TİKA'nın katkılarıyla düzenlenen Kuzey Makedonya 32. Uluslararası Hıdırellez Şenliği büyük bir coşkuyla başladı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Kuzey Makedonya’nın Valandova şehrine bağlı Çalıklı köyünde düzenlenen “32. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri” 5 Mayıs 2025 tarihinde büyük bir coşkuyla başladı. Hıdırellez şenliği; TİKA, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) iş birliğinde düzenlendi.
Kuzey Makedonya’daki Türk kültürünün yaşatılması ve tanıtılmasına katkı sağlayan şenliğe; Kuzey Makedonya 4. Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye Cumhuriyeti’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Valandova Belediye Başkanı Pero Kostadinovski, TİKA Üsküp Koordinatörü F. Şeyma Babayiğit, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Festival Başkanı Dr. Şenol Tahir, milletvekilleri Salih Murat ve Beycan İlyas ile çok sayıda davetli katıldı.
KUZEY MAKEDONYA TÜRKLERİNİN MİRASI: HIDIRELLEZ
Büyükelçi Ulusoy açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti ve başta TİKA olmak üzere şenliklere katkı sunan tüm kurumlara teşekkür etti. Baharın coşkusunun kültürel bir şölenle kutlandığını vurgulayan Ulusoy, “Bu geleneğin, Kuzey Makedonya’daki etnik topluluklar tarafından yaşatılması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
TİKA’DAN DESTEK VURGUSU
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Çevik ise, kültürel değerlerin korunmasının Balkanlardaki birlik ve beraberlik için taşıdığı öneme dikkat çekti ve “Bu kutlamalar, kimliğimizin güçlenmesi ve dayanışmamızın artması açısından büyük fayda sağlıyor. 2007 yılından bu yana kesintisiz destek verdiğimiz festivale desteğimiz sürecek.” dedi.
Festival Başkanı Doç. Dr. Tahir de Kuzey Makedonya ve Türkiye Kültür Bakanlıkları ile TİKA’ya verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini iletti.
HALK OYUNLARI OYNANDI
Şenlikler kapsamında Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Kosova, Yunanistan, Moldova, Romanya ve Bulgaristan’dan gelen 24 geleneksel halk oyunları ekibi gösteri yaptı.
Genç kızlar, martufal atma geleneğini icra etti. Ayrıca TİKA’nın Kuzey Makedonya’da yürüttüğü sürdürülebilir tarım projeleri kapsamında elde edilen ürünler, festival alanında sergilenerek katılımcılara ikram edildi. Etkinlikler, Geleneksel 42. Yağlı Güreş müsabakalarıyla devam etti.
DOĞA UYANIYOR
“Bahar Kutlaması, Hıdırellez”, Kuzey Makedonya ve Türkiye'nin ortak dosyasıyla 2017 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedildi. Hıdırellez, bütün Türk dünyasına ait gelenekleri, zanaatları, âdetleri, toplumsal uygulamaları, ritüelleri, bir araya getiren derin tarihî köklere sahip bir uygulamadır. Bu bakımdan bu festival, özellikle gençlere ve çocuklara odaklanarak, halka sanat, kültür ve kimlik değerlerini modern bir bağlamda birleştiren interaktif ve eğitici bir deneyim sunmayı amaçlıyor.
“Hıdırellez” ismi, bir yılda sadece 6 Mayıs’ta bir araya geldiğine inanılan “Hızır” ve “İlyas” adlı kutsal figürlerden gelmektedir. “Hızır” ve “İlyas”, toprağın ve suyun koruyucularıdır ve inanışa göre 6 Mayıs’ta doğa uyanır. 6 Mayıs'tan Kasım ayına kadar gözlenemeyen Pleiades yıldızının görünürlüğü ve görünmezliğine göre bir yıl iki mevsime ayrılır. Aynı zamanda bu kutsal figürler; onlara ihtiyaç duyan insanlara, ailelere ve topluluklara istenildiği zaman yardım ederler. Bu yüzden aile ve toplumun refahı, bereket ve bolluk içinde yaşanması, hayvanların ve ürünlerin gelecek yıl için korunması için doğayla bağlantılı çeşitli törenler ve ritüeller gerçekleştirilmektedir.