SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ifade Özgürlüğü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ifade Özgürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ifade Özgürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım'da düzmece davalar çerçevesinde 16 gazeteci alıkonuluyor Haber

Kırım'da düzmece davalar çerçevesinde 16 gazeteci alıkonuluyor

İşgalin ilk günlerinden beri Kremlin yönetimi Kırım’da ifade özgürlüğünü yok etme ve bağımsız basını susturma politikasını yürütüyor. Bu politika çerçevesinde Rus işgali altındaki Kırım’da, en az 16 gazeteci düzmece davalar çerçevesinde alıkonuldu. Ukrinform basın merkezinde dün “Vladislav Yesipenko ve diğer Kırımlı gazetecileri nasıl kurtarabiliriz?” başlıklı basın konferansı gerçekleşti. Basın konferansında insan hakları savunucuları, Rus işgal altındaki Kırım’daki ifade özgürlüğü durumunu ele aldı. 13'Ü KIRIM TATARI TOPLAMDA 16 KIRIMLI GAZETECİ YASA DIŞI OLARAK ALIKONULUYOR Toplantıda konuşan Kırım İnsan Hakları Grubu Olga Skripnik, "Halihazırda en az 16 Kırımlı gazeteci düzmece davalar çerçevesinde alıkonuluyor. Bu sayı arkasında gerçek insanlar, aileler, eşler ve çocuklar var. Bu aileler sürekli acı çekiyor" dedi. İnsan hakları savunucusu işgalcilerce alıkonulan gazetecilerin isimlerinin listesini okudu. Buna göre Kırım’da; Oleksiy Bessarabov, Vladislav Yesipenko, Seyran Saliyev, Marlen Ametov, Timur İbraimov, Server Mustafayev, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Ruslan Süleymanov, Rüstem Şeyhaliyev, Amet Süleymanov, Asan Ahtemov, İrına Danılovıç, Vilen Temiryanov, Ernest Ametov ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal olmak üzere 16 Kırımlı gazeteci yasa dışı olarak alıkonuluyor. Alıkonulan gazetecilerin 13'ü Kırım Tatarı. İŞGALCİLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KASITLI OLARAK YOK ETTİ İşgalcilerin Kırım'da ifade özgürlüğünü kasıtlı olarak yok ettiğine dikkat çeken Skripnik, "Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılından bu yana, Rusya'nın net bir hedefi vardı: ifade özgürlüğünü yok etmek ve yarımadanın bilgi alanını mümkün olduğunca gasp etmek. Böylece yerel sakinler, gerçekte olup bitenlerini bilmeyecek ve sadece Rus propagandasının söylediği şeyleri dinleyecektir" dedi. İnsan hakları savunucusu işgalcilerin Kırım’da kullandığı yöntemleri 2022’de işgal ettiği Herson ve Zaporijjya bölgelerinde daha sert bir şekilde uygulamaya başladığını kaydederek; bu bölgelerde baskılara uğrayan kişilerin net sayısının hala belli olmadığını belirtti.

Rus işgali altındaki Kırım’da son bir yılda gazetecilere yönelik 98 tehdit vakası! Haber

Rus işgali altındaki Kırım’da son bir yılda gazetecilere yönelik 98 tehdit vakası!

Rus işgali altındaki Kırım’da son bir yılda gazeteci ve blog yazarlarına karşı 98 saldırı ve tehdit vakası kayda geçirildi. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Kıyiv’de bugün “Ukrayna’da ifade özgürlüğü: Mevcut durum ve meyden okumalar” isimli yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Etkinlikte konuşan ZMİNA İnsan Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Tetyana Peçonçık, “2022 yılında ZMİNA İnsan Hakları Merkezi, işgal altındaki Kırım Yarımadası’nda gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik 98 saldırı ve tehdit vakası kaydetti.” şeklinde açıklama yaptı.  İŞGALCİ YÖNETİM GAZETECİLERE BASKI UYGULUYOR İşgal altındaki Kırım’da ana tehdit kaynağının işgalci yönetimin olduğunu belirten Peçonçık, “Gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik en yaygın saldırı yöntemleri ise gözaltı, tutuklama, idari dava çerçevesinde verilen para cezaları ve gazetecilere yönelik başlatılan cezai kovuşturmalar.” dedi. Bunun dışında geçen sene içinde insan hakları savunucuları; kaçırma, saldırı ve cezalandırıcı psikiyatri dahil olmak üzere gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik 8 fiziksel saldırı vakasının kayda geçirildiğini belirtti. RUSYA 15 KIRIMLI GAZETECİYİ ALIKOYUYOR Bunun dışında Peçonçık, işgal altındaki Kırım ve Rusya’daki hapishanelerinde 12’si Kırım Tatarı olmak üzere 15 Kırımlı gazetecinin siyasi güdümlü davalar çerçevesinde alıkonulduğunu hatırlattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.