SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İnsansız Hava Aracı

QHA - Kırım Haber Ajansı - İnsansız Hava Aracı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İnsansız Hava Aracı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna’dan dijital savaş hamlesi: “Army of Drones” sistemiyle Rusya’ya nokta atışı Haber

Ukrayna’dan dijital savaş hamlesi: “Army of Drones” sistemiyle Rusya’ya nokta atışı

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'den bu yana sürdürdüğü tam kapsamlı savaşta savunmasız sivilleri ve kritik altyapı tesislerini hedef alırken, Ukrayna geliştirdiği yeni bir dijital sistemle Rus birliklerine meydan okuyor. "Army of Drones: Bonus" (İHA Ordusu: Ödül Sistemi) adı verilen sistem ile Ukraynalı askerler öldürdürdükleri her işgalci Rus asker veya imha edilen her ekipmandan puan kazanabiliyor. Böylelikle kazanılan puanlar savunma sanayisine katkı sağlıyor. CEPHEDEKİ UKRAYNILARIN YÜZDE 90'I KULLANIYOR Geçen sene Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı olarak görev yapan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mıhaylo Federov'un öncülüğünde başlatılan bu uygulamayı cephedeki Ukraynalı askerlerin yüzde 90'ı kullanıyor. Konuyla ilgili olarak Gaurdian'a açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımıcısı Federov, bu sistemin Ukraynalı birlikler arasında viral hale geldiğini, bunun hava savunma operasyonlarını geliştirdiğini belirtti. Federov, "Tüm savunma güçleri bunu biliyor ve bu insansız hava araçlarını, elektronik harp sistemlerini ve savaşta kendilerine yardımcı olacak diğer şeyleri elde etmek için puanlar için rekabet yaşanıyor. Ne kadar çok piyade öldürürseniz, o kadar çok insansız hava aracıyla daha fazla piyade öldürebiliyorsunuz. Bu, bir tür kendi kendini besleyen bir döngü haline geliyor." ifadelerini kullandı. YARIŞMA SAYESİNDE SADECE EYLÜL AYINDA 18 BİN ASKER ÖLDÜ VEYA YARALANDI Ayrıca Federov, insansız hava aracı (İHA) takımlarının bu sistem sayesinde eylül ayında 18 bin Rus askerini öldürdüğünü veya yaraladığını kaydetti. Fderov şu anda 400 İHA'nın yarışma kapsamında kullanıldığını da sözlerine ekledi. Yarışma kapsamında vuruş yapan askerler, 100'den fazla farklı İHA, otonom araç ve diğer İHA savaş malzemeleriyle dolu "Amazon-for-war" adlı çevrim içi mağaza Brave1'de daha fazla silah satın almak için kullanabilecekleri puanlarla ödüllendiriyor. Oyunla ilgili olarak Uber hedeflemesi adını verdiklerini sisteme işaret eden Federov, "Temelde bir taksi için Uber haritasına kendinizi bırakır gibi haritaya bir işaretçi bırakıyorsunuz, ancak taksi yerine başka bir birimden gelen bir İHA hedefi vuruyor." bilgisini verdi. Ukrayna'nın dört yıldır savaş içinde olduğunu belirten Ukraynalı yetkili, artık duyguya yer olmadığını, işgalci askerleri öldürmedikleri takdirde sivillerin hedef alınma ve kentin işgal edilme ihtimali olduğunun altını çizdi. Öte yandan Ukraynalı Komutan Yuriy Fedorenko ise "Öncelikle görevimizi yerine getirmeliyiz, çünkü bu bir savaş. Puan peşinde koşmak değil, yapmamız gereken bu." dedi.

Ukrayna-Birleşik Krallık iş birliği: Uzun menzilli İHA’lar ortak üretilecek Haber

Ukrayna-Birleşik Krallık iş birliği: Uzun menzilli İHA’lar ortak üretilecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 23 Haziran 2025 tarihinde Birleşik Krallık’a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada Zelenskıy, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ile Downing Street'te Rusya'yı “barışı düşünmeye” zorlamayı amaçlayan görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmeler hakkında bilgi veren Zelenskıy, Ukrayna ve Birleşik Krallık’ın uzun menzilli insansız hava araçlarını (İHA) ortaklaşa üreterek savunma alanındaki iş birliklerini derinleştireceklerini açıkladı. BİRLEŞİK KRALLIK VE UKRAYNA’DAN ORTAK ÜRETİM Zelesnkıy, “Savunma iş birliğinin geliştirilmesini görüştük. Bu alandaki iş birliği, Ukrayna'nın önemli projeler, özellikle önleyici İHA ve uzun menzilli İHA’ların üretimi için istikrarlı bir finansman elde etmesini sağlayacaktır.” dedi. Ayrıca Ukrayna ve Birleşik Krallık’ın uzun menzilli İHA’ları ortaklaşa üreteceğinin haberini veren Zelenskıy, “Bugünkü toplantıdan iyi bir sonuç çıktı: Ortak üretim konusunda ek bir karar alındı. Bunun her iki ülkemizi de güçlendireceğine inanıyorum. Hava savunmamızı güçlendirmeye özel önem verildi. Bu konuda da anlaşmalarımız var.” ifadelerini kullandı. “RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLAR GENİŞLEMELİDİR” “Önemli bir konu, Rusya'ya karşı yeni yaptırımların getirilmesidir.” diyen Zelenskıy, şöyle devam etti: "Enerji ve bankacılık sektörlerine, gölge filoya, insansız hava araçları ve füzelerin üretiminde kullanılan çift kullanımlı bileşenleri tedarik eden şirketlere ve ‘Oreşnik’ füze sisteminin üretiminde yer alan tüm taraflara baskı uygulanmalıdır. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in silah üretimini artırmasına yardımcı olacak her şey engellenmelidir.” dedi. Today, I had a substantive meeting with UK Prime Minister @Keir_Starmer. Our main objective right now is to stop Russian terror and force Russia into peace. We discussed the development of defense cooperation. Collaboration in this area will allow Ukraine to receive stable… pic.twitter.com/mjQZtAwpFK — Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 23, 2025

Ukrayna'dan Rus enerji tesislerine ağır darbe Haber

Ukrayna'dan Rus enerji tesislerine ağır darbe

Rusya’nın enerji tesislerinin yüzde ikisi Ukrayna ordusu tarafından imha edildi. Forbes’in 11 Şubat 2025 tarihinde yayımladığı analize göre; Ukrayna'nın Rus petrol rafinerilerini, depolama tanklarını ve boru hattı pompalama istasyonlarını hedef alan insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırıları geçen iki ayda Rusya’nın en önemli enerji rezervlerine zarar vererek, Rus petrol ürünleri üretimini onda bir oranında düşürdü. Ukrayna Hava Kuvvetleri ve Ukrayna İnsansız Sistemler Kuvvetleri (USF) tarafından yapılan saldırılar, Rusya’nın enerji rezervlerini zora sokuyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 10 Şubat’ı 11 Şubat’a bağlayan gece, en az 450 mil mesafeden uçarak Rusya’nın Saratov Petrol Rafinerisini vurmuştu.  Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 10 Şubat’ı 11 Şubat’a bağlayan gece, Rusya’nın Saratov Petrol Rafinerisine saldırı gerçekleştirdi. Bu işletme, Rus işgal güçlerinde farklı tiplerde yakıt sağlıyor. pic.twitter.com/RnBDDF1ehL — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) February 11, 2025 Saldırı sonrasında USF’nin resmî sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ukrayna'nın Saratov rafinerisine yönelik yaptırımları insansız ve geri döndürülemez. #DerinSaldırı devam ediyor. USF: Bir adım önde!” ifadeleri kullanıldı. Ukrainian sanctions on the Saratov refinery are unmanned and irreversible. #DeepStrike continues. USF: One step ahead! pic.twitter.com/CrmfCOQTiN — Unmanned Systems Forces (@usf_army) February 11, 2025 RUS ENERJİ REZERVLERİ GİTTİKÇE DÜŞÜYOR Saratov Petrol Rafinerisinin bir yılda yaklaşık 7 milyon ton petrol rafine ettiği biliniyor. Bu rakam Rusya'nın rafinaj kapasitesinin yüzde ikisinden daha fazlasına tekabül ediyor. Bununla birlikte bu oranın, yaklaşık üç düzine büyük tesise yayıldığı kaydediliyor.  Öte yandan rafinerilerin onarılabilir durumda olduğu bilinmesine rağmen Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yoğun saldırılara devam ettiği için kapasitenin eski hâline döndürülmesi şu an mümkün gözükmüyor.  RUSYA ONARIM ÇALIŞMALARINA FIRSAT BULAMIYOR Rusya’nın enerji tesislerine saldırıların sürekli devam etmesi, onarım çabalarını zorlaştırıyor ve Rus firmalarının devlet hedeflerine ulaşmak için petrol üretimini ve ihracatını artırmak için ihtiyaç duyduğu kaynakları tüketmesine yol açıyor. Öyle ki Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Rosneft, modernizasyon planlarından vazgeçebileceğini açıklamıştı. Öte yandan; Rusya bu saldırıları, “geliştirilmiş kamuflaj ve koruyucu önlemler” ile önlemeye çalışıyor. Buna karşın Rusya’nın hava savunması oldukça zayıf kalıyor. Aynı zamanda enerji endüstrisinin Rusya'nın geniş topraklarına yayılmış durumda olması, Kremlin'in aleyhine işliyor.

Litvanya toplam 8 milyon avro değerinde İHA satın alacak Haber

Litvanya toplam 8 milyon avro değerinde İHA satın alacak

Baltık ülkelerinin gündemini takip eden Delfi haber sayfasının 26 Ağustos tarihli haberine göre, Litvanya Savunma Kaynakları Ajansı, beş yerel üreticiden toplamda 8 milyon avro değerinde İHA satın alacak. Tedarik edilecek olan İHA’lar Litvanya ve Ukrayna ordusuna teslim edilecek. Bu doğrultuda Litvanya'daki "Dangolakis", "RSI Europe", "Ltmiltech", "Granta Autonomy" ve "Unmanned Defense Systems" isimli beş şirketle sözleşme imzaladı. 5 BİN İHA UKRAYNA’YA TESLİM EDİLECEK! Litvanya Silahlı Kuvvetlerine değeri 3 milyon avroyu bulan 2 bin 300'den fazla İHA, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ise değeri 5 milyon avroyu bulan yaklaşık 5 bin İHA teslim edilecek. İHA'lar, konuşlandırılmaları ve çalıştırılmaları için gerekli tüm aksesuar, ekipman ve eğitimle birlikte satın alınıyor. “BU TEDARİK ŞÜPHESİZ ULUSAL GÜVENLİĞİN TEMEL ÇIKARLARIYLA BAĞLANTILIDIR” Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasciunas konuya ilişkin, "Litvanya'da İHA  ve anti-İHA üretimini teşvik etmek istiyoruz. Ukrayna'da yapılan testler ve sözleşmelerin imzalanması, drone üreticilerimiz için büyük bir ivme ve önemli bir adımdır. Bu tedarik şüphesiz ulusal güvenliğin temel çıkarlarıyla bağlantılıdır.” dedi. İlk İHA’ların bu yılın eylül ayı sonuna kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi planlanırken tamamının ise yıl sonuna kadar hem Ukrayna'ya hem de Litvanya'ya teslim edilmesi bekleniyor.

Kırgızistan'dan Rusya'ya sevk edilen İHA'lar, Kazakistan'da yakalandı! Haber

Kırgızistan'dan Rusya'ya sevk edilen İHA'lar, Kazakistan'da yakalandı!

Kazakistan'ın Jambıl bölgesinden Rusya'ya sevk edilen 195 bin dolar değerindeki İHA'lar, sınırda güvenlik güçleri tarafından ele geçirildi. Kazakistan, tedarikçi firmanın Kırgızistan'dan alıcı firmanın ise Rusya'dan olduğunu ve adı geçen Kırgız şirketinin gereken lisansa sahip olmadığını ifade etti. KAZAKİSTAN, 195 BİN DOLAR DEĞERİNDEKİ İHA'LARI ELE GEÇİRDİ Mayıs ayında, 14 adet DJI AgrasT30 tipi İHA'nın mayıs ayında Jambıl Devlet Mülkiyet ve Özelleştirme Dairesi tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Her birinin maliyeti 6 milyon tenge yaklaşık 13 bin dolar olan İHA'ların toplam maliyeti ise 86.3 milyon tenge yani 195 bin dolar olarak açıklandı. İHA'LAR RUS NOVA İNŞAAT ŞİRKETİNE TESLİM EDİLECEKTİ! Edinilen bilgilere göre, açık artırmaya çıkarılan İHA'lar Rusya'dan bir şirkete satılacaktı. İHA'ların alıcılarının ise Rus Nova inşaat şirketi olduğu öğrenildi. Bunun üzerine harekete geçen Kazakistan güvenlik güçleri, gümrükte söz konusu İHA'lara el koydu. Ayrıca, Impuls-Invest LLC adlı Kırgızistan şirketinin gereken lisansa sahip olmadığı belirtildi. İHA'LAR YAPTIRIMLAR YÜZÜNDEN Mİ ELE GEÇİRİLDİ? Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırılara başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana Moskova'ya uygulanan uluslararası yaptırım ve ambargo halen devam ediyor. Yaptırımlardan kaçmak isteyen Rus şirketleri için Kazakistan önemli bir güzergah. Ancak, Kazakistan bu tür girişimlere savaşın başından bu yana izin vermiyor. Ayrıca, Kazakistanlı bazı tedarikçilerin Rusya'ya İHA ve mikroçip tedarik ettiği yönündeki söylentiler de kamuoyunun gündemine gelmişti. Kazakistan Maliye Bakanlığı, bu yönde bir denetleme süreci başlatmıştı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.