Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov: Türkiye'den hissettiğimiz destek paha biçilemez
Mustafa Koçyegit
QHA Ankara
Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volodımır Bugrov, 10-12 Şubat 2025 tarihleri arasında Türkiye'ye ziyarette bulundu. Prof. Dr. Bugrov, Türkiye'de gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin ayrıntıları Kırım Haber Ajansı (QHA) ile paylaştı.
"TÜRK MUHATAPLARIMIZLA BİRÇOK ORTAK PERSPEKTİF BULABİLDİK"
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinin katkılarıyla gerçekleşen ziyaretlerin oldukça verimli geçtiğini belirten Prof. Dr. Volodımır Bugrov, program kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Dil Kurumu (TDK), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve 5 Türk üniversitesiyle bir araya geldiklerini kaydetti.
İki üniversiteyle iş birliği protokolü imzaladıklarını duyuran Prof. Dr. Bugrov, "İlk olarak, uzun zamanlardan beri zaten bir iş birliğimiz olan Ankara Üniversitesiyle iş birliği protokolümüzü güncelledik ve yeniledik. Hacı Bayram Veli Üniversitesiyle de yeni bir iş birliği protokolü imzaladık. Aynı zamanda özellikle teknik bilimler alanında, insani ve beşeri bilimler alanında birçok ortak noktamız bulunuyor. Çünkü üniversitemiz klasik bir araştırma üniversitesi ve buradaki Türk muhataplarımızda da birçok ortak perspektif bulabildik." dedi.
Görüşmelere dair detayları açıklayan Rektör, "Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ekoloji alanında çok gelişmiş bir üniversite ve bu konuda iş birliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Örneğin, Ukrayna'daki üniversitemizi de ziyaret etmiş birisi olan bir sosyal bilimci, sosyolog Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün, Ukrayna hakkında yazdığı kitabı tanıttı. Gerçekten de hem teknik hem sosyal bilimlerin iç içe geçtiği gelecek vaat eden bir toplantı oldu. Onun dışında Hacettepe Üniversitesinde yaptığımız görüşmelerde özellikle Ukrayna ve Kırım Tatar araştırmalarına yoğunlaştık. Üniversiteyle bu alanda nasıl iş birlikleri yürüteceğimizi görüştük. Bildiğiniz üzere üniversitemiz bünyesinde Türkoloji Fakültesi bulunuyor ve bu alanda çağdaş Türk lehçelerinin öğretiminde ve araştırılmasında yapabileceğimiz ortak çalışmaları görüştük. Benzer şekilde, Yunus Emre Enstitüsü zaten okulumuzu oldukça uzun bir süredir desteklemekte. Kendileriyle de özellikle Türkoloji Fakültesinde eğitim öğretime katkı sunacak müfredat kitaplarının sağlanması konusunda bir görüşmemiz oldu ve her zamanki gibi yine yanımızda oldular ve desteklediler." ifadelerini kullandı.
Görüşmelerin başkent Ankara ile sınırlı olmayacanı kaydeden Bugrov, şöyle devam etti:
Türkiye’de ayrıca İstanbul Üniversitesiyle görüşmelerimiz olacak. Kendileriyle uzun yıllardır süregelen sağlam iş birliğimiz ve temaslarımız bulunuyor. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi bünyesinde Ukrayna Dili ve Edebiyatı bölümü bulunuyor. Bu görüşmede, biz bir Ukrayna üniversitesi olarak Ukrayna Dili ve Edebiyatı'nın Türkiye'de öğretilmesine ne gibi katkılar sunabileceğimizi konuşacağız. Diğer taraftan yine Ukrayna araştırmaları konusunda, İstanbul Üniversitesinin ve diğer Türk üniversitelerinin nasıl katılım sağlayabileceğini, üniversitelerle nasıl bir ortaklık yürütebileceğimizi görüşeceğiz.
"KIRIM TATARLARI İLE ORTAK BİR GEÇMİŞİMİZ VE İNŞA EDECEĞİMİZ BİR GELECEĞİMİZ VAR"
Türkiye'deki resmî kurumlar dışında ayrıca Kırım Tatar diasporasıyla bir araya geldiklerini belirten Prof. Dr. Bugrov, "Ziyaretimizin ilk gününde ise Kırım Derneği Genel Merkezinde bir toplantımız oldu. Orada kendilerine Ukrayna'daki mevcut durum ile yaşadığımız ve çalıştığımız şartlar hakkında güncel bilgiler verdik. Buna ek olarak orta vadede geleceğe bakışımızı da karşılıklı olarak paylaştık. Bizim için çok çok önemli bir görüşme oldu. Çünkü Kırım Tatarları Ukrayna'nın -yerli halkı olarak- ayrılmaz bir parçası ve bizim ortak bir geçmişimiz ve inşa edeceğimiz bir geleceğimiz var." şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE’Yİ DOST, ORTAK VE KARDEŞ ÜLKE OLARAK GÖRÜYORUZ"
Türkiye ziyaretinin genelini değerlendiren Bugrov, "Türkiye'ye gerçekleştirilen her ziyaret gibi bu da çok önemliydi. Türkiye'ye baktığımız zaman; biz Türkiye’yi dost, ortak ve kardeş ülke olarak görüyoruz. Çok küçük bir örnek vermek isterim. 2022 yılı ekim ayında üniversitemizin Sarı Kampüsü saldırıya uğradı. Rus saldırısı sonucu büyük tahribat meydana geldi. Biz eğitim öğretim devam edemeyecek diye endişelenirken Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği ve TİKA iki aydan daha kısa bir sürede buranın restorasyonunu gerçekleştirerek eğitim öğretiminin aralıksız bir şekilde devam etmesini sağladı. Rus füzesinin hedefinin, Türkoloji Fakültesinin de bulunduğu kampüs olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Aslında bu kampüse yönelik saldırı ve akabinde Türkiye tarafından gelen yardım ülkelerimiz arasındaki dayanışmanın en net örneklerinden birini göstermekte." ifadelerini kullandı.
Bugrov, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin olarak yaptığı değerlendirmesinde son olarak şunları söyledi:
Gerçekten de savaş gibi zorluklar yaşadığımız günümüzde, Türkiye'den hissettiğimiz destek ve bize sunulan katkılar paha biçilemez.
Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov: Türkiye'den hissettiğimiz destek paha biçilemez pic.twitter.com/izqaj3cLT5
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) February 13, 2025