SON DAKİKA
Hava Durumu

#Gazeteci

QHA - Kırım Haber Ajansı - Gazeteci haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gazeteci haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin'in hapse attığı Uygur Türkü gazetecilerden haber alınamıyor Haber

Çin'in hapse attığı Uygur Türkü gazetecilerden haber alınamıyor

Uygur diasporasının araştırmalarına göre, Doğu Türkistan'da hapse atılan Uygur Türkü gazetecilerin sayısı, Çin'in bölgede tutukladığı gazetecilerin yüzde 44'ünü oluşturuyor. Çin'in 2023 yılında hapse attığı 100'den fazla Uygur Türkü gazeteciden hâlâ haber alınamıyor. "BUNLAR BUZDAĞININ SADECE GÖRÜNEN KISMI" Çin'in Uygur Türklerine karşı hak ihlallerini belgeleyen ve merkezi Norveç'te bulunan Uyghur Hjelp, Çin'de son yıllarda 100'den fazla Uygur Türkü gazetecinin tutuklandığını ortaya çıkaran raporunu yayımladı. Kurumun kurucusu olan Uygur Türkü Abduveli Ayup ise, bu bulgularının sadece "buzdağının görünen kısmı" olduğunu belirtti. HAPİSTE BULUNAN UYGUR TÜRKÜ GAZETECİLER Bu hususta, Amerika'nın Sesine (VOA) konuşan Abduveli Ayup, "Bizim verilerimiz, 100'den fazla tutuklu Uygur Türkü gazetecinin Çinli yetkililer tarafından hapse atılan 400 Uygur aydınının arasında bulunduğunu gösteriyor. Uygur blogcularını, hükûmete ait radyo ve televizyon kanallarının sunucularını da listemize katarsak hapiste bulunan Uygur Türkü gazetecilerin sayısı en az 200'ü bulur" ifadelerini kullandı. ÇİN'İN İÇ BÖLGESİNDE TUTUKLANAN UYGUR TÜRKÜ GAZETECİLER Öte yandan Gazetecileri Koruma Komitesinin Aralık 2023'te yayımladığı yılık raporuna göre, Çin'in iç bölgesinde 200'den fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu kaydedilmişti. Ayrıca bu gazetecilerin 22'sinin Doğu Türkistanlı Uygur Türkü gazeteciler olduğu belirtilmişti.

Ukrayna Parlamentosundan Rusya'nın alıkoyduğu Ukraynalı gazetecilere ilişkin karar Haber

Ukrayna Parlamentosundan Rusya'nın alıkoyduğu Ukraynalı gazetecilere ilişkin karar

Ukrayna'nın yasama organı Verhovna Rada, Rusya Federasyonu topraklarında alıkonulan Ukraynalı gazetecilerin (yurttaş gazeteciler dahil) serbest bırakılması ve Ukrayna'ya iade edilmesine ilişkin bir karar kabul etti. RUSYA’YA UYGULANAN SİYASİ VE DİPLOMATİK BASKIYI ARTIRMA ÇAĞRISI Ukrayna Milletvekili Yegeniya Kravçuk, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna Parlamentosunun dün Rusya Federasyonu topraklarında alıkonulan Ukraynalı gazetecilerin serbest bırakılması ve Ukrayna'ya iade edilmesine ilişkin bir karar kabul ettiğini bildirdi. Parlamento kabul ettiği kararda, uluslararası ortaklara, Kremlin rejimi tarafından yasa dışı olarak alıkonulan esirlerin ve gazetecilerin iade edilmesini sağlamak için Rusya’ya uygulanan siyasi ve diplomatik baskıyı artırma çağrısında bulundu. Ukrayna Milletvekili Yegeniya Kravçuk, teyit edilen bilgilere göre Kırımlı yurttaş gazeteciler de dahil olmak üzere en az 26 Ukraynalı gazetecinin Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulduğunu aktardı. KIRIM’DA 16 YURTTAŞ GAZETECİ İŞGALCİLERCE ALIKONULUYOR KrımSOS insan hakları örgütü ,Kasım 2023’te yaptığı açıklamada 2014 -2023 yılları arasında işgalcilerin Kırım’da 19 gazeteciyi yasa dışı olarak alıkoyduğunu belirterek bunlardan 16’sının hâlâ Rus hapislerde tutulduğuna dikkat çekmişti. KrımSOS insan hakları örgütü tarafından yayımlanan listede şu isimler yer aldı: İrına Danıloviç, Vladislav Yesipenko, Nariman Celal, Asan Ahtemov, Oleksiy Bessarabov, Sergiy Tsıpiga, Seyran Saliyev, Marlen Asanov, Timur İbragimov, Server Mustafayev, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Ruslan Süleymanov, Rustem Şeyhaliyev, Amet Süleymanov,  Vilen Temeryanov, Nariman Memedeminov, Mıkola Semena, Ayder Kadırov.

Ukrayna'da son 2 yılda 11 gazeteci öldü ve 35 gazeteci yaralandı Haber

Ukrayna'da son 2 yılda 11 gazeteci öldü ve 35 gazeteci yaralandı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının başından bu yana Ukrayna’da Rus saldırıları nedeniyle 100’den fazla Ukraynalı ve yabancı gazetecinin zarar gördüğünü bildirdi. RSF’nin verilerine göre, 11 gazeteci görevlerini yerine getirirken çatışmalar sırasında yaşamını yitirdi. 100’DEN FAZLA GAZETECİ ZARAR GÖRDÜ Binlerce Ukraynalı ve akredite yabancı gazeteci, işgalci Rus ordusunun hedefli saldırıları veya gelişigüzel bombardımanları nedeniyle ülke genelinde bozulan güvenlik ortamına rağmen Şubat 2022'den bu yana Ukrayna’daki savaş hakkında gerçekleri dünyayı anlatmaya devam ediyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), son 2 yılda Ukrayna’da 100’den fazla gazetecinin zarar gördüğünü aktardı. 11 gazetecinin görevlerini yerine getirirken hayatını kaybettiğini belirtilirken; bazıların ofislerine yapılan bombardımanların kurbanı olduğunu, bazıların ise çatışmalarda yaralandığını veya ortadan kaybolduğu ifade edildi. Ayrıca, Rusya'nın işgal altına aldığı Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren yerel bağımsız medyaların susturulduğunu ve çalışmaların yasaklandığını kaydedildi. 11 GAZETECİ ÖLDÜ, 35 GAZETECİ YARALANDI Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün verilerine göre, Ukrayna’da Rus saldırılarında mesleki görevlerini yerine getirirken 2022 yılında 9 gazeteci, 2023 yılında ise 2 gazeteci hayatını kaybetti; 35 gazeteci cephede çalışırken veya füze saldırılarında yaralandı. İki Ukraynalı gazeteci Rusya’da kayboldu ve en az 12 gazeteci alıkonuldu. 233 UKRAYNA MEDYA KURULUŞU KAPANDI Bununla birlikte örgütün verilerine göre, 24 Şubat 2022’den bu yana, Rus işgali, reklam pazarının çöküşü, personel eksikliği (ülkeden ayrılma veya seferberlik nedeniyle), bombalama sonucu ekipmanların tahrip olması gibi nedenlerden ötürü 233 Ukrayna medya kuruluşu kapanmak zorunda kaldı. 18 SAVAŞ SUÇU ŞİKAYETİNDE BULUNULDU Son iki yılda Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün, Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICC) ve Ukrayna Başsavcılığına eş zamanlı olarak sekiz savaş suçu şikayetiyle  başvurdu. Ayrıca Fransa mahkemelerinde 2 dava açıldı. Söz konusu başvurular çerçevesinde 100’den fazla gazeteciye yönelik 50'den fazla saldırı belgeledi.

Rusya'nın yasakladığı o isim QHA'ya konuştu: Moskova, bize baskı uygulamak istiyor Haber

Rusya'nın yasakladığı o isim QHA'ya konuştu: Moskova, bize baskı uygulamak istiyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Rus ve Rus dili medyasına yönelik zulüm ve Rus vatandaşlarına yönelik ayrımcılık" nedeniyle bazı Moldovalı yetkililerin ve Moldovalı gazetecilerin ülkeye girişini yasakladı. Özgür Avrupa Radyosu Moldova Servisi muhabiri Denis Dermenci, Rusya’ya girişi yasaklanan Moldovalı gazeteciler arasında yer alıyor. MOSKOVA, MOLDOVALI GAZETECİLERE BASKI UYGULAMAK İSTİYOR Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Moldovalı gazeteci Denis Dermenci, Moskova’nın Moldovalı gazetecilere baskı uygulamak istediğini ancak bunun için gerçekle hiçbir ilgisi olmayan argümanları öne sürdüğünü ifade etti. Dermenci, “Rusya Dışişleri Bakanlığının gazetecileri de istenmeyen kişiler listesine dahil etme kararı, Özgür Avrupa Radyosu dahil olmak üzere yayımlanan bazı makalelerin Moldova'daki Rus diplomatik kurumlarının çalışmalarını olumsuz etkilediğini gösteriyor.” dedi. MOLDOVALI GAZETECİLER RUS DİPLOMATLARIN RUS İSTİHBARAT SERVİSLERİ İLE OLAN BAĞLANTILARINI ORTAYA ÇIKARDI Gazeteci Denis Dermenci, Eylül 2023’de, Kişinev'deki bazı Rus diplomatların Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) veya Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatı (GRU) ile bağlantıları olduğunu gösteren birkaç makale yayımladı. Ekim 2023’de ise Özgür Avrupa Radyosu Moldova Servisi, Moldova’nın iç işlerine müdahale etme gerekçesiyle ülkeden sınır dışı edilen Sputnik Moldova eski Müdürü Vitaliy Denisov’un Rus askeri istihbaratı ile bağlantısı olan bir albay olduğunu tespit etti.

Avrupa'da zulme uğrayan gazeteciler listesine 11 Kırım Tatarı dahil edildi Haber

Avrupa'da zulme uğrayan gazeteciler listesine 11 Kırım Tatarı dahil edildi

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Rus işgalci yönetiminin, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında 17 gazeteciyi alıkoyduğunu açıkladı. Bu gazetecilerin çoğu Rus işgali altındaki Kırım’da işgalci yönetim tarafından kurgulanan düzmece davalar çerçevesinde alıkonuldu ve 11’i Kırım Tatarı. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), 1 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Rus işgalci yönetimi tarafından Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında alıkonulan 17 gazeteciyi, “zulüm gören gazeteciler listesine” dahil ederek onları derhal serbest bırakma çağrısında bulundu. EFJ, 2023 yılında en çok gazeteciyi hapse atan ülkenin Rusya olduğuna dikkat çekerek; Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarında işgalci yönetim tarafından kurgulanan düzmece davalar çerçevesinde alıkonulan gazetecilerin listesini yayımladı. Listede yer alan 11 gazetecinin de Kırım Tatarı olması dikkat çekti. AVRUPA'DA ZULME UĞRAYAN GAZETECİLER LİSTESİNE 11 KIRIM TATARI DAHİL EDİLDİ EFJ’nin Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında alıkonulan gazetecilerin listesi şu şekilde: Amet Süleymanov, Asan Ahtemov, Dmıtro Hılyuk, Ernes Ametov, İrına Danıloviç, İrına Levçenko, Marlen Asanov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Rüstem Şeyhaliyev, Sergiy Tsıgipa, Server Mustafayev, Seyran Saliyev, Timur İbragimov, Viktoriya Roşçina, Vilen Temeryanov, Vladislav Yesipenko.

Freedom House: Çin, Uygur gazetecilerin aile üyelerini gözaltına aldı ve tehdit etti Haber

Freedom House: Çin, Uygur gazetecilerin aile üyelerini gözaltına aldı ve tehdit etti

Küresel demokrasi üzerine çalışmalar yapan Washington merkezli Freedom House İnsan Hakları Örgütü, Çin yönetiminin yurtdışında yaşayan Uygur Türkü gazetecilere yönelik baskısı ve tehdidini araştıran yeni bir rapor yayımladı. Freedom House'un 7 Aralık 2023 tarihlinde yayımladığı ve 2014 yılından bu yana 26 hükumet tarafından başka ülkelerde çalışan gazetecilere yönelik kaçırma, fiziksel saldırı ve suikast girişimlerini de içeren 112 olayı belgelediği, "Sınır tanımayan baskı: otokratik hükumetler muhabirleri susturmaya çalışıyor" başlıklı raporunda, otokratik hükumetlerin ABD ve diğer ülkelerdeki gazetecileri fiziksel saldırıları da içeren bir baskı ve sindirme kampanyasıyla susturmaya çalışıtığı kaydedildi. YURTDIŞINDA MUHALEFETİ EZMEK Raporda, Çin, Rusya ve diğer totaliter ülkelerin, sürgündeki gazetecileri hedef aldığı ve kendi ülkeleri hakkında eleştirel haber yapmalarını engellemeye çalıştığı belirtildi. Öte yandan Çinli yetkililerin Uygur gazetecilerin Çin ile ilgili haber yapmalarını engellemek ya da gazetecilik faaliyetlerinin etkisini azaltmak amacıyla muhabirlere karşı karalama kampanyaları yürüttüğü vurgulandı. Ayrıca Çinli lider Şi Cinping ve Pekin'deki diğer yetkililerin dünyanın Çin'e bakışını şekillendirme çabalarının yıllardır devam ettiğine dikkat çekildi. ÇİN, UYGUR GAZETECİYİ AİLESİYLE TEHDİT ETTİ Raporda yer alan vaka çalışmaları bu olguyu örneklendiriyor. Çin hükumet yetkilileri, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini haberleştiren Uygur gazetecilerin aile üyelerini gözaltına aldı ve taciz etti. Raporda Çinli yetkililerin aile üyelerini, sürgündeki gazetecilere baskı uygulayarak Çin politikalarını eleştiren haberler yazmaktan vazgeçmelerini sağlamak amacıyla gözaltına aldığı bildirildi. Raporda yer alan gazetecilerden biri olan ve Özgür Asya Radyosu'da (RFA) çalışan Uygur gazeteci Gülçihre Hoca, akrabalarının Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında tutulduğunu bildirdi.  İŞGALCİ RUSYA'NIN GAZETECİLERE BASKILARI Ayrıca raporda yıllardır işgalci Rus yönetiminin insan hakları ihlali uygulamalarını haberleştiren gazetecilerden Elena Kostyuchenko'nun, Rus ajanları tarafından zehirlendiği Berlin'de hastaneye kaldırıldıği kaydedildi. Kostyuchenko'ya yönelik açık saldırının yanı sıra diğer gazetecilere yönelik saldırılar da raporda yer alıyor.

Kırım’da 19 gazeteci siyasi baskıların kurbanı oldu Haber

Kırım’da 19 gazeteci siyasi baskıların kurbanı oldu

Rus işgali altındaki Kırım’daki durumu dünyaya duyurmaya çalışan gazeteciler, işgalci baskıların hedefi haline geliyor. Kırım’da 2014 yılından bu yana 19 Kırımlı gazeteci düzmece suçlamalar çerçevesinde yargılandı. KrımSOS insan hakları örgütü, işgalin başından bu yana bağımsız gazetecilere baskı uygulandığına dikkat çekerek, “Gazeteciler, Moskova ve işgal yönetimlerinin sağladığı bilgilerle çelişen bilginin kaynağı olarak baskı görmeye ve siyasi zulmün kurbanı olmaya devam ediyor" denildi. Baskılara rağmen gazetecilerin Rusya’nın işgal altındaki topraklarda işlediği suçları dünyaya duyurmaya devam ettiğini belirten insan hakları savunucuları, “Onların çabaları sayesinde dünya, olayların gerçek durumu hakkında bilgi alıyor. Halen işgal altındaki yarımadada bulunan Kırımlı gazeteciler siyasi tutsaklara yardım etmek için mümkün olan her şeyi yapmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. 2014'TEN BU YANA EN AZ 19 KIRIMLI GAZETECİ HAKKINDA CEZA DAVASI AÇILDI “2014'ten bu yana en az 19 Kırımlı gazeteci hakkında ceza davası açıldı; bunlardan 16'sı hâlâ parmaklıklar ardında” denilen açıklamada, işgalcilerin baskılarına uğrayan Kırımlı gazetecilerin listesine yer verildi. Rus işgal yönetiminin baskısına uğrayan Kırımlı gazetecilerin isimleri şu şekilde: 1. Vladislav Yesıpenko 5 yıl hapis cezası 2. Nariman Celal 17 yıl hapis cezası 3. Asan Ahtemov 15 yıl hapis cezası 4. Oleksiy Bessarabov 14 yıl hapis cezası 5. Sergiy Tsıgipa 13 yıl hapis cezası 6. Marlen Asanov 19 yıl hapis cezası 7. Timur İbragimov 17 yıl hapis cezası 8. Seyran Saliyev 15 yıl hapis cezası 9. Server Mustafayev 14 yıl hapis cezası  10. Remzi Bekirov 19 yıl hapis cezası 11. Ruslan Süleymanov 14 yıl hapis cezası  12. Osman Arifmemetov 14 yıl hapis cezası 13. Rüstem Şeyhaliyev 14 yıl hapis cezası 14. Amet Süleymenov 12 yıl hapis cezası  15. İrına Danılovıç 6 yıl 11 ay yıl hapis cezası  16. Vilen Temeryanov yargılanıyor 17. Nariman Memedeminov 2,5 yıl hapis yattı  18. Mıkola Semena şartlı hapis cezası   19. Ayder Kadırov para cezası

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.