SON DAKİKA
Hava Durumu

#İçkerya Çeçen Cumhuriyeti

QHA - Kırım Haber Ajansı - İçkerya Çeçen Cumhuriyeti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ahmed Zakayev: 2. Çeçen Savaşı sırasında Kırım Tatarları, Çeçen çocukları evlerinde ağırladı Haber

Ahmed Zakayev: 2. Çeçen Savaşı sırasında Kırım Tatarları, Çeçen çocukları evlerinde ağırladı

Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, Çeçen ve Kırım Tatar halklarının arasındaki ilişkileri değerlendirirken Kırım Tatarlarının 2. Çeçen Savaşı sırasında Çeçen halkına verdiği desteği anlattı. Ayrıca iki halkın vatanının da Rus işgali altında bulunduğunu belirten Zakayev, “Hem Kırım’ı hem de Çeçenistan Cumhuriyeti’ni İşgalden kurtarmak zorundayız ve bunu mutlaka yapacağız.” dedi. SÜRGÜNDEKİ ÇEÇEN İÇKERYA CUMHURİYETİ BAŞBAKANI AHMED ZAKAYEV: KIRIM TATARLARININ GİRİŞİMİYLE ÇEÇEN ÇOCUKLAR, KIRIM’A GETİRİLDİ, KIRIMOĞLU’NUN BU KONUDA ÖNEMLİ ROL OYNADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, Kırım Haber Ajansına verdiği röportajda Kırım Tatar halkının 2. Çeçen Savaşı sırasında Çeçen halkına verdiği destekten söz etti. Zakayev, “Kırım Tatarlarının girişimiyle Çeçen çocuklar, Kırım’a getirildi, Kırımoğlu’nun bu konuda önemli rol oynadığını düşünüyorum. Birinci Çeçen Savaşı’ndan sonra Kırımoğlu, Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov’un yemin törenine gelmişti. O zaman tanışıyorduk ama henüz çok yakın bir dostluk ilişkimiz yoktu. O zamandan beri ilişkilerimiz yakındı ve Kırımoğlu durumu çok iyi anlıyordu. 2. Çeçen Savaşı başladıktan sonra ve çatışmalarda ilk durgunluk yaşandığında Kırım Tatarları, Çeçen çocukları Kırım’a götürme ve evlerinde ağırlama teklifi yaptı. Belki biliyorsunuz, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu o dönemde iki yetim çocuğu evlat edindi. Onları yetiştirdi ve evlendirdi. Bu çocuklar Kırımoğlu’na “baba” diyor; biri ABD’de biri Türkiye’de yaşıyor.” ifadelerini kullandı. #Çeçen Savaşı sırasında #Kırım Tatarları, Çeçen çocukları evlerinde ağırladı pic.twitter.com/UpIzc4DvnR — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 22, 2023 “HEM KIRIM HEM ÇEÇENİSTAN CUMHURİYETİNİ RUS İŞGALİNDEN KURTARACAĞIZ” Bununla birlikte iki halk arasındaki ilişkilerin Ukrayna savaşı sırasında güçlendiğini belirten Zakayev, “Ve şu anda, Kırım Tatarları ile Çeçenler arasındaki askeri kardeşlik de çok önemli.Bu, gelecekte çok iyi sonuçlara yol açabilecek bir işbirliğinin başlangıcıdır. Halklarımız şu an aynı durumda bulunuyorlar; Kırım da Çeçenistan Cumhuriyeti de Rus işgali altındadır. Hem Kırım’ı hem de Çeçenistan Cumhuriyeti’ni İşgalden kurtarmak zorundayız ve bunu mutlaka yapacağız.” dedi.

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi: Kırım’ın kurtuluşundan sonra Kırım Tatarlarının milli sorunları çözülecek Haber

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi: Kırım’ın kurtuluşundan sonra Kırım Tatarlarının milli sorunları çözülecek

Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.  Kırım Tatarlarının yüzyıllardır Rus baskısına maruz kaldığını ve hala zulme uğramaya devam ettiğine dikkat çeken Şaptukayev, “Bugün Ukrayna tüm yerli halklarla birlikte bu topraklarda özgür yaşam hakkı, devlet olma hakkı ve ulusal kimlik için bir kurtuluş savaşı veriyor… İnanıyoruz ki Kırım’ın kurtuluşundan sonra Kırım Tatarlarının milli sorunları nihayet dürüst ve adil bir şekilde çözülecek. Ve o uzak yılların kaybının acısı kardeş halkımızın acı kaderinin sonu olacaktır.” ifadelerine yer verdi. 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Orta Asya, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı. 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.