SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nüfus

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nüfus haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nüfus haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna nüfusunda şok edici azalma! Haber

Ukrayna nüfusunda şok edici azalma!

Ukrayna'da nüfusunun halihazırda yaklaşık 25 milyon kişiye düştüğü, 10 milyon olduğu tahmin edilen Ukrayna vatandaşının yurt dışında bulunduğu bildirildi. "YAKLAŞIK 10 MİLYON UKRAYNALI YURT DIŞINDA BULUNUYOR" Oleksandr Razumkov Ukrayna Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Konular Uzmanı Olga Pışçulina, 26 Nisan 2024 tarihinde Ukrinform haber ajansına yaptığı açıklamada, “Şu anda Ukrayna'da kalan nüfusu değerlendirmek gerekiyorsa bu yaklaşık 25 milyon kişi ediyor. 4,5 milyon Ukraynalının geçici koruma programı kapsamında AB'de olduğunu kesin olarak biliyoruz. 2 ya da 2,5 milyon Ukraynalı geçici koruma almadan Avrupa ülkelerinde bulunuyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre yaklaşık 2 milyon Ukraynalı Rusya Federasyonu'nda bulunuyor. Bunlardan 6-8 milyon Ukraynalının genç, çalışabilir durumda ve yüksek vasıflı olduğunu da biliyoruz. Aynı zamanda 1,5-2 milyon Ukraynalı savaş başlamadan önce işçi göçmeni olarak yurt dışına gitmiş ve hala geri dönmemiş durumda. Bu tahminlere göre yaklaşık 10 milyon Ukraynalı yurt dışında bulunuyor. Ayrıca cephede büyük kayıplar veriyoruz.” dedi. UKRAYNA SAVAŞTA ONBİNLERCE ASKER KAYBETTİ Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın savaşta yaklaşık 31 bin asker kaybettiğini açıklamıştı. Öte yanda ABD istihbaratı, kayıp sayısının daha yüksek olduğunu öne sürüyor. 2022'DE NÜFUS YAKLAŞIK 41 MİLYONDU Ukrayna İstatistik Kurumunun 1 Ocak 2022 tarihindeki verilere göre, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım, Donetsk ve Lugansk bölgeleri hariç Ukrayna nüfusu yaklaşık 41 milyon kişiydi.

Çin azalan nüfusunu artırmak için düğmeye bastı Haber

Çin azalan nüfusunu artırmak için düğmeye bastı

Çin’de doğurganlık oranı ülke tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Çin yönetimi, ülkedeki nüfusun yaşlanması nedeniyle, gençlerin erken yaşta evlenmesini istiyor. Bu kapsamda erken yaşta evlenen Çinli çiftlere nakdi destek sağlama uygulaması, Çin’in doğusundaki Çangşan ilinde denenmeye başladı. Gençleri evlenmeye teşvik etmek için alınan kararın parçası olarak, gelinin 25 yaşında ya da daha genç olması halinde evlenen çiftlere 6 bin Çin yuanı yani yaklaşık 830 dolar verilecek. ÇİN'DE DOĞUM ORANI DÜŞÜNÜYOR Çangşan Valiliğinin resmî sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada nakdi ödülün, çocuk doğrumayı teşvik etmek amacı taşıdığı bildirildi. Çin Nüfus ve Kalkınma Ajansı’nın yayımladığı verilere göre Çin'de 2022'de bin kişi başına düşen doğum sayısı 6,77'de kalarak, 1961'den bu yana en düşük düzeye geriledi. Bu sayı geçen yıl 7,52'ydi. ÇİNLİ KADINLAR ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEMİYOR Çin’de evlilik için yasal yaş sınırı erkekler için 22, kadınlar için 20 olarak biliniyor. Ancak evlenen çiftlerin sayısı her geçen gün düşmeye devam ediyor. Kadınlar, çocukların bakım ve eğitim masraflarının yüksek olması ve kariyerlerine ara vermek zorunda kalmaları nedeniyle çocuk yapmamayı tercih ediyor. Çin’in pek çok bölgesinde de babalık izinlerinin olmaması, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin önüne bir engel olarak çıkıyor. ÇİN'DEKİ CİNSİYETÇİ POLİTİKA  Son yıllarda Çin hükûmeti, çocuk bakımı için vergi kesintileri, anne bakım merkezleri gibi uygulamaları hayata geçirerek düşen doğum oranlarını dengelemeye çalıştı. Ancak bu durum hızla düşen oranları değiştirmedi. Uzmanlar, ülkede doğum oranının artması için cinsiyet eşitliğinin de sağlanması gerektiğini söylüyor.

Çin'de resmi veriler şok etkisi yarattı: 2023 yılında nüfus 2 milyon azaldı Haber

Çin'de resmi veriler şok etkisi yarattı: 2023 yılında nüfus 2 milyon azaldı

Dünyada en çok nüfusa sahip ülke olan Çin'de doğum oranındaki düşüş ve ölüm oranındaki yükseliş genele yansıdı. 2023 yılı itibariyle Çin'in tahmini nüfusunun 2 milyon civarında gerilediği açıklandı. ÇİN NÜFUSUNDA ERİME 2023'TE HIZLANDI Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) 17 Ocak 2023 tarihinde ülkenin güncel nüfus verilerini paylaştı. Büronun paylaştığı verilere göre; Çin, 2 yıldır üst üste nüfusta azalma yaşandığını açıkladı. Ayrıca 2022'de 850 bin azalma ile Çin nüfusundaki erime 2023'te hızlandı. Ülkede, 9 milyon yeni doğuma karşın 11 milyon can kaybı yaşandığı öğrenildi. Ayrıca, Çin'de ortaya çıkarak dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının bu rakamlarda payının olup olmadığı raporda yer almadı. ÇİN'İN EKONOMİ VE İSTİHDAMI İHRACATA BAĞIMLI  Resmi istatistiki verilere göre; 2023'te Çin'deki doğum oranı, 1990 yılındaki doğum oranının üçte birine düştü. Bu rakam, uzmanlar tarafından Çin'in imalat sanayisinin hızla gerileyeceği şeklinde yorumlandı. Ülkede çocuk doğum oranının hane halkının tüketim oranıyla pozitif ilişki içinde olduğu düşünüldüğünde, Çin'in 2023 yılındaki doğum oranı beklenenden çok daha düşük. Bu durumda da, gelecek dönemde Çin'in, iç talebinim durgun olmaya devam edeceği, ekonomi ve istihdamın ihracata bağımlı olacağı ifade edildi. DOĞU TÜRKİSTAN'DA ÇİN'İN SOYKIRIMI DEVAM EDİYOR Çin'in Türk yurdu Doğu Türkistan'da 2017'den bu yana yoğunlaştırdığı sistematik baskı ve asimilasyon politikası günümüzde soykırım haline dönüştü. Doğu Türkistan'ın nüfusu geçen on yıllar içinde ciddi oranda düşüş yaşadı. Sözde eğitim kampı adı altındaki ceza/toplama kampları eliyle bir halk topyekun bir soykırıma tabi tutuluyor. Doğu Türkistan, Çin Komünist Partisi eliyle, Uygur ve diğer Türk kökenli halklar için açık hava hapishanesine dönüştü.

Doğu Türkistan nüfusu hızla düşüyor! Haber

Doğu Türkistan nüfusu hızla düşüyor!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara Çin Ulusal İstatistik Bürosunun (UİB) verilerine göre, ana karanın nüfusu 2021'de 1 milyar 412 milyon 600 bin iken, 2022'de 1 milyar 411 milyon 800 bin olarak belirlendi. Diğer yandan, Çin Devlet Bilgi Merkezinin yan kuruluşu olan China Economic Networkun açıkladığı verilerinde  Doğu Türkistan’da nüfusun doğal artış oranı 1949 yılından bu yana ilk kez hızlı bir biçimde düşüşe geçti. DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SOYKIRIM VE NÜFUS DÜŞÜŞÜ Çin'in son 5 yıl içinde Doğu Türkistan'daki soykırım politikası ve toplama kampları uygulamaları, bölgedeki nüfusun yüzde 70'ni teşkil eden Uygur ve diğer Türk topluluklarınının nüfusunda hızla düşüşe neden oluyor. Doğal nüfus artışının, Çin yönetiminin bölgedeki sistematik soykırım politkasına başladığı son 5 yılda yüzde 0,57’ye gerilediği ortaya çıktı. 2016 yılından bu yana nüfus artışı hızının azaldığı Çin'de hükûmet, 1980'lerden itibaren uygulanan Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer etnik gruplara "tek çocuk" politikası uygulanmıştı. HİNDİSTAN'IN BU YIL ÇİN'İ GERİDE BIRAKACAĞI TAHMİN EDİLİYOR Çin nüfusunun azalma eğilimine girmesiyle, Hindistan'ın "dünyanın en büyük nüfusa sahip ülkesi" olarak Çin'i geride bırakacağı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesinin yayımladığı "Dünya Nüfus Beklentileri 2022" raporunda, Çin nüfusunun 2023'ün başından itibaren azalma sürecine gireceği, Hindistan nüfusunun ise artışını sürdürerek dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'i geride bırakacağı öngörüsüne yer verilmişti.

Özbekistan'ın nüfusu 2030'da 40 milyona ulaşacak Haber

Özbekistan'ın nüfusu 2030'da 40 milyona ulaşacak

Özbekistan Sanatosunda, "Gıda Güvenliğinin Sağlanması ve Tarımın Sürdürülebilir Kalkınmasının Desteklenmesi" başlıklı bir seminer düzenlendi. Seminerde son 30 yılda Özbekistan nüfusunun 15 milyon artarak 36 milyonu aştığı ve tahminlere göre 2030 yılına kadar 40 milyona ulaşacağı kaydedildi. Önümüzdeki yıllara ilişkin ortaya koyulan tahmini verilerin gerçekleşmesi durumunda ise Özbekistan, Türkistan bölgesindeki toplam nüfusun yarısına ev sahipliği yapacak. ÖZBEKİSTAN'DA NÜFUSUN ARTIŞI İÇ RİSK Seminerde, tahmin edilen nüfus sayısı gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım kalkınması bağlamında ayrıca "Özbekistan için iç risklerin esas olarak nüfusun önemli ölçüde yüksek büyüme oranlarından kaynaklandığı" değerlendirilmesi yapıldı. Seminerde, genç kızların, hamile ve emziren kadınların ve yaşlıların beslenme ihtiyaçlarının ne ölçüde karşılandığı, tarımda gıda üretiminin ortalama verimliliği ve üreticilerin gelirini artırmak için hangi önlemlerin alındığı konusunda ilgili bakanlık ve kurumların raporları dinlendi. Sürdürülebilir gıda üretim sistemlerinin ve tarımsal üretimin verimliliğini artıran yöntemlerin uygulamaya konulması, bu alanda kapasite geliştirilmesi, bilimsel araştırmaların ve modern teknolojilerin geliştirilmesi, uluslararası işbirliğinin yaygınlaştırılması yoluyla yatırımların artırılması için alınan önlemlere dikkat çekildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.