SON DAKİKA
Hava Durumu

#Işkence

QHA - Kırım Haber Ajansı - Işkence haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Işkence haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BM: Ruslar Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'ine işkence uyguladı Haber

BM: Ruslar Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'ine işkence uyguladı

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Daniel Bell, Rusya’nın esir aldığı Ukrayna vatandaşlarının neredeyse tamamına işkence uyguladığını aktararak Rus esaretinde işkence uygulamasının yaygın ve sistematik olduğunu ifade etti. Hollandalı televizyon kanalı NOS için verdiği röportajda BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Daniel Bell, “Ukraynalı savaş esirleri ilk sorgulama sırasında işkence görüyor. Metal sopalarla, coplarla darp ediyorlar, acımasızca elektrik veriyorlar. Soyuyorlar. Bu korkunç. Bu, 20 yıllık kariyerim boyunca BM adına esirleri ziyaret ederken gördüğüm en kötü şey. İşkence yaygın ve sistematiktir. Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'i işkence gördü ve bu bir savaş suçudur.” şeklinde konuştu. Bildiği üzere işkence, Savaş Esirlerine Muameleye İlişkin 3. Cenevre Sözleşmesini ihlal ediyor. RUS ESARETİNDE VAHŞİCE DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLDÜ Rus esaretinde 22 Temmuz 2024 tarihinde hayatını kaybeden Ukraynalı savaş esiri Oleksandr İşçenko’nun (Oleksandr Ishchenko) vahşice dövülerek öldürüldüğü ortaya çıktı. Adli tıp muayenesinin sonuçlarına göre, İşçenko "künt bir cisimle yapılmış fiziksel bir darbe sonucu göğüste oluşan kapalı künt travması" nedeniyle hayatını kaybetti. Rapora göre, muayene sırasında savaş esirinin cesedinde multiple (çoklu) kaburga kırığı, kapalı künt göğüs travması, kalın ve sert bir nesneyle fiziksel bir darbe sonucunda oluşmuş izler tespit edildi. Ayrıca ölmeden önce vücudunun şoka girdiği belirlendi. RUSYA UKRAYNALI SAVAŞ ESİRLERİNE İŞKENCE UYGULUYOR Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takasları sonucu serbest bırakılan Ukraynalı savaş esirlerinin hepsi Rus yetkililerin, Ukraynalı savaş esirlerine işkence uyguladığını bildiriyor. Ukraynalı eski esirler, Rus subay ve gardiyanlar tarafından, dayak ve elektrik şoku, cinsel işkence, aç bırakılma da dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik saldırıya maruz bırakıldığını anlatıyor. UKRAYNA’YA İADE EDİLEN ESİR NAAŞLARINDA İŞKENCE İZLERİ MEVCUT Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsmanı) Şeref Malkoç ile Temmuz 2024’te yaptığı görüşmede konuşan Ukrayna savaş esirinin eşi Larısa Salayeva, başta Cenevre Sözleşmesi olmak üzere Rusya’nın hiçbir uluslararası sözleşmeye uymadığını, Ukraynalı savaş esirlerine yakınlarıyla iletişim kurmaya izin vermediğini, ailelerin savaş esirlerinin durumu, alıkonulma şartları hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını aktardı. Salayeva, “Şu an biz elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Her şansı denemeliyiz. Çünkü son asker naaşı takasında Rusya, Ukrayna’ya işkence izleri taşıyan cansız bedenleri iade etmişti. Yani bize şu an esarette ölen Ukraynalı askerlerin naaşları veriliyor. Hatta iade edilen naaşların bazılarında iç organlar eksik. ” dedi.

Kırım Tatar siyasi tutsak Yaşar Muedinov Rus cezaevinde darp edildi! Haber

Kırım Tatar siyasi tutsak Yaşar Muedinov Rus cezaevinde darp edildi!

Rusya işgali altında bulunan Kırım’da, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Yaşar Muedinov'un sevk edildiği Rus cezaevinde darp edildiği bildirdi. Kırım Dayanışması sivil teşkilâtına konuşan Kırım Tatar siyasi tutsak Yaşar Muedinov’un eşi Naile İbragimova, Rusya’nın Ulyanovsk bölgesindeki Dimitrovgrag cezaevi görevlilerinin eşini darp ettiğini aktardı. İbragimova, eşinin cezaevine getirildikten hemen sonra cezaevi görevlileri tarafından sebepsiz yere dövüldüğünü anlatarak, “Bundan dolayı şikayet dilekçesi yazdı. Dilekçeye 10 mahkum daha imza attı. Şu an cezaevi yönetimi denetim yapıyor. Ayrıca gardiyanların ona psikolojik baskı uyguladığını bildirdi.” şeklinde konuştu. Ayrıca Muedinov'un tutulduğu koğuşun çok rutubetli olması sebebiyle sağlık durumunun kötüleştiğini, bunun için doktora görünmek için başvuru yaptığını ancak hiç bir geri dönüş alamadığını aktardı. İŞGALCİLERİN TOPLU BASKINI Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatarı ailenin evine toplu baskın düzenlendi. Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi. 28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin, bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskınlar sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı. Dördüncü kayıp Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un da daha sonra gözaltına alındığı bildirildi. Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, işgalcilerce 27 Mart 2019 tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları: Cemil Gafarov, Akim Bekirov, Farhad Bazarov, Enver Ametov, Riza İzzetov, Bilal Adilov, Mecit Abdurahmanov, Tofik Abdulgaziyev, Alim Karimov, İzet Abdullayev, Asan Yanikov, Server Gaziyev, Rüstem Seythalilov, Rüstem Şeyhaliyev, Şaban Ümerov, Ruslan Süleymanov, Yaşar Muedinov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov, Seytveli Seytabdiyev, Vladlen Abdulkadırov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Raim Ayvazov, Eskender Süleymanov hakkında tutukluluk kararı verdi. Daha sonra işgalciler söz konusu davayı beş gruba ayırdı ve her grubun davası ayrı ayrı incelendi. 5 KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 24 Kasım 2022’de işgalciler tarafından uydurulan düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Enver Ametov ve Yaşar Muedinov hakkında 13 yıl, yurttaş gazeteciler Ruslan Süleymanov, Rüstem Şeyhaliyev ve Osmanov Arifmemetov hakkında 14 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Çin önce kocasını sonra eşini işkenceyle öldürdü Haber

Çin önce kocasını sonra eşini işkenceyle öldürdü

Doğu Türkistan genelinde 2017 yılında sözde yeniden eğitim kamplarına çok sayıda Uygur Türkü, keyfi tutuklama yönetimi ile toplama kamplarına atıldı. Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrinde Çin yönetimi tarafından toplama kampına atılıp öldürülen Mehmettursun Emin'in eşi Nurimangül Haşim de işkenceyle öldürdü. 32 YAŞINDAKİ UYGUR TÜRKÜ GENÇ YAŞTA ÖLDÜRÜLDÜ Kaşgar’ın Yenişehir nahiyesine bağlı Hanérik köyünden 32 yaşındaki Memettursun Emin, internet sansürünü aşarak yabancı web sitelerini ziyaret ettiği bahanesiyle milyonlarca Uygur Türkü gibi 2017-2018 yıllarında suçsuz yere toplama kamplarına atılmıştı.  EŞİNİN KATİLLERİNE KATİL DEDİĞİ İÇİN HAPSE ATILDI Özgür Asya Radyosu (RFA) geçen hafta uydu telefonları aracılığı ile Hanérik köyündeki toplama kampına ulaştı. RFA, toplama kampında çalışan polislerin telefon görüşmesi sırarsında Emin'in cesedinin Nurimangül Haşim'e teslim ettiklerini, Nurimangül Haşim'in o sırada görevlilere "katiller dedikleri için hapse atıklarını itiraf ettiğini bildirdi. UYGUR TÜRKÜ KADIN SORGUDA İŞKENCE EDİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ Öte yandan RFA'nın Hanérik köyündeki diğer polis merkezinden edindiği bilgilere göre, Nurimangül Haşim'in 29 yaşında olduğu, hapse atıldıktan sonra sorguya çekildiği ve sorgu sırasında yapılan işkencelerden dolayı vefat ettiği öğrenildi. 

Rus işgalinden kurtarılan Ukrayna bölgelerinde 104 işkence odası tespit edildi Haber

Rus işgalinden kurtarılan Ukrayna bölgelerinde 104 işkence odası tespit edildi

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, polis görevlilerinin Rus işgalinden kurtarılan bölgelerde 104 işkence odası tespit ettiğini bildirerek, Rusya'da işkencenin planlı bir devlet politikası olduğunu ifade etti. Başkent Kıyiv’de 7 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen “Özgürlük veya Korku” isimli uluslararası insan hakları konferansında konuşan Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, işgalciler tarafından alıkonulan ve esir alınan Ukrayna vatandaşlarının yüzde 90'ının işkenceye veya şiddete maruz bırakıldığını ifade etti. “RUSYA’DA İŞKENCE PLANLI BİR DEVLET POLİTİKASIDIR” Başsavcı Kostin, “Esirlerin ve alıkonulanların yüzde 90’ı işkence veya başka fiziksel yada psikolojik şiddet yöntemlerine maruz bırakılıyorlar. Rusya'da işkence bir kişinin aşırılığı değil. Bu planlı bir devlet politikasıdır" dedi. Başsavcı, Rus işgalinden kurtarılan Harkiv’de 25, Zaporijjya’da 18, Herson’da 11, Donetsk’te 10 ve Rusya’da 19 işkence odasının tespit edildiğini aktardı. SİVİL ESİRLERİ VE KAÇIRILAN ÇOCUKLARI GERİ GETİRME MEKANİZMALARI MEVCUT DEĞİL Savaş esirlerinin geri dönüşüne ilişkin uluslararası yasal mekanizmaların mevcut olduğunu ancak sivil esirler ve Rusya tarafından kaçırılan çocuklar için böyle bir mekanizmanın bulunmadığına dikkat çeken Kostin, “Böyle mekanizmaları oluşturmamız gerekiyor. Dünya ve Ukrayna’daki çabalarımızı birleştirmeliyiz. Çünkü her bir gün esirler için yeni işkenceler demek” ifadelerini kullandı.

Rusya, Kıyiv bölgesinde 1000'in üzerinde Ukraynalıya işkence uyguladı! Haber

Rusya, Kıyiv bölgesinde 1000'in üzerinde Ukraynalıya işkence uyguladı!

İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022'de topyekun işgal girişimi ve saldırılara başlamasının ardından Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'in bazı bölgelerinde sivilleri hedef aldı. İşgalciler, Kıyiv bölgesinde toplu katliam dahil olmak üzere birçok savaş suçuna imza attı. 12 BİNİN ÜZERİNDE SUÇ SORUŞTURMASI YAPILDI Ukrayna Kıyiv Bölge Savcılığı, işgal girişimi sırasında bin 139 kişinin, Rus ordusu tarafından işkenceye, insanlık dışı muameleye ve fiziksel yaralanmaya maruz kaldığı tespit edildi. Ukraynalı savcılar, savaş suçu olarak nitelendirilen 12 bin 456 cezai suçu soruşturdu. Bu suçların işgalci Ruslar tarafından hususi olarak sivillere yönelik uygulandığı belirtildi. Bu fiiller arasında özellikle sivil halka karşı acımasız muamele, zorla çalıştırma, işgal altındaki topraklarda milli değerlerin yağmalanması yer aldı. Ayrıca Bölge Savcılığı Silahlı Çatışma Koşullarında İşlenen Suçlarla Mücadele Dairesi, Kıyiv bölgesinde yasa dışı olarak kaçırılan, özgürlüğünden mahrum bırakılan, sınır dışı edilen veya  yargısız olarak gözaltına alınan sivillere ilişkin bilgileri paylaşıldı. Kıyiv Bölge Savcılığı, işkence veya diğer insanlık dışı muamele ihlali uyarınca 61 dava ve bedensel zarar verme suçlaması ile 615 dava açıldı. Bu davalar çerçevesinde toplamda  bin 139 Ukraynalının zarar gördüğü öğrenildi. Bu kişilerden 203'ünün Ruslar tarafından alıkonulduğu belirtildi. Bu süre zarfında savcılar, 78 kişinin, Ukrayna Ceza Kanunu'nun 438. maddesi uyarınca savaş suçları işlediğini tespit etti. Öte yandan, soruşturma sürecinde Savcılık tarafından mahkemeye 24 iddianamenin gönderildiği öğrenildi. İŞGALCİ RUSYA'NIN İRPİN VE BUÇA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARI İşgalci Rusya, Ukrayna'da topyekun işgal girişimi ve saldırılara başladığı 24 Şubat 2022'den sonra Kıyiv bölgesindeki Buça ve İrpin şehirlerinde büyük katliamlara imza attı. İşgalci Rusya, Buça ve İrpin haricinde Mariupol, Gostomel, Herson gibi Ukrayna'da işgal ettiği toprakların tamamında sivillere yönelik katliamlara imza attı. İşgalciler, bu savaş suçlarına halen devam ediyor. Kıyiv bölgesinde işgalci Rusların bulunduğu dönemde, katliam, yağma, işkence ve savaş suçları gerçekleştirildi. Rusya'nın savaş suçlarına ilişkin en güncel bilgi, Birleşmiş Milletler Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu (UNHRM) tarafından 21 Kasım 2023 tarihinde yapıldı. Buna göre; Ukrayna'da işgalci Ruslar tarafından öldürülen kişilerin 10 bini aştığı ve 18 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Kırım’da kaçırılan Ukraynalı çocukları aradığı için bir kişiye işkence uygulandı! Haber

Kırım’da kaçırılan Ukraynalı çocukları aradığı için bir kişiye işkence uygulandı!

Rus yetkililer, sözde tahliye bahanesiyle işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden çocukları ailelerinden kopararak Rusya’ya veya işgal altındaki Kırım’a kaçırıyor. Ukrayna’da faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, işgal altındaki Kırım ve Rusya’daki gönüllülerle iletişime geçerek kaçırılan çocukların yerlerini tespit etmeye çalışıyor. Ancak yakın zaman önce Kırım’da, kaçırılan Ukraynalı çocukların bulunduğu yeri öğrenmeye çalışan bir kişinin alıkonulduğu ve işkenceye maruz bırakıldığı öğrenildi. Ukraynalı insan hakları savunucusu Katerina Raşevskaya, 12 Ekim’de düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Kırım’da kaçırılan Ukraynalı çocukları aramaya yardım eden bir kişinin işgal güçleri tarafından alıkonularak işkenceye maruz kaldığını bildirdi. Reşevskaya,  bu olaydan sonra insan hakları aktivistlerinin aramaya yardım etmeye hazır olanlar için çok tehlikeli olması nedeniyle yarımadanın topraklarında bu tür bilgileri toplamama kararı aldığını belirtti.  Raşevskaya'ya göre Rus propagandacılar, çocuk sayısı ve zorla yerinden edilmelerin özellikleri hakkında fikir edinmeye yardımcı olan birçok veri paylaşıyor. Ancak bazı durumlarda Rus yetkililer çocukların bulunamaması için daha sonra çocuklara ait verileri değiştiriyor. ÇOCUKLARIN İADE EDİLMESİ İÇİN RUSYA'YA DAHA FAZLA BASKI UYGULANMALI İnsan hakları savunucusu, “Harekete geçmeliyiz. Rusya, Cenevre Sözleşmesi kapsamındaki çocuk kimlik gerekliliklerine uymak zorundadır. Bunun için herkesin bu konuda baskı yapması, BM Genel Kurulunun bu konuda ayrı bir karar alması gerekiyor. Daha sonra çocukların Ukrayna'ya geri gönderilmesini kontrol edecek ve teşvik edecek üçüncü bir taraf atanmalıdır." açıklamasında bulundu. RUSYA UKRAYNALI ÇOCUKLARI KAÇIRIYOR! Rus yetkilileri, sözde tahliye bahanesiyle işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden çocukları ailelerinden kopararak Rusya’ya kaçırıyor. Rusya, işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden kaçırdığı Ukraynalı çocuklara fiziksel ve psikolojik baskı uyguluyor. Ukrayna’ya iade edilen çocuklar, Rusya’da aşağılandıklarını ve kötü muamele gördüklerini anlatıyor. Ukrayna yönetimi, yaklaşık 20 bin Ukraynalı çocuğunun Rusya tarafından kaçırıldığını resmi olarak teyit edildiğini bildiriyor. Öte yandan Rus tarafı, işgal altındaki Ukrayna topraklarından 700 bin çocuğun kaçırılmasını, sözde tahliye bahanesine sığınarak savunmaya çalışıyor. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), çocuk kaçırma dahil Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında "savaş suçu" gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

İşgalciler, 6 Kırım Tatarını ters kelepçeleyerek bekletti! Haber

İşgalciler, 6 Kırım Tatarını ters kelepçeleyerek bekletti!

Rus işgal güçleri, Kırım’da alıkoyduğu Kırım Tatarlarına karşı işkence ve kötü muamele uyguluyor. İşgalcilerin Bahçesaray’da, 24 Ağustos 2023'te gerçekleştirdiği toplu baskında alıkonulan 6 Kırım Tatarının, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ofisinde, 5 saat boyunca elleri arkadan kelepçelenerek ve başları dizlerine bastırılarak bekletildiği ortaya çıktı. Kırım Dayanışması sivil teşkilatına dün konuşan Avukat Emil Kurbedinov, FSB ofisine geldiğinde 6 Kırım Tatarını ters kelepçelenerek başları dizlerine bastırılmış ve gözleri kapatılmış şekilde gördüğünü açıkladı. Avukat, "Girdiğimde onlar beni görmedi. Ben sesli bir şekilde selam verdim. Bana cevap verdiler ama gözlerini açmadılar. Hiç bir yere bakmasınlar, aralarında konuşmasınlar diye onlara bu şekilde oturma emrinin verildiğini anladım" açıklamasında bulundu. KIRIM TATARLARI GÜN BOYUNCA AÇ BIRAKILDI Öte yandan avukat Emil Kurbedinov, soruşturma faaliyetleri çerçevesinde tutukevinden FSB ofisine götürülen 6 Kırım Tatarının kahvaltı etmeden nakledildiğini ayrıca öğlen yemeği saatinde FSB’de tutulduğunu ve çok geç saatte tutukevine geri getirildikleri için akşam yemeğini de kaçırdıklarını aktardı. Kurbedinov, "İnsanlar tüm gün aç bırakıldı. Savcılığa va tutukevine şikayet dilekçesini vereceğiz" dedi. BAHÇESARAY’DA TOPLU BASKIN Rus işgal güçleri, 24 Ağustos 2023’te Kırım’ın Bahçesaray kentinde yaşayan Amethan Umerov, Seydamet Mustafayev, Ruslan Asanov, Abdulmecit Seytumerov, Eldar Yakubov, Remzi Nimetulayev olmak üzere 6 Kırım Tatarının evine sabah erken saatlerde baskın düzenledi ve arama yaptı. Aramalardan sonra Kırım Tatarları, Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) Akmescit (Simferopol) ofisine götürülmüştü. Daha sonra işgalci mahkeme, Kırım Tatarları hakkında sözde tutuklama kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.