SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hizb-Ut Tahrir Davası

QHA - Kırım Haber Ajansı - Hizb-Ut Tahrir Davası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hizb-Ut Tahrir Davası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rusya namaz kıldığı için Kırım Tatar siyasi tutsağa hücre cezası verdi Haber

Rusya namaz kıldığı için Kırım Tatar siyasi tutsağa hücre cezası verdi

İşgal altındaki Kırım’da, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir Davası kapsamında 19 yıl hapis cezasına mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Muslim Aliyev’in namaz kıldığı için hücre cezasına gönderildiği öğrenildi. Kırım Dayanışması sivil teşkilâtının aktardığına göre, Aliyev ailesine yazdığı mektupta, namaz kıldığı için 15 günlük hücre cezasına gönderildiğini bildirdi. Kırım Dayanışması tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Muslim Aliyev, namaz kılarken hücreye cezaevi şefinin girdiğini anlattı. Bu nedenle Aliyev ona selam veremedi. Bunun üzerine cezaevi yönetimi siyasi tutsağı ​​27 Aralık 2024 tarihine kadar hücre cezasına gönderdi.” denildi. YALTA GRUBU DAVASI Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 2016 yılının 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı. 12 Şubat 2016’da işgalci “mahkeme” sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev hakkında tutuklama kararı aldı. 8 Nisan 2016 tarihinde Rus kolluk kuvvetlerince, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlendi; aramalar sonra Kırım Tatarları Refat Alimov ve Arsen Cepparov tutuklanmıştı. İki Kırım Tatarın davası daha önce alıkonulan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in davasıyla birleştirilmişti. İşgalciler Kırımlı Müslümanları güya “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” ayrıca sözde “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla” suçlandı. Kasım 2019’da Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan Güney Askeri Bölgesi Mahkemesi siyasi tutsakları Muslim Aliyev’i 19 yıl, İnver Bekirov’u 18,  Emir Üsein Kuku ve Vadim Siruk’u 12 yıl, Arsen Cepparov’u 7 yıl ve Refat Alimov’u 8 yıl hapis cezasına mahkûm etti.

İşgalcilerden Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev'e hücre cezası Haber

İşgalcilerden Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev'e hücre cezası

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde, 16 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev’in hücre cezasına gönderildiği öğrenildi. Kırım Dayanışması sivil teşkilâtına konuşan siyasi tutsak Teymur Abdullayev’in eşi Alime Abdullayeva, yazdığı mektupta eşinin 12 Aralık’ta hücre cezasına gönderildiğini söylediğini ve “Şimdilik 15 günlük ancak büyük ihtimal ceza süresi uzatılacak. Çünkü belgeler şimdiden hazırlandı.” dediğini aktardı. SİYASİ TUTSAĞA SIK SIK HÜCRE CEZASI VERİLİYOR Cezaevi yönetimi uydurma bahaneler öne sürerek siyasi tutsak Teymur Abdullayev’i hücre cezasına gönderiyor. Kırım Dayanışmasının verilerine göre Teymur Abdullayev, cezaevine nakledildiği Mart 2020 ile Ekim 2023 tarihleri arasında en az 874 gününü hücrede geçirdi. Ayrıca cezaevi yönetimi siyasi tutsağı sık sık sıkı gözetim koğuşunda tutuyor. RUS GÖREVLİLER, ABDULLAYEV’İ İŞ BİRLİĞİNE ZORLADI Rusya Federal Ceza Uygulama Servisi (FSİN) ve Aşırılıkla Mücadele Merkezi görevlilerinin Abdullayev ile konuşarak görüşlerinden vazgeçmesini ve iş birliği yapmasını teklif ettikleri bildirilmişti. Görevliler, Abdullayev’i iş birliği yapmak istemediği için sürekli hücre cezasına gönderileceği konusunda uyarmıştı. SAĞLIK DURUMU ÇOK KÖTÜLEŞTİ Hapishanedeki kötü şartlar ve kötü muamele nedeniyle Teymur Abdullayev'in sağlık durumu önemli ölçüde kötüleşti. Kasım 2024'teTeymur Abdullayev’in hapiste geçirdiği hastalık nedeniyle tek kulağında işitme duyusunu tamamen kaybettiği bildirildi. SİYASİ TUTSAK TEYMUR ABDULLAYEV Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı. Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltına alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle; Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı. Rus mahkemesi Birinci Akmescit Grubu çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı. 2020'DE KIRIM'DAN 2 BİN 500 KİLOMETRE UZAKLIĞA GÖNDERİLDİ Kırım Tatar siyasi tutsaklar, Mart 2020’de Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’nin Salavat şehrindeki iki farklı cezaevine sevk edildi. Cezaevine getirildikten hemen sonra Teymur Abdullayev hücre cezasına gönderildi.  Rus cezaevinde Teymur Abdullayev Kovid-19 geçirdi ancak uygun tedavi görmedi. Cezaevi yönetimi baskı uygulamak amacıyla Teymur Abdullayev’i yaklaşık iki yıl boyunca hücre cezasında tuttu

Kırım Tatar siyasi mahkûmlara Kırım Tatarca engeli! Haber

Kırım Tatar siyasi mahkûmlara Kırım Tatarca engeli!

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesi sonrasında Kırım Tatarlarına yönelik olarak uyguladığı baskılar her aşamada derinleşiyor. Farklı gerekçeler öne sürülerek özgürlükleri ellerinden alınan Kırım Tatar siyasi mahkûmlar, Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme süreçlerinde ana dilleri nedeniyle ayrıca baskılara maruz kalıyor. SÖZDE MAHKEMEDEN KIRIM TATARCAYA ENGEL Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Kırım Yüksek Mahkemesi, sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" kapsamında tutuklanan Aluşta grubu sanıkları için görülen 28 Ağustos 2024 tarihli duruşmada, siyasi mahkûmların Kırım Tatarca konuşma talebini reddetti. Kremlin kontrölündeki mahkeme, kararında sanıkların Rusya Federasyonu'nda yaşadıkları, Rusça öğretilen bir okulda okudukları ve bu nedenle Rus diline yeterince hakim olduklarına inanmak için her türlü nedenin olduğu gerekçe gösterdi. "KİŞİ KENDİ ANA DİLİNDE KONUŞMA HAKKINDAN MAHRUM BIRAKILAMAZ" Avukat Edem Semedlyayev söz konusu karara ilişkin olarak, Kırım'daki yurttaş gazeteciler aracılığıyla Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı değerlendirmede, kararın dil temelinde ayrımcılık olduğunu belirtti. “Herhangi bir kişi kendi ana dilinde konuşma hakkından mahrum bırakılamaz." diyen Semedlyayev, "Teknik olarak mahkeme kendisi için bir tercüman çağırabilir ya da konuşmaların ses kaydını alıp daha sonra bir tercümana verebilirdi.” şeklinde konuştu. Avukat Semedlyayev ayrıca, Rus mahkemelerinde Kırım Tatarca konuşan Kırım Tatarlarının sözlerinin kesildiğini ve ana dillerinde konuşmalarına izin verilmediği çok sayıda vakanın olduğunu anımsattı. KIRIM TATARLARI AĞIR TAKİBAT ALTINDA Rus işgal güçleri, 10 Haziran 2019 sabahı Aluşta, Karasupazar ve Akmescit bölgelerinde Kırım Tatarlarının evlerine yasa dışı baskın düzenledi. Baskınlar sonrasında Eskender Süleymanov, Ayder Cepparov, Riza Omerov, Enver Omerov, Ruslan Mesutov, Lenur Halilov, Ruslan Nagayev, Eldar Kantemirov gözaltına alındı. Ayrıca, 9 Haziran 2019’u 10 Haziran 2019’a bağlayan gece, mahkeme duruşmasına katılmak üzere Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde giden Kırım Tatar siyasi tutsakların akrabalarının bulunduğu bir araç, Kerç Köprüsü’ne giriş yaptığı sırada işgalci güçler tarafından durduruldu. Bunun sonucunda, Kırım Tatar siyasi tutsak Rüstem İsmailov’un kayınpederi Eskender Omerov alıkonuldu. Ocak 2021'de  Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi, Kırım Tatar siyasi tutsaklar Enver Omerov'u 18 yıl, Ayder Cepparov'u 17 yıl ve Riza Omerov'u 13 yıl hapis cezasına mahkûm etti. Öte yandan Rus mahkemesi Ağustos 2021’de Lenur Halilov, Ruslan Nagayev, Ruslan Mesutov ve Eldar Kantimirov hakkında aldığı kararları açıkladı. Karara göre; Lenur Halilov 18 yıl, Ruslan Mesutov 18 yıl, Ruslan Nagayev 13 yıl, Eldar Kantemirov 12 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.