AB ve Ukrayna’dan “Drone İttifakı” için ilk toplantı: 11 Eylül’de Brüksel’de buluşacaklar
Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna, silahlı insansız hava aracı (SİHA) teknolojilerinin geliştirilmesi ve bu sistemlere karşı koyma kapasitesinin artırılması amacıyla oluşturulan AB-Ukrayna Drone İttifakı’nın ilk toplantısını 11 Eylül’de Brüksel’de gerçekleştirecek.
Euractiv’in kaynaklarına dayandırdığı habere göre toplantının temel amacı, İHA ve SİHA’lara karşı savunma araçlarının AB genelinde daha hızlı uygulanmasının önünü açmak olacak.
19 AVRUPALI, 9 UKRAYNALI ŞİRKET KATILACAK
Toplantıya Avrupa Komisyonu’nun Savunma ve Uzaydan Sorumlu Üyesi Andrius Kubilius’un da katılması bekleniyor.
AB ülkelerinden 19 SİHA üreticisi şirketin toplantıda yer alacağı bildirildi. Bu şirketler arasında ORQA, Indra Group, Fincantieri, WB Electronics/WB Group, Destinus, Delair, RSI Europe, TERMA A/S ve Quantum Systems bulunuyor.
Ukrayna’dan ise Skyfall Industries, Greentech Harvest, Tencore, Deviro, Vıriy Industry, ATHLON AVIA, TAF Industries, UFORCE ve F-Drones toplantıya katılacak.
Toplantının ilk aşamada mevcut durumun değerlendirilmesine odaklanması, ardından ortak çalışmalar için bir eylem takvimi hazırlanması ve atılabilecek ilk adımların ele alınması planlanıyor.
AB, UKRAYNA’NIN DENEYİMİNDEN YARARLANMAK İSTİYOR
Avrupa Komisyonu yetkilileri, Ukrayna’nın savaş sırasında geliştirdiği SİHA ekosisteminin AB ülkeleri açısından önemli bir deneyim sunduğunu belirtiyor.
Kubilius’un Özel Kalem Müdürü Simonas Šatūnas, AB’nin Ukrayna’dan özellikle hükûmet ile SİHA sektörü arasındaki iş birliğinin nasıl yürütüldüğü konusunda deneyim kazanmak istediğini ifade etti.
Šatūnas, “Onlardan çok şey öğrenmeye çalışıyoruz: Ekosistem nasıl işliyor, hükûmet ile SİHA sektörü nasıl iş birliği yapıyor?” dedi.
Bu kapsamda ittifakın, yalnızca SİHA üretimini artırmaya değil, aynı zamanda SİHA'ların tespiti, etkisiz hâle getirilmesi ve bunlara karşı savunma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik ortak kapasite oluşturması bekleniyor.
DRONE DEAL’IN DEVAMI NİTELİĞİNDE
AB ve Ukrayna, temmuz ayında “Drone Deal” olarak adlandırılan iş birliği anlaşması üzerinde uzlaşmıştı. Anlaşmanın amacı, Ukrayna’nın AB ülkeleriyle imzaladığı ikili SİHA anlaşmalarını desteklemek ve bunların uygulanması için AB ile Ukrayna arasında ortak bir iş birliği çerçevesi oluşturmak.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Almanya ile yapılacak Drone Deal’ın da tamamlanma aşamasında olduğunu açıklamıştı. Ukrayna daha önce Norveç ile benzer bir anlaşma imzalamıştı.
11 Eylül’de Brüksel’de yapılacak toplantının, bu anlaşmaların daha geniş bir Avrupa çerçevesinde koordinasyonuna yönelik ilk önemli adımlardan biri olması bekleniyor.