SON DAKİKA
Hava Durumu

#İşgalci Rusya

QHA - Kırım Haber Ajansı - İşgalci Rusya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İşgalci Rusya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İşgalcilerden Kırım'da şeytani plan: Rus ordusuna asker devşirmek için camileri kullanacaklar! Haber

İşgalcilerden Kırım'da şeytani plan: Rus ordusuna asker devşirmek için camileri kullanacaklar!

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi yarımadada yaşayan Kırım Tatarlarının işgalci Rus ordusuna katılmasını sağlamak için çeşitli propaganda faaliyetleri yürütüyor. Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov ve Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla müftüsü Emirali Ablayev arasında 4 Ocak 2024 tarihinde bu konunun ele alındığı bir görüşme yapıldığı öğrenildi. RUSYA, KIRIM'DA CAMİLERİ PROPAGANDA MALZEMESİ HALİNE GETİRİYOR! Görüşmeye, Kırım’ın sözde Parlamento Başkan Yardımcısı, işbirlikçi Edip Gafarov da katıldı. Edinilen bilgilere göre işbirlikçiler, Ukrayna vatandaşı olan Kırım Tatarlarının işgalci Rus ordusuna katılması için tedbir alınmasını masaya yatırdı. Görüşme sonucunda taraflar aşağıda yer alan konularda mutabakata vardı: -Her Cuma günü Kırım’daki camilerde, Kırım Tatarlarını Rus ordusunda sözleşmeli hizmete teşvik edecek propaganda kampanyaları yürütmek; Çok sayıda Kırım Tatarının Rusya tarafında çatışmalara katılmaya istekli olduğu izlenimini yaratmak için Rusya Federasyonu'nun propaganda medyasında ve Telegram kanallarında bazı önlemler almak; Kırım’daki camilerin yakınlarında Rus ordusundaki sözleşmeli askerlik hizmetinin propagandasını yapan ve Kırım Tatar dilinde hazırlanan broşürlerin dağıtılması için düzenli önlemler almak (Broşürlerde Rus ordusundaki sözleşmeli askerlik yapanların aylık 250 bin ruble maaş aldığını ve sağlık, emeklilik, barınma gibi ek sosyal desteklere vurgu yapılıyor). İŞBİRLİKÇİLER, RUS PROPAGANDASI İÇİN YENİ ÖRGÜT KURUYOR: RUSYA-KIRIM TATAR DOSTLUĞU Ayrıca görüşmede işbirlikçiler, "Rusya-Kırım Tatar Dostluğu" adında bir örgütün oluşturulması ve geliştirilmesi için ödenek tahsisine ilişkin karar üzerinde anlaşmaya vardı. Söz konusu örgütün ana görevi, sözde "Rus Barışı" fikrine insanları yönlendirmek amacıyla, işgal altındaki Kırım’da yaşayan genç Kırım Tatar nüfusu üzerine bilgi ve psikolojik etki yapmaktır. Bunun dışında işgal altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının iş bulmak amacıyla kullandıkları Telegram kanallarında Aralık 2023’ten itibaren yoğun bir şekilde Rus ordusundaki sözleşmeli askerlik ile ilgili ilanların paylaşılmaya başlandığı biliniyor.

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya ile ilgili kararını açıkladı Haber

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya ile ilgili kararını açıkladı

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 31 Ocak'ta Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgali kapsamında nihai kararını açıkladı. Uluslararası Adalet Divanı, Rusya'yı Ukrayna'nın doğusunda terörle mücadele anlaşmasını ihlalden suçlu bulurken, terörizmin finansmanı suçlamalarının soruşturulması talimatı verdi. Adalet Divanı, Ukrayna'nın tazminat talebini ise reddetti. Lahey'deki oturumda, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Genel Direktörü Oksana Zolotaryova, Rusya'dan Büyükelçi Gennady Kuzmin ve avukat Kirill Udoviçenko katıldı. Söz konusu kararı, Lahey Uluslararası Adalet Divanı Başyargıcı Joan Donoghue okudu. Başyargıç, Rus saldırıları altındaki Ukrayna’daki güncel durumu ve dava konusu olan olayları aktardı. KARARDA HANGİ HUSUSLAR YER ALDI? Mahkeme, Rusya'yı Terörizmin Finansmanına İlişkin Sözleşme'nin 9. maddesini ihlal etmekten suçlu buldu.  Mahkeme, Ukrayna'nın defalarca dikkat çektiği terörün finansmanı olaylarını soruşturma konusunda Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtse de, Ukrayna'nın Rusya Federasyonu'na yönelik suçlamalarının çoğunun asılsız olduğuna karar verdi. Sözleşme'nin yorumlanmasında muhafazakar bir yaklaşım seçen mahkeme, teröre finansman sağlanması suçunun yalnızca fon transferini kapsadığını, askeri teçhizat ve silahların sağlanmasının bu kapsama girmediğine karar verdi.  Dolayısıyla, örneğin Rusya’nın ayrılıkçılara "Buk" füze sistemini sağlaması Terörizmin Finansmanına İlişkin Sözleşme’nin ihlali kapsamına girmiyor. Kararda, ayrıca Kremlin'in adı geçen sözleşmenin birçok maddesini ihlal ettiği yönündeki Ukrayna’nın iddialarının yeterli düzeyde ispatlanmadığı ifade edildi. Lahey mahkemesi, Ukrayna'nın, Rusya'nın  Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Sözleşme'nin (ICSFT) diğer maddelerini de ihlal ettiği şeklindeki diğer tüm iddialarını reddetti. RUSYA'NIN KIRIM'DAKİ HAK İHLALLERİ VE YASA DIŞI FAALİYETLERİ KARAR METNİNDE YER ALDI Öte yandan, işgalci Rusya'nın, Kırım'da Ukrayna dilinde eğitimi kısıtlanmasının Irk Ayrımcılığı Sözleşmesi'nin 2. ve 5. maddelerinin ihlali anlamına geldiği ifade edilen kararda, Ukrayna'nın Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme (CERD) kapsamındaki diğer tüm taleplerinin de reddedildiği ifade edildi. Lahey'in kararında, Rusya'nın, 26 Şubat 2014'te Kırım Tatarlarının ana vatanı Kırım'ı işgal etmesi hakkında Ukrayna tarafından açtığı dava değerlendirildi. Kararda, Kırım Tatar Milli Meclisine yönelik kısıtlamaları kaldırması ve dava süreci devam ederken durumu ağırlaştırmamasını emreden 19 Nisan 2017'deki tedbir kararlarını da ihlal ettiği kaydedildi. UKRAYNA'NIN BAZI TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın talep ettiği gibi 17 Temmuz 2014'te Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın Ukrayna'nın doğusu üzerinde düşürülmesinde Rusya'nın sorumluluğu olduğu iddiası hakkında karar vermedi.

Ruslardan iki Kırım Tatar siyasi tutsağa akılalmaz işkence! Haber

Ruslardan iki Kırım Tatar siyasi tutsağa akılalmaz işkence!

Kırım Tatar siyasi tutsaklar Ekrem Kroş ve Leman Zekiryayev'in çıktıkları duruşmada, Akmescit 2 No'lu Gözaltı Merkezinde işkence gördüklerini açıkladı. Kırım Dayanışması sivil toplum kuruluşu, siyasi tutsak Kroş'un mahkemede şok tabancasıyla saldırıya uğradığını ve dövüldüğünü anlattı. Kırım Tatar siyasi tutsakların avukatı Lilya Gemeci, “Üç saat boyunca elleri başının arkasında iki büklüm oturdu. Aynı zamanda psikolojik baskıya da maruz kalmış ve kendisine çeşitli uygunsuz sözler söylenmiştir. Leman Zekiryayev de kendisine karşı güç kullandıklarını, dövdüklerini, lakap taktıklarını ve psikolojik baskıya maruz kaldıklarını doğruladı” açıklamasını yaptı. RUS İŞGAL GÜÇLERİ KIRIM'DA 6 KIRIM TATARINI ALIKOYMUŞTU Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalci yönetimin, Kırım Tatarlarına yönelik baskı politikası devam ediyor. İşgal güçleri 2023 yılının Ocak ayında, Kırım’ın Canköy bölgesinde bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenlemişti. Baskın sonucunda 6 Kırım Tatarı alıkonulmuştu. Rus işgal güçleri, Kırım’ın Canköy bölgesindeki; Nemse Canköy (Blijnegorodskoye) köyünde yaşayan Ekrem Kroş, Timofeyevka köyünde yaşayan Ayder Asanov ve Refat Seydametov, Çokraklı Şeyh Eli (Dneprovka) köyünde yaşayan Osman Abdurazakov, Canköy kentinde yaşayan Leman Zekiryayev ve Halil Mambetov’un evlerinde aramalar yapmıştı.

Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova'dan yeni mektup: Beni değerlerimden, ilkelerimden mahrum edemezler! Haber

Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova'dan yeni mektup: Beni değerlerimden, ilkelerimden mahrum edemezler!

İşgalci Rusya tarafından aylardır düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova, hapishanede mektup kaleme aldı. Önceki iki mektup sansür nedeniyle silinmişti. Düzmece bahanelerle suçlanan Kırım Tatarı Leniye Umerova, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti. Leniye Umerova’nın kardeşi Aziz Umerov sosyal medya hesabından mektuba ilişkin açıklama yaptı. Aziz Umerov, kız kardeşinden gelen mektubun 23 Ocak'ta yazıldığını kaydetti. Umerova, “Arkadaşlar, Lefortovo hapishanesinden selamlar! Desteğiniz için teşekkürler! Ayrıca benim için değerli olan şeyi onurlandırdığınız ve paylaştığınız için teşekkür ederim. Canım ve toprağım! Birinden vazgeçip diğerinden vazgeçmek olmaz" dedi. Umerova, kendisini hapte koyabileceklerini ancak onun değer ve ilkelerini elinden alamayacaklarını vurguladı. Umerova, “Özgürlüğümü elimden alabilirler, beni kafese koyabilirler, hayatımı alt üst edebilirler ama beni değerlerimden, ilkelerimden mahrum edemezler! Şimdi hepimiz için zor bir zaman Ukraynalılar! Zorlukların üstesinden gururla gelelim ve bizim için değerli olan her şeyi geri alalım!” dedi. RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR Kırım İnsan Hakları Grubu'nun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu. Genç kadın, 16 Mart 2023'e kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırını geçme kurallarını ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısının önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentine götürüp bıraktı. Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran Umerova'ya “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı çıkardı. Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı. İşgalci mahkeme, o tarihten sonra Umerova'nın tutukluluk süresini uzatmaya devam ediyor. Mayıs ayında FSB’nin Leniye Umerova'yı Moskova’daki Lefortovo tutukevine sevk ettiği ve ona “casusluk” suçlaması yönelttiği öğrenildi. ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI Daha önce, Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulunmuştu.

İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsak Eldar Yakubov'un eşiyle görüşmesine izin vermiyor! Haber

İşgalciler, Kırım Tatar siyasi tutsak Eldar Yakubov'un eşiyle görüşmesine izin vermiyor!

Rus işgali altındaki Kırım’daki işgalci yönetim, düzmece davalar çerçevesinde alıkonulan siyasi tutsakların yakınlarına baskı uygulamaya devam ediyor. Hapisteki eşi siyasi tutsak Eldar Yakubov ile görüşmek isteyen Kırım Tatarı Ayşe Yakubova'nın bu talebi işgalci yönetim tarafından reddedildi ve ayrıca hakkında idari tutanak tutuldu. Kırım'ın Akmescit (Simferopol) kentinde Kremlin kontrolündeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesinde, dün Ayşe Yakubova’nın şikayet dilekçesi görüldü. Yakubova, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlisi Vitaliy Vlasov’un Akmescit’teki 2 numaralı tutukevinde alıkonulan eşi ile görüşme yapmasına izin vermemesi nedeniyle mahkemeye başvurdu.  MAHKEME GÖRÜŞME TALEBİNİ REDDETTİ Mahkemede eşi ile görüşmek istediğini belirten Yakubova, "6 çocuğum var. Bazı konular hakkında eşime danışmam gerekiyor. Bir süre önce eşimin annesi vefat etti. Cenaze konusunda eşime sorularım vardı" dedi. Ancak sözde mahkeme de Yakubova’nın ziyaret ve telefon görüşmesi talebini reddetti. SİYASİ TUTSAĞIN EŞİNE SUÇLAMA YÖNELTİLDİ Söz konusu duruşmaya siyasi tutsak Eldar Yakubov da katıldı. Duruşma bittikten sonra Ayşe Yakubova eşinin fotoğrafını çekti. Bunu gören icra memuru fotoğraf çekilmesinin yasak olduğunu söyleyerek Yakubova'dan fotoğrafı silmesini istedi. Ancak, fotoğraf çekmenin yasak olduğunu bilmediğini ifade eden Yakubova sonrasında bu fotoğrafı silmek zorunda kaldı. Ancak buna rağmen Yakubova hakkında Rusya İdari Kanunu'nun 17.3 maddesinin 2. fıkrası uyarınca sözde “icra memurunun taleplerine uymama” ihlali çerçevesinde idari tutanak tutuldu. KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK ELDAR YAKUBOV RUS ESARETİNDE Rus işgal güçleri 24 Ağustos 2023 tarihi sabah saatlerinde, Kırım’ın Bahçesaray kentinde toplu baskın düzenledi. İşgalciler, Kırım Tatarları; Amethan Umerov, Seydamet Mustafayev, Ruslan Asanov, Abdulmecit Seytumerov, Eldar Yakubov ve Remzi Nimetulayev'in evine sabahın erken saatlerinde baskın düzenledi ve baskın ile birlikte arama yaptı. Aramalardan sonra Kırım Tatarları, Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) Akmescit (Simferopol) ofisine götürüldü. Daha sonra işgalci mahkeme, 6 Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı aldı.

ABD, Ukrayna'nın Kırım taarruz harekâtını engelledi mi? Haber

ABD, Ukrayna'nın Kırım taarruz harekâtını engelledi mi?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı General Valeriy Zalujnıy tarafından 2022 yılında hazırlanan Kırım’a yönelik cesur bir karşı taarruz planının, ABD tarafından engellendiği ileri sürüldü. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu Wall Street Journal (WSJ) Muhabiri Yaroslav Trofimov’un kaleme aldığı “Düşmanlarımız” eserinde, bu sürece dair bilgileri paylaştı. Gazeteci Trofimov, Ukrayna ordusunun Kırım’ı çevrelemek için Zaporijjya’ya geçerek Rostov’dan Kırım’a giden kara yolunu kesmeyi planladığını ancak Pentagon yetkililerinin bu planı çok riskli bulduğunu ifade etti. Trofimov’a konuşan bir Pentagon yetkilisi planın tehlikelerini anlatarak, "Onlara (Ukrayna ordusuna) Herson’u almalarını tavsiye etmemizin nedeni, güneye hareket edecek eğitimli personel ve ekipmana sahip olmamalarıydı" dedi.   TROFIMOV: ABD AÇISINDAN BAKILDIĞINDA BAŞARISIZLIK MUHTEMELDİ Gazeteci Trofimov, “ABD açısından bakıldığında başarısızlık muhtemeldi ve sonuçları felaketti. Böylesine riskli bir hareket, stratejik bir yenilgiye yol açabilir ve bunun sonucunda Rusya, Zaporijjya’nın geri kalanını ve ardından Dnipro Nehri'ni ele geçirebilirdi" ifadelerini kullandı.   WSJ Muhabiri Trofimov, General Zalujnıy’ın planının başarıya ulaşmasının şüpheli olduğunu dile getirdi. Trofimov'a göre, karşı taarruzun sadece derin olması değil aynı zamanda Rus ordusunun karşı saldırı başlatmasını önleyecek kadar geniş olması gerekiyordu. Trofimov, o dönemde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin yeterli miktarda askeri teçhizat ve mühimmatın yanı sıra eğitimli personelden de yoksun olduğunun altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.