SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gençlik Kampı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Gençlik Kampı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gençlik Kampı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Litvanya'dan gelen Kırım Tatar gençlerden Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi’ne anlamlı ziyaret Haber

Litvanya'dan gelen Kırım Tatar gençlerden Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi’ne anlamlı ziyaret

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Litvanya Tatar Kültür Merkezi ortaklığında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle 21-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Gençlik Kampı çerçevesinde Türkiye’de bulunan Litvanya Tatar gençleri, 24 Nisan 2025 tarihinde Ballıkpınar Kırım Tatar Kültür Evi’ni ziyaret etti. Gençler ziyaret dâhilinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi Kurucu Başkanı Rıfat Baybörü, Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesi Başkanı Volkan Altan ile Ballıkpınar Muhtarı Yılmaz Akbay tarafından karşılandı. Kalkay ve derneğin halk oyunları ve müzik topluluğu olan Cıyın Ansambli'nin hocası Evelina Kemileva, Litvanya Kırım Tatar gençlerine Kırım Tatarlarının Ballıkpınar’daki yaşamına ve kültürel değerlerine ait unsurlar hakkında anlatım yaptı. Kırım Hanlığı'nın kurucusu Hacı Geray Han’ın doğum yeri olan Litvanya'nın Trakai şehrini simgeleyen bir magnet, günün anısına grup temsilcisi tarafından Kırım Tatar Kültür Evi'ne hediye edildi. KIRIM TATAR GENÇLERE ATLI OKÇULUK ANLATILDI Kırım Tatar Kültür Evi ziyaretinin ardından, Kırım Derneği Genel Başkan Vekili ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar’ın da katılımıyla Kırım Derneği Ballıkpınar Şubesinde gençlik kampı üyelerine, Dünya Atlı Okçuluk Şampiyonu Alperen Alkan tarafından atlı okçuluk sunumu gerçekleştirildi.

Gençlik Kampı'nın ikinci gününde öğrencilere Kırım Tatar tarihi ve kültürü eğitimi verildi Haber

Gençlik Kampı'nın ikinci gününde öğrencilere Kırım Tatar tarihi ve kültürü eğitimi verildi

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Litvanya Tatar Kültür Merkezinin 21-30 Nisan 2025 tarihleri arasında tertip ettiği Gençlik Kampı’nın ikinci gününde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Dr. Öğretim Üyesi Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu öğrencilere tarih semineri verdi. Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle düzenlenen kamp kapsamındaki seminer, Mogan Teknik Meslekî ve Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde saat 14.00’te başladı. İngilizce olarak gerçekleşen tarih semineri Kırım Tatarları ve Kırım'ın tarihi üzerine oldu.  KIRIM'IN TARİHİNE İZ BIRAKAN KIRIM TATARLARI KONUŞULDU Kırım, Litvanya ve Polonya Tatarları ile ilgili bilgi veren Bezikoğlu, Kırım Tatarlarının etnik yapısından söz etti. Kırım’ın tarihine ve Kırım Tatarlarının önemli şahsiyetlerine değinen Bezikoğlu, Kırım Tatarlarının dünya üzerindeki nüfusuna dikkat çekti. Dr. Öğretim Üyesi Bezikoğlu, Kırım Tatarlarının en çok Türkiye'de bulunduğunu ve sayılarının tahmini olarak 3 ile 5 milyon arasında olduğunu vurguladı.  Kırım’ın tarihine yön veren şahsiyetlere ve sanatçılara değinen Bezikoğlu, kısaca Numan Çelebicihan, İsmail Bey Gaspıralı, Şefika Gaspıralı, Cafer Seydahmet Kırımer, Eşref Şemizade ve Şakir Selim gibi isimlerin hayatı ve mücadelelerinden söz etti. Ayrıca Kırım Halk Cumhuriyeti'ni öğrencilere anlatan uzman, Birinci Kırım Tatar Millî Kurultayı'nın tarihi önemi hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Kırım Tatarlarının millî marşı olan Numan Çelebicihan’ın kaleme aldığı “Ant Etkenmen” şiirini ele alan Bezikoğlu, gençlerle birlikte marşı söyledi. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’na da dikkat çeken Bezikoğlu, Kırım Tatarlarının hayvan vagonlarıyla vatan topraklarından sürüldüğünü ve çok sayıda Kırım Tatarının sürgün yolunda yaşamını yitirdiğini aktardı. Bezikoğlu, Kırım Tatarlarının her türlü zorluğa rağmen mücadele ettiğini ve kültürünü korumak, tanıtmak ve yaygınlaştırmak için çaba sarf ettiğini sözlerine ekledi. KIRIM TATARLARININ VATANA DÖNÜŞ MÜCADELESİ  Tarih seminerinin ilk kısmını gerçekleştiren Bezikoğlu, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarlarının vatana dönüş mücadelesinin başladığını kaydetti. Bezikoğlu; Litvanya, Romanya ve Polonya Tatarlarının eski fotoğraflarını gençlere göstererek sunumunu tamamladı. Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı Almira Parmaksızoğlu, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu’na teşekkür ettikten sonra öğrencilerle birlikte toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Tarih seminerinin ardından gençler, folklor ve müzik çalışmalarıyla geniş kapsamlı programlarına devam etti. Litvanya’dan gelen Tatar öğrenciler ile Kırım Derneği dans topluluğu Cıyın Ansambli ekibinin gerçekleştirdiği dans provası esnasında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov ve Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisinin Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadirov, kampa ziyarette bulunarak öğrencilerle bir araya geldi.

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin: Bu Gençlik Kampı bizim için bir başlangıç Haber

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin: Bu Gençlik Kampı bizim için bir başlangıç

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Litvanya Tatar Kültür Merkezi ortaklığında düzenlenen Gençlik Kampı'nın 22 Nisan 2025 tarihindeki açılış töreninde Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirme yaptı.  Uzun zamandır Litvanya ve Letonya'daki Tatarlar ile diyalog halinde olduklarını aktaran Şahin, bu tür çalışmaların artık daha profesyonel olması yönünde faaliyetler yürüttüklerini kaydetti.  "ÇOK İYİ BİR SONUÇ ALACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM" Kırım Derneğinin ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen bu 10 günlük kampın bir başlangıç olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu bizim için bir başlangıç, bir tecrübe ve pratik. Çok iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum. Çocukların diyalogları ve kaynaşmaları olağanüstü. Çok güzel anlaşıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.  Şahin, gençlerin Türkçe ve Tarih dersleriyle daha kolay kaynaşabileceklerini belirttiği konuşmasında, projeyi Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile devam ettirerek Türkçe eğitim alan çocuklara sertifika vermeyi amaçladıklarını dile getirdi. Kırım Derneği Genel Başkanı Şahin, bu süreçten itibaren hem Türkiye'de hem de Litvanya'da karşılıklı olarak kamplar düzenlemeyi düşündüklerini ifade etti. Şahin, TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) destekleriyle çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı: Gençlerimiz asimile olmasın, kültürümüz tüm dünyada yaşasın! Haber

Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı: Gençlerimiz asimile olmasın, kültürümüz tüm dünyada yaşasın!

21-30 Nisan 2025 tarihlerinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile başkent Ankara'da Gençlik Kampı düzenleyen Litvanya Tatar Kültür Merkezinin Başkanı Almira Parmaksızoğlu açılış töreninin ardından Kırım Haber Ajansına (QHA) konuştu.  AMAÇ TATAR KÜLTÜRÜNÜ KORUMAK, TANITMAK VE YAYGINLAŞTIRMAK Litvanya Tatar Kültür Merkezi olarak düzenledikleri Yaz Okulu programlarından söz eden Parmaksızoğlu; Tatar kültürünü tanıtmayı, korumayı ve yaygınlaştırmayı amaçladıklarını bu bağlamda çocuklara ve gençlere yönelik çeşitli programlar tertip ettiklerini aktardı. Litvanya'ya döndüklerinde Nevruz Bayramı kutlamaları yapacaklarını da sözlerine ekleyen Parmaksızoğlu, kamp kapsamında spor, halk oyunları çalışmaları, müzik ve okçuluk gibi faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirtti. Parmaksızoğlu, bu tür kamplar sayesinde çocukların asimile olmaktan korunduklarının ve  kültürlerini muhafaza ettiklerinin altını çizdi. "HEPİMİZ TÜRK'ÜZ, HEDEFİMİZ BİRLİKTE OLMAK" Türkiye, Letonya, Polonya, Kazan ve Kırım'dan misafirlerin geldiğini de sözlerine ekleyen Kültür Merkezi Başkanı Parmaksızoğlu, "Hem Litvanya'da hem de bütün dünyada kültürümüz yaşasın. Kırım Tatarı, Kazan Tatarı, Özbek, Kazak... Hep birlikte programlar yapıyoruz. Bütün kültürleri tanıtıyoruz. Bu gerçekten bizim için çok önemli. Çünkü hepimiz Türk'üz. Hedefimiz birlikte olmak." dedi.

Dr. Mahmut Çevik: Litvanya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin en önemli köprüsü Tatar Türkleriyle birlikte projelerimiz devam edecek Haber

Dr. Mahmut Çevik: Litvanya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin en önemli köprüsü Tatar Türkleriyle birlikte projelerimiz devam edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Litvanya Tatar Kültür Merkezi iş birliğinde düzenlenen Gençlik Kampı'nın açılış töreni 22 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirildi. Törene katılarak protokol konuşması yapan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu.  "MİLLETLERİN VE KÜLTÜREL OLUŞUMLARININ HASSASİYETLERİNİ KORUMAMIZ GEREKİYOR" "Milletlerin ve kültürel oluşumların hassasiyetlerini ve muhafazasını, birleştirici ve bütünleştirici vasfını korumamız gerekiyor" diyerek sözlerine başlayan Çevik, Litvanya Tatarlarının bölgede sevgi kaynağı olduğunu, o bölgedeki sosyal yaşamlara zenginlik kazandırdığını vurguladı. Geçen sene Litvanya Tatar Kültür Merkezinin Yaz Okulu etkinliklerine tanıklık ettiklerini belirten Çevik, TİKA olarak Tatar Türklerinin eğitim, sağlık ve sosyal alanlardaki kalkınmalarına projelerle destek olduklarını söyledi. "TATAR TÜRKLERİ İLE BİRLİKTE KÜLTÜREL PROJELERİMİZ DEVAM EDECEK" Dr. Mahmut Çevik, Tatar kültürünün korunması, tanıtılması ve yaygınlaştırılması için Litvanya'da gerçekleştirilen Yaz Okulu'nun genişletilerek Türkiye'de devam etmesini önerdiğini söyledi. TİKA Başkan Yardımcısı, "Ümit ediyorum ki Litvanya ve Türkiye arasında var olan dostluk ilişkisinin en önemli köprüsü Tatar Türkleri ile birlikte Litvanya'daki kültürel katkılarımız ve projelerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı. 

TİKA'nın desteğiyle düzenlenen Gençlik Kampı'nın açılış töreni yapıldı Haber

TİKA'nın desteğiyle düzenlenen Gençlik Kampı'nın açılış töreni yapıldı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Litvanya Tatar Kültür Merkezi ortaklığında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle 21-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Gençlik Kampı'nın açılış töreni bugün yapıldı. Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin'in katıldığı açılış programı, Ankara'daki Mogan Teknik Meslekî ve Anadolu Lisesinde protokol konuşmalarıyla 10.30’da başladı. GENÇLİK KAMPI AÇILIŞ KONUŞMALARIYLA BAŞLADI Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, geçen sene Litvanya Tatar Kültür Merkezinin yaz kampına katılarak geniş kapsamlı olan bu programı düzenleme konusunda gözlemde bulunduklarını ve dernek olarak ilk kez bir gençlik kampına ev sahipliği yaptıklarını vurguladı. Şahin, “İnşallah bundan sonra gençlik kamplarımız devam eder. Yalnızca Litvanya, Polonya değil 20 ülkede yaşayan Kırım Tatarları ile beraber ortak çalışmalarımız olur” ifadelerini kullandı. "KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMAK VE TANITMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ" Kürsü konuşması kapsamında programın diğer organizatörü Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı Almira Parmaksızoğlu sözlerine, desteklerinden dolayı TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’e teşekkür ederek başladı. Yaz kamplarını 10 yıldır sürdürdüklerini aktaran Parmaksızoğlu; Polonya, Letonya, Kazan ve Kırım’dan gelen öğrencilerin olduğunu, artık Türkiye ile iş birliğine başladıklarını belirtti. Parmaksızoğlu, TİKA Başkan Yardımcısı Çevik’in önerisi üzerine kampı genişlettiklerini ifade etti. Parmaksızoğlu, “Umarım başladığımız bu işe gençler devam eder. Kültürümüzü korumak ve tanıtmak bizim için çok önemli. Onlar birbiriyle tanışsınlar ve kültürümüz yaşasın” dedi. BÜYÜKELÇİ DEGUTİS GENÇLERİ TEBRİK ETTİ Ardından Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Litvanya ile Türkiye arasındaki ilişkiye değinerek; artık Tatar gençlerin bir araya geldiğinin ve bunun çok önemli olduğunun altını çizdi. Büyükelçi Degutis, “Litvanya’dan Türkiye’ye gelen Tatar gençleri tebrik ediyorum” dedi. Yalnızca kutlamalarla bir araya gelmediklerini, tarihî olayların yıl dönümünde de bir arada olduklarını vurgulayan Degutis, “Sürgün konusu, aslında hem bizim milletlerimize hem de genel olarak bölgemize çok yakın bir olaydır. Bize sadece geçmişte yaşanmış bir trajediyi değil aynı zamanda şu anda Rusya’nın Ukrayna üzerindeki baskısıyla birlikte Kırım Tatarlarının kaderini de hatırlatıyor” cümlelerini kullandı. Gençlere hitap eden Degutis, öğrenmenin çok kıymetli olduğunu ve tertip edilen programlarda güzel vakit geçirmelerini temenni etti. "ÜLKELERİN KÜLTÜREL DEĞERLERİNE SAYGILI VE BAĞLI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ" TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ise yaptığı konuşmada TİKA olarak eğitim, sağlık ve kültürel alanlar başta olmak üzere 170’ten fazla ülkede proje gerçekleştirdiklerini belirterek, “Projelerimizin uygulanması esnasında ülkelerin milli ve kültürel değerlerine saygılı bir şekilde davranarak ve o değerlere bağlı kalarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” bilgisini verdi. Çevik, söz konusu ülkelerin yüzde 30'dan fazlasında kültürel faaliyetler yürüttüklerini de sözlerine ekledi. "TÜRKİYE, LİTVANYA'NIN İŞGALİNE KARŞI ÇIKTI" Türkiye Cumhuriyeti’nin 1941 yılında Litvanya'nın Rusya tarafından işgaline karşı çıktığını belirten Çevik, “Tıpkı Kırım’ın işgaline karşı çıktığı gibi.” vurgusu yaptı. 4 bini Litvanya’da olmak üzere Baltık ülkelerinde yaşayan 10 bine yakın Tatarın bu ülkelerde sosyal alanlara zenginlik kazandırdığını, inanç ve kültür düşmanlığı yapmadıklarını ifade eden Çevik sözlerini şöyle sürdürdü: “Farklı toplumların bir arada yaşadığı kaos ve kargaşadan dolayı o ülkeler gözünü Litvanya’ya çevirdikleri zaman birlikte yaşamayı, sevgi ve saygıyı görecek, örnek bir ülke olduğunu anlayacaklardır. Dolayısıyla bu dünyamızda kültürümüzü korumamız şarttır. Bu tür projelerin büyük katkılar sağlayacağını düşünüyor, devamlılığını diliyorum.” LİTVANYA TATAR KÜLTÜR MERKEZİ ÖĞRENCİLERİNDEN ZEYBEK PERFORMANSI Protokol konuşmalarının ardından Litvanya’dan gelen Tatar genç kız, başarılı performansıyla “Tım Tım” dansını icra etti. Litvanya Tatar Kültür Merkezi öğrencilerinin “Zeybek” dansı ise büyük bir ilgi gördü. Öğrencilerin Türk dans eğitmenleri tarafından öğrendikleri Yörük oyunu alkış topladı. Kırım Derneği Genel Merkezinin dans topluluğu Cıyın Ansambli de açılış töreni kapsamında katılımcılara “Bahçesaray Kaytarması” oynadı. Büyük bir ilgiyle takip edilen performans törene renk kattı. Litvanya’dan kampa gelen Tatar öğrencilerin koro halinde söylediği “Çayır Çimen Geze Geze” ile “Sallasana Mendilini” isimli türkülere alkışlarla eşlik edildi. ÖĞRENCİLER GENÇLİK KAMPINA BAŞLIYOR Birbirinden renkli performansların ardından kamp öğrencilerine ve eğitimcilere kimlik kartları ve fular takıldı. Toplu fotoğraf çekimi yapıldıktan sonra Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, genç öğrencilere defter hediye etti. Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı Almira Parmaksızoğlu ise Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, açılış töreninin sunuculuğunu üstlenen Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin ve Cıyın Ansambli dans eğitmeni Evelina Kemileva’ya hediye takdim etti. BÜYÜKELÇİ DEGUTİS ÖĞRENCİLERLE SOHBET ETTİ Programın ardından gençlerle bir araya gelen Büyükelçi Degutis de sohbet ettiği öğrencilerle birlikte şarkılar söyledi. TATAR GENÇLER İÇİN BAŞKENT ANKARA'DA GENÇLİK KAMPI Ankara’daki Mogan Teknik Meslekî ve Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde tertip edilen programlara katılım sağlayacak öğrenciler bugün itibarıyla derslere başlayacak. 10 günlük kamp kapsamında; Halk Oyunları ve Müzik Çalışmaları, Litvanya Grubu İçin Türkçe Eğitim, Tarih Semineri gibi programlar tertip edilecek. Kampa katılan öğrenciler; Kırım Tatar köyü Ballıkpınar'ı ziyaret edecek. Türkiye'nin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedî istirahatgâhı olan Anıtkabir'i ziyaret eden gençler, Ankara Kalesi'ni ve Anadolu Medeniyetler Müzesi'ni gezecek. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.