AB Temsilcisi Borrell: Rusya, ucuz tahılla yeni bağımlılıklar yaratmayı hedefliyor
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın ekonomik kırılganlıkları ve küresel gıda güvensizliğini şiddetlendirerek yeni bağımlılıklar yaratmak amacıyla gelişmekte olan ülkelere ucuz tahıl sunduğunu ifade etti.
AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Pazartesi günü gelişmekte olan ve G20 grubu ülkelerine hitaben yazdığı mektupta; Moskova’yı, Ukrayna’nın tahıl ihracatına izin veren Karadeniz Tahıl Koridoru Antlaşması'na geri dönmeye zorlamak için net ve birlik olmak gerektiğini dile getirdi.
İŞGALCİ RUSYA, KÜRESEL GIDA GÜVENSİZLİĞİNİ ARTIRIYOR
Josep Borrell, "Dünya arzın kesintiye uğraması ve yüksek fiyatlar ile uğraşırken, Rusya şimdi kendi yarattığı bir sorunu çözüyormuş gibi yaparak, savunmasız ülkelere indirimli fiyatlarla ikili tahıl sevkiyatı teklifleriyle yaklaşıyor…Bu, ekonomik kırılganlıkları ve küresel gıda güvensizliğini şiddetlendirerek yeni bağımlılıklar yaratmak için gıdayı kasıtlı olarak bir silah olarak kullanan alaycı bir politikadır" ifadelerini kullandı.
Ayrıca AB Yüksek Temsilcisi, Rusya’nın Ukrayna limanlarına ve tahıl altyapısına karşı saldırılarına derhal son vermesi gerektiğini vurguladı.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.
22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.
RUSYA, TAHIL İHRACATINDA KULLANILAN UKRAYNA LİMANLARINI BOMBALIYOR!
İşgalci Rusya'nın anlaşmadan çekilerek Karadeniz ve Tuna Nehri üzerindeki Ukrayna limanlarını ve tahıl altyapısını hedef almaya başlaması sonrasında küresel tahıl fiyatları fırladı.