SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Japonya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Japonya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Japonya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya Parlamentosunda Uygurları zorla çalıştıran şirketlere yasak çağrısı! Haber

Japonya Parlamentosunda Uygurları zorla çalıştıran şirketlere yasak çağrısı!

Baskıcı Çin rejimi tarafından zorla çalıştırılan Uygur Türkleri Japonya Parlamentosunda gündeme geldi. Japon Uygur Derneği ile uluslararası insan hakları örgütü olan Human Right Now (HRN) 16 Mayıs 2025 tarihinde Uygurların zorla çalıştırılmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. HÜKÛMETE ÇAĞRI Toplantıda Çin'in Uygurlara yönelik zorla çalıştırma uygulamarıyla bağlantılı olan Japon şirketler ele alınırken, bu şirketlerin insan hakları ihlalleriyle bağının kesilmesi için hükûmete yasa koyması çağrısında bulunuldu. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından 2020 yılında yapılan araştırmada Japonya merkezli 35 şirket ile Japonya’da faaliyet gösteren 6 Çinli şirket incelendi. Araştırmaya göre bu şirketlerin yüzde 80'den fazlası Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantılı çıktı. "ZORLA ÇALIŞTIRMA ÇAĞDAŞ DÜNYANIN KÖLELİK BİÇİMİDİR" Basın açıklamasında konuşan HRN Başkan Yardımcısı Ito Kazuko, şirketlerin sorumlu davranması gerektiğini kaydederek, “Zorla çalıştırma, çağdaş dünyanın kölelik biçimidir. Japon şirketleri bu insan hakları ihlalleriyle bağlarını kesmelidir” ifadelerini kullandı. Japon Uygur Derneği Başkanı Letip Ahmet ise Japonya'nın insan hakları değerlerinin zedelenmemesi gerektiğini belirterek, Çin menşeili şirketlerin bir kaçış noktası görülmesi riski taşıdığının altını çizdi. Japonya eski Ekonomik Güvenlik Bakanı Takaichi Sanae, “Bu bir insan hakları meselesidir. ABD’deki gibi bağlayıcı yasalar Japonya’da da olmalı." yorumunu yaptı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 2022 yılında Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası'nı yürürlüğe koymuş, zorla çalıştırma bağlantılı şirketlerin ithalatına yasak getirmişti.

Bakan Sıbiha: Putin savaşı sürdürmek istiyor Haber

Bakan Sıbiha: Putin savaşı sürdürmek istiyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı  Andriy Sıbiha (Andrii Sybiha), 15 Mart 2025 tarihinde Japonya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşu olan NHK'ya bir röportaj verdi. Bakan Sıbiha, röportajında Ukrayna'nın bu yıl savaşı bitirmek istediğini vurgularken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de savaş istediğini ve dünyanın Moskova'dan 30 günlük geçici ateşkes teklifine gelecek yanıtı beklediğini kaydetti. CEPHE HATTINI İZLEMEK İÇİN BİR YOL HARİTASI HAZIRLANACAK Sıbiha, Moskova'nın Vaşington'un ateşkes önerisini reddetmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetiminin Rusya'ya baskı yapması gerektiğini vurguladı. Öte yandan Bakan, Ukraynalı millî bir grubun bin 300 kilometreden uzun cephe hattını izlemek için bir yol haritası hazırlamaya başlayacağını ifade etti. Sıbiha, Ukrayna'nın ateşkesi izlemek için uluslararası personelin katılımına ihtiyaç duyabileceği için ABD ve diğer ülkelere de danışacağını aktardı. JAPONYA UKRAYNA'NIN ASYA'DAKİ EN YAKIN ORTAĞI Japonya'yı “Asya'daki en yakın ortak” olarak nitelendiren Bakan Sıbiha, Japonya'nın Ukrayna'ya “Rusya'nın acımasız saldırganlığının ilk dakikalarından itibaren sürekli ve tereddütsüz destek” sağladığı için teşekkür etti. JAPON ŞİRKETLERE UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASI İÇİN ÇAĞRI Kendisine yöneltilen Ukrayna'nın Japonya'dan en çok ne tür bir destek beklediği sorusuna ise Bakan, ülkesinin yeniden inşa konusunda yardıma ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Sıbiha, yeniden inşa sürecinin Japon şirketleri için de fırsatlar sunduğunu sözlerine ekledi.

G7 ülkeleri Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteği yineledi Haber

G7 ülkeleri Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteği yineledi

Kanada'da bir araya gelen G7 dışişleri bakanları, Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteklerini yineledi ve savaşın sona ermesinin ardından Ukrayna devleti için güvenlik garantilerinin sağlanmasının önemini vurguladı. Japonya Dışişleri Bakanlığından 13 Mart 2025 tarihinde yayınlanan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının ele alındığı oturuma dair şunlar kaydedildi: G7 ülkeleri bu toplantıda, Rusya'nın saldırganlığının başlamasından üç yıl sonra Ukrayna'daki durum hakkında açık bir şekilde görüş alışverişinde bulundu, ABD'nin barışı sağlama çabalarına ilişkin yüksek takdirlerini dile getirdi ve G7'nin Rusya'yı yapıcı davranmaya zorlamak için birlikte çalışmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca açıklamada, "Bakanlar, G7 ülkelerinin Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteğini teyit ettiler ve Ukrayna'nın güvenlik garantilerinin önemini vurguladılar" denildi. Açıklamaya göre, Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya'nın G7 zirvesinde Ukrayna'da barışı yeniden sağlama çabalarının yanlış emsaller yaratmaması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca Ukrayna'da barışa giden yolun sadece Avrupa'yı değil, Hint-Pasifik bölgesi de dahil olmak üzere tüm uluslararası düzeni etkilediğini kaydetti. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin oluşturduğu G7 grubunda; Birleşik Krallık, Kanada, Almanya, Fransa, ABD, Japonya ve Avrupa Birliği yer alıyor. Bu yıl G7 dönem başkanlığını Kanada yürütüyor.

Japonya'da Doğu Türkistan'daki soykırım ve Uygurların durumu ele alındı Haber

Japonya'da Doğu Türkistan'daki soykırım ve Uygurların durumu ele alındı

Japonya'nın Mie eyaletine bağlı Yiga şehrinde, 27-28 Ocak 2025 tarihleri arasında Doğu Türkistan'daki soykırım ve Uygurların güncel durumu hakkında bir toplantı düzenlendi. Etkinlik, Japonya Uygur Derneği tarafından organize edildi ve hükûmetin desteğiyle gerçekleştirildi. Toplantıya katılanlar arasında Yiga şehirinin hükûmet yetkilileri ve halk, Uygurlara desteklerini ifade etti. "JAPONYA'DAKİ HAYATINIZ GÜVENLİ Mİ? SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ?" Etkinliğe katılan Japonya Uygur Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Uygur Kurultayının Güneydoğu Asya Sorumlusu Savutcan Memet, toplantıda Doğu Türkistan'daki Uygurların durumu ve Tayland'da tutuklu bulunan 48 Uygur Türkü hakkında kapsamlı bir bilgi sundu. Japonya Uygur Derneğinin önceden düzenlediği birçok etkinlikte, Japon hükûmeti doğrudan destek sağlamamıştı. Bu etkinlik ise Japon hükûmetinin desteklediği üçüncü etkinlik olma özelliği taşıyor. Savutcan Memet, bu gelişmenin Doğu Türkistan davasının Japonya'da daha fazla kabul gördüğünün belirtisi olduğunu söyledi. JAPONYA UYGUR DERNEĞİNİN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR Japonya Uygur Derneği Başkanı Ahmet Letip, son üç yıldır Japonya'nın farklı şehirlerinde Doğu Türkistan'daki soykırımı anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini vurguladı. Bu etkinliklerde sergiler açıldı, belgeseller gösterildi ve sokaklarda broşür dağıtıldı. 2024 yılı boyunca Japonya'nın 9 farklı şehrinde bu tür faaliyetler gerçekleştirilirken; 2025 yılındaki ilk etkinlik, 27-28 Ocak tarihlerinde Yiga şehrinde yapıldı. Japonya'da hükûmetin desteğiyle gerçekleştirilen ilk etkinlik, 2022 yılında Çiba şehrinde, yine hükûmet yetkililerinin katkılarıyla düzenlenmişti.

Japonya'da Uygur Türklerinin faaliyetlerini izleyen Çin ajanı yakalandı! Haber

Japonya'da Uygur Türklerinin faaliyetlerini izleyen Çin ajanı yakalandı!

Japonya'da, Çin'in Uygur Türklerinin faaliyetlerini gizlice izlediği bir skandal ortaya çıktı. Japonya polisi, Uygur toplumunun etkinliklerine katılarak, sahte isimle katılımcıların fotoğraflarını çeken ve bilgilerini toplayan bir Çinli öğrenciyi iki aylık takibin ardından gözaltına aldı. Bu, Japonya'da Uygurların faaliyetlerini izleyen ilk ajan vakası olarak kayıtlara geçti. JAPON MEDYASI VE UYGURLAR ÇİN'E KARŞI TEPKİLİ Japonya Uygur Derneği Başkanı Ahmet Letip, bu olayı büyük bir skandal olarak değerlendirdi. Letip, Japonya'da Uygur toplumunun faaliyetlerinin yıllardır bu şekilde izlenmeye çalışıldığını, ancak ilk defa bu tür bir olay yaşandığını belirtti. Letip ayrıca Çinli öğrencinin sahte isimle etkinliklere katıldığını ve bu kişinin fotoğraf çekerek bilgi topladığını doğruladı. İkinci kez yakalanan kişinin, 3 farklı etkinliğe de sahte kimlikle katıldığını ve bu durumun Japon polisinin dikkatini çektiğini kaydetti. ÇİNLİ ÖĞRENCİ SAHTE İSİM KULLANARAK ETKİNLİKLERE KATILDI Toplantı ve basın açıklamalarından fotoğraf ve video çekerek bilgi topladığı belirlenen Çinli öğrenci, suçlu olarak yargı organlarına sevk edildi. PARLAMENTERLER DE DURUMA DİKKAT ÇEKTİ Japonya Parlamentosundan bazı üyeler de bu skandal hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Japonya'daki bir grup parlamento üyesi, Çin’in Uygur Türklerinin faaliyetlerini izlemek amacıyla ajanlar gönderdiğini ve bunun, Japonya’nın iç işlerine müdahale olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Japon ordusu, Tayvan açıklarında Rus denizaltısı tespit etti Haber

Japon ordusu, Tayvan açıklarında Rus denizaltısı tespit etti

Japonya, Tayvan yakınlarında tespit edilen bir Rus denizaltısı nedeniyle alarma geçti. Japon ordusunca 4  Aralık 2024 tarihinde yapılan açıklamaya göre olay, Çin'in bölgede artan askeri faaliyetlerinin ardından gerçekleşti. Ordu, Rus denizaltısını tespit ettikten sonra bölgeye bir gözetleme uçağı ve bir donanma gemisi gönderdi. DENİZALTI YONAGUNİ ADASI’NIN 50 KİLOMETRE GÜNEYİNDE TESPİT EDİLDİ Japonya Genelkurmay Başkanlığı, Rus denizaltısının, Japonya'nın en batısındaki Yonaguni Adası'nın 50 kilometre güneyinde görüldüğünü bildirdi. Tayvan'ın hemen doğusunda bulunan bu ada, Japonya'nın batısında yer alıyor. Ayrıca, Rus denizaltısına bir de Rus donanma gemisinin eşlik ettiği gelen bilgiler arasında. Denizaltının Yonaguni ile yakınlardaki Iriomote Adası arasında kuzeydoğu yönünde ilerlediği ifade edildi. Japon ordusu, adı geçen bölgede ilk kez bir Rus denizaltısının gözlemlendiğini kaydetti. RUSYA, JAPON KARA SULARINI İHLAL ETTİ Mİ? Öte yandan, Japonya ordusu, Rus savaş gemilerinin Japonya'nın kara sularını ihlal etmediğini bildirdi. Olayın ardından, keşif operasyonları yapmak amacıyla bir savaş destek gemisi ve bir P-3 gözetleme uçağı bölgeye sevk edildi. Ayrıca, olaydan bir gün önce de Filipinler ordusu da Güney Çin Denizi'nde bir Rus denizaltısı tespit etmişti. Japonya, Çin'in kendi kara suları ve hava sahası yakınlarında artan askeri varlığından giderek daha fazla endişe duymaya başlamış durumda. Ülke, stratejik açıdan önemli olan uzak adalarını kapsayan bölgedeki savunmasını güçlendirmeyi sürdürüyor. ÇİN’İN SAVAŞ GEMİSİ YENİDEN JAPON TOPRAKLARINA YAKLAŞTI Pazar günü, bir Çin savaş gemisi, Japonya'nın toprağı olan Miyako Adası'nın doğusunda seyrederken gözlemlendi. Eylül ayında ise Çin uçak gemisi Liaoning, iki muharip gemi eşliğinde Yonaguni ile Iriomote arasında seyrederken Japonya'nın bitişik bölgesine girdi. Bu bölge, Japonya'nın kara sularının hemen dışında yer alıyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.