SON DAKİKA
Hava Durumu

#Eskender Bariyev

QHA - Kırım Haber Ajansı - Eskender Bariyev haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskender Bariyev haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı Haber

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, 9 Temmuz 2024 tarihinde BM grup toplantısına katıldı. Yerli halkların hakları ve barış müzakereleri, anlaşmalar ve mutabaktların konuşulduğu toplantıda Bariyev, Rusya'nın Kıyiv'de bulunan çocuk hastanesine yönelik saldırısından bahsetti. Toplantıda konuşan Bariyev, yerli halkın gelişiminin, etkili finansman ve barış inşası olmadan mümkün olmadığını ifade etti. YERLİ HALKLAR İÇİN DÖRT AŞAMALI PLAN Bariyev barış çabasının kapalı kapılar ardından yerli halkın temsil edilmediği yüksek siyasi düzeyde tartışıldığını ifade etti. Yerli halkların topraklarına ilişkin kararları onlar olmadan veremeyeceğini ifade eden Bariyev, dört aşamalı plan sundu. Bariyev, kurula sunduğu dört aşamalı süreci ise şu şekilde aktardı: 1) Yerli halkların barış inşasındaki katılımına ilişkin küresel bir araştırma yapın. 2) BM'yi, dünya hükûmetlerini ve diğer çok taraflı örgütleri "Yerli Halklar Arasında Barış İnşasının Uluslararası On Yılı"nı kabul etmeye çağırdım. 3) Müzakere sürecine yerli halkların temsilcilerini dahil edin. 4) Uluslararası Yerli Halklar Mahkemesi girişimini desteklemek önemlidir. Bariyev, ayrıca yerli halkların barış inşası konusunda, tarihi İlk Küresel Yerli Halklar Barış İnşası Zirvesi'nde müzakereciler ve arabulucular olarak Küresel Barış İnşacılar Ağı'nın oluşturulmasını desteklemeye çağırdı. İŞGALCİ RUSYA'NIN 8 TEMMUZ TARİHLİ HAVA SALDIRISI 8 Temmuz 2024 tarihinde Rusya tarafından Ukrayna topraklarına yönelik olarak füze saldırısı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda Kıyiv, Krıvıy Rig, Pokrovsk ve Dnipro şehirlerindeki altyapıda ve konutlarda ciddi hasarlar meydana geldi. Ayrıca İşgalci Rusya’nın gerçekleştirdiği füze saldırısında Kıyiv'in en büyük çocuk hastanesi olan, 20 binin üzerinde çocuğun tedavi gördüğü Ohmatdıt  Çocuk Hastanesi’nde ağır hasarlar oluştu. Hastanede tedavi gören çocukların diğer sağlık tesislerine tahliyesi gerçekleştirildi. Hastane çevresindeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. ???? Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu çocuk hastanesinden yeni görüntüler pic.twitter.com/V8ojAy9Rc6 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) 9 Temmuz 2024 tarihli açıklamasında, toplamda 38 kişinin hayatını kaybettiğini, 190 savunmasız Ukraynalı sivilin ise yaralandığını kaydetti. ???? Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu çocuk hastanesinden görüntüler pic.twitter.com/2JlA72kKOM — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024

Bariyev: İşgalciler Kırım'daki baskılarını sürdürüyor Haber

Bariyev: İşgalciler Kırım'daki baskılarını sürdürüyor

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rus işgali altındaki Kırım’da Mayıs 2024’te meydana gelen insan hakları ihlallerine dair hazırladığı raporu, 12 Haziran 2024 tarihinde resmî internet sayfasında paylaştı. Rapora göre, geçen bir ay içinde Kırım’da 2’si Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 7 kişi yasa dışı olarak alıkonuldu.  Kırım Tatar Kaynak Merkezinin verilerine göre, Mayıs 2024’te Rus işgal güçleri tamamı Kırım Tatarı olmak üzere 3 kişinin evinde yasa dışı arama gerçekleştirdi, 7 kişiyi sorguladı. Ayrıca işgalci mahkemeler 6’sı Kırım Tatarı olmak üzere 17 kişi hakkında tutuklama kararı aldı. Bununla birlikte insan hakları savunucuları 5  sağlık hakkı ihlâli vakasını kaydetti. İŞGALCİLER KIRIM'DA BASKI UYGULAMAK İÇİN RUS MEVZUATINI KULLANMAYA DEVAM EDİYOR Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, Kırım’daki insan hakları ihlallerini değerlendirirken işgalcilerin Kırım’da Rus mevzuatını kullanarak Kırım Tatarları ve Ukraynalı aktivistlere baskı uyguladığına dikkat çekti. Bariyev, “İşgalciler Kırım topraklarında Rus mevzuatını yasa dışı olarak kullanmaya devam ediyor. Ayrıca 18 Mayıs arifesinde de uyarı kağıtları dağıtmaya devam ettiklerine dikkat çekmek isterim." dedi. Mayıs ayında işgalcilerin sözde terör saldırısı hazırlama bahanesiyle ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar nedeniyle “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamalarıyla birkaç kişiyi alıkoyduğunu aktaran Bariyev, “Bir yandan aktivistleri alıkoymaya ve onları Ukrayna gizli servisleriyle iş birliği yapmakla suçlamayı sürdürdüğünü görüyoruz. Diğer taraftan sürekli, Telegram veya başka sosyal medya ağlarında ‘Rus ordusunu itibarsızlaştıran’ bilgileri paylaşmanın imkansız olduğunu gösteriyorlar.” şeklinde konuştu. İşgalcilerin Kırımlı siyasi tutsakları Rusya’ya sevk etmeye devam ettiğini belirten Bariyev, “Mayıs ayında Kırım Tatar siyasi tutsaklar Ernes Ametov ve Rüstem Şeyhaliyev’i Rusya’ya sevk etti. Ayrıca bir ay içinde 6 kişi hakkında mahkeme kararı açıklandı. Bu insanlar da yakın zamanda Rusya'ya sevk edilirler.” ifadelerini kullandı.

Bariyev: Kırım’da mobil seferberlik grupları çalışıyor Haber

Bariyev: Kırım’da mobil seferberlik grupları çalışıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal yönetiminin Kırım’da seferberlik faaliyetlerini artırdığını açıkladı. Kırım Tatar Kaynak Merkezi tarafından yapılan açıklamada işgalcilerin Kırım’daki seferberlik faaliyetlerini değerlendiren Eskender Bariyev, “Rus işgali altındaki Kırım’da mobil seferberlik grupları çalışıyor. Bu gruplar alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerinde stand açarak erkekleri Rus ordusu ile sözleşmeli askerlik anlaşması imzalamaya teşvik ediyor.” ifadelerini kullandı. İşgalcilerin ücretsiz arsa verme, yüksek maaş gibi vaatlerde bulunarak erkekleri Rus ordusuna yazılmaya teşvik ettiğini belirten Bariyev, “Düşman sistematik olarak teşvik üzerinde çalışıyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ABD'den silah almasının ardından cephede değişiklikler başladığında Rusların seferberliğini daha da yoğunlaştıracağını düşünüyorum.” dedi. 30 BİN KIRIM TATARI KIRIM'I TERK ETTİ Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları sonucu çok fazla can kaybı veren Rusya, Eylül 2022’de sözde kısmî seferberlik ilan etti. Seferberlik kararıyla birlikte işgalci Rus yönetimi, işgal altına aldığı Kırım'da yaşayan Kırım Tatar erkekleri zorla Rus ordusuna almaya başladı. İşgalcilerin özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde askere çağırma celpleri dağıtmaya başladığı öğrenildi. Ukrayna’ya karşı savaşmak istemeyen Kırım Tatarları, yarımadayı terk etmek zorunda kaldı. Kırım Gayesi sivil örgütü, Rusya’nın ilan ettiği seferberlik nedeniyle yaklaşık 30 bin Kırım Tatarının, Kırım’ı terk ettiğini bildirdi. İŞGALCİ RUSYA, SEFERBERLİĞİ KIRIM TATARLARINI YOK ETMEK İÇİN KULLANIYOR! Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın, Kırım Tatarlarını Ukrayna’ya karşı savaşmak zorunda bıraktığını belirterek, “Seferberliği kullanarak Kırım Tatarlarını yok etmek istiyorlar. Rusya’nın bu sıradaki suçunu dünyaya duyurmalıyız” şeklinde konuşmuştu.

Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü Haber

Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halkına uyguladığı baskıları anlattı. BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 16 Nisan 2024 tarihinde BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı. İşgalci Rusya’ya karşı mücadele eden Ukrayna’ya yardım eden BM üyeleri ülkelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bariyev, Kırım'ın yerli halklarının 240 yıldır zulüm gördüğünü ve yok edildiğini, kültürel miraslarının, dillerinin, kültürlerinin ve yerleşim yerleri adlarının yok edildiğini hatırlattı. Bununla birlikte KTMM Üyesi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askerî saldırganlığının bir sonucu olarak, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin sistematik olarak ihlal edildiğini ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmadığını vurguladı. KIRIM'IN YERLİ HALKLARININ YAŞAMLARI TEHDİT ALTINDA Bariyev, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halklarına karşı uyguladığı ihlalleri şu şekilde sıraladı: -Yerli halkların sağlıkları ve yaşamları tehdit altında, yerli halklardan on binlerce erkek Rus ordusuna zorla seferber edildikleri için topraklarını terk etmek zorunda bırakılıyor; binlerce çocuk asimilasyon için zorla Rusya'ya götürüldü, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir kararı açıklandı. -Yerli halkların maddi kültürel mirasına ait eşyalar yağmalanarak Rusya'ya götürülüyor; örneğin Melitopol Müzesi'ndeki İskit Altınlarına el konuldu, Kırım'da ise sürekli yasa dışı kazılar yapılıyor. -Bölgenin işgali ve Rusya'nın askerî saldırganlığı nedeniyle doğa tahrip ediliyor, binlerce hektar arazi mayınlanıyor ve Kırım kıyısı boyunca binlerce kilometre hendek kazılıyor. Rusya’nın Kırım Tatarlarının temsilci organı KTMM’yi yasakladığını, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in hapse atıldığını, Kırım Tatar Kaynak Merkezini “istenmeyen bir örgüt” olarak tanıdığına dikkat çeken Bariyev, Rusya'ya savaşı sona erdirme ve ordusunu Ukrayna topraklarından çekme çağrısında bulundu. Ayrıca yerli halklardan ve BM üyesi ülkelerden uzmanları, Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna ilişkin tavsiyeleri tartışmaya davet etti.

İşgalci Rusya Kırım Tatarlarına yönelik baskıları artırdı Haber

İşgalci Rusya Kırım Tatarlarına yönelik baskıları artırdı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanının, Rusya ile ilgili kararını açıklaması sonrasında Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına yönelik baskıların arttığını ifade etti. Bariyev, son dönemde Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov dışında, Kırım Tatar bölge ve yerel meclislerinin çok sayıda üyesinin evlerine baskınların düzenlendiğini ancak farklı nedenlerden dolayı bu olayların basına yansıtılmadığını aktardı. Suspilne.Krım haber ajansına, 13 Mart 2024 tarihinde Rus işgal güçleri tarafından Edem Dudakov’un alıkonulmasını değerlendiren KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, “Edem Dudakov sosyal olarak aktif, her zaman kendi fikirlerini savunan bir insan ve Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonu üyesidir. Uluslararası Adalet Divanı, Rusya ile ilgili kararını açıkladıktan sonra, işgalcilerin Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına karşı baskıyı artırdığını belirtmek istiyorum. Dudakov’un evinde yapılan arama duyuruldu. Ancak elimizde olan verilere göre daha önce Kırım Tatar bölge ve yerel meclislerinin üyelerinin evlerinde aramalar yapıldı. İşgalciler direkt evlerine gelerek, ‘Gözümüz üzerinde. Bunu birilerine anlatırsanız sorunlarla karşılaşırsınız’ dediler.” açıklamasında bulundu. BASKI VAKALARI İLE İLGİLİ BİLGİLER DÜNYAYA DUYURULMALI Bariyev baskılardan korkan insanların sessiz kalmayı tercih ettiğini belirterek, “Bana göre bu olumsuz bir eğilim çünkü bu nedenle ırk ayrımcılığına ilişkin tüm süreçleri tam olarak takip edemiyoruz ve Adalet Divanı kararında da belirtildiği gibi deliller eksik kalıyor. İnsanlar, Rusya Federasyonu'na uluslararası düzeyde daha fazla baskı uygulayabilmemiz için bu tür vakaların duyurulmasının, bilgi toplayıp aktarmanın gerekli olduğunu anlamalıdır.” dedi. EDEM DUDAKOV’A BASKI Rus işgal güçleri, dün sabah erken saatlerinde Kırım’ın Bahçesaray kentinde yaşayan Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov’un evine baskın düzenledi. Evinde yapılan aramanın ardından Dudakov işgalcilerce alıkonuldu. Aynı gün akşam saatlerinde Dudakov serbest bırakıldı. ULUSLARARASI ADALET DİVANI IRK AYRIMCILIĞI BAĞLAMINDA UKRAYNA’YA SADECE BİR KONUDA HAK VERDİ Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı, 31 Ocak 2024 tarihinde Ukrayna'nın Rusya’ya karşı “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme” kapsamında açtığı davada nihai kararını açıkladı. Uluslararası Adalet Divanı aldığı kararda, Rus işgali altındaki Kırım’da KTMM ve Kırım Tatar halkına yapılan sistematik baskıların gerçek olduğunu kaydetti ancak bunların etnik baskı olmadığını, bu baskıların siyasi nedenlerden ötürü yapıldığını belirtti. Mahkeme “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmesi” çerçevesinde Ukrayna’ya sadece bir madde konusunda destek vererek Ukraince eğitim veren tüm okulların Rusya taraftan kapatılmasının ilgili sözleşmeyi doğrudan ihlal ettiğini kabul etti KTMM Başkanı Refat Çubarov, Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanının, 31 Ocak 2024'te Ukrayna'nın Rusya’ya karşı açtığı davada açıkladığı kararı QHA’ya yorumlamıştı.

Bariyev:  Bizim için demokratik ülkelerde karar mercii olan milletvekilleri ile iletişim kurmak çok önemli Haber

Bariyev: Bizim için demokratik ülkelerde karar mercii olan milletvekilleri ile iletişim kurmak çok önemli

Çekya Parlamentosunun ev sahipliğinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, 24-25 Ekim 2023 tarihleri arasında Prag şehrinde gerçekleştirildi. Yaklaşık 70 yabancı heyetin katıldığı zirvenin ana gündemi, Kırım’daki Rus işgali oldu. Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamadaİkinci Parlamenter Zirvesi'nin Ukrayna için önemini anlattı. Bu tür zirvelerin önemine ve Ukrayna’nın bunlara ihtiyaç duyduğumuza dikkat çeken Bariyev, “İktidarımız veya ordumuz tarafından atılan her adıma diplomatik destek gerekiyor. Bu tür etkinliklerin ardından biz askeri, ekonomik, siyasi, diplomatik destek alıyoruz. Parlamenter zirvesine gelince bu konuda olumlu dinamik görüyoruz. İlk olarak bizim için olumlu taraf parlamenter zirvesi 2. defa yapılıyor. Bir önceki geçen sene yapıldı. İkinci olarak katılımcı ülkelerin sayısı arttı. Batı dünyası ülkeleri dışında Doğu, Asya ve Afrika’dan ülkelerin de katılım sağladığını görüyoruz.  Ukrayna'ya askeri veya ekonomik destek veremeyen ülkeler bize siyasi ve diplomatik düzeyde destek verebilir. Bu çok önemli” dedi. Ayrıca Bariyev, demokratik ülkelerin aldığı kararların parlamento düzeyinde kabul edildiği dolayısıyla Ukrayna temsilcilerinin farklı ülkelerin milletvekilleriyle iletişime geçmesinin çok önemli olduğunu kaydederek, “Çünkü milletvekilleri ulusal düzeyde karar alma hakkına sahipler. Bu nedenle bu tür etkinlikleri düzenlemek ve katılmak bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı. Zirvede yaptığı konuşmaya dair Bariyev şu açıklamada bulundu: “Ben kendi konuşmamda parlamentoların en yakın zamanda kabul edebileceği şeylere vurgu yapmaya çalıştım. Örneğin Holodomor ve 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım eylemi olarak tanınması veya Magnitskiy Yasası benzeri yasaların kabul edilmesi gibi. Bu sayede, işgal altındaki topraklarda insan hakları ihlal eden insanlara karşı yaptırımlar uygulanabilir.”  Bununla birlikte toprakların işgalden kurtarılmasının sadece ilk aşama olduğuna dikkat çeken Bariyev, “Sonraki aşama ise yeniden entegrasyon olduğuna dikkat çekmeliyiz. Kırım’ın yeniden entegrasyonu uzun bir süreçtir. Özellikle bu süreçte farklı ülkelerin milletvekillerinin desteğine ihtiyaç duyacağız.” dedi. KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi. Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti. KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

Eskender Bariyev: 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması, insanlığa karşı suçların caydırılması için çok önemli Haber

Eskender Bariyev: 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması, insanlığa karşı suçların caydırılması için çok önemli

Çekya Parlamentosunun ev sahipliğinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, bugün Prag’da düzenleniyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, zirvede yaptığı konuşmada; Rus işgali altında bulunan Kırım’daki insan hakları ihlallerini dile getirdi. Zirveye katılan ülke temsilcilerine, yarımadadaki insan hakları ihlallerine ilişkin işgalci Rusya'ya yaptırım uygulanması için çağrı yaptı. Konuşmasında Holodomor’u soykırım olarak tanıyan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisine teşekkür eden Bariyev, “Cezasızlık yeni suçlara yol açmaktadır, bu nedenle Holodomor'un Ukrayna halkına yönelik bir soykırım eylemi olarak tanınması ve 1944 Sürgünü’nün Kırım Tatarlarına yönelik bir soykırım eylemi olarak tanınması, insanlığa karşı işlenen suçların caydırılmasında önemli bir faktör olacaktır" dedi. "İNSAN HAKLARININ TEMEL NEDENİ RUS İŞGALİDİR" İnsan hakları ihlallerinin temel nedeninin Kırım'ın ve Ukrayna'nın diğer bölgelerinin işgal altına alınması olduğunu belirten Bariyev, “İşgalcilerin etnik ve dini gerekçelere dayanan zulmü, yasa dışı alıkonulmalar ve baskı, binlerce Ukrayna vatandaşının haklarının ihlaline yol açmıştır. İşgal dönemi boyunca Kırım’da 299 siyasi tutsak ve zulüm gören kişi ortaya çıktı ve bunların 202'si Kırım Tatarıdır. Şu an 180 kişi cezaevlerinde alıkonuluyor, 60 kişi vefat etti ve kaçırılan 21 kişinin kaderi ise belli değil" ifadelerini kullandı. "RUSYA KIRIM'IN ÇEVRESİNİ, TARİHİNİ, KÜLTÜRÜNÜ YOK EDİYOR" Rusya’nın Kırım dahil Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde seferberlik başlattığını aktaran Bariyev, "İnsanlar Rus ordusunda hizmet etmek istemiyorsa onlara karşı davalar açılıyor. Ayrıca, bu askerileştirme yoluyla saldırgan ülke, adeta çevre kırımı gerçekleştiriyor. Yarımadanın çevresini katlediyor, kültürel ve tarihi anıtları yok ediyor" dedi. Rusya'yı caydırmanın en önemli aracının askeri destek ve yaptırımlar olduğuna dikkat çeken Bariyev, zirveye katılan ülkelere; Kırım'daki baskılara karışanlara karşı yaptırımların uygulanması ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinden çıkarılması için gerekli adımların atılması için çağrı yaptı. Bununla birlikte Bariyev, Kırım ile ilgili tüm sorunların yerli halk olan Kırım Tatarlarının görüşlerinin dikkate alınarak çözülmesi gerektiğini vurguladı. KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi. Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağlamıştı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etmişti. KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

İşgalci Rusların Kırım'daki düzmece davaları: 1.1 milyon ruble para cezası ödendi Haber

İşgalci Rusların Kırım'daki düzmece davaları: 1.1 milyon ruble para cezası ödendi

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Kırım sakinlerinin 2023 yılında çoğunlukla sözde “Rus ordusunun itibarını zedelemek” suçlaması olmak üzere işgalcilerin uydurduğu düzmece davalar çerçevesinde toplamda 1.1 milyon rubleden fazla para cezası ödediklerini bildirdi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Kıyiv’de 16 Ekim 2023 tarihinde, Rus işgali altındaki Kırım’da Ocak-Eylül 2023 tarihleri arasında meydana gelen insan hakları ihlallerine dair hazırladığı raporu sundu. Sunumda konuşan Eskender Bariyev, Rus işgal yönetiminin, Kırım’ın işgaline ve Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun savaşına karşı çıkan insanlara karşı baskı uygulamayı sürdürdüğünü belirtti. Ocak-Eylül 2023 tarihleri arasında Kırım’da işgalcilerin açtığı düzmece davaları çerçevesinde toplamda 1,1 milyon rubleden fazla para cezasının ödendiğini aktaran Bariyev, davaların çoğunun sözde “Rus ordusunun itibarını zedelemek” suçlaması ile açıldığına dikkat çekti.   İşgalcilerin Kırım sakinlerinin sosyal medya hesaparını dikkatle incelediğini belirten Bariyev, “Bir resim, kelime veya başka birisinin paylaşımına bırakılan beğenme işareti dava için neden olabilir” dedi. İŞGAL KARŞITI İNSANLARI TESPİT ETMEK İÇİN “İHBARCI BLOG YAZARLARI” KULLANILIYOR Bariyev, Ukrayna yanlısı Kırımlıları tespit etmek için işgalcilerin Rus yanlısı blog yazarlarını kullandığını aktararak, “Her kelimeyi, her beğeniyi takip ediyorlar. Kamuya açık etkinliklerde insanları takip ediyor. Özellikle Ukrayna yanlısı insanları tespit etmeye çalışan ‘ihbarcı blog yazarları’ var. Ukrayna sanatçılarının şarkılarını dinleyenleri, Ukrayna sembollerini kullananları buluyorlar. Kısa süre sonra bu kişilere karşı davalar açılıyor ve tutuklanıyorar.” dedi.

İşgalciler, sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde en az 33 kişiyi alıkoyuyor Haber

İşgalciler, sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde en az 33 kişiyi alıkoyuyor

İşgalci Rus yönetimi, baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde çoğu Kırım Tatarı olmak üzere en az 33 Ukrayna vatandaşını alıyoruyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Suspilne haber ajansına yaptığı açıklamada, Rusya’nın sözde Numan Çelebicihan davası çerçevesinde büyük çoğunluğu Kırım Tatarı olmak üzere en az 33 Ukrayna vatandaşını alıkoyduğunu belirterek, “Bu insanlar hem işgal altındaki Kırım’da, hem de yeni işgal edilen topraklarda alıkonuldu. Öncelikle Herson ve Zaporijjya bölgesinde. Çoğu Herson’a bağlı Geniçesk bölgesinde.” dedi. Bariyev, işgalci yönetimin, işgal altındaki bölgelerde yaşayan Ukrayna yanlısı vatandaşları sindirmeye çalıştığını kaydetti. NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR? Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmi olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor.  RUSYA, TABURU "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra işgalciler, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu. İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.