SON DAKİKA
Hava Durumu

#Konya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Konya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Konya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım Derneği Konya Şubesinden Eskişehir'e davet! Haber

Kırım Derneği Konya Şubesinden Eskişehir'e davet!

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde 18 Mayıs 1944 tarihinde vatanlarından sürgün edilen Kırım Tatarlarının acısı dinmiyor. 80. yıl dönümünde Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı şehitleri bu sene Türkiye'deki Eskişehir kentinde yapılacak olan Büyük Yürüyüş ve anma mitingiyle ile anılacak.  KIRIM DERNEĞİ KONYA ŞUBESİNDEN ESKİŞEHİR'E DAVET! Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, 18 Mayıs 2024 tarihinde Eskişehir'de gerçekleşecek olan Büyük Yürüyüş için çağrıda bulundu. Demirel, mayıs ayının matem ve soykırım ayı olduğunun altını çizerek, "18 Mayıs bizim için balaların (çocukların) atasız, ataların balasız kaldığı gündür" dedi. Bütün halkı Eskişehir'e davet eden Demirel çağrısında şu ifadelere yer verdi: "Kırım Tatar sürgünün devam ettiği şu günlerde 'Ben Tatarım' diyen veya 'Ben Tatarları seviyorum" diyen tüm Türk milletine buradan duyuruyorum. 18 Mayıs 2024 Cumartesi günü sizi Eskişehir'e davet ediyorum. Eskişehir'de on binlerle, yüz binlerle yürüyüş yapacağız. Daha sonra yapılacak olan konuşmalarla bu mitingi tüm dünyaya duyuracağız, ses getireceğiz. Bizleri yalnız bırakmayın" Demirel, Konya'dan ücretsiz olarak araçların kalkacağını da ifadelerine ekledi. BÜYÜK ANMA YÜRÜYÜŞÜ Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna bağlı teşkilâtların 9 Mart 2024 tarihinde aldığı karar neticesinde bu sene 80. yılı olan 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı Eskişehir'de anılacak.  Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan Kırım Tatarları, 18 Mayıs 2024 Cumartesi günü Eskişehir'de yapılacak olan "Büyük Anma Yürüyüşü"nde bir araya gelecek.

“Kırım’dan Konya’ya Göç” kitabı yayımlandı Haber

“Kırım’dan Konya’ya Göç” kitabı yayımlandı

Kırım Tatarlarının Vatan Kırım'dan 1853-1914 yılları arasında zorunlu göç ve sürgüne maruz kalarak Konya'ya gelmesi ve yerleşme problemleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi İlyas Er tarafından kitap çalışması olarak yayımlandı. Aynı zamanda yazar, Türkiye’deki Kırım Tatar dilini ve kültürünü yüksek oranda yaşatan Konya’nın Kırım Tatar köyü olan Yağlıbayat’lı. Bununla beraber Türkiye’deki Kırım Türklerinin genç sesi olan, Kırım Türklüğüne dair kültürel ve bilimsel çalışmalar yürüten “GENÇ TATAR” inisiyatifinin de üyesi. Kırım’dan Konya’ya Göç adlı kitap çalışması, okuyucularına 3 ana başlık altında zengin bir içerik sunuyor. Kitabın, ilk bölümünde konunun temelini oluşturacak kavramlara yer verilirken ikinci bölümünde 1763 ve 1914 yılları arasındaki dönemde Kırım'da yaşanan göç hareketleri detaylı bir şekilde ele alınmış. Yazar İlyas Er "Bu çalışmaya özgün bir şekilde göçler tespit edilebilen yıllar üzerinden kronolojik sıra ile işlendi. Göçlerin neden ve sonuçları bir bütün halinde sunuldu ve ilgili hususlar birbirine yakın yerlerde belirtildi. Muhacirlerin bireysel olarak yaşadıklarına ışık tutabilecek pek çok pasaj ve iki Muhacir Destanı da İngilizceden Türkçeye kazandırılmaya çalışıldı. Kırım’ın işgalinden, İsmail Bey GASPIRALI’nın göçü önleme gayretlerine kadar olan döneme ışık tutulma gayreti gösterildi" dedi. Bu bölümde, göçlerin kronolojik bir sırayla işlenmesi ve neden-sonuç ilişkilerinin bütüncül bir bakış açısıyla sunulmasına dikkat çeken Er, muhacirlerin kişisel deneyimlerine ilişkin pasajlar ve İngilizce'den Türkçe'ye çevrilen iki muhacir destanın da çalışmanın zenginliğini artırdığını söyledi. Kitabın, Kırım'ın işgalinden İsmail Bey Gaspıralı’nın göçü önleme çabalarına kadar uzanan dönemi kapsaması ise tarihsel bir derinlik içeriyor. Bu eser, sadece göçün yüzeyini değil, aynı zamanda altında yatan nedenleri ve sonuçları da ele alarak okuyucuya zengin bir bakış açısı sunuyor. Yazar Er, çalışmanın üçüncü bölümünde ise  Kırım'dan göç eden muhacirlerin Konya'ya yerleşimlerini Osmanlı arşiv kaynaklarına dayanarak detaylı bir şekilde ele alındığına işaret ederek "Bu bölüm, Osmanlı Devleti'nin muhacirleri yerleştirme politikasını inceleyerek başlamakta ve daha sonra günümüz Konya bölgesindeki Kırım Tatar ve Nogay muhacir mahallelerini tespit etmektedir. Muhacirlerin vatandaşlığa kabulü, arazi tahsisi, günlük ödenekler, iaşe ve konut yardımları gibi konular, erişilebilen arşiv kaynaklarıyla değerlendirilip sunulmuştur. Ayrıca, günümüz Konya il sınırları dışında ancak dönemin Konya Vilayeti sınırları içinde yer alan Paşadağı (Aksaray) bölgesine yerleştirilen birçok muhacirin nüfus bilgileri de çalışmada yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

Kırımoğlu, Konya Ahde Vefa Turan Birliği Derneğini ziyaret etti Haber

Kırımoğlu, Konya Ahde Vefa Turan Birliği Derneğini ziyaret etti

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 7 Aralık 2023'te Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin düzenlediği fahri doktora töreni için gittiği Konya'da çeşitli temaslarda bulundu. KIRIMOĞLU, KONYA AHDE VEFA TURAN BİRLİĞİNİ ZİYARET ETTİ Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Senatosunun verdiği fahri doktora için Konya’da bulunan efsanevi lider Kırımoğlu, Konya Ahde Vefa Turan Birliği Derneğini ziyaret etti. Kırımoğlu, Dernek Başkanı Harun Meral ile bir araya geldi. Dernekte katılımcıların sorularını cevaplayan Kırımoğlu, Rus işgali altındaki Kırım ve Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki mevcut durumu değerlendirdi. Kırımoğlu, Konya Ahde Vefa Turan Birliği Derneğini ziyaret ettihttps://t.co/UwicL5LCBf pic.twitter.com/7DFG3cq5Oa — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2023 ZIyarette Kırımoğlu'na; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Şevket Usmanov, Kırım Haber Ajansı Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar eşlik etti. Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu burada yapılan kısa söyleşide, Türk dünyasının dünden bugüne devam eden sorunlarını, Türk dünyası ülkelerinin Ruw işgalindeki Kırım'a bakışını ve Kırım üzerine politikalarını yorumladı.

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar, Konyalı iş insanlarıyla görüştü Haber

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar, Konyalı iş insanlarıyla görüştü

Ukraya Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Konya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONİAD) ile 22 Temmuz 2023 tarihinde Konya'da bir araya geldi. UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ, KONYALI İŞ İNSANLARIYLA BULUŞTU  Toplantıya; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Senegal'in Ankara Büyükelçisi Mustapha Mbacke, Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Virander Paul, KONİAD Başkanı Mustafa Balta, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, Kırım Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Çorabatır ve çok sayıda davetli katıldı. Kırım Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Çorabatır, Kırım Haber Ajansına toplantı hakkında demeç verdi. UKRAYNA VE KONYA ARASINDA KARDEŞ ŞEHİR PROJESİ Hamza Çorabatır, etkinlikte Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da,  Konyalı iş insanlarının atacağı adımların ele alındığını bildirdi. Çorabatır, program kapsamında işgalden önceki ve sonraki süreçte Ukrayna'ya yönelik yatırımların konuşulduğuna dikkat çekti. Toplantıda, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna'nın bir şehri ile Konya arasında kardeş şehir projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. BÜYÜKELÇİ BODNAR'DAN KIRIM DERNEĞİ KONYA ŞUBESİNE TEŞEKKÜR Toplantının sonunda Büyükelçi Bodnar, Kırım Derneği Konya Şubesine, Ukraynalı sığınmacılar için yaptığı çalışmalar ve desteklerden dolayı teşekkür etti. Çorabatır, "Bu görüşme Kırım Derneği Konya Şubesi ve Konya açısından çok kıymetli oldu. Konya'da daha iyi çalışmalar yapılması sözü üzerine toplantı sona erdi" dedi. Büyükelçi Bodnar ve toplantı katılımcıları, Hz. Mevlana Türbesi ve Konya Valiliğini ziyaret etti.

Büyükelçi Bodnar beraberindeki Ukrayna heyeti ile Kırım Derneği Konya Şubesi'ni ziyaret etti Haber

Büyükelçi Bodnar beraberindeki Ukrayna heyeti ile Kırım Derneği Konya Şubesi'ni ziyaret etti

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 17 Haziran 2022 tarihinde Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Ukrayna Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi ve Başkatibi Boris Uvarov'un da yer aldığı Ukrayna heyeti ile Konya şehrine ziyaret gerçekleştirdi. Büyükelçi Bodnar öncülüğündeki Ukrayna heyeti, Konya Arkeoloji müzesini gezdi. Ukrayna heyeti, Kırım Derneği Konya Şubesi yöneticileri ve Konya Ukraynalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Alina Parasey Göçer ile beraber Konya Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Heyet, Konya Sanayi Odasının (KSO) Başkan Vekili M. Veli Tekelioğlu ile de çeşitli görüş alışverişinde bulundu. Görüşmeleri, BTB ve ASELSAN ziyaretleri izledi. Ardından Büyükelçi Bodnar ve beraberindeki heyet, Konya Ticaret Odası’na geldi ve burada yaklaşık yüz kadar iş insanı ile bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ukrayna Ticaret Ataşesi, ülkesinin savaş sonrası gıda ve inşaat ihtiyaçları doğrultusunda isteklerini iletti ve bu yöndeki konular ele alındı. Bodnar ziyarete ilişkin bugün yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki Ukrayna ve Kırım Tatar topluluklarının karşılıklı desteği, Rusya'nın saldırganlığıyla mücadelede, Ukrayna'ya yardımları pekiştirmede ve devletimizin yeniden inşasını sağlamada başarımızın anahtarıdır. Konya ilindeki cemaatimizin faaliyeti tam olarak budur. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Sırrı Demirel ve Konya Ukraynalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Alina Parasey Göçer'e koordineli çalışmaları ve kapsamlı yardımları için çok teşekkür ederiz." ifadelerini paylaştı. Daha sonra heyet tarafından Konya Kırım Türkleri Yardımlaşma Derneğine bir ziyaret gerçekleştirildi. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, 20 Haziran 2022 tarihinde ziyarete ilişkin QHA'ya yaptığı açıklamada, Büyükelçi Bodnar'a bir Kırım Tatar kalpağı ve Mevlana tabağı hediye ettiklerini belirtti. Büyükelçi Bodnar da Dernek Başkanı Demirel'e, Ukrayna desenleriyle işlenmiş kravat ile Ukrayna motifli tabak hediye etti. Demirel, yaklaşık bir saati aşan dernek ziyaretinin ardından Konya Ramada Otel'deki Ukrayna Derneğinin resim sergisine geçildiğini aktardı. Demirel, Bodnar ve beraberindeki Ukrayna heyetinin ziyaretinden son derece hoşnut olduklarını ifade ederek, "Özellikle derneğimize yapılan ziyaretten son derece müteşekkir kaldık, sevindik. Kendileri de dernek yönetimimizi, büyükelçiliği ziyaret etmeye davet etti." dedi.

Ukrayna ve Konya iş dünyasının temsilcileri, Ankara'da bir araya geldi Haber

Ukrayna ve Konya iş dünyasının temsilcileri, Ankara'da bir araya geldi

Ayyıldız Huri Kaptan/QHA ANKARA Ukrayna ve Türk iş insanları, 26 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinin düzenlediği iş forumunda bir araya geldi. Program kapsamında; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Konya Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Balta, Ukrayna'nın Konya Konsolosu Andriy Bilık, Ukrayna İthalatçılar ve İhracatçılar Kurulu Başkanı Oleksiy Liyaşenko, Harkiv Bölge Askeri Yönetimi Başkanı Mıhaylo Harnam, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Anya Liyubıma, Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Parasey Göçer ve Ukrayna ile ekonomik işbirliğini geliştirmek isteyen çok sayıda Konyalı iş insanı katılım gösterdi. Ukrayna-Türkiye ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için düzenlenen toplantı, geniş bir katılıma sahne oldu. Konyalı iş insanları, Ukrayna Büyükelçisi Bodnar'a Osmanlı devlet arması hediye etti. Hediye takdiminin ardından Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Büyükelçi Bodnar, "Konya'nın Ukrayna ile işbirliğinde önde geldiğini belirtmek istiyorum. Bugün, bizimle birlikte bu salonda iş insanları ve üreticiler dahil olmak üzere Ukrayna ile ilgilenen herkes yer almaktadır. Aynı zamanda, Harkiv bölgesi başta olmak üzere çeşitli ticaret ve sanayi odalarından Ukraynalı dostlarımız aramıza çevrimiçi bağlanıyor onlara selamlarımı iletiyorum. Ukrayna'nın şu anda desteğe ve işbirliğine ihtiyacı var ve Konya'dan uzun süredir bu ilgiyi görüyoruz. Ukrayna'nın bugün en büyük görevi, yeniden imar çalışmalarıdır. Rus saldırganlığının ve Rusya'nın başlattığı savaşın vesile olduğu olumsuzluklara rağmen diğer ülkelerle ticaretimizi geliştirmek bizim için çok önemlidir. Türkiye'de herkes saldırganın kim olduğunu biliyor. Bu saldırgan Rusya'dır" dedi. UKRAYNA TARIM POLİTİKALARI BAKIN TÜRKİYE'YE GELECEK Büyükelçi Bodnar, toplantı kapsamında Ukrayna Tarım Politikaları Bakanı'nın Türkiye'ye ziyaret planladığını duyurdu ve şu ifadelere yer verdi: "Önümüzdeki günlerde Ukrayna Tarım Politikaları Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu ziyaret sırasında bakanımızın da aynı zamanda ilerleyen zamanlarda Konya'yı ziyaret etmesi açısından anlaşacağımıza inanıyorum. Tüm dünya için kahraman statüsü kazanan Ukraynalı mültecileri destekliyorlar. Bizim bağımsızlık için verdiğimiz savaş Türkiye'nin tam 100 sene önce vermiş olduğu Kurtuluş Savaşı'nı anımsatıyor. Türkiye'deki yeni nesiller, vatanın korunmasının ne derece önemli olduğunu bilerek yetişmişler. Vatanseverlik konusunda Türkiye ile Ukrayna'nın birbirine benzediğini düşünüyorum. Ama Türkiye'de kesinlikle yardımların yanında ticari işbirliğinin gelişmesi önemli. Konya, Türkiye'deki önemli ticaret merkezlerindendir. Konya İstanbul ile rekabet edebilecek seviyede. Konya, Selçuklu dönemine kadar uzanan kadim bir tarihe sahip bir ildir. Konya Ukrayna'ya yardım edebilecek bir ildir. O yüzden çok güzel bir işbirliği ve iş temaslarını geliştirmenizi temenni ediyorum." "BİRLEŞEREK BÜYÜK BİR GÜÇ HALİNE GELECEĞİZ" Konya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONİAD) Başkanı Mustafa Balta ise program çerçevesinde yaptığı konuşmada, "Bugün burada bulunma sebebimiz birleşerek büyük bir güç haline gelebilmektir. Yapılacak olan anlaşmalar ile ya da ön görüşmeler ile ilk önce Türkiye ve akabinde bütün dünya, Konya'nın Ukrayna ile yapacağı ticarete şahitlik ve eşlik etmiş olacaktır" dedi. Harkiv Bölge İdaresi Başkan Yardımcısı Mıhaylo Harman ise "Bu şartlarda şunu da anlıyoruz, hem Harkiv için hem de Ukrayna için kendimizi korumamız çok önemli. Bunun yanı sıra işgal edilen topraklarımızı, işgalden kurtarmak, insani yardım kabul etmek ve Rus saldırganlığının yok ettiği ya da tahrip ettiği bölgelerimizi yeniden imar etmemiz son derece önemlidir." değerlendirmesinde bulundu. Ukraynalılar Derneği kurucusu, Konyalı iş insanı Asım Göçer, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya her türlü desteği vereceğini vurgulayarak, "Biz aynı zamanda burada faaliyeti devam ettiren bir inşaat firmasıyla dirsek teması halindeyiz. Ukrayna'ya inşaat konusunda yatırım yapmak istiyoruz. Bu firmanın yol, hastane, köprü, gökdelen, hava limanı dahil olmak üzere her türlü inşaat işinde tecrübemizle yatırımımızı Ukrayna'ya yapmak istiyoruz" dedi. Öte yandan Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası temsilcisi Anya Liyubıma ise "Türkiye'ye söz konusu anlaşmalardan dolayı teşekkür etti. Liyubıma, "Türkiye gerçekten en önemli ticaret odaklarımızdan biri olmakla beraber tahıl ihracat koridoru açısından da önemli bir rol oynamaktadır." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.