SON DAKİKA
Hava Durumu

#Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırımoğlu: Kırım Rusya ile bir pazarlık kozu olmayacak! Haber

Kırımoğlu: Kırım Rusya ile bir pazarlık kozu olmayacak!

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu'nun 4. Liderler Zirvesi, bugün Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşti. 60’tan fazla ülkeden temsilcinin katılımıyla hibrit formatta düzenlenen zirvede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, geçici olarak işgal edilen bölgelerin yeniden entegrasyonu, Karadeniz’deki güncel durum ile Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılması konuları ele alındı. Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, zirvede yaptığı konuşmada Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunun devamlı olarak uluslararası gündemde olmasının önemine vurgu yaptı. Kırımoğlu,“Ukrayna Cumhurbaşkanı, 2021 yılında düzenlenen Birinci Kırım Platformu Zirvesi ve Müslüman askerler için yapılan İftar daveti dahil olmak tüm konuşmalarında savaşın Kırım’da başladığını ve Kırım dahil tüm toprakların işgalden kurtarılmasıyla bitmesi gerektiğini her zaman söylüyor. Bu, Kırım'ın yerli halkına, ileri görüşlü olmayan bazı politikacıların önerdiği gibi, Kırım'ın savaşın geçici olarak sona ermesi adına Rusya ile bir pazarlık kozu olmayacağına ve mutlaka uzun vadeli işgalden kurtarılacağına dair güven veriyor. Bu, özellikle işgalin en başından beri neredeyse tüm halk olarak işgali tanımayan, 10 yıldır Kırım’ı Ukrayna’nın ayrılmaz parçası olarak gören ve bu yüzden işgalciler tarafından en çok baskı gören Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarları için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı. KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

Kırımoğlu Rusya’nın bombaladığı camiyi yerinde inceledi Haber

Kırımoğlu Rusya’nın bombaladığı camiyi yerinde inceledi

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkını millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ukrayna Program Koordinatörü Yahya Kemal Tunca ile birlikte bu sabah saatlerinde işgalci Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'deki (Kiev) bombaladığı Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi'ni yerinde inceledi. "ÇOCUK HASTANESİNİ VURAN BU ÜLKE ŞİMDİ DE CAMİYİ HEDEF ALDI" Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmede bulunan Kırımoğlu, Rusya'nın amacının her zaman maddi zarar vermek olduğunu vurguladı. Kırımoğlu Rusya’nın bombaladığı camiyi yerinde inceledi pic.twitter.com/Db3u4Ak3pk — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 2, 2024 Cami ve kültür merkezinin savaşla bir ilgisi olmadığını, kültür merkezinde kadınların çalıştığını ifade eden Kırımoğlu, "Bu bizim için sürpriz olmadı. Yakın zamanda çocuk hastanesini vuran bu ülke elbette bu kez de camiyi hedef aldı. Karşımızda normal insanlar yok, vahşi insanlar var. Bu yüzden her şeye hazırlıklı olmalıyız." dedi. RUSYA’DAN KIYİV’E FÜZE SALDIRISI: KIRIM MÜFTÜLÜĞÜNE AİT CAMİ ZARAR GÖRDÜ Terörist devlet Rusya, 2 Eylül sabah saatlerinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e büyük çaplı hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı sonucu Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi tahrip oldu. Kıyiv Kenti Askeri İdaresi Başkanı Sergiy Popko, gece saat 03.00 civarında başlayan ve sabaha kadar süren saldırı sırasında işgalci Rus ordusunun Kıyiv’i güdümlü hava füzeleri, balistik füzeleri ve kamikaze silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile hedef aldığını aktardı. 

Kırım Tatarlarının millî lideri Kırımoğlu'ndan Bağımsızlık Günü mesajı Haber

Kırım Tatarlarının millî lideri Kırımoğlu'ndan Bağımsızlık Günü mesajı

Ukrayna, bugün bağımsızlığının 33. yılını kutluyor. Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Bağımsızlık Günü'nü kutladı. Ukrayna’da 24 Ağustos Bağımsızlık Günü bu yıl da savaşın gölgesi altında kutlanıyor. Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna vatandaşlarının Bağımsızlık Günü’nü kutlayarak paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi: Sevgili Ukraynalılar! Bağımsızlık Günü'nüz kutlu olsun! Bağımsızlığımızın her dakika hatırlamamız gereken inanılmaz derecede yüksek bir bedeli var. Rus saldırgan ülkemizi yok etmek için işgal etti ancak biz topraklarımız için savaşmaya devam ediyoruz. Ön cephede savaşıyor ve arka cephede zafer için çalışıyoruz. Ukrayna'ya şan olsun! UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024 Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.

Azerbaycan diasporası temsilcilerinden KTMM'ye ziyaret: Yolumuz da liderimiz de birdir! Haber

Azerbaycan diasporası temsilcilerinden KTMM'ye ziyaret: Yolumuz da liderimiz de birdir!

Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da yaşamını sürdüren Azerbaycan diasporasından temsilciler, Kıyiv'de Kırım Tatar Milli Meclisini (KTMM) ziyaret etti. Yalçın Kahramanoğlu ve beraberindeki Azerbaycan Türkleri, 24 Temmuz 2024 tarihinde Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile görüştü. Azerbaycan diasporası temsilcilerinden KTMM'ye ziyaret: Yolumuz da liderimiz de birdir! pic.twitter.com/hAe08MtmaH — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 24, 2024 "ONU ŞAHSEN TANIMAYAN YÜZLERCE KİŞİ ONUN SAVUNMASINA KATILDI" 28 Haziran 2024 tarihinde Nariman Celal'in Rus esaretinden kurtulması münasebetiyle bir araya geldiklerini söyleyen Yalçın Kahramanoğlu, "O, Kırım'ın özgürlüğü uğruna kendi hürriyetini ve canını feda eden bir Tatar aydınıdır." dedi. Kahramanoğlu, Celal'in aydın ve mücadeleci kişiliğine vurgu yaparak, "Onu şahsen tanımayan yüzlerce kişi onun savunmasına katıldı." ifadelerini kullandı. "YOLUMUZ DA LİDERİMİZ DE BİRDİR" Nariman Celal'in haziran ayı sonunda Ukrayna ile Rusya arasında yapılan esir takasıyla Kıyiv'e gelebildiğini ve KTMM'nin başkan yardımcısı olduğunu anımsatan Yalçın Kahramanoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: Biz Azerbaycan diasporası olarak KTMM'nin tüm üyelerine, Kırımlı vatanseverlere göz aydınlığı diliyoruz. Ukrayna'da yaşayan köklü halklardan biri olarak, onların tarihi vatanlarının özgürlüğüne bir an önce kavuşmalarını diliyoruz. Elbette tüm Ukraynalı esirlerin iadesi ve Ukrayna topraklarının işgalden kurtarılması için mücadele ve savaş devam ediyor. Ukrayna'da yaşayan Azerbaycanlılar olarak bizler, Tatar kardeşlerimizle aynı kökleri paylaşıyoruz; yolumuz da liderimiz de birdir.

Kırımoğlu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü Haber

Kırımoğlu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ankara'daki resmî temasları çerçevesinde 17 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldi. TOBB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Mustafa Baybutlu ile TOBB Türkiye Sektör Meclisleri Müdürü Ayşe Çelebi Doğan'ın da yer aldığı görüşmede, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi ve Kırımoğlu'nun Yardımcısı Şevket Usmanov ve Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar eşlik etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, görüşmenin başında Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun ağabeyi Anafi Cemilev'in vefatı sebebiyle taziyelerini bildirdi. Kırımoğlu ve Hisarcıklıoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırılar ile işgal girişimindeki son durumu ele aldı. Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ayrıca, Kırım'ın işgal altında olduğunu vurgulayarak zor günlerden geçtiklerinin altını çizdi. Rus esaretinde olan Kırım Tatar siyasi tutsaklara dikkat çeken Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının Kırım Yarımadası'nı terk ettiğine işaret ederek, Kırım'daki güncel durumu anlattı. Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu görüşme sonunda, Kırımoğlu'na TOBB tarafından basılan 3 ciltlik Târîh-i Cevdet eserini hediye etti.

Kırım Tatarlarının millî lideri Kırımoğlu ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu işgal altındaki Kırım'ı görüştü! Haber

Kırım Tatarlarının millî lideri Kırımoğlu ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu işgal altındaki Kırım'ı görüştü!

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 17 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ziyaret etti. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Yozgat Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu Sözcüsü Süleyman Şahan, AK Parti Bingöl Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve Türkiye-Moldova Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Feyzi Berdibek, AK Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Katibi Mehmet Ali Çelebi ve Prof. Dr. Hale Şıvgın'ın da bulunduğu görüşmede, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi ve Kırımoğlu'nun Yardımcısı Şevket Usmanov ve Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar eşlik etti. "TÜRKİYE İŞGALİ TANIMADI VE TANIMIYOR" Yalçın Topçu, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun ağabeyi Anafi Cemilev'in vefatı sebebiyle başsağlığı dilerek başladığı konuşmasında,"Soykırımlar ve sürgünler yaşamış olmasına rağmen ayakta kalmış ve kıyamete kadar da var olacak Kırım’ın kahraman ve kadim halkı Tatar soydaşlarımızın ata yurtları Kırım,16 Mart 2014'te Rusya tarafından uluslarası hukuka aykırı ve BM'in de kabul etmediği yasa dışı referandum gereğiyle ne yazık ki, halen devam eden işgal altındadır." ifadelerini kullandı. "Türkiye, Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor ve bu yasa dışı işgali ve ilhakı tanımadı ve tanımıyor." diyen Topçu, şu şekilde konuştu: Cumhurbaşkanımızın da altını çizerek bütün uluslararası platformlarda ifade ettikleri üzere; Türkiye gerek halen Kırım'da yaşayan, gerekse işgal sonrasında vatanından ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarı soydaşlarının haklarını her hal ve şart altında savunmaya ve onlara olan insani desteklerini sürdürmeye devam ediyor ve edecektir. Türkiye'nin devleti ve milletiyle, bölgede ve dünyada barış arzu ettiğini söyleyen Topçu, "İnşallah insanlık bir an evvel, barışa, huzura ve esenliğe kavuşur." diyerek konuşmasını sonlandırdı. "SOVYET REJİMİNDEN DAHA KÖTÜ BİR REJİM GELDİ" Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise, Kırım'ın işgal altında olduğunu vurgulayarak, "Biz, 1944 Sürgünü ve Soykırımı'ndan sonra hayatta kalan insanlar olarak, vatanımıza dönmek için yarım yüzyılı aşkın süre mücade ettik. Nihayet vatanımıza döndük, yavaş ve zorluklarla olsa da kendi millî hayatımızı kurmaya başlamıştık. Bu durum, 2014 yılında Rusların girmesiyle bozuldu. Bunun sonunda çoğu insanımız yeniden vatanını terk etmeye başladı çünkü Sovyet rejiminden daha kötü bir rejim geldi." diye konuştu. Kırım Tatar siyasi tutsakların Rus hapishanelerinde olduğunu belirten Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Tahminlerimize göre, 50 bine yakın Kırım Tatarı, Kırım Yarımadası'nı terk etti." açıklamasında bulundu. Bu sayının Kırım'da yaşayan Kırım Tatar halkının yüzde 17'sinin olduğunu açıklayan Kırımoğlu, bu göçün devam ettiğini kaydetti. Yakın zaman içerisinde Kırım'ın işgalcilerden kurtarılmadığı bir durumda Kırım'daki Tatar nüfusunun kimliğini kaybedeceğine dikkat çeken Kırımoğlu, "Bunun için şuan orada devam eden savaş, aynı zamanda bizim savaşımız. Biz elimizden geldiğince Ukrayna'ya destek olmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.  Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine değinen Kırımoğlu, "Aslında Putin'in planı, 3 gün içerisinde Kıyiv'ı alacaktı, bir hafta içerisinde bütün Ukrayna'yı işgal edecekti ama millet ayaklandı ve çok direndi. Necitede savaş 2,5 yıldır devam ediyor. Maalesef bu savaşın sonu görünmüyor." dedi. Uluslararası kamuoyunda zaman zaman ortaya çıkan ateşkes senaryolarına ilişkin olarak konuşan Kırımoğlu, "Ateşkes bizim için çok tehlikeli. Eğer bu savaş durur ve Rus askerleri mevcut pozisyonunda kalırsa bizim halkımız yok olacak. Biz kesinlikle buna karşıyız. Bizim şartlarımız net, uluslararası kaidelere ve BM'nin tüzüğüne göre işgalcilerin işgal ettiği toprakları terk etmeleri gerekiyor. Ondan sonra masaya oturabiliriz." açıklamasında bulundu. Görüşme sonunda Kırımoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adına imzalanmış olan, Memorial İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan, tüm yönleriyle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişimini konu alan fotoğraf albümünü Yalçın Topçu'ya iletti.

Kırımoğlu: Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıyan ülkelerin sayısı artacak Haber

Kırımoğlu: Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıyan ülkelerin sayısı artacak

Polonya Parlamentosunun alt kanadı (Sejm), bugün yapılan genel kurulunda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan kararı kabul etti. Karar, 16 milletvekilinin "hayır" oyuna karşı, 414 milletvekilinin "evet" oyuyla kabul edildi. Sejmin aldığı kararı Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendiren Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Polonya Parlamentosunda kararın görüşülmesi esnasında, Polonya Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı Paweł Kowal başta olmak üzere kürsüye çıkan Polonyalı milletvekillerinin konuşmalarında, Kırım Tatarlarına destek veren güçlü mesajlar verdiğini kaydetti.. İlgili kararın kabul edilmesinin Kırım Tatar halkı için büyük önem taşıdığını belirten Kırımoğlu, “Ukrayna bağımsızlık kazandığı ilk günlerden beri ilk başta Ukrayna’da Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması için çalışmalar yürütüyorduk. Uzun süre bir sonuç elde edememiştik. Ancak 2015’te Haysiyet Devrimi'nden sonra Ukrayna ilgili kararı kabul etti. Ardından Letonya ve Litvanya, geçen sene ise Kanada benzer kararları kabul etti. Yavaş yavaş Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıyan ülkelerin sayısı artacak.” dedi. Öte yandan Kırımoğlu, 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması için Çekya ile müzakerelerin yürütüldüğünü ifade etti. SÜRGÜNÜ SOYKIRIM OLARAK TANIYAN BEŞİNCİ DEVLET Polonya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan 5. ülke oldu. Kırım Tatar Sürgünü’nün 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesi sonrasında; 2019 yılında Letonya ve Litvanya parlamentoları, 2022’de ise Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımıştı. 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI ???? 80 yıldır dinmeyen acı: 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgün ve Soykırımı pic.twitter.com/YcZoYflQPH — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 16, 2024 Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Türkistan, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı. 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.