TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Çevik, Üsküp'te Türkçe eğitim veren okulların müdürleriyle buluştu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, dün Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gitti. Dr. Çevik, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB) İdari Merkezi'nde Türkçe eğitim veren okul müdürleriyle bir araya geldi. Dr. Çevik'e MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim ile TİKA Üsküp Koordinatörü Mehmet Bayrak eşlik etti.
TİKA, KUZEY MAKEDONYA'DA 1200 PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİ
Ziyaret kapsamında konuşma yapan Çevik, Türkçe eğitim veren okulların gösterdiği gayretten dolayı teşekkür etti. MATÜSİTEB ile işbirliği içinde Türkçe'nin varlığının korunmasını ve yaygınlaşmasını amaçladıklarını vurgulayan Çevik, "TİKA, 2005 yılında resmi faaliyetlerine Üsküp'te başlarken, yaklaşık 19 yıldır bu ülkenin kalkınmasına her sektörde, her alanda katkı veren yaklaşık bin 200 projeyi hayata geçirdi. Bu bin 200 proje içerisinde eğitim projeleri önemli bir yekun tutuyor. Dolayısıyla yaklaşık bin 200 projenin içerisinde yüzde 31 oranında eğitim alanında yapmış olduğumuz yatırımlar var" ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında eğitim alanında toplamda 60 okulun tadilatının gerçekleştirildiğini aktaran Çevik, bu konuda çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Öte yandan Çevik, MATÜSİTEB'in öğretmen ve derneklerle 22 ilde yaklaşık 25 Türkçe kursu açarak; bin 500 öğrenciye eğitim verdiğini belirtti. Çevik, okullara projeksiyon ve gerekli altyapı malzemelerinin teslimini gerçekleştireceklerini aktardı.
KUZEY MAKEDONYA'DA 8 BİNİN ÜZERİNDE TÜRKÇE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİ VAR
MATÜSİTEB Başkanı İbrahim ise konuşmasında, Kuzey Makedonya'da 8 binin üzerinde Türkçe eğitim alan öğrenci ve 549 Türk öğretmenin bulunduğunu dile getirdi. TİKA'nın birçok alanda destek sağladığını söyleyen İbrahim, "İlkokulların inşaatı, tadilatı, eğitim materyalleri, öğrencilere kırtasiye, öğrenci bursları, servisleri gibi desteklerle Türkçe eğitim Kuzey Makedonya'da daha cazip hale gelmiştir" dedi.
Çevik, ziyaret kapsamında eğitim veren okullara görsel ve bilişim altyapılarının gelişimi kapsamında teknik malzemeleri teslim etti.
ÇEVİK, BALKANLAR YAZARLIK ATÖLYE BULUŞMALARI'NA KATILDI
Dr. Mahmut Çevik ardından TİKA'nin desteğiyle MATÜSİTEB koordinasyonunda Balkan Yazarlar Birliği ve Avrasya Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Balkanlar Yazarlık Atölye Buluşmaları etkinliğine katıldı. Basına açıklama yapan Çevik, Türkçe'nin geliştirilmesi, Türkçe'nin yaşatılması ve Türkçe'nin zenginleşmesi için yazar ve şairlerin izlerinin sürülmesi adına başlatılan projenin meyvesini verdiğini vurguladı. Çevik, "Bu genç yazarlarımızın iştirak ettiği programda ortaya koymuş oldukları eserler bir kitap haliyle bütün insanlarımızın hizmetine, okumasına sunuldu. Ümit ediyoruz ki bu çalışma devam edecek" dedi.
PROGRAM KAPSAMINDA EDEBİYATA YETENEKLİ ÖĞRENCİLER KEŞFEDİLİYOR
Programa katılım sağlayan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu konuşmasında, bu projenin ilk kez 2019 yılında yapıldığını ve edebiyata kabiliyeti olan gençleri öne çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ömeroğlu, "Onları iki yıllık bir programa alıyoruz. Bu iki yıllık programın içerisinde yazdıkları yazıları edebiyat dergilerinde yayımlıyoruz. İki yıl sonunda eğer eserleri bir kitap hacmine ulaşırsa onları ayrı bir kitap olarak da basıyoruz" bilgisini verdi.
Balkan Yazarlar Birliği Başkanı Mürteza Sulooca ise 4 yıldır atölyenin başarı gösterdiğine işaret ettiği konuşmasında, "20'nin üzerinde arkadaşımız bu atölyeyi başarıyla tamamladı. Arkadaşlarımız 30'un üzerinde kendi eserlerini yayımladı." dedi. Sulooca, Kuzey Makedonya, Kosova ve farklı yerlerde atölye tanıtım programları düzenleyeceklerinin taahhütünü verdi.