SON DAKİKA
Hava Durumu

#Savaş Suçu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Savaş Suçu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Savaş Suçu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BM: Rus işgal güçleri, Ukrayna’da en az 142 sivili infaz etti Haber

BM: Rus işgal güçleri, Ukrayna’da en az 142 sivili infaz etti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM İnsan Hakları Konseyinde yaptığı konuşmada; sivillerin infaz edilmesi, bombardıman sonucu ölümler, işgal altındaki topraklarda alıkoyma ve kaçırmalar, cinsel şiddet de dahil olmak üzere tutuklulara yönelik işkence ve kötü muamele gibi Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına ilişkin yeni verileri açıkladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Cenevre'de bugün düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ofisinin incelemelerine ilişkin açıklama yaptı. Türk, Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal etmeye ve savaş suçları işlemeye devam ettiğini vurguladı. 142 SİVİLE AİT İNFAZ VAKASI TESPİT EDİLDİ Volker Türk, “Şubat 2022’den bu yana Rus ordusu tarafından kontrol edilen topraklarda sivillere yönelik 142 infaz vakası tespit edildi. İşgal altındaki topraklarda, cinsel şiddet de dâhil olmak üzere tutuklulara yönelik yaygın işkence ve kötü muamelenin yanı sıra çok sayıda zorla kaybetme vakasını belgeledik" ifadelerini kullandı. 10 BİNDEN FAZLA SİVİLİN ÖLDÜĞÜ DOĞRULANDI Rusya'nın sivillerin korunması için gerekli tedbirleri almadığına dikkat çeken Türk, “4 Aralık itibariyle ofisim, Şubat 2022'den bu yana çatışmalar sonucu 560'tan fazlası çocuk olmak üzere 10 binden fazla sivilin öldüğünü kaydetti ve doğruladı. Ayrıca 18 bin 500 sivilin yaralandığını doğruladı. Öte yandan gerçek kayıpların çok daha yüksek olması muhtemel" dedi. 4 AYDA RUS SALDIRILARINDA 2 BİN 400'DEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ Bununla birlikte BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, 1 Ağustos-30 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 bin 440 sivilin füze, roket, top ve benzeri saldırılarda hayatını kaybettiğini ve yaralandığını açıkladı. Ayrıca, mayınlar ve patlayıcı mühimmat Şubat 2022'den bu yana 1000'den fazla sivilin ölümüne neden oldu.

İşgalci Rus askerleri, esir aldıkları Ukrayna askerlerini canlı kalkan olarak kullanıyor Haber

İşgalci Rus askerleri, esir aldıkları Ukrayna askerlerini canlı kalkan olarak kullanıyor

İşgalci Rusya, savaş suçu işlemeye devam ediyor. Sosyal medyada yayınlanan bir videoda Rus askerlerin esir aldıkları Ukraynalı askerleri canlı kalkan olarak kullandığını gösteren video yayımlandı. Radio Svoboda haber ajansı tarafından yayımlanan videoda, Rus askerlerinin esir aldıkları Ukrayna askerlerinin arkasında saklanarak Ukrayna mevzilerine doğru ilerleyerek ateş açtığını görünüyor. Haber ajansın yayımladığı videonun Ukrayna ordusuna ait insansız hava aracı ile çekildiğini aktarıldı. Yoğun çatışmaların devam ettiği Zaporijjya bölgesindeki Robotıne köyü yakınlarında çekilen videoda Rus askerlerini Ukrayna mevzilerine doğru ateş açtığını görünüyor. Ukrayna mevzilere doğru ilerlemeye çalışan Rus askerlerinin önünde ise silahsız Ukraynalı askerler yürüyor.  Videoda zaman zaman Rus askerlerinin Ukrayna mevzilerine doğru makineli tüfeklerle ateş açtığı ayrıca askerlerden birinin Ukrayna askerinin arkasına saklanarak ateş açtığı görünüyor. Başka bir Rus asker ise kaçmaya çalışan Ukraynalı askeri vuruyor. İşgalci Rus askerleri, esir aldıkları Ukrayna askerlerini cephede canlı kalkan olarak kullanıyor. Rus ordusunun bir başka savaş suçunu ortaya çıkaran görüntüler sosyal medyada yayımlandıhttps://t.co/pDNcsuem9G pic.twitter.com/kn432K2Vu7 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 14, 2023 Videoyu sağlayan Ukraynalı askerlerine göre, Rus işgal güçleri Ukrayna’ya ait silahların yerlerini tespit etmek için bu şekilde cephede “keşif” yapıyor. RUSYA SAVAŞ KURALLARI İHLAL EDİYOR Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, savaş esirlerinin çatışmalarda kullanılmasının yasak olduğuna dikkat çekerek, “Videodaki eylemlerin resmi ve doğru olduğu tespit edilirse, bu Rusya Federasyonu'nun Üçüncü Cenevre SözleşmeSinin bir maddesini daha ihlal ettiğini kanıtlayacaktır. Sözleşmenin 23. Maddesine göre hiçbir savaş esiri çatışma veya ateş altında olma riski taşıyan bir bölgeye gönderilemez. Ayrıca savaş esirlerinin herhangi bir noktayı veya bölgeyi saldırılardan korumak amacıyla kullanılması yasaktır.” dedi.

Rusya, işgal ettiği Ukrayna topraklarında savaş suçu işlemeye devam ediyor Haber

Rusya, işgal ettiği Ukrayna topraklarında savaş suçu işlemeye devam ediyor

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Amerika Birleşik Devletleri merkezli Yale Üniversitesi, Rusya'nın Ukrayna topraklarında işlediği baskılar ve savaş suçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Üniversitenin raporunda, Ukrayna'da işgal altındaki kentlerde yaşayan sivillere zorla Rus vatandaşlığı verilmesine mercek tutuldu. Yale Üniversitesi, işgal altındaki Lugansk, Donetsk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Ukraynalıların Rus vatandaşlığı almaya zorlandığını ifade etti. Buna karşı çıkan Ukraynalıların, sınır dışı edilme veya tutuklama gibi baskılara maruz kaldığı vurgulandı. Söz konusu raporda, "Ukraynalıların tehditlere, sindirilmeye, insani yardım ve temel ihtiyaçlara yönelik kısıtlamalara ve olası gözaltı veya sınır dışı edilmelere maruz bırakılması, onları Rus vatandaşı olmaya zorlamak için tasarlandı" değerlendirmesi yapıldı. Herson/Temmuz 2022- Pankartta "Rusya sonsuza dek burada" yazıyor. Kısa zaman sonra Herson Rus işgalinden kurtarıldı RUSYA'NIN TASARLADIĞI SAVAŞ SUÇU  Yale Üniversitesi Halk Sağlığı Müdürü Nathaniel Raymond, konuya ilişkin CNN International'a verdiği demeçte, "Rusya'nın bu eylemi, süreç boyunca tüm insanların erişimine izin vermesi gereken sağlık ve insani yardım hizmetlerini kısıtladığı ve bu amaçla tasarladığı bir savaş suçudur" ifadesini kullandı.  İŞGALCİ RUSYA, UKRAYNALILARA ZORLA RUS PASAPORTU VERİYOR! Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı geniş çaplı işgal girişiminden sonra Ukraynalılara zorla Rus pasaportu veriyor. Rusya Federasyonu Başbakanı Mihail Mişustin, mayıs ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde yaşayan yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiye pasaport verildiğini açıklamıştı. Herson'da bir tabelada "Rusya Federasyonu vatandaşının pasaportu, sosyal istikrar ve güvenlik demektir! Herson bölgesinde Rusya ile beraberiz" yazıyor! Üniversitenin raporunda, "Sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin (LPR) liderlerinin bölge sakinlerinin dörtte üçünün Rus vatandaşlığı aldığını iddia etmesiyle bu sayı o zamandan beri arttı" denildi. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de yasa dışı vatandaşlık ve pasaport dağıtımını kolaylaştıracak bir dizi kararnameye imza attığı hatırlatıldı.

İşgalci Rusya’nın Herson'da işlediği savaş suçları raporlandı Haber

İşgalci Rusya’nın Herson'da işlediği savaş suçları raporlandı

İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’ya yönelik topyekun savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana savaş suçları işlemeye devam ediyor. Ukrayna için en kritik bölgelerden biri olan Herson’da işlenen savaş suçları, Global Rights Compliance tarafından araştırma raporu olarak yayımlandı. Yayımlanan raporda, işgalci Rus askerlerinin işlediği savaş suçları ayrıntılı bir şekilde rapor edildi. UKRAYNALI SAVCILAR VE HUKUK FİRMASI GLOBAL RİGHTS COMPLİANCE HERSON'DA İNCELEME YAPTI Ukrayna’nın Herson bölgesi, sekiz aydan uzun bir süre Rus işgali altında kalmıştı. Herson bölgesi 2022 yılının Kasım ayında geri alındığında, hem Ukraynalı savcılar hem de  insan hakları konusunda uzmanlaşan hukuk firması Global Rights Compliance bir inceleme başlattı. İncelemede, 320 vaka üzerine yoğunlaşıldı ve Herson'da 35 farklı noktada görgü tanıkları dinlendi. Yapılan incelemenin ardından, tutukevlerinde işkence uygulamalarının ve cinsel saldırıların Rus işgalciler tarafından kullanılan yaygın bir yöntem olduğu ortaya çıktı. RAPOR SONUÇLARI KAN DONDURDU Global Rights Compliance, mülakat yapılan savaş suçlarının tanığı 36 kişinin, işgalci Ruslar tarafından cinsel taciz gördüğünü belirtti. Raporda, işgalcilerin sivillere yönelik taciz ve tecavüz vakalarının açık ortamlarda yapıldığı dile getirildi. İşgalciler, Herson'un her bölgesinden alıkoydukları insanları işgenceye maruz bıraktı. Global Rights Compliance ekibinin lideri İngiliz avukat Wayne Jordahs, ortaya çıkan bu kanıtların Ukrayna’nın işgalden kurtardığı bölgedeki tutukevlerinden geldiğini vurguladı. Jordahs, işgalcilerin işlediği savaş suçlarının adeta bir soykırım olduğunu ifade etti. UKRAYNA HALKININ ZİHNİNDE YILLAR BOYUNCA KAZILI KALACAK Global Rights Compliance şirketi Kıdemli Hukuk Danışmanı Anna Mikitenko raporda yer alan bulgular için, "Rusya'daki savaş suçlarının gerçek boyutu hala bilinmiyor. Ancak şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki bu zalim suçların psikolojik sonuçları Ukrayna halkının zihninde yıllar boyunca kazılı kalacak" açıklamasını yaptı.

Uluslararası Ceza Mahkemesinden Putin hakkında yakalama kararı! Haber

Uluslararası Ceza Mahkemesinden Putin hakkında yakalama kararı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu. Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) dün yapılan yazılı açıklamada, Putin ve Lvova-Belova hakkında, Ukrayna-Rusya Savaşı sırasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması suçundan yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi. Açıklamada, Ukraynalı çocukların Rusya'ya yasa dışı götürülmesi suçuna her iki şüphelinin de katıldığına işaret edilerek Putin'in kontrolü altındaki kişilerin bu suçu işlemesine engel olmadığı gerekçesiyle sorumlu tutulduğu ifade edildi. AA'nın aktardığı habere göre Putin ve Lvova-Belova'nın Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi suretiyle savaş suçu işledikleri yönünde yeterli şüphenin bulunduğu aktarılan açıklamada, yakalama kararının UCM Başsavcılığının 22 Şubat 2023 tarihli talebi üzerine verildiği kaydedildi. KARAR, YENİ SAVAŞ SUÇLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ALINDI Açıklamada, yakalama kararının mağdurları korumak adına başta gizli tutulmasının düşünüldüğü ancak halihazırda suçların işlenmeye devam etmesini göz önünde bulunduran Mahkemenin, yeni suç işlenmesini önlemek amacıyla kararı kamuya açıkladığı belirtildi. UKRAYNA: TERÖRİST DEVLETİN BAŞI MUTLAKA MAHKEMEYE ÇIKMALI Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal ise sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, Putin ve Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle çıkarılan yakalama kararını değerlendirdi. UCM’nin bu kararını “adalet yolunda önemli bir adım” olarak nitelendiren Şmıgal, “Bu ve diğer saldırganlık suçlarının sorumlusu Putin'dir. Terörist devletin başkanı mutlaka mahkemeye çıkmalı ve Ukrayna’ya karşı işlediği tüm suçlardan sorumlu olmalıdır.” ifadesini kullandı. Öte yandan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, UCM’nin kararını takdirle karşıladıklarını belirterek, “Uluslararası suçlular, çocukları kaçırma ve diğer uluslararası suçlardan sorumlu tutulacak.” değerlendirmesinde bulundu.

BM Ukrayna Komisyonu, Rusya'nın savaş suçları raporunu yayımladı Haber

BM Ukrayna Komisyonu, Rusya'nın savaş suçları raporunu yayımladı

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırıları, sivillerin ve kritik altyapı tesislerinin hedef alınmasıyla devam ediyor. Rusya'nın savaş suçu işlediğini kanıtlayan dünya ülkeleri, Rus lider Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanması için çağrıda bulunuyor.  RUSYA, UKRAYNA'DA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Uluslararası Ukrayna Soruşturma Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırgan tutumu ve savaş suçları ile ilgili bir rapor yayımladı. Raporda Rus yetkililerin, Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri yaptığı belirtildi. Soruşturma Komisyonu, bunların bir savaş suçu olduğunu vurguladı. Raporda, özellikle işgalci Rus askerlerinin, savunmasız Ukraynalı sivilleri kasten öldürme, tecavüz etme, cinsel şiddet, çocukları kaçırma, yasa dışı hapsetme ve işkence gibi insan hakları ihlalleri yaptığına dikkat çekildi. Ayrıca Ukraynalı sivillerin hapsedildiği yerde işkenceye maruz kaldığı vurgulanıyor. RAPORUN OLUŞTURULMASI İÇİN 56 YERLEŞİM YERİ ZİYARET EDİLDİ Eski bir tutuklu Ukraince konuştuğu ve Rusya'nın Milli Marşı'nı hatırlayamayarak söylemediği için işkence yapıldığını dile getirdi. Öte yandan Rus işgalciler tarafından babası İzyum kentinde infaz edilen bir kişi, "Masum insanları cezalandırdılar; şimdi suçlular, hala yaşıyorlarsa, en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" ifadesini kullandı.  Raporun oluşturulması için 56 yerleşim yeri ziyaret edildi, 348 kadın ve 247 erkekle röportaj yapıldı.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçlarının soruşturulması için Lahey'de merkez kuruluyor Haber

Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçlarının soruşturulması için Lahey'de merkez kuruluyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'daki savaşta işlenen suçların soruşturulması için Hollanda'nın Lahey kentinde uluslararası merkez kurulacağını, bunun kurulacak özel savaş mahkemesinin ilk adımı olduğunu bildirdi. Yayımladığı video mesajda Von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri hedef alan, enerji ve diğer altyapıya zarar veren saldırılar düzenlediğini belirtti. "RUSYA İŞLEDİĞİ KORKUNÇ SUÇLARIN HESABINI VERMELİ" Rus işgal güçlerinin işkence, kötü muamele, cinsel şiddet ve yargısız infazlar yaptığını dile getiren von der Leyen, "Rusya, işlediği korkunç suçların hesabını vermeli. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin hesap vermeli. Failleri yargı önüne çıkarmak için elimizden geleni yapmalıyız." diye konuştu. RUSYA'NIN SUÇLARINDAN YARGILANACAĞI ÖZEL MAHKEME Bu sebeple AB'nin, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) rolünü desteklediğini belirten Von der Leyen, Rusya'nın işlediği suçların yargılanacağı özel bir mahkemenin gerekli olduğuna inandıklarını vurguladı. AA'nın bugün aktardığı habere göre AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Ukrayna'da bu hafta sonu düzenlenen konferansla Hollanda'nın Lahey kentinde savaş suçlarının soruşturulmasına yönelik uluslararası merkez kurulması hakkında anlaşma imzalanmasının, kurulması istenen özel savaş mahkemesinin ilk adımı olacağını vurguladı. Ukrayna'da düzenlenen konferansta, AB'nin ceza yargılaması işbirliği kurumu olan Eurojust bünyesindeki mevcut ortak soruşturma ekibi hakkında yeniden düzenlenmiş bir anlaşma imzalanacak. Ortak soruşturma ekibi, Ukrayna'da işlenen uluslararası suçların soruşturulması ve kanıt toplamakla görevli olacak. Ekipte UCM, Ukrayna, Litvanya, Polonya, Estonya, Letonya, Slovakya ve Romanya'dan uzmanlar bulunacak.

AP’den Putin ve Lukaşenko için özel bir mahkeme kurma kararı Haber

AP’den Putin ve Lukaşenko için özel bir mahkeme kurma kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı suçununun yargıya taşınması için özel bir uluslararası mahkeme kurma çağrısını içeren kararı kabul etti. Fransa'nın Strazburg kentinde bugün düzenlenen AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 472 milletvekili karara destek verirken 13 kişi karşı çıktı ve 33 kişi çekimser kaldı. Kararda, Rusya'nın siyasi ve askeri liderlerinin Ukrayna'daki savaşta suç işlediği, bu suçlardan sorumlu tutulmaları gerektiği vurgulandı. PUTİN VE LUKAŞENKO ADALETE TESLİM EDİLMELİ! Sorumluların adalet önüne çıkarılması için koordineli uluslararası eylem gerekliliğinin belirtildiği kararda, “Avrupa Parlamentosu, özel mahkemenin yalnızca Vladimir Putin ile Rusya'nın siyasi ve askeri liderlerini değil, aynı zamanda Aleksandr Lukaşenko ve Belarus’taki yandaşlarını da soruşturma yetkisine sahip olması gerektiğini vurguluyor.” denildi. MAHKEME HAZIRLIK ÇALIŞMALARI DERHAL BAŞLAMALI Özel mahkemeye ilişkin hazırlık çalışmalarının derhal başlaması gerektiği kaydedilen kararda, böyle bir mahkemenin uluslararası yargı alanındaki boşluğu dolduracağı, Uluslararası Ceza Mahkemesinin soruşturma çabalarını tamamlayacağı ifade edildi. UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI  Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş on birinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, saldırıları devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça, İzüm şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yayımladığı en son rapora göre 24 Şubat 2022’den bu yana Ukrayna'da Rus saldırılarında hayatını kaybeden sivil sayısı 7 bini aştı. ÇOK SAYIDA SAVAŞ SUÇU TESPİT EDİLDİ Savaş boyunca, kurtarılan Ukrayna köylerinde işgalci Rus askerleri tarafından işlendiği belirtilen binlerce insan hakları ihlali, tecavüz ile toplu mezarlar ortaya çıktı. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.