SON DAKİKA
Hava Durumu

#İran

QHA - Kırım Haber Ajansı - İran haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İran haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

G7'den Rusya'ya balistik füze gönderen İran'a kınama! Haber

G7'den Rusya'ya balistik füze gönderen İran'a kınama!

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) oluşan G7'nin dışişleri bakanları, İran'ın Rusya'ya yönelik füze tedarikini kınadı.  G7 DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN İRAN'A KINAMA Bakanlar 14 Eylül 2024 tarihli açıklamasında İran'ın; Ukrayna'da sivilleri ve yerleşim yerlerini hedef alarak işlediği savaş suçlarıyla yaptırım uygulanan Rusya'ya balistik füze göndermesini en güçlü şekilde kınadıklarını vurguladı.  "İRAN RUSYA'YA YÖNELİK YARDIMLARINI DERHAL DURDURMALI!" G7 bakanları tarafından yapılan açıklamada, "İran, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü yasa dışı ve haksız savaşa verdiği tüm desteği derhal durdurmalı ve Ukrayna halkının yanı sıra Avrupa ve uluslararası güvenliğe de doğrudan tehdit oluşturan balistik füzeler, insansız hava araçları (İHA) ve ilgili teknolojilerin transferini durdurmalıdır." çağrısında bulundu.  İRAN RUSYA'YA BALİSTİK FÜZE SEVK ETTİ Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, ağustos ayında İran'ın Rusya'ya balistik füze sevkiyatı gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Reuters’a göre Rusya’ya tedarik edildiği belirtilen Fath-360 sistemi, 120 kilometre menzile ve 150 kilogramlık harp başlığına sahip balistik füzeler fırlatabiliyor. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde İran’ın kısa menzilli füzeleri Rusya'ya teslim ettiğini kaydetmişti.

ABD'den İran'a Rusya yaptırımı Haber

ABD'den İran'a Rusya yaptırımı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'ya karşı topyekûn saldırı başlatan Vladimir Putin idaresindeki işgalci Rusya'nın balistik füze tedarik ettiği İran'a karşı yaptırım kararı aldı.  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy ile Kıyiv'e yapacağı ziyaret öncesinde Londra'da yaptığı konuşmada, Rusya'ya balistik füze sağlaması nedeniyle Vaşington'un İran'ı uyardığını söyledi. "RUSYA BU FÜZELERİ BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE UKRAYNA'YA KARŞI KULLANACAK" Bakan Blinken 10 Eylül 2024 tarihli açıklamasında, "Rusya şu anda bu balistik füzeleri içeren sevkiyatı aldı ve büyük ihtimalle bunları birkaç hafta içinde Ukrayna'ya karşı kullanacak." değerlendirmesinde bulundu. Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlarını ihlal ettiğini vurgulayan Blinken, “Gerçek silahlar elde etmek için İran ve Kuzey Kore'nin yardımına giderek daha fazla güveniyor. Tahran uzun zamandır ölümcül insansız hava araçları (İHA) tedarik ediyor. Rusya'da bir dron fabrikası kurdu. Rusya askerlerine bunları nasıl kullanacakları konusunda eğitim verdi. ABD bir süredir İran'ın Ukrayna'da kullanmak üzere Rusya'ya balistik füzeler sağlaması gibi ek bir tehdit konusunda uyarıda bulunuyordu." ifadelerini kullandı.  Blinken, İran'ın Fath-360 menzilli balistik füze sistemini kullanmak için çok sayıda Rus askerini eğittiğini bildirdi. İRAN HAVA YOLLARINA YENİ TEDBİRLER  Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı daha önce Rus bayraklı 9 geminin "engellenen mal" olarak nitelendirildiğine işaret edilen açıklamasında, İran Hava Yolları ile iki ülke arasındaki askerî iş birliğinde yer alan şirket ve kişilere de ek tedbirler getirildiği belirtildi. "ÇİN KURULUŞLARINI SORUMLU TUTMADA HEMFİKİRİZ" Konuşmasında Rusya'nın müttfiklerinden biri olan Çin'e de değinen Blinken, "Putin'in bu saldırganlığı sürdürebilmesinin nedenlerinden biri de Çin Halk Cumhuriyeti'nin sağladığı destektir. Ülkelerimiz, Rus savaş makinesini besleyen bu uygulamalarda bulunan Çin kuruluşlarını sorumlu tutma konusunda hemfikirdir.” dedi.

AB’den İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine ilişkin açıklama Haber

AB’den İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine ilişkin açıklama

İran’ın Rusya’ya balistik füze tedarik ettiği iddiası günlerdir gündemdeki yerini koruyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baş Sözcüsü Peter Stano konuya ilişkin olarak 9 Eylül 2024 tarihinde açıklama yaptı. Stano, üye ülkelerle konuyu daha detaylı inceledikleri belirterek, “Müttefiklerin İran'ın balistik füzelerinin Rusya'ya teslimatı konusunda sağladığı güvenilir bilgilerin farkındayız. Bu teslimat  teyit edilirse, İran'ın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü işgal girişimine verdiği desteğin önemli ölçüde artmasını sağlayacaktır.” dedi. AB liderlerinin oy birliğiyle tutumunun her zaman açık olduğunu söyleyen Stano, AB’nin İran'a karşı yeni kısıtlayıcı önlemler de dahil olmak üzere hızlı ve koordineli bir şekilde yanıt vereceğini vurguladı. Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, ağustos ayında İran'ın Rusya'ya balistik füze sevkiyatı gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Reuters’a göre Rusya’ya tedarik edilecek olan Fath-360 sistemi, 120 kilometre menzile ve 150 kilogramlık harp başlığına sahip balistik füzeler fırlatabiliyor. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde İran’ın kısa menzilli füzeleri Rusya'ya teslim ettiğini kaydetmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, 6 Eylül 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasında Rusya’ya balistik füze tedarik eden İran’a tepki göstermişti. Savett, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin başlangıcından bu yana Rusya ile İran arasındaki güvenlik ortaklığının derinleştiği konusunda uyarılarda bulunduklarını ve bu raporlardan endişe duyduklarını belirtmişti. İran ise Rusya’ya silah ihracatı yaptığı iddiasını "şiddetle" reddediyor.

ABD, İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine tepki gösterdi! Haber

ABD, İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesine tepki gösterdi!

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, dün yaptığı basın açıklamasında Rusya’ya balistik füze tedarik eden İran’a tepki gösterdi. Savett, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin başlangıcından bu yana Rusya ile İran arasındaki güvenlik ortaklığının derinleştiği konusunda uyarılarda bulunduklarını ve bu raporlardan endişe duyduklarını belirtti. İran'a ait balistik füzelerin Rusya'ya tedarik edilmesini Savett şu ifadelerle değerlendirdi: “İran'ın balistik füzelerinin Rusya'ya herhangi bir şekilde aktarılması, İran'ın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşına verdiği desteğin önemli ölçüde artması anlamına gelecektir." Birleşik Krallık merkezli Reuters Haber Ajansı, ağustos ayında İran'ın Rusya'ya balistik füze sevkiyatı gerçekleştirdiğini iddia etmişti. Reuters’a göre Rusya’ya tedarik edilecek Fath-360 sistemi, 120 kilometre menzile ve 150 kilogramlık harp başlığına sahip balistik füzeler fırlatabiliyor. Wall Street Journal gazetesi ise bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde İran’ın kısa menzilli füzeleri Rusya'ya teslim ettiğini kaydetmişti. İRAN’IN BM MİSYONUNDAN AÇIKLAMA İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, Tahran'ın savaşa ilişkin tutumunun değişmediğini bildirdi. Açıklamada "İran, çatışmaya dahil olan taraflara askeri yardım sağlanmasının, insan kayıplarının artmasına, altyapının tahrip olmasına ve ateşkes müzakerelerinden uzaklaşmaya yol açmasını insanlık dışı olarak değerlendirmektedir. Dolayısıyla İran, yalnızca kendisi bu tür eylemlerde bulunmaktan kaçınmakla kalmıyor, aynı zamanda diğer ülkeleri de çatışmaya dahil olan taraflara silah tedarikini durdurmaya çağırıyor.” ifadeleri yer aldı.

İran'da ilk kez hükûmete Sünni bir siyasetçi atandı Haber

İran'da ilk kez hükûmete Sünni bir siyasetçi atandı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Milletvekili Abdülkerim Hüseyinzade'yi köylerin ve az ayrıcalıklı bölgelerin gelişiminden sorumlu yardımcısı olarak atadı. Atama kararı, 26 Ağustos'ta duyuruldu. Hüseyinzade, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran hükümetine atanan ilk Sünni siyasetçi oldu. Pezeşkiyan, kararında Hüseyinzade'yi sadakati ve değerli deneyimleri nedeniyle bu göreve seçtiğini belirtti. Hüseyinzade, köylerde yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve kırsal kalkınma göstergelerinin geliştirilmesi üzerine çalışacak. 44 yaşındaki Hüseyinzade, 2012'den beri İran'ın kuzeybatısındaki Nekede ve Oşneviye şehirlerini parlamentoda temsil ediyor. Hükûmetin değerlendirmesine göre, Sünni Müslümanlar İran'ın Şii çoğunluklu nüfusunun yüzde 5-10'unu oluşturuyor. 1979 İslam Devrimi'nden bu yana nadiren önemli görevlerde yer aldılar. PEZEŞKİAN, ULUSLAR BİRLİK HÜKÛMETİ KURACAĞINI AÇIKLAMITŞI 5 Temmuz'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Pezeşkian, ulusal birlik hükûmeti kuracağını söylemişti. Ekibinin üyeleri, bununla İran'ın etnik ve dini çeşitliliğini temsil edecek nispeten genç bir kabinenin öngörüldüğünü belirttiler. Pezeşkiyan hükûmeti, bileşimi nedeniyle eleştirilmişti ancak Cumhurbaşkanı, bu ayın başlarında bakanlık pozisyonları aday listesine Sünni Müslümanlar gibi az temsil edilen gruplardan aday eklemediği için eleştirilmişti. Geçen hafta muhafazakarların kontrolündeki parlamento, 19 bakanlık pozisyonu için adayları tek seferde onayladı. 2001 yılından beri böyle bir adım atılmamıştı. Hükûmete güven oylamasından önce Pezeşkiyan, milletvekillerine üyelerin Dini Lider Ali Hamaney ile koordineli bir şekilde seçildiğini söyledi. Bu esnada çoğu kişi, Pezeşkiyan hükûmetinin üyelerinin dini lider tarafından seçildiği ve bunun İran'da cumhurbaşkanının yetkisinin ne kadar sınırlı olduğunun bir göstergesi olduğu sonucuna vardı. Öte yandan, Pezeşkiyan hükûmetinde üç kadın da bulunuyor. Ulaştırma Bakanı Farzane Sadık, İslam Cumhuriyeti tarihinde bakan olarak atanan ikinci kadın oldu. Diğer kadınlar ise Pezeşkian'ın Kadın ve Aile İşleri Yardımcısı Zahra Behruz-Azar ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çevre Koruma Örgütü Başkanı Şina Ensari.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.