SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Finlandiya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Finlandiya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Finlandiya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna ile Finlandiya arasında savunma alanında iş birliği mutabakatı imzalandı Haber

Ukrayna ile Finlandiya arasında savunma alanında iş birliği mutabakatı imzalandı

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, başkent Helsinki'de Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile bir araya geldi. Finlandiya'nın Rus saldırıları altındaki Ukrayna'yı sistemli bir şekilde desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Bakan Umerov, Helsinki'nin 200 milyon avroluk 28. yardım paketini duyurduğunu bildirdi. YENİ ASKERÎ EKİPMAN PROGRAMI  Bakan Umerov, Finlandiya tarafından başlatılan 660 milyon avroluk program kapsamında ise askerî ekipmanların doğrudan Finlandiya savunma sanayisinden tedarik edileceğini ve Ukrayna'ya sevk edileceğini aktardı.  UKRAYNA İLE FİNLANDİYA ARASINDA SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ MUTABAKATI İMZALANDI Öte yandan Ukrayna ile Finlandiya arasında Savunma İş Birliği Mutabakatı imzalandığını da duyuran Umerov, mutabakatı konu alan maddeleri şu şekilde sıraladı:  "Savunma kurumları arasında derinleşen stratejik diyalog, stratejik, operasyonel ve taktik düzeylerde bilgi alışverişi, savunma kapasitelerinin ve operasyonel birlikte çalışabilirliğin güçlendirilmesi, savunma teknolojileri, araştırma ve inovasyon alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi, Ukrayna ve Finlandiya'da mühimmat üretimi ve savunma-sanayi projelerinin genişletilmesi." BAKAN UMEROV, FİNLANDİYA'YA TEŞEKKÜR ETTİ Umerov görüşmeye ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "Finlandiya, sadece Ukrayna'nın değil tüm Avrupa'nın güvenliğini güçlendirmeye önemli katkılar sunan güvenilir ortağımızdır. Finlandiya hükûmetine ve halkına, ayrıca mevkidaşım Antti Kaikkonen'e stratejik vizyon ve destek için minnettarım." ifadelerini kullandı. 

Finlandiya, Rusların gayrimenkul alımını yasaklamayı planlıyor Haber

Finlandiya, Rusların gayrimenkul alımını yasaklamayı planlıyor

Finlandiya, Rusya Federasyonu vatandaşlarının ülkede mülk satın almasını yasaklamak için harekete geçti. Barron’s gazetesinin 6 Şubat 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre; Finlandiya hükûmeti, savaş başlatan ülkelerin vatandaşlarının gayrimenkul alımlarının yasaklanmasını öneren bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Rus vatandaşlarının Finlandiya’daki gayrimenkul işlemleri, ilgili yasaya göre kısıtlanacak. Yasa tasarısına göre, “vatandaşı olduğu ülke saldırı savaşı yürüten ve Finlandiya'nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturabilecek kişilerin”, Finlandiya’da gayrimenkul satın almasına izin verilmeyecek. RUSYA, RUS VATANDAŞLARI VE RUS ŞİRKETLER HEDEFTE Finlandiya Savunma Bakanı Antti Hakkanen düzenlediği basın toplantısında, “Hükûmet, Rusların Finlandiya'da gayrimenkul alım satımını yasaklamak üzere Parlamentoya bir teklif sunmaya karar verdi.” açıklamasını yaptı.  “Amacımız Finlandiya'nın ve Fin halkının güvenliğini güçlendirmektir.” diyen Hakkanen, mevcut güvenlik ortamının Rusya, Rus vatandaşları ve Rus şirketlerini ilgilendirdiğini söyledi. Hakkanen ayrıca, yasa tasarısının Finlandiya'ya karşı istihbarat faaliyetlerine ve çeşitli sabotaj türlerine olanak sağlayan “büyük ölçekli düşmanca etkinin” engellenmesini amaçladığını belirtti. Bununla birlikte Finlandiya Savunma Bakanlığı, yasağın sahte alıcılar (satın alma amacını gizlemek için bir başkası adına mülk satın alan kişiler) tarafından delinmesi riskini azaltmak için izin başvurusunda bulunma zorunluluğu getirebilecek. Öte yandan Finlandiya'da daimî oturma iznine veya Finlandiya tarafından verilen uzun süreli Avrupa Birliği (AB) oturma iznine sahip olanlar bu yasaktan etkilenmeyecek. Hakkanen ayrıca, Finlandiya Parlamentosunun yasa tasarısını 2025 yılının bahar aylarının sonlarına doğru oylayacağını bildirdi. GEÇEN YIL ENGELLENMİŞTİ Rusya ile bin 340 kilometrelik bir doğu sınırını paylaşan Finlandiya, millî güvenliğe yönelik tehditleri gerekçe göstererek Rusya ile bağlantılı özel şahıs ve şirketlerin bazı gayrimenkul alımlarını 2024 yılında engellemişti.

Finlandiya Parlamentosu Başkanı: Korkarım zaten 3. Dünya Savaşı'nın içindeyiz Haber

Finlandiya Parlamentosu Başkanı: Korkarım zaten 3. Dünya Savaşı'nın içindeyiz

Finlandiya Parlamentosu Başkanı Jussi Halla-aho, Finlandiya yerel gazetesi Turun Sanomat'a verdiği röportajda, dünyanın bir savaş içerisinde olabileceğini ve bu durumun görmezden gelindiğini belirtti. Parlamento Başkanı, aynı zamanda Ukrayna-Rusya Savaşı'yla ilgili açıklama da yaptı.  "HER ZAMAN SAVAŞTA OLDUĞUMUZU VARSAYMAK EN İYİSİDİR" Finlandiyalı politikacı, III. Dünya Savaşı'nın içinde olmaktan endişe ettiğini ancak insanların bu durumdan kaçınmak için çok çaba sarf etmesi nedeniyle savaşın farkında olmadığı şeklindeki düşüncelerini aktardı. Halla-aho, konuyla ilgili, "Savaşta olup olmadığımızı bilmiyorsak, her zaman savaşta olduğumuzu varsaymak en iyisidir" ifadelerini kullandı. Diğer türlü gerçeklerin görmezden gelindiği durumlarda daha büyük sorunlarla karşılaşılabileceği uyarısını yaptı.  Başkan Halla-aho, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un geçen günlerde yaptığı “İsveç savaşta değil. Ancak barış içinde de değil” diyerek hibrit saldırılara ve vekalet savaşlarına atıfta bulunmuştu.  RUSYA'NIN YENİLGİSİ ÖNEM TAŞIYOR Ukrayna'yı savunmanın ve yardımları sürdürmenin daha yüksek bir siyasi öncelik olması gerektiğini savunan Başkan, Ukrayna'daki topyekun savaşın Finlandiya siyasetinde olduğundan daha fazla ilgi görmesi gerektiğini söyledi. Parlamento Başkanı, Finlandiya'nın hedefini daha net bir şekilde tanımlaması ve ardından buna yatırım yapması gerektiğini vurguladı. Rusya'nın yenilgisinin Ukrayna'nın zaferinden daha önemli olduğunu ifade eden Halla-aho; Rusya'nın herhangi bir zafer kazanmasının, haydut devletlere emperyalist maceranın yüksek bedelinin ödenmeye değer olduğu yönünde yanlış bir mesaj göndereceğini belirtti. Başkan Rusya'nın kaybının daha büyük tehlikelere sebep olabileceği düşüncesini, "Ben şahsen en büyük tehlikeyi Rusya'nın bu savaşı kaybetmesinde ya da bu savaşla herhangi bir hedefine ulaşamamasında görüyorum. Rusya'nın bu savaştan bir tür ödül alabileceği fikrini kabul eden açıklamalar yaparsak, Ruslar tarafından bu sadece müzakereler için bir başlangıç noktası olarak değerlendirilecektir” ifadeleriyle aktardı.

Finlandiya, Rus tankeri Eagle S’ye yaptırım soruşturması açmayacak Haber

Finlandiya, Rus tankeri Eagle S’ye yaptırım soruşturması açmayacak

Finlandiya'nın hasar gören kablolar nedeniyle el koyduğu Eagle S isimli Rus tankerinin, kargo yaptırımları soruşturmasına tabi tutulmayacağı açıklandı. 2024’ün aralık ayında Finlandiya ile Estonya'yı birbirine bağlayan deniz altı elektrik kablosunda gerçekleşen hasarın Eagle S yüzünden gerçekleştiği tespit edildi ve tanker, Finlandiya Gümrük Dairesi polisi tarafından gözaltına alındı. Öte yandan, Reuters’ın 16 Ocak 2025 tarihli haberine göre; tanker ile ilgili Rusya’ya uygulanan yaptırımları ihlal edip etmediğine dair ayrı bir cezai soruşturma yapılmayacak. Buna karşın Eagle S isimli tankerin, Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara tabi olduğu biliniyor. Ancak Finlandiya Gümrük Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre; Eagle S, Finlandiya karasularına Fin makamlarının rızası üzerine girdi. Bu sebeple Finlandiyalı yetkililer, tanker mürettebatının bu yaptırımları kasıtlı olarak ihlal etmediğini düşünüyor.  Öte yandan Finlandiya Gümrük Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre; tanker ve tankerin kargosu, Finlandiya Gümrük Dairesi tarafından gözetim altında tutulmaya devam edecek. TANKER SAHİBİ ŞİRKET KAZAYI YALANLIYOR Bununla beraber tankerin sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Caravella LLC FZ Şirketini temsilen konuşan avukat, geminin denizaltı ekipmanlarına verdiği “iddia edilen” hasarın Finlandiya'nın karasuları dışında gerçekleştiğini ve bu nedenle Helsinki'nin müdahale etme yetkisine sahip olmadığını söyledi. NATO’DAN BALTIK GÖREVİ Baltık Denizi’ne kıyısı olan NATO üyesi devletler, 14 Ocak 2025 tarihinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de zirve düzenledi. NATO ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği zirvede, Baltık Denizi bölgesindeki kritik denizaltı kablolarını korumayı amaçlayan “Baltic Sentry” (Baltık Nöbeti) misyonu duyuruldu. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte konuyla ilgili olarak, "Bu askeri faaliyet, ittifakımız için önemli olan bölgelerin deniz varlığını ve izlenmesini artırma yönündeki devam eden çabalarımızın bir parçasıdır." ifadelerini kullanmıştı.  Finlandiya Cumhurbaşkanı Aleksander Stubb (Alexander Stubb) da konuyla ilgili olarak Baltık Denizi'ndeki kritik altyapı tehlike altında olduğunda güçlü bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini ve Baltık Denizi'ndeki NATO varlığını artıracaklarını kaydetti. Stubb, "Rusya'nın gölge filosuna karşı güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Almanya "Baltık Nöbeti"ne katıldığını duyurdu Haber

Almanya "Baltık Nöbeti"ne katıldığını duyurdu

Baltık Denizi’ne kıyısı olan NATO üyesi devletler, 14 Ocak 2025 tarihinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de zirve düzenledi. NATO ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği zirvede, Baltık Denizi bölgesindeki kritik denizaltı kablolarını korumayı amaçlayan “Baltic Sentry” (Baltık Nöbeti) misyonu duyuruldu. Zirveye katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.  “KAZALAR TESADÜF DEĞİL” Scholz, son dönemde Baltık Denizi’nde gerçekleşen şüpheli kritik altyapı tahriplerini şahit olduklarını anımsatarak, her zaman tesadüfen gerçekleşmediği varsayılabilecek bu saldırılardan endişe duyulması gerektiğini belirtti. Konuşmasının devamında Scholz, ülkelerin güvenliği açısından büyük önem taşıyan elektrik ve gaz tedariki ile veri ve bilgi alışverişini mümkün kılan bu kritik altyapıların, korunması için her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı. Scholz, bu amaçla Helsinki’de bir dizi anlaşma sağladıklarını ve bu konuyu Avrupa Birliği (AB) ve NATO’da görüşmeye devam etmeyi önerdiklerini belirterek, NATO’nun “Baltık Nöbeti” faaliyetine katılacaklarını duyurdu. ALMANYA BU KONUDAKİ CİDDİYETİNİ KANITLIYOR “Baltık Nöbeti” sayesinde denize kıyısı olan ülkelerin bölgedeki altyapıları birlikte izleme imkânına sahip olacağını belirten Scholz, zirvede Baltık Denizi'nde güvenliği tehlikeye atan gemilere yönelik nasıl davranılacağına ilişkin bir yasal incelemenin yapılması gerektiğini önerdiğini bildirdi. Scholz ayrıca bu amaçla dışişleri bakanları düzeyinde bir çalışma grubu oluşturulacağını açıkladı. Bu hususta teknolojik araçların geliştirilmesinin önemini de vurgu yapan Scholz, insansız hava araçlarıyla (İHA) gözetlemenin nasıl daha da geliştirilebileceği ve bu amaçla hangi İHA'ların geliştirilmesi gerektiğine ilişkin bir toplantı yapacaklarını duyurdu. BALTIK NÖBETİ MİSYONUNUN SEBEBİ RUSYA 2024 yılının kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'ya ATACMS füzelerini Rus topraklarında kullanmasına izin verdi. Bu kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra ise Baltık Denizi'nde Finlandiya ile Almanya ve İsveç ile Litvanya arasında bağlantı kuran deniz altı telekomünikasyon kablolarında hasar meydana geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, konuyla ilgili yaptıkları ortak açıklama yaptı ve Avrupa’nın “kötü niyetli aktörler” tarafından yürütülen hibrit savaşın tehdidi altındadır dedi.  Aynı yılın aralık ayında ise, Baltık Denizi altındaki 4 telekomünikasyon kablosunun bağlantısında da kesinti yaşandığı duyuruldu. Bunun üzerine Finlandiya Sınır Güvenlik ekipleri, kesintinin yaşandığı sırada bölgeden, Rusya'nın "gölge filosuna" ait olduğu düşünülen gemilerinden birinin geçtiğini iddia etmişti. Bununla birlikte 10 Ocak 2025 tarihinde Baltık Denizi'nde manevra yapamayan 99 bin ton petrol taşıyan 18 yaşındaki bir Rus tankerin, Almanya'nın Rügen Adası'nın kuzeyine doğru sürüklendiği bildirildi ve tankerin yaptırımları delmek için yük taşıyan Rus gölge filosunun bir parçası olduğu öne sürüldü.  Avrupalı yetkililer ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşıyla potansiyel olarak bağlantılı olan son aksaklıkların arkasında sabotaj olabileceğini öne sürdüler. Ancak Kremlin hükûmeti iddiaları "saçma" olarak nitelendirerek reddetti.

NATO Genel Sekreteri: Küresel barış Ukrayna'nın kazanmasına bağlı Haber

NATO Genel Sekreteri: Küresel barış Ukrayna'nın kazanmasına bağlı

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 13 Ocak 2025 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komitesinin Güvenlik ve Savunma Alt Komitesine (SEDE) hitap etti. NATO’nun resmî sayfasında belirttiğine göre Rutte; Ukrayna’ya sağlanan veya sağlanacak olan destek dâhil olmak üzere, NATO önceliklerine genel bir bakış açısı sundu ve AP üyelerinin sorularını yanıtladı. Rutte, kalıcı barışın sağlanması için Ukrayna’ya verilen askerî desteğin genişletilmesi gerektiğini yineleyerek; küresel çapta güvenliğin Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sonucuna bağlı olduğunu söyledi. Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları ve sivillere yönelik saldırılarını hatırlatan Rutte, saldırgan devleti durdurulmasının NATO'nun en önemli önceliği olduğunu vurguladı. Öte yandan; Rusya tarafından NATO ülkelerine karşı gerçekleştirilen internet kablolarına saldırı, suikast girişimleri ve sabotaj eylemleri gibi faaliyetlerin; ülkeleri istikrarsızlaşma kampanyasını hızlandırdığını söyleyen Rutte, “Savaşta değiliz (Rusya ile) ancak barışta da değiliz” dedi. Bununla birlikte Rutte, Avrupa’daki güvenlik durumunun girebileceği olası riskler için Avrupa Birliğinin (AB) savunma sanayisinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. NATO’nun müttefikler arasındaki engellerden kaçınması yönünde görüşünü beyan etti. “RUSYA VE MÜTTEFİKLERİ KAZANIRSA KÜRESEL BARIŞ OLMAZ” Bu bağlamda; Avrupa ve küresel güvenliğin geleceğinin Ukrayna'daki savaşın sonucuna bağlı olduğunun altını çizen Rutte, Avrupalı NATO müttefiklerini Kıyiv'e askerî desteği artırmaya çağırdı: “Savaşın nasıl ve ne zaman sona ereceğini bilmiyorum ama Putin, Ukrayna'da istediğini elde ederse barışın kalıcı olmayacağını biliyorum... Putin, Şi Jinping, Kim Jong Un ve Tahran'daki rejimin birbirlerine beşlik çaktıkları bir anlaşmayla savaş sona ererse barış sürmez.” BALTIK DENİZİ ÜLKELERİNİN İLK NATO ZİRVESİ FİNLANDİYA’DA OLACAK Bununla birlikte Rutte, Baltık Denizi bölgesindeki NATO müttefiki ülkelerin ilk zirvesinin, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapılacağını duyurdu.

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Ukrayna için tek güvenlik garantisi NATO üyeliği Haber

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Ukrayna için tek güvenlik garantisi NATO üyeliği

Ukrayna'nın NATO'ya üyelik daveti alması adına yapılan çağrılar devam ediyor. Ukrayna'nın müttefiklerinden olan Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, 8 Ocak 2025 tarihinde Kıyiv'e gerçekleştirdiği ziyaretinde Reuters haber ajansına bir açıklamada bulundu. Bakan, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin, gelecekteki Rus saldırılarına karşı kendini koruyabilmesi için tek uzun vadeli güvenilir garanti olduğunu vurguladı. BAKAN, NATO'NUN 5. MADDESİNE DİKKAT ÇEKTİ Bakan, yaptığı açıklamada ittifakın kolektif savunma maddesine atıfta bulunarak, "Uzun vadede tek güvenilir güvenlik garantisinin Vaşington Anlaşması'nın 5. maddesi olduğunu düşünüyorum. Yani esasen NATO üyeliği."  ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Bakan, Ukrayna'nın NATO üyeliğini desteklediklerini ve bunun yakın bir gelecekte gerçekleşmesini umduklarını belirtti. Ayrıca Valtonen, ülkesinin NATO üyeliği sürecine de atıfta bulunarak "Üç yıl önce kimse Finlandiya'nın NATO'ya katılacağını veya İsveç'in de katılacağını düşünmüyordu. İşte buradayız, asla bilemezsiniz." dedi. UKRAYNA'YA DESTEK DEVAM EDECEK Bakan, Finlandiya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) başkanlığını devralmasının ardından ilk olarak Ukrayna'ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal ve Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bakan, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada Ukrayna'ya desteklerin devam edeceğini ve adil ve kalıcı bir barışın hak edildiğini vurguladı. Suomi aloitti tammikuun alussa Etyjin puheenjohtajana ja suuntasin ensitöinäni Kiovaan. Tapasin presidentti Volodymyr Zelenskyin @ZelenskyyUa, ulkoministeri Andri Sybihan @andrii_sybiha, pääministeri Denys Shmyhalin @Denys_Shmyhal ja Verhovna Radan puhemies Ruslan Stefanchukin… pic.twitter.com/DJ1L52DSy9 — Elina Valtonen (@elinavaltonen) January 8, 2025 ZAFER PLANI'NDA NATO VAR Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 16 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Parlamentosu Genel Kuruluna Zafer Planı’nı sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Zafer Planı’nında ilk maddenin jeopolitik konusunu kapsadığını belirtmişti. Bu maddenin Ukrayna’nın NATO’ya davetini kapsadığını kaydeden Zelenskıy, bunun ortak devletlerin kararlılığının kanıtı olacağını ve müttefiklerin Ukrayna'yı güvenlik mimarisinde nasıl gördüklerini göstereceğini ifade etmişti. Zelenskıy, “Şu an yapılan üyelik daveti müttefiklerin kararlılığından başka bir şey gerektirmiyor.” demişti. Cumhurbaşkanı, "Artık Ukrayna'yı NATO'ya davet etme gerçeği barış için gerçekten temel hâle gelebilir. NATO üyeliğinin bugünün değil geleceğin meselesi olduğunu anlıyoruz. Putin'in jeopolitik hesaplarının boşa gittiğini görmesi gerekiyor. Ruslar da çarlarının jeopolitik olarak dünyaya karşı kaybettiğini görmeli." şeklinde konuşmuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.