SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kırgızistan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırgızistan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırgızistan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fergana'da kritik görüşme: Türk devletleri istihbarat başkanları bir araya geldi Haber

Fergana'da kritik görüşme: Türk devletleri istihbarat başkanları bir araya geldi

Türk devletleri arasındaki ilişkiler son yıllarda artarak devam ediyor. Bu kapsamda Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın İstihbarat Başkanları Özbekistan'ın Fergana şehrinde bir araya geldi. Özbekistan Devlet Güvenlik Teşkilatı tarafından 7 Nisan 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Teşkilatı Başkanı Abdusalam Azizov, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Kamçibek Taşiyev ve Tacikistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı Saymo'min Yatimov'un ülkeler arasındaki istihabarat çalışmalarını görüşmek üzere bir araya geldiği bildirildi. ÜÇ DEVLETİN ORTAK İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI Öte yandan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan istihbarat başkanlarının bölgesel güvenlin sağlanmasına ilişkin tüm sorunları açık ve güvenilir bir şekilde tartıştıkları kaydedildi. Toplantıda ayrıca terörle mücadele, aşırıcılık, yasadışı uyuşturucu madde kaçakçılığı, yasadışı göç, kaçakçılık ve sınır ötesi tehditler gibi çeşitli alanlarda işbirliğinin durumunun ve beklentilerinin masaya yatırıldığı bildirildi. ARALARINDAKİ SINIR ANLAŞMAZLIĞI ÇÖZÜLÜYOR Taraflar ayrıca sınır ötesi işbirliğinin ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için uygun koşulların yaratılması konularına da değindi. Toplantıda Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki devlet sınırlarının belirlenmesine ilişkin gündem konusu ve Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki sınırların çizilmesi konuları yapıcı bir şekilde tartışıldı. Müzakerelerin sonunda Kırgızistan ve Tacikistan hükumetlerarası komisyonu üyelerine sınırın geri kalan kısımlarını koordine etmeleri ve ilgili taraflarla ikili bir anlaşma hazırlayıp imzalamaları konusunda net talimatlar verildi.

Kırgızistan'da Anayasa Günü kutlanıyor Haber

Kırgızistan'da Anayasa Günü kutlanıyor

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra  31 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlık ilan eden Kırgızistan'da Anayasa günü kutlanıyor. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Anayasa Günü dolayısıyla tebrik mesajı yayımladı. ANAYASA NORMLARININ YERİNE GETİRİLMESİNİN KALKINMANIN TEMİNATI Cumhurbaşkanı Caparov mesajında Anayasa Gününün, halkın özgürlüğünün, devletin bütünlüğünün, emek, gayret, adalet ve ileri seviyede toplum olmanın bayramı olduğunu belirtti. Caparov ayrıca Anayasa normlarının yerine getirilmesinin kalkınmanın teminatı olduğunu ifade etti. "ANAYASAMIZ SADECE YASAL GÜCE SAHİP DEĞİL, AYNI ZAMANDA YÜKSEK MANEVİ VE KÜLTÜREL ÖNEME DE SAHİP" Caparov, “Anayasamız sadece yasal güce sahip değil, aynı zamanda yüksek manevi ve kültürel öneme de sahip. Halkımızın gelecek hedeflerini ve dünya görüşünü yansıtır ve ülkemizin kalkınma yönünün belirlenmesine temel oluşturur. Anayasa, devlet ve sivil birliğini simgeleyen özel bir değerdir. Bu değere sahip çıkmalı ve saygı duymalıyız. Anayasamızın hükümlerinin titizlikle uygulanmasını aziz vatanımızın sürdürülebilir kalkınmasının garantisi olarak görmek önemlidir" ifadelerini kullandı. KIRGIZİSTAN BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETTİ 31 Ağustos 1991’de olağanüstü toplanan Kırgızistan Yüksek Konseyi (Jogorku Keneş), egemenlik bildirgesini onaylayarak Sovyetler Birliğinden ayrıldı. Böylelikle Kırgızistan, bağımsız, egemen, laik ve demokratik bir devlet olarak ilan edildi. Kırgızistan'ın bağımsızlık döneminin ilk Anayasası 5 Mayıs 1993'te kabul edildi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in kuruluşu: Bişkek Şehir Günü kutlandı Haber

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in kuruluşu: Bişkek Şehir Günü kutlandı

Kırgız Cumhuriyeti'nin başkenti Bişkek'te 29 Nisan'da şehrin kuruluşunun 146. yıl dönümü kutlandı. Şehir Günü onuruna başkentin belediye başkanlığı bir şenlik programı hazırladı. Kutlamalar, şehrin ismini taşıyan Bişkek Kahramanı Anıtı önünde düzenlenen tiyatro oyunu ve mini konserle başladı. Okullarda, "En sevdiğim Bişkek şehri" ve "Bişkek şehrinin tarihi" konulu dersler verildi. Şehrin kuruluşunun 146. yıl dönümü kutlamaları, hükûmet binası önündeki Turdakun Usubayev Meydanı'nda kalabalık vals gösterisi ve konserle devam etti. Meydanda düzenlenen kutlamalarda İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığına bağlı okulların öğrencileri, genç dans grupları, kişisel gelişim kurslarına katılan kadınlar ile gösteriyi izlemeye gelenler vals yaptı. Belediye Başkanı Aybek Cunuşaliyev, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada, "Başkentimiz gelişmelidir. Her şehir sakini başkentte yaşadığını hissetmelidir. Şehri inşa etmeye, geliştirmeye ve gurur duymaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. "Bişkek zorlu bir tarihi yoldan geçti. Kırgızistan'daki tüm değişim ve gelişmelere tanık oldu. Şehrimiz her geçen gün dönüşüyor." diyen Cunuşaliyev, şehrin coğrafi olarak da genişlediğini ve şehrin bütçesinin artırıldığını belirtti. Bişkek şehri Tanrı Dağları'nın eteğinde, parkları, heykelleri, geniş meydanları ve caddeleriyle Orta Asya'nın yeşil kenti olarak dikkati çeken Bişkek, 1878'de kurulmaya başlandı. Pişpek adı verilen şehrin ilk resmi yerleşimcileri, toplam 182 nüfustan oluşan 9 Rus ailesi, 48 Özbek ailesi ve 1 Tatar ailesiydi. Resmi verilere göre, şehrin nüfusu 1 milyon 200 binden fazla. Sovyet yönetimi, 1 Ocak 1918'de Pişpek'i bir şehri olarak ilan etti ve 1926'da şehre, komutan ve tıp doktoru Mihail Frunze'nin adını verdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1991'de Frunze şehrinin adı Bişkek oldu. Bişkek adı, Kırgızların öz topraklarına kavuşması için mücadele verirken küçük beylikler halinde yaşayan Kalmukları dağıtan Kırgız kahramanına ait. Türkiye, 1991'de Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olurken, 1992'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Büyükelçiliğini açtı. Başkentte, Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk parkı ve anıtı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Türkiye Türkçesi Eğitim Merkezi, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, lise, İmam Hatip Lisesi, Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi, Maarif Okulu, Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi, Türk kafe ve restoranlar ile iş yerleri bulunuyor.

Türkiye ile Kırgızistan arasında geçiş belgesi kotaları kaldırılıyor! Haber

Türkiye ile Kırgızistan arasında geçiş belgesi kotaları kaldırılıyor!

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Kırgızistan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu’nda alınan kararlar doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu. "TÜRK DEVLETLERİ  İLE YAPILAN İŞ BİRLİĞİ BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ" İki ülke arasında ulaştırma ve lojistik alanında iş birliğini güçlendirecek kararlar alındığını belirten Bakan Uraloğlu, “İmzalanan protokol ile, iki ülke arasında 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren uluslararası karayolu taşımacılığında ikili ve transit taşımalardan geçiş belgesi kotalarının kaldırılması ve serbestleştirilmesi kararlaştırılmıştır.” açıklamasında bulundu. Bakan Uraloğlu, toplantıda iki ülke arasında ulaştırma ve lojistik alanında iş birliğini güçlendirecek kararlar alındığını açıkladı. Uraloğlu,“Türk devletleri  ile yapılan iş birliği bizim için çok kıymetli. Ülkemizin coğrafi konumunun stratejik önemini biliyoruz, attığımız her adımda ülkemizin ekonomisini ve ticaretini geliştirmek için çalışıyoruz.” dedi. TÜRK VE KIRGIZ PLAKALI TAŞITLARDAN GEÇİŞ ÜCRETİ ALINMAYACAK Bakan Uraloğlu, toplantı sonunda imzalanan Protokol ile, uluslararası karayolu taşımacılığında ikili ve transit taşımalardan geçiş belgesi kotalarının kaldırılması ve serbestleştirmenin 1 Mayıs 2024 tarihi itibariyle başlaması kararlaştırıldığını belirterek, “Heyetlerimiz ayrıca Türk ve Kırgız plakalı taşıtlardan da karşılıklı olarak geçiş ücreti alınmayacağını teyit etti” şeklinde konuştu. Kırgızistan ile karayolu taşımalarının serbestleştirmesi, taşımacıların Kırgızistan’a ve Kırgızistan üzerinden diğer ülkelere gerçekleştirecekleri taşımaları da kolaylaştıracağının altını çizen Uraloğlu, Orta Koridorun transit konumunu güçlendirerek, gerek ihraç ürünleri gerekse transit yüklerinin Asya ile Avrupa arasında daha kolay taşınabileceğini ifade etti. Protokol, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar ile Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yrsvbek Bariev arasında imzalanandı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'un Azerbaycan ziyareti başladı Haber

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'un Azerbaycan ziyareti başladı

Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ikili temaslarda bulunmak üzere 24 Nisan’da Azerbaycan’a gitti. Caparov; Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev, Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Sadır Caparov, 24-25 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ikili görüşmelerde bulunacak. İkili ve çok taraflı iş birliğinin, güncel konularının yanı sıra daha fazla gelişme ve etkili etkileşim ele alınacak. Eyaletlerarası Konseyin ikinci toplantısı da planlanıyor. İki gün sürecek ziyarette ticari-ekonomik, kültürel-insani alanlarda iş birliğinin derinleştirilmesine yönelik bir ortak deklarasyon ve bir dizi anlaşmanın imzalanacağı da kaydedildi. AĞDAM’DA TEMEL ATMA TÖRENİ GERÇEKLEŞECEK Ermeni işgalinden kurtarılan Ağdam'ın Hızırlı köyündeki ortaokulun temel atma töreni gerçekleşecek. Okul, Kırgızistan tarafından inşa edilecek. Azerbaycan ve Kırgızistan liderleri temel atma töreninde yer alacak. AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI KIRGIZİSTAN’A GİTMİŞTİ Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov 9 Nisan’da resmî temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan’a gitmişti. Bayramov ilk olarak, Kırgız mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile görüşmüştü. Ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Bayramov’u kabul etmişti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin basın açıklaması yapılmıştı. Açıklamada  iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin her geçen gün içerik olarak güçlenip zenginleştiği vurgulanmıştı. Ayrıca Caparov’un 24-25 Nisan planlanan Azerbaycan ziyaretine ilişkin konularda görüş alışverişi yapılmıştı. Görüşmede Kırgızistan’ın Ermeni işgalinden kurtarılmış olan Ağdam kentinde okul inşa edeceği de duyurulmuştu.

Kırgızistan Çin'in casus uygulaması TikTok'u yasaklayacak Haber

Kırgızistan Çin'in casus uygulaması TikTok'u yasaklayacak

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı geçen yıl ülkede Çin merkezli TikTok uygulamasının kullanımını yasaklanma kararı almıştı. Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığı 17 Nisan 2024 tarihinde, ülkedeki bütün telekom operatörlerine TikTok'a erişimi kısıtlamak için harekete geçmeleri yönünde yönerge gönderdi. KIRGIZ CUMHURİYETİ KANUNUNUN 2-1. MADDESİ Bakanlıktan telekom operatörlerine gönderilen yönerge mektubunda, "Kararın dayanağı, bu hizmetin Kırgız Cumhuriyeti'nde çocukların sağlığına ve fiziksel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimine zarar verilmesini önlemeye yönelik tedbirlere ilişkin Kırgız Cumhuriyeti Kanununun 2-1. maddesinin gerektiliği doğrultusunda, talep edilen işlemlerin başlatılması ve gereğinin uygulanmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.  TİKTOK ÇOCUKLARIN ZİHİNSEL GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR Öte yandan Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığından 30 Ağustos 2023 tarihinde yapılan açıklamada, TikTok uygulamasının çocukların zihinsel gelişimi ve sağlığını olumsuz etkilediği kaydedilmiş, bu yönde halktan çok sayıda şikayet geldiğini ve şikayetlerin sayısında artış olduğunu vurgulanmıştı. KIRGIZİSTAN'DA ÇOCUKLARIN HAKLARI KORUNUYOR Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 14 Ağustos 2023 tarihinde, çocukların bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi yasa onaylamıştı. İmzalanan yasa ile çocukların gelişimine zarar verebilecek yayın ve bilgilerin dağıtımının kısıtlanması ve yasaklanmasına ilişkin gereklilikler uygulanmaya başlamıştı. Çinli ByteDance firmasına ait olan TikTok uygulaması birçok ülkede veri ihlali gerekçesiyle yasaklamıştı. Ayrıca ÇKP hükumetine veri sağladığı bilinen uygulama, Doğu Türkistan’da devam eden Uygur soykırımına verdiği destek ile de gündeme gelmişti. TİKTOK SAHİBİ İNSANLARIN VERİLERİNİ ÇİN YÖNETİMİ İLE PAYLAŞIYOR Daha önce uygulamanın sahibi olan Çnli ByteDance şirketinin, kullanıcıların kişisel verilerini Çin yönetimi ile paylaştığı ve insanların iznisiz veri topladığı ortaya çıkmıştı. Avrupa Birliği'nin (AB) tüm kurumları, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, Belçika, Danimarka, ABD ve Tayvan TikTok'u yasaklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.