SON DAKİKA
Hava Durumu

#Japonya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Japonya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Japonya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin futbolu şokta: Japonya'ya 7-0'lık tarihi mağlubiyet Haber

Çin futbolu şokta: Japonya'ya 7-0'lık tarihi mağlubiyet

Dünya Kupası Asya Elemeleri C Grubu ilk maçında Japonya, gol bombardımanına tuttuğu Çin'i 7-0'lık skorla mağlup etti. Çin, 6 Eylül 2024 tarihinde Japonya'nın Saitama şehrinde Japonya'ya karşı aldığı 7-0'lık mağlubiyet sonrasında büyük bir şok yaşadı. Ev sahibi ekibin golleri 12' Endo, 45+2 Mitoma, 52' ve 58' Minamino, 87' Maeda ve 90+5 Kubo'dan geldi. ÇİN'E JAPONYA'DAN SPORDA DARBE Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bir gün Çin'in Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasını ve hatta kazanmasını istemişti. Ancak bu hedef, Japonya karşısındaki bu zor maçtan sonra daha da uzak bir hayal haline geldi. Daha önce yalnızca 2002'de Dünya Kupası'na katılabilen Çin, bu yenilgiyle büyük bir darbe aldı. ÇİN FUTBOLU DİBİ GÖRDÜ Oriental Sports Daily, Çin futbolunun bu mağlubiyetten sonra "uçuruma düştüğü" ve "çökmüş" bir durumda olduğunu belirtti. Öte yandan Çin'in Hırvat teknik direktörü Branko Ivankovic'in "yetersizliği" bu hezimette önemli bir etken olarak gösterildi. "90 DAKİKA BOYUNCA JAPON KALECİNİN YÜZÜNÜ BİLE GÖREMEDİK" Saitama'daki maç, Çin'in X'i olarak bilinen sosyal medya platformu Weibo'da geniş yankı uyandırdı. "Milli takım Japonya'ya 0-7 mağlup oldu" başlıklı etiket, cuma sabahı itibarıyla 480 milyon kez görüntülendi. Bir kullanıcı, "90 dakika boyunca Japon kalecinin yüzünü bile göremedik" derken, bir diğeri "Bu işe harcanan paranın bir anlamı kalmadı" dedi. Ayrıca eski milli takım oyuncusu Fan Zhiyi, "Yetenek farkı yüzünden kaybetmek anlaşılabilir. Ancak bu şekilde kaybetmek, futbolseverler için kabul edilemez" şeklinde bir açıklama yaptı.

Asya Pasifik'te tansiyon yükseliyor: Japonya'dan Çin'e uyarı Haber

Asya Pasifik'te tansiyon yükseliyor: Japonya'dan Çin'e uyarı

Japonya hükumet sözcüsü, Çin'in askeri uçağının Japon hava sahasına girmesini "kapsamlı bir egemenlik ihlali" olarak nitelendirdi ve bu durumu "tamamen kabul edilemez" olarak tanımladı. ÇİN ASKERİ UÇAĞI JAPON HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ Japonya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bir Çin askeri keşif uçağı 26 Ağustos 2024 sabah saatlerinde Japonya'nın güneyindeki Kıyişu Adası'na bağlı Danco Adaları'nın üzerinden geçti. Bu olay, Japonya'nın 1958'de hava sahası ihlalleri için başlattığı önlemlerden bu yana ilk kez Çin askeri uçaklarının Japon hava sahasını ihlal ettiğinin tespit edildiği bir durum. JAPONYA'DAN ÇİN'E SERT TEPKİ Japonya Başbakanlık Sözcüsü Hirokazu Matsuno, Çin uçağının hava sahasını ihlalinin Japon egemenliğine ciddi bir saldırı olduğunu ve Japon güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirtti. Japonya Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Japonya Büyükelçiliği'nde geçici maslahatgüzar olan Şi Yong'u çağırarak nota verdi. ÇİN’İN DENİZ BÖLGESİNDEKİ ETKİNLİKLERİ ARTIYOR Çin'in son dönemde Japonya'nın çevresindeki askeri faaliyetlerini artırdığı gözlemleniyor. Çin'in Japonya'nın kontrolündeki Senkaku Adaları çevresindeki deniz bölgelerinde daha agresif bir tutum sergilediği ve bu bölgelerdeki deniz faaliyetlerini artırdığı belirtiliyor. Çin'in, geçen ay "8.1" askeri gününün öncesinde yaptığı açıklamada, sınır savunması ve hava savunma kapasitesini artırma talimatı verdiği, bu açıklamanın Çin'in deniz bölgelerindeki aktivitelerini daha da yoğunlaştırabileceği yorumlanıyor.

Japonya’da Uygur Soykırımı'na dikkat çekildi Haber

Japonya’da Uygur Soykırımı'na dikkat çekildi

Japonya'da yaşayan Uygur Türkleri tarafından kurulan Japonya Uygur Derneği öncülüğünde ve Doğu Türkistan'ı destekleyen Japonlar ile birlikte, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı Uygur Soykırımı, ülkenin Kudanşita eyaletinde pankart ve broşürler ile anlatıldı. JAPONYA'DA DOĞU TÜRKİSTAN UNUTULMADI Dernekten 15 Ağustos 2024 tarihinde konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bugün (15 Ağustos), insanları Uygur Soykırımı gerçeği hakkında bilgilendirmek için Kudanşita İstasyonu önünde bir sokak protestosu düzenledik. Yaklaşık 6 bin adet karikatür ve Uygur toplama kamplarını tanıtan broşürler dağıttık. Sıcağa rağmen iş birliği yapan herkese çok müteşekkiriz." ifadeleri kullanıldı. DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER Geçen aylarda tamamen Çin'in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti. DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükûmetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Millî, dini, siyasî ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

Japonya Adalet Bakanı Koizumi'den Ukrayna’ya ziyaret Haber

Japonya Adalet Bakanı Koizumi'den Ukrayna’ya ziyaret

Japonya Adalet Bakanı Ryuji Koizumi, 5 Ağustos 2024 tarihinde Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştirdi. Japon Bakan Koizumi, ziyaret kapsamında yargı reformu ve yolsuzlukla mücadelede olası iş birliği konularını görüşecek. BUÇA ANITINI ZİYARET ETTİ Japonya Adalet Bakanı Ryuji Koizumi, Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin ile görüştükten sonra Buça kurbanlarının anıtını ziyaret etti. Ardından Koizmu, Rus işgal güçleri tarafından Nisan 2022'de Buça'da gerçekleştirilen katliamın kurbanları ve tanıkları için oluşturulan destek merkezine de uğradı. JAPON BAKAN MORİYAMA KIYİV’DE! Japonya Eğitim, Kültür, Spor ve Bilim Bakanı Masahito Moriyama, 29 Temmuz 2024 tarihinde Kyiv’e gelmişti. Moriyama ziyareti kapsamında Ukraynalı yetkililerle ortak projeleri, kültürel ve eğitim alanlarında daha fazla iş birliği imkânlarını ele almıştı. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişiminden bu yana Japonya, Ukrayna'ya insanî ve malî yardım olarak yaklaşık 8 milyar dolar değerinde destek sağladı. Ayrıca Japonya ile Ukrayna, 13 Haziran 2024'te İtalya'da düzenlenen G7 Zirvesi kapsamında 10 yıllık ikili güvenlik anlaşması imzalamıştı.  İŞGALCİ RUSYA, UKRAYNA’NIN BUÇA KENTİNDE KATLİAM YAPTI! İşgalci Rusya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik başlattığı savaşı, acımasızca devam ettirirken, 2 Nisan 2022 tarihinde Ukrayna’nın Buça kentinde katliama imza atmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle işgalci Rus ordusu hedeflediği savaşta vizyonunu sınırlandırırken Buça kentinden geri çekilmişti. Geri çekilen işgalciler, Buça sakinlerini acımasızca katletmiş, savaş mağduru, savunmasız 410 sivili elleri arkadan bağlı bir şekilde öldürmüştü. Buça sakinleri 3 Nisan 2022 sabahı sokaklardaki cesetlerle karşılaşırken dünya basını kan donduran bu görüntüleri paylaşmış, dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Buça Katliamının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) Rusya’nın soykırım yaptığını kaydetmişti. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Letonya, Estonya, Litvanya liderleri, İspanya ve akabinde Kanada da soykırımı kabul etmişti.

Filipinler ve Japonya, Güney Çin Denizi'nde ilk kez ortak askerî tatbikat gerçekleştirdi Haber

Filipinler ve Japonya, Güney Çin Denizi'nde ilk kez ortak askerî tatbikat gerçekleştirdi

Filipinler Ordusu 2 Ağustos 2024 tarihinde, Filipinler ve Japonya'nın Güney Çin Denizi'nde gerçekleştirdiği ilk ortak askerî tatbikatın, Çin'in bölgedeki tek taraflı tutumuna karşı koymak için yapılan son iş birliği olduğunu duyurdu.  İLK ORTAK ASKERΠTATBİKAT Filipinler'in özel ekonomik bölgesinde gerçekleştirileb tatbikattan iki gün önce, Filipinler ve ABD donanması, Güney Çin Denizi'nde benzer bir deniz tatbikatı gerçekleştirmişti. Söz konusu tatbikatların amacının, iki ülke ordusunun Güney Çin Denizi'ndeki Çin ile artan gerilimler karşısında birlikte hareket etme yeteneklerini güçlendirmek ve Çin'in taciz girişimlerine birlikte karşı koymak olduğu kaydedildi. Filipinler Silahlı Kuvvetlerinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu tatbikat, bölgesel ve uluslararası iş birliğini artırma ve serbest, açık bir Hint-Pasifik bölgesi için sürdürülen çabaların bir parçasıdır.” denildi. Açıklamada ayrıca her iki ülkeden iki geminin katıldığı bilgisi paylaşılırken tatbikatta iletişim stratejileri ve taktik manevralar gibi faaliyetlerin yer aldığı belirtildi. HİNT-PASİFİK BÖLGESİDE TANSİYON YÜKSELİYOR Filipinler ve Japonya, ABD'nin müttefikleri olarak geçen ay tarihi bir “Karşılıklı Erişim Anlaşması” (RAA) imzaladı. Bu anlaşma, iki ülke ordularının birbirinin topraklarına girerek ortak askerî eğitim yapmalarına olanak tanıyor. Filipinler Devlet Başkanının İletişim Müdürü Cheloy Garafil bu durumun, Hint-Pasifik bölgesindeki gerilimlerin arttığı bir ortamda iki ülkenin güvenlik ilişkisi için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.  5 DEVLET GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE EGEMENLİK İDDİA EDİYOR Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir kısmının kendi toprağı olduğunu iddia ediyor. Bölge, Kuzeydoğu Asya ile dünya arasındaki ticaret için önemli bir geçiş yolu olarak biliniyor. Bruni, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddialarında bulunan devletler arasında yer alıyor. ÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ GÜÇLÜ BİR CAYDIRICI ETKİ Uzmanlar, Japonya'nın aktif katılımının Hindistan-Pasifik bölgesinde ABD-Çin rekabetinde tarafsız kalan ülkelerin giderek ABD ve Japonya'ya yakınlaşacağını düşünüyor. ABD, Japonya ve Filipinler arasındaki üçlü savunma iş birliğinin, Çin'in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerine karşı güçlü bir caydırıcı etki yaratacağı öngörüyor.

Japonya, Hazar Denizi'nde Türk devletlerini Rusya'dan kurtaracak Haber

Japonya, Hazar Denizi'nde Türk devletlerini Rusya'dan kurtaracak

Türkistan bölgesinde siyasi istikrarın, ekonomik çalkantıların ve bölgesel birlikteliğin ele alınacağı Türkistan Devlet Başkanları 6. İstişare Toplatısı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 9-12 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacak. JAPONYA BAŞBAKANI TÜRKİSTAN'A GİDECEK Japonya Başbakanı Fumio Kışida ise 9-12 Ağostos 2024 tarihleri arasında Özbekistan, Kazakistan ve Moğolistan'ı ziyaret etmeyi planlanıyor. Ayrıca Kazakistan'da yapılacak Türkistan Devlet Başkanları 6. İstişare Toplatısı'nda liderlerle bir toplantı yaparak bölgeye ekonomik yardım paketini açıklayacak. ÇİN VE RUSYA'NIN BÖLGEDEKİ GÜCÜNÜ KIRMAK Japonya devlet haber ajansı The Japan Times konuya ilişkin 1 Ağustos 2024 tarihli haberinde, Başbakan Kışida'nın bu yardımlar aracılığıyla bölgeyle olan bağlarını güçlendirmeyi hedeflediğini, Çin ve Rusya'nın bölgedeki gücünü kırmayı amaçladığını aktardı. Ayrıca ekonomik yardım paketi, bir ticaret güzergahının kurulması, karbonsuzlaşma ve halklar arası etkileşimlerinin teşvik edilmesini amaçlıyor. JAPONYA'DAN TÜRKİSTAN DEVLETLERİNE DESTEK Öte yandan yardım paketi ile birlikte Japonya, Hazar Denizi üzerinden Türksistan ile Avrupa'yı Rusya olmadan birbirine bağlayan bir ticaret yolunun kurulmasına yardımcı olacak. Bu sayede Japonya, istikrarlı bir ihracat rotası aracılığıyla bölgeye ekonomik bağımsızlık sağlamayı hedefliyor. Japonya'nın Türkistan devletlerine yapacağı ekonomik yardım paketinin, Türkistan Devlet Başkanları 6. İstişare Toplatısı sonrası yayımlanacak ortak bildirgenin bir parçası olarak duyurulması bekleniyor.

Uygur milletvekilinden Türk donanmasına ziyaret Haber

Uygur milletvekilinden Türk donanmasına ziyaret

Japonya'nın siyasi tarihinde bir ilk olarak tarihe geçen ve Japonya Danışman Meclisi (Sangiin) seçimlerinde milletvekili seçilen Uygur Türkü  Arfiya Eri, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yıldönümü ve Ertuğrul Fırkateyni Kazası 134’üncü Yılı Anma Töreni kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'ya giden TCG KINALIADA korvetini ziyaret etti. JAPONYA'NIN İLK UYGUR TÜRKÜ MİLLETVEKİLİNDEN TÜRK DONANMASINA ZİYARET Milletvekili Arfiye konuya ilişkin 16 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, "Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümünü kutlamak üzere Türk savaş gemisi TCG KINALIADA'da düzenlenen bir resepsiyona katıldım" ifadelerini kullandı. "BİR 'İNSANİ BAĞ' VARDIR" Arfiye ayrıca Japonya ve Türkiye arasındaki tarihi bağa dikkat çekerek, "Ayrıca bize savaş gemisini gezdirdiler. Bana gemideki askeri teknolojinin tüm geliştirme ve üretiminin güvenlik açısından Türkiye'de gerçekleştirildiği söylendi. Bu harika bir şey. Japonya ve Türkiye arasında, Türk savaş gemisi 'Ertuğrul'un mürettebatının kurtarılması (1890) ve İran-Irak savaşı sırasında Japon vatandaşlarının kurtarılması (1985) ile sembolize edilen ve bu bağın bir 'geri ödemesi' olarak kabul edilen bir 'insani bağ' vardır" dedi. "TÜRKİYE ARASINDAKİ DOSTANE İLİŞKİLERİ DAHA DA DERİNLEŞTİRMEK İÇİN ÇABA GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİM" Öte yandan Japonya'daki ilk Türk kökenli Parlamento üyesi olmaktan ve Japon endüstri şirketlerini Türkiye ile ilişkilendirmek için çalışabilmekten dolayı onur duyduğunu belirterek, "Bu bağa dayanarak, Japonya'daki ilk Türk kökenli Parlamento üyesi olmaktan ve Ichikawa ve Urayasu'daki çeşitli endüstrileri Türkiye ile ilişkilendirmek için çalışabilmekten dolayı çok minnettarım ve onur duyuyorum. Memleketim ve ülkem ile Türkiye arasındaki dostane ilişkileri daha da derinleştirmek için çaba göstermeye devam edeceğim. Çok teşekkür ederim!" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.