SON DAKİKA
Hava Durumu

#Rapor

QHA - Kırım Haber Ajansı - Rapor haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rapor haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

UAÖ yıllık raporunda Doğu Türkistan'a dikkat çekti! Haber

UAÖ yıllık raporunda Doğu Türkistan'a dikkat çekti!

Küresel çapta, devletlerdeki insan hakları ihlallerini araştıran Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), 24 Nisan 2024 tarihinde yeni bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşanmakta olan insan hakları ihallelerine ve Çin'in soykırım politikalarına dikkat çekildi. 2023 YILINDA 155 ÜLKEDEKİ İNSAN HAKLARI İHALLERİ BELGELENDİ 2023 yılında 155 ülkedeki insan hakları ihallerinin belgelendiği raporda, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalinin devamlı olarak kötüye gittiği, Uygur, Kazak ve çoğunluğu Müslüman Türk olan topluluklara karşı hâlâ devam eden ağır insan hakları ihlalleri sıralandı.  DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ AĞIR İNSAN HAKLARI İHLALLERİ Öte yandan Çin'in Doğu Türkistan genelinde Kovid 19 pandemi hastalığını bahane ederek uyguladığı sıkı karantina uygulamaları hatırlatıldı. Orantısız bir şekilde uygulanan karantina politikası kapsamında Ürümçi'deki giriş kapılarına dışardan ve içerden kaynak yapılarak kitlenen apartmanda çıkan yangında yüzlerce masum Uygur Türkünün yanarak vefat ettiği, Çin yönetiminin yangına geç mudahale ettiği ve sorumlulaların hâlâ cezanlandırılmadığı kaydedildi. ÇİN'İN HESAP VERİLEBİLİRLİĞİ YOK Raporda son olarak Çin yönetiminin şeffaf olmadığı, bölgedeki sıkı dijital kontrolü aracılığıyla halk üzerindeki baskıyı arttırdığı ve Doğu Türkistanlılara karşı uyguladığı ağır insan hakları ihalleri için hesap verilebilirliğin olmadığı belirtti.

Freedom House: Çin, Uygur gazetecilerin aile üyelerini gözaltına aldı ve tehdit etti Haber

Freedom House: Çin, Uygur gazetecilerin aile üyelerini gözaltına aldı ve tehdit etti

Küresel demokrasi üzerine çalışmalar yapan Washington merkezli Freedom House İnsan Hakları Örgütü, Çin yönetiminin yurtdışında yaşayan Uygur Türkü gazetecilere yönelik baskısı ve tehdidini araştıran yeni bir rapor yayımladı. Freedom House'un 7 Aralık 2023 tarihlinde yayımladığı ve 2014 yılından bu yana 26 hükumet tarafından başka ülkelerde çalışan gazetecilere yönelik kaçırma, fiziksel saldırı ve suikast girişimlerini de içeren 112 olayı belgelediği, "Sınır tanımayan baskı: otokratik hükumetler muhabirleri susturmaya çalışıyor" başlıklı raporunda, otokratik hükumetlerin ABD ve diğer ülkelerdeki gazetecileri fiziksel saldırıları da içeren bir baskı ve sindirme kampanyasıyla susturmaya çalışıtığı kaydedildi. YURTDIŞINDA MUHALEFETİ EZMEK Raporda, Çin, Rusya ve diğer totaliter ülkelerin, sürgündeki gazetecileri hedef aldığı ve kendi ülkeleri hakkında eleştirel haber yapmalarını engellemeye çalıştığı belirtildi. Öte yandan Çinli yetkililerin Uygur gazetecilerin Çin ile ilgili haber yapmalarını engellemek ya da gazetecilik faaliyetlerinin etkisini azaltmak amacıyla muhabirlere karşı karalama kampanyaları yürüttüğü vurgulandı. Ayrıca Çinli lider Şi Cinping ve Pekin'deki diğer yetkililerin dünyanın Çin'e bakışını şekillendirme çabalarının yıllardır devam ettiğine dikkat çekildi. ÇİN, UYGUR GAZETECİYİ AİLESİYLE TEHDİT ETTİ Raporda yer alan vaka çalışmaları bu olguyu örneklendiriyor. Çin hükumet yetkilileri, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini haberleştiren Uygur gazetecilerin aile üyelerini gözaltına aldı ve taciz etti. Raporda Çinli yetkililerin aile üyelerini, sürgündeki gazetecilere baskı uygulayarak Çin politikalarını eleştiren haberler yazmaktan vazgeçmelerini sağlamak amacıyla gözaltına aldığı bildirildi. Raporda yer alan gazetecilerden biri olan ve Özgür Asya Radyosu'da (RFA) çalışan Uygur gazeteci Gülçihre Hoca, akrabalarının Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında tutulduğunu bildirdi.  İŞGALCİ RUSYA'NIN GAZETECİLERE BASKILARI Ayrıca raporda yıllardır işgalci Rus yönetiminin insan hakları ihlali uygulamalarını haberleştiren gazetecilerden Elena Kostyuchenko'nun, Rus ajanları tarafından zehirlendiği Berlin'de hastaneye kaldırıldıği kaydedildi. Kostyuchenko'ya yönelik açık saldırının yanı sıra diğer gazetecilere yönelik saldırılar da raporda yer alıyor.

Uyghur Rights Monitor, "Çin’in Uzun Hapis Politikası" adlı raporu açıkladı Haber

Uyghur Rights Monitor, "Çin’in Uzun Hapis Politikası" adlı raporu açıkladı

Türkiye ve yurtdışından Uygur Türkü ve yabancı araştırmacılardan oluşan Uyghur Rights Monitor (URM) kurumu, işgal altındaki Doğu Türkistan’da bir soykırım aracı olarak kullanılan uzun hapis cezalarını konu eden yeni bir rapor yayımladı. HAKSIZ VE UZUN HAPİS CEZALARI "Esaret Altındaki Masumiyet: Çin'in Uzun Hapis Politikası" adı verilen raporda, Doğu Türkistan'daki haksız ve uzun hapis cezalarının, Uygurlara ve bölgedeki diğer Türk halklarına karşı devam eden soykırımın en kritik noktalarından birisi olduğuna dikkat çekildi.  ULUSLARARASI DÜZEYDE CİDDİ ENDİŞELERE YOL AÇIYOR Öte yandan raporda, Doğu Türkistan'da Çin tarafından uygulamaya konulan adalet sisteminde şeffaflığın olmayışı, küçük veya muğlak suçlamaların bir kontrol aracı olarak suç sayılması ve uluslararası düzeyde ciddi endişelere yol açtığı kaydedildi.  KAŞGAR'DA HER 25 KİŞİDEN BİRİ "TERÖRİZM" SUÇLAMASIYLA HAPSE ATILDI Öte yandan çoğu mahkumiyet kararının belirlenen bir yargılama sistemi olmaksızın verildiği durumlarda, yasal sürecin bireylerin masumiyetini ispatlayamadığına dikkat çekilen raporda, dünyadaki en yüksek hapis oranlarından birisinin yaşandığı Doğu Türkistan'da her 25 kişiden birinin "terörizm" suçlamasıyla hapsedildiği Kaşgar şehrine bağlı Konaşehir ilçesinde kaydedildiği aktarıldı. Raporun İngilizce orijinalini buradan okuyabilirsiniz. DOĞU TÜRKİSTAN'DA BİR SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da topyekûn bir halk soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise Çin Komünist Partisi, kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, milyonlarca insanı yasa dışı bir şekilde alıkoyuyor. Çin hükumeti, toplama kamplarında ve ceza kamplarında insanlık dışı şartlarda tutulan Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri dünya kamuoyundan gizliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.