Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya'nın yeni oyunu!
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus Bakan Sergey Lavrov ile bugün Moskova'da bir araya geldi. Küresel ve bölgesel konuları görüşen ikili, Ukrayna'daki savaşı, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı ve esir takası gibi konuları da ele aldı. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.
RUSYA'NIN YENİ OYUNU: 1 MİLYON RUS TAHILI İHRAÇ EDİLECEK
Rusya'nın 17 Temmuz 2023 tarihinde Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildiğini hatırlatan Lavrov, Ukrayna tahılı üzerinde henüz karara varmadıklarını dile getirdi. Ancak Lavrov, 1 milyon Rus tahılının Afrika ülkelerine tedarik edileceğini duyurdu.
Bakan Fidan ise Birleşmiş Milletler'in (BM) Tahıl Koridoru Anlaşması için yeni bir öneri sunduğunu anımsattı. Ukrayna'daki savaşa dikkat çeken Bakan Fidan, savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini yineledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz" sözüne işaret etti.
Ayrıca Bakan Fidan, Rusya ve Ukrayna arasında Türkiye'nin arabuluculuk rolünün devam ettiğini vurguladı. Bakan Fidan, Kremlin'in ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in 4 Eylül 2023'te Soçi'de bir araya geleceklerini duyurdu.
KIRIM TATARLARININ DURUMU GÖRÜŞÜLDÜ
Öte yandan Bakan Fidan, görüşmede Rus işgalindeki Kırım'daki Kırım Tatarlarının mevcut durumunun konuşulduğunu dile getirdi. Fidan konuşmasının sonunda yarın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşme yapacaklarını da bildirdi.
Bakanımız @HakanFidan, #Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile #Moskova'da biraraya geldi.???????????????? pic.twitter.com/uYCmdfcipB
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) August 31, 2023
"TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NIN YENİDEN YÜRÜTÜLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ"
Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında yöneltilen soruya cevap veren Bakan Fidan, anlaşmanın yeniden faaliyete geçirilmesi için görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Bu konuda Antonio Guterres başkanlığında Birleşmiş Milletlerin yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Bakan, "Daha kalıcı bir anlaşmanın devreye girmesi için ne yapabiliriz bununla ilgili yürütülen çalışmalar var. Sayın Putin ve Sayın Erdoğan bir araya geldiğinde bu konuya daha geniş bir çerçeveden bakacaklardır. Bu görüşmeyle liderlerimize vereceğimiz brifingi konuştuk. Çalışmalara devam edeceğiz" bilgisini verdi.
Lavrov ise konuya ilişkin olarak, "Ben de Cumhurbaşkanımız da (Putin) Guterres'in (BM Genel Sekreteri) çabalarını destekliyoruz. Ama önceden ifade ettiğimiz gibi sadece vaatler var" dedi. Batı'nın güya Ukrayna tahıl ihracatına engel olduğunu savunan Lavrov, güvence geldiğinde ilerleme olacağını öne sürdü.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.
22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.