dışişleri Bakanlığının 29 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Macaristan Cumhurbaşkanı Tamás Sulyok ve Başbakan Viktor Orbán'ın daveti üzerine Şi Cinping'in son 5 yıldır ilk defa 5 Mayıs ile 10 Mayıs arasında 5 günlük Avrupa turuna çıkacağı bildirildi. "ÇİN'İN FRANSA, SIRBİSTAN, MACARİSTAN VE ÇİN-AVRUPA İLE İLİŞKİLERİNİN GENEL GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK" Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cian, günlük basın toplantısında ziyarete ilişkin spesifik düzenlemeleri ve beklentileri açıkladı, "Bu ziyaret, bir Çinli devlet başkanının son beş yılda Avrupa'ya yaptığı ilk ziyarettir. Çin'in Fransa, Sırbistan, Macaristan ve Çin-Avrupa ile ilişkilerinin genel gelişimini desteklemek açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda yeni bir etki de sağlayacak" ifadelerini kullandı. TÜRKİYE'NİN YAKIN MÜTTEFİĞİ MARCARİSTAN ÇİN'İN RADARINDA Ziyaret edilecek ülkeler arasında Türkiye'nin yakın müttefiki Marcaristan'ın olması dikkat çekti. Çin ile Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünü kutladığı sene bu dönüm noktası niteliğindeki ziyaretin, ikili ilişkileri yeni bir seviyeye taşıyacağını ve Çin-Macaristan dostane işbirliği bölümü için yeni fırsatlar yaratarak, Çin'e yeni bir ivme kazandıracağını vurgulayan sözcü Lin Cian, "Cumhurbaşkan Šuyuk ve Başbakan Orban, Cumhurbaşkanı Şi Cinping'i ortaklaşa Macaristan'ı ziyaret etmeye davet ediyor. Bu, Macaristan'ın bu ziyarete verdiği yüksek önemi ve hararetli beklentileri tam olarak yansıtıyor. Bu ziyaret sırasında Başkan Şi Cinping, sırasıyla Cumhurbaşkanı Šuyuk ve Başbakan Orban ile görüşecek" dedi.

Çin'den Apple baskı: Çin pazarından Whatsapp'ı kaldırın Haber

Çin'den Apple baskı: Çin pazarından Whatsapp'ı kaldırın

Dünya teknoji pazarının dev şirketlerinden Apple'a Çin baskısı devam ediyor. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Hükûmet Komitesi, 26 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, ulusal güvenlik endişeleri bahanesiyle Apple'ın WhatsApp ve Threads gibi sosyal mesajlaşma uygulamalarını Çin'deki App Store'dan kaldırmasını talep etti. APPLE'IN ÇİN'DEKİ KAYBI YILIN İLK ÇEYREĞİNDE %20 Bu bağlamda ağ güvenliği uzmanları, Çin'in Apple baskısının muhtemelen ABD'nin TikTok yasağına karşı bir hamle olduğunu belirtti. Ayrıca Apple'ın Çin'deki akıllı telefon satışları bu yılın ilk çeyreğinde %20'lik düşüş kaydettiği belirtildi.  META'YA AİT OLAN BİRÇOK SOSYAL MESAJLAŞMA UYGULAMASINI KALDIRDI Wall Street Journal'da yer alan 19 Nisan 2024 tarihli habere göre ise, Apple'ın Çin'deki App Store'dan Amerikan şirketi Meta'ya ait olan birçok sosyal mesajlaşma uygulaması kaldırıldı.  Öte yandan Çin'deki bir iPhone kullanıcısı Şenbo, Voice of America'ya konuşarak, cep telefonunun Made for China versiyonuna göre telefonunda App Store'yi açtığında artık WhatsApp ve benzeri mesajlaşma uygulamaları aranamaz uyarısı aldığını bildirdi. "BU TÜR DİJİTAL ABLUKA BÜYÜK GÜVENLİK DUVARI'NA BENZER" Şenbo ayrıca insanların %99'unun yurt dışındaki sosyal medya uygulamalardan haberdar olmadıklarını ve hayatlarına çok az etki ettikleri için WhatsApp ve benzeri mesajlaşma uygulamalarının kaldırıldığının bile farkında olmayabileceğini kaydetti. Şanbo, "Bu tür dijital abluka Büyük Güvenlik Duvarı'na benzer. Bu, kısıtlamalar aslında daha fazla yöntem anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

NATO’dan Batı’ya Çin uyarısı! Haber

NATO’dan Batı’ya Çin uyarısı!

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 25 Nisan 2024 tarihinde, Berlin'e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Batılı müttefiklerini Rusya’ya olduğu kadar Çin’e de bağımlı olmamaları noktasında uyardı. "BAĞIMLILIKLAR BİZİ SAVUNMASIZ BIRAKIYOR" Stoltenberg, "Geçmişte Rus petrol ve doğalgazına bağımlı olma hatasını yapmıştık. Aynı hatayı Çin'de tekrarlamamalıyız. Parasına, hammaddelerine, teknolojilerine bağlı olan bağımlılıklar bizi savunmasız bırakıyor." dedi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişiminde Çin’in sağladığı desteklerine ilişkin olarak ise, "Geçen yıl Rusya, füze, tank ve uçak üretiminde kullanılan mikroelektronik malzemelerinin %90'ını Çin'den ithal etti. Çin ayrıca Rusya'ya gelişmiş uydu yetenekleri ve görüntüleme sağlamak için çalışıyor" ifadelerini kullandı. YA BATI YA RUSYA NATO Genel Sekreteri, Çin'in Batı ile iyi ilişkiler kurmak istiyorsa Rusya’yı desteklemeyi bırakması gerektiğini vurguladı. Stoltenberg, "Çin, Batı ile iyi ilişkiler istediğini söylüyor.  Aynı zamanda Pekin, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük silahlı çatışmayı körüklemeye devam ediyor. Her ikisine birden sahip olamazlar." açıklamasında bulundu. ABD’DEN ÇİN’E UKRAYNA UYARISI! Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişiminden bu yana, Çin ile Rusya arasındaki askerî, ekonomi ve diğer alanlardaki iş birliği genişleyerek devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşmek üzere mayıs ayında Çin’e gideceği kaydedilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise planlanan görüşmeye dair 1 Nisan tarihinde açıklama yapmıştı. Miller, Putin ve Şi Cinping arasında mayıs ayında gerçekleşmesi planlanan görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığını desteklemeye yardımcı olacak hiçbir şey yapmasını istemediğimizi çok defa açıkladık ve bunu açıklığa kavuşturmaya devam edeceğiz" demişti. Miller, ABD'nin Moskova ile Pekin arasındaki tam ölçekli ortaklık konusunda endişelerinin sürdürdüğünün de altını çizmişti. ÇİN VE RUSYA İLİŞKİLERİ NEREYE EVRİLİYOR? Çin Savunma Bakanlığından 31 Ocak 2024 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Çin lideri Şi Cinping'in yeni atadığı Savunma Bakanı Dong Jun, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile bir video görüşmesi gerçekleştirmişti. Dong Jun Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, Çin ile Rusya arasındaki askerî iş birliğinin daha yüksek seviyelere taşınması gerektiğini bildirmişti. "Çok yakın" askeri ilişkiler çağrısında bulunan Dong Jun ayrıca, Şoygu'ya Pekin ve Moskova'nın küresel güvenlik ve istikrarın korunmasında daha büyük bir rol oynamak için ikili askerî ilişkileri daha da yüksek seviyeye çıkarması gerektiğini vurgulamıştı.

UAÖ yıllık raporunda Doğu Türkistan'a dikkat çekti! Haber

UAÖ yıllık raporunda Doğu Türkistan'a dikkat çekti!

Küresel çapta, devletlerdeki insan hakları ihlallerini araştıran Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), 24 Nisan 2024 tarihinde yeni bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşanmakta olan insan hakları ihallelerine ve Çin'in soykırım politikalarına dikkat çekildi. 2023 YILINDA 155 ÜLKEDEKİ İNSAN HAKLARI İHALLERİ BELGELENDİ 2023 yılında 155 ülkedeki insan hakları ihallerinin belgelendiği raporda, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalinin devamlı olarak kötüye gittiği, Uygur, Kazak ve çoğunluğu Müslüman Türk olan topluluklara karşı hâlâ devam eden ağır insan hakları ihlalleri sıralandı.  DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ AĞIR İNSAN HAKLARI İHLALLERİ Öte yandan Çin'in Doğu Türkistan genelinde Kovid 19 pandemi hastalığını bahane ederek uyguladığı sıkı karantina uygulamaları hatırlatıldı. Orantısız bir şekilde uygulanan karantina politikası kapsamında Ürümçi'deki giriş kapılarına dışardan ve içerden kaynak yapılarak kitlenen apartmanda çıkan yangında yüzlerce masum Uygur Türkünün yanarak vefat ettiği, Çin yönetiminin yangına geç mudahale ettiği ve sorumlulaların hâlâ cezanlandırılmadığı kaydedildi. ÇİN'İN HESAP VERİLEBİLİRLİĞİ YOK Raporda son olarak Çin yönetiminin şeffaf olmadığı, bölgedeki sıkı dijital kontrolü aracılığıyla halk üzerindeki baskıyı arttırdığı ve Doğu Türkistanlılara karşı uyguladığı ağır insan hakları ihalleri için hesap verilebilirliğin olmadığı belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.