SON DAKİKA
Hava Durumu

#Savunma Sanayi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Savunma Sanayi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Savunma Sanayi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk savunma sanayisi 22 Ekim'de SAHA'ya çıkacak Haber

Türk savunma sanayisi 22 Ekim'de SAHA'ya çıkacak

Kendi alanında Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) tarafından tertip edilen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı (SAHA EXPO 2024), bu sene 22-26 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayesinde, ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, askerî ve kamu kurumlarının katılımı ve desteğiyle düzenlenecek olan SAHA EXPO 2024'ün hazırlıklarına ilişkin olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent Bilişim ve İnovasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. ???? SAHA EXPO 2024'ün hazırlıklarına ilişkin olarak ODTÜ Teknokent Bilişim ve İnovasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi pic.twitter.com/MuOh3uCulH — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 22, 2024 SAHA EXPO Genel Müdürü Murad Çakır ve SAHA EXPO Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Özçelik, dünyanın en önemli savunma sanayisi fuarları arasına adını yazdırmayı başaran SAHA EXPO 2024 hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. Toplantıya ayrıca, aynı zamanda SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi olan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça da katılım gösterdi. TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİ İHRACATINDA SÖZ SAHİBİ ÜLKELERDEN BİRİ HALİNE GELDİ Toplantıda, Türkiye'nin 2023 yılında gerçekleşen 5,5 milyar dolarlık savunma sanayisi ihracatıyla bu alanda dünyada söz sahibi ülkelerden biri haline geldiği kaydedildi. 2018 yılından bu yana düzenlenen fuarın bu yıl dördüncüsünün düzenleneceği belirtilirken, savunma sanayisinin yaşadığı dinamizmle birlikte süratli bir şekilde büyüdüğü ifade edildi.  Savunma sanayisine artan ilgiyle birlikte SAHA İstanbul'un sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük kümelenmesi haline geldiği ve bu yıl 150 binin üzerinde ziyaretçi hedeflendiği belirtildi. Fuarın ilk olarak 5 bin metrekare alanda düzenlediği ve her yeni organizasyonda giderek büyüdüğü vurgulanırken, 2024 yılında toplamda 90 bin metrekarelik alanda yapılacağı açıklandı. TOPLANTIDA UKRAYNA-TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİ GÜNDEME GELDİ SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça, gazetecilerden gelen soru üzerine; fuarda, son dönemde özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı'nda etkili olan ve "oyun değiştirici" teknolojilerden biri olan "FPV dron"larla ilgili de bir yarışma alanı olacağını dile getirdi. Genel Sekreter Uça, yerli ve yabancı dron meraklılarının bu alanda yarışacaklarını ifade etti. Türk savunma sanayisine ilişkin olarak genel çalışmalara da değinilen toplantıda, yalnızca İHA alanında değil tüm alanlarda çalışmaların yürütüldüğü vurgulanırken; Türkiye’de Ukrayna için inşa edilen ikinci MİLGEM korveti Getman İvan Vıgovskıy'ın (Hetman Ivan Vygovskyi) ağustos ayı başında suya indirildiği anımsatıldı.

Gökdoğan ve Bozdoğan Yunan basınında gündem oldu! Haber

Gökdoğan ve Bozdoğan Yunan basınında gündem oldu!

Türkiye'de geliştirilen ve üretilen BOZDOĞAN ile GÖKDOĞAN füzeleri Yunan medyasında gündeme oturdu. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın 29 Temmuz 2024 tarihinde "Gökdoğan ve Bozdoğan'ın Türk ordusu envanterine girdiğine yönelik" açıklamasının ardından Yunanistan'da endişe hâkim oldu.  YUNAN MEDYASINDA TÜRK FÜZELERİNE YÖNELİK İDDİALAR Yunan medyası, "Bunlar (Türk yapımı füzeler) ülkemize veya İsrail ve Kıbrıs'a yönelik olası operasyonlara getirilecek silahlardır." başlığıyla Türk ordusunun savunma sanayisine yönelik attığı adım ile ilgili olarak iddiaları gündeme taşıdı.  GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN TÜRK HAVA KUVVETLERİ ENVANTERİNE KAZANDIRILDI Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK'ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 61. yıl dönümü toplantısındaki konuşmasında, "Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün kanatları gökyüzünde güvenle süzülüyor. Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN’ı envanterimize kazandırdık." ifadeleriyle füzelerin Türk Hava Kuvvetleri envanterine girdiğini bildirdi. TÜBİTAK SAGE FÜZELERİN GELİŞTİRİLMESİNİ VE ÜRETİMİNİ ÜSTLENDİ Türkiye tarafından geliştirilen ve üretilen füzeler GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, GÖKTUĞ Projesi'nin bir ürünü olarak duyuruldu. Türk ordusunun envanterine giren füzelerin üretimini ve geliştirilmesini ise TÜBİTAK Sage üstlendi. Türk BOZDOĞAN füzesi 140 kg ağırlığa, 3,3 metre uzunluğa sahip. BOZDOĞAN'ın 25 kilometre mesafedeki hedefleri vurabildiği belirtiliyor. GÖKDOĞAN ise en uzun atış menzilini vurabildiği, 65 kilometrelik mesafeyi hedef alabildiği kaydediliyor.  GÖKTUĞ PROJESİ GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, MSB ARGE ile TÜBİTAK SAGE arasında 14 Aralık 2012'de imzalanmış, Kasım 2016'da ise Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına devredilmişti. Mevcut GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi çerçevesinde, Görüş İçi (BOZDOĞAN-GİF) ve Görüş Ötesi (GÖKDOĞAN-GÖF) olmak üzere F-16 PO-I uçakları için iki farklı konfigürasyonda füzenin tasarım ve geliştirmesinin gerçekleştirilmesi, kalifikasyonun tamamlanması ve prototiplerinin teslimatı planlanıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin 25'er adetlik Düşük Ölçekli İlk Üretim ve F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonuna yönelik olarak hazırlanan "GÖKTUĞ F-16 PO-III Entegrasyonu ve Düşük Ölçekli İlk Üretim Tedariki Projesi Sözleşmesi" 7 Temmuz 2023'de imzalanmıştı.

ABD’li  kuruluş, Türkiye- Azerbaycan askeri iş birliğini örnek gösterdi Haber

ABD’li kuruluş, Türkiye- Azerbaycan askeri iş birliğini örnek gösterdi

Türkiye merkezli haber kanalı Haber Global’ın 30 Temmuz 2024 tarihli haberinde, Amerika Birleşik Devleti’nin (ABD) en büyük düşünce kuruluşu Atlantic Council'de düzenlenen stratejik bir toplantıda Türkiye ve Azerbaycan’a ilişkin görüşlere dikkat çekildi. Haberde, “Türkiye'nin yükselen savunma teknolojileri ve NATO'nun geleceği” başlıklı toplantıda Türkiye’nin özellikle  insansız savaş araçları, yapay zeka ve robotik savaş endüstrisi konusunda öncülüğüne işaret edildi. Toplantıda, “Türkiye yalnızca İHA/SİHA teknolojilerinde değil aynı zamanda savaş alanında test edilmiş ve başarıya ulaşan doktrinlerde de öncü ülke konumunda.” ifadeleri kullanıldı. KÜRESEL GERGİNLİKLERİN YÜKSELDİĞİ BİR DÖNEMDE ABD VE TÜRKİYE DAHA ÖNCE OLMADIĞI KADAR BİRBİRİNE İHTİYAÇ DUYMAKTA Atlantic Council, Türkiye’nin savunma sanayisine atıf yaparak bu teknolojilerin NATO ülkelerine entegre edilmesi önerisinde bulundu ve şu ifadelere yer verdi: “Rusya'dan, Çin'e, İran'dan Orta Doğu'ya kadar uzanan küresel gerginliklerin yükseldiği bir dönemde ABD ve Türkiye daha önce olmadığı kadar birbirine ihtiyaç duymakta. Rusya-Ukrayna Savaşı küresel savaşların doğasının nasıl değiştiğini ortaya koyarken Türk savunma sektörü ve stratejik düşünürleri bunu uzun yıllar önce görmeyi başardılar. Türkiye yalnızca SİHA ile değil yapay zeka sistemleri, insansız kara ve deniz araçları ve enerji sektöründeki yaratıcı teknolojileri ile ön plana çıkmakta. Türkiye konvansiyonel silahlarda da hızla ilerliyor. Örneğin 2025 yılında ABD ordusundaki 155 mm'lik tüm top mermilerinin yaklaşık yüzde 30'u Teksas'ta bir Türk firmasının sahip olduğu üretim bandından çıkacak.” TÜRKİYE- AZERBAYCAN ASKERİ İŞ BİRLİĞİ “MODEL İLİŞKİ” Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı NATO ve Avrupa Atlantik Güvenliği Savunma İşleri Genel Müdür Yardımcısı Volkan Öskiper, Türkiye- Azerbaycan askeri iş birliğini “model ilişki” gösterdiği açıklamasında “Türkiye-Azerbaycan savunma ilişkileri 1992 yılında başladı. Her üç, dört yılda bir yenilenen bu ilişkinin dinamiği her zaman modern dönemin şartlarına uygun hale getirilmesidir. 1992 yılında Azerbaycan ordusuyla ortak eğitimlerle başlayan süreç günümüzde gelişmiş savaş teknolojilerine dönüşmüş durumda. Azerbaycan ordusu NATO standartlarında bir ordu durumunda.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ABD’li savunma şirketi yöneticileriyle bir araya geldi Haber

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ABD’li savunma şirketi yöneticileriyle bir araya geldi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD’ye gerçekleştirdiği çalışma ziyareti çerçevesinde savunma şirketlerinin yöneticileri ile görüştü. Ukrayna  Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, dün Washington'daki Ukrayna Evi'nde gerçekleşen görüşmeye; BAE Systems Başkanı Tom Arsenault, Day & Zimmermann Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Harold Yoh, Boeing Başkanı Theodore Colbert, Sierra Nevada CEO'su Fatih Özmen, Northrop Grumman Başkan Yardımcısı Stephen O'Brien, RTX Başkan Yardımcısı Jeff Shockley, Lockheed Martin Başkan Yardımcısı Raymond Piselli, General Dynamics Başkan Yardımcısı Mark Ruale, D&M Holding CEO'su Daniel Powers, AeroVironment Başkan Yardımcısı Charles Dean katıldı. Ukraynalılara ülkesini savunmaları için yardım eden silahları üreten Amerikan savunma şirketlerine teşekkür eden Zelenskıy, “Hepinize ve ortaklarınıza teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca çalışanlarınıza önemli bir şey söylemek istiyorum: Ukrayna için çok şey yaptınız. Sizin gibi insanlar olmasaydı karşı koyamazdık ve topraklarımızı koruyamazdık" dedi. ZELENSKIY, UKRAYNA'DA SAVUNMA MERKEZİ OLUŞTURMA TEKLİFİNİ DİLE GETİRDİ Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ülkesinin savaş yoluyla edindiği birçok pratik deneyim kazandığına dikkat çekerek Ukrayna’da bir savunma merkezi oluşturma fikrinden bahsetti. Bu fikrin hayata geçirilmesi için Ukrayna'nın gerekli tüm kararları çok hızlı bir şekilde almaya, bürokratik işlemleri basitleştirmeye ve sipariş vermeye hazır olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Hızlı karar vermeye hazırız ve şimdiden karar vermeye başladık. Sistemi değiştirmek için başka bir seçeneğimiz yok çünkü savaştayız" dedi. Ayrıca Zelenskıy, Ukrayna’nın daha fazla mühimmat ve askeri teçhizat üretmeye hazır olduğunu ancak bunun için güçlü şirketlerin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Ukrayna ile Romanya savunma sanayi işbirliğine dair mutabakat zaptı imzaladı Haber

Ukrayna ile Romanya savunma sanayi işbirliğine dair mutabakat zaptı imzaladı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, dün Ukrayna-Romanya Hükümetlerarası İstişare Toplantısı gerçekleşti. Toplantı çerçevesinde Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamışin ile Romanya Ekonomi Girişimcilik ve Turizm Bakanı Stefan-Radu Oprea, iki ülke arasında savunma sanayisinde işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığından yapılan açıklamada, “Belgede, Romanya ile Ukrayna arasındaki karşılıklı askeri-teknik işbirliğinin desteklenmesi ve genişletilmesi ele alınıyor" denildi. Açıklamada, mutabakat zaptının imzalanmasının ardından, Romanya ile Ukrayna arasında, özellikle savunma sanayi alanında, mevcut ikili dostane ilişkilerin güçlendirilmesinin beklendiği belirtildi. Ayrıca karşılıklı yarar sağlayan ortaklığın Ukrayna'nın savunma yeteneklerinin güçlendirilmesini ve Romanya'nın savunma sanayisinin gelişmesini sağlayacağı aktarıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Kamışin, Ukrayna savunma sanayisinin gelişmesi için önceliklerden birinin, Batı ülkelerinin savunma sanayisi ile işbirliğinin artırılması olduğunu ifade etti. Bakana göre Ukrayna, NATO'nun güvenlik alanına tam olarak entegre olmayı ve güvenilir bir ortak olmayı hedefliyor. Diğer yandan Romanya Ekonomi Girişimcilik ve Turizm Bakanı Oprea, ülkesinin iki ülkenin savunma şirketleri arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesini ve genişletilmesini desteklediğini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.