SON DAKİKA
Hava Durumu

#Slovakya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Slovakya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Slovakya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Slovakya'dan dikkat çeken çıkış: Ukrayna'ya mayın temizleme aracı gönderilecek Haber

Slovakya'dan dikkat çeken çıkış: Ukrayna'ya mayın temizleme aracı gönderilecek

Rusya yanlısı Slovakya hükûmeti, Ukrayna'ya yönelik kararsız tutumlarından vazgeçme sinyali verdi. Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna ziyaretinden önce Ukrayna'nın NATO'ya katılımına ilişkin verdikleri onaydan vazgeçtiklerini duyurmuştu.  SLOVAKYA, UKRAYNA TUTUMUNU DEĞİŞTİRDİ Mİ? Başbakan Fico, 24 Ocak 2024 tarihindeki Kıyiv ziyaretinde Ukraynalı mevkidaşı Denis Şmıgal ile yaptığı görüşmenin ardından tutumunu yenileme kararı aldı. Başbakan Şmıgal ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, "Sayın Slovakya Başbakanı, devletimizin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak desteklediğini vurguladı. Elbette bunu geniş bir toplantı sırasında imzalanan ortak açıklamamızda da kaydettik" dedi.  SLOVAKYA, UKRAYNA'YA MAYIN TEMİZLEME ARAÇLARI TEDARİK EDECEK Şmıgal ayrıca Slovakya'nın AB'nin Ukrayna'ya tahsis edilmesi planlanan 50 milyar avroluk blokesini kaldırdığını söyledi. Şmıgal, Ukrayna ile Slovakya arasında işbirliği yapıldığını vurgulayarak, Slovak özel şirketlerinin, T-72 tankını temel alan zırhlı ekskavatörler ve mayın temizleme araçları tedarik edeceğini açıkladı. Şmıgal, "Slovakya, avcılarımızın Herson bölgesinin işgal altındaki bölümünde ilgili çalışmaları yürütebilmesi için iki adet Bozena-4 mayın temizleme aracı tedarik etmeye zaten karar verdi. Bunun için çok minnettarız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'dan Slovakya'ya yanıt: Toprak bütünlüğünden taviz verilemez Haber

Ukrayna'dan Slovakya'ya yanıt: Toprak bütünlüğünden taviz verilemez

2004 yılından bu yana NATO üyesi olan Slovakya, 24 Şubat 2022'de işgalci Rusya'nın başlattığı topyekun savaşın ilk gününden itibaren Ukrayna'ya tam destek veriyordu. Ancak Ekim 2023'te iktidar değiştikten sonra Slovakya'nın Ukrayna'ya silah desteği tamamen durdu ve ülkenin Ukrayna'ya yönelik tutumu değişti. NATO üyesi ülkeler Aralık 2023'te bir araya gelerek, Ukrayna ve Moldova'nın tam üyeliği için çalışmaların hız kazandığını duyurmuştu. NATO, Macaristan'ın karşı koyması nedeniyle tam üyelik konulu toplantıları ertelemişti. Ancak, Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna'nın NATO'ya tam üye olmasına ilişkin verdiği kararı veto edeceklerini duyurdu. UKRAYNA: RUSLARI KIRIM VE DONBAS'TAN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN ÇABA HARCIYORUZ Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun Ukrayna topraklarının tamamının işgalden kurtarılmasının imkansız olduğu yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Ukrayna topraklarında güvenlik olmadan ne Slovakya'da ne de Avrupa'da güvenliğin olmayacağını söyledi. Nikolenko, "Toprak bütünlüğünden taviz verilemez. Ne Ukrayna, ne Slovakya, ne de başka bir ülke... Ukrayna ve ortakları, Kosice, Pryashevsky ve diğer Slovak bölgeleri de dahil olmak üzere Rusları Kırım, Donbas ve Lugansk'tan uzaklaştırmak için çaba harcıyorlar, böylece onlar daha ileri gitmezler" açıklamasını yaptı. SLOVAKYA BAŞBAKANI, UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ HİÇE SAYDI VE NATO ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKTI Slovakya Başbakanı Robert Fico, 24 Ocak 2024 tarihinde Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal ile görüşmek üzere yapacağı Kıyiv ziyareti öncesinde Ukrayna kararını açıkladı. Putin yanlısı Viktor Orban Başbakanlığındaki Macaristan dışında 30 NATO üyesi ülkenin kararıyla Ukrayna, yeni bir sürece adım atmıştı. Slovakya, Ukrayna'nın NATO üyeliğini veto edeceğini açıkladı.  Başbakan Fico, "Şmigal'a Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı olduğumu ve bunu veto edeceğimi söyleyeceğim" diyerek, NATO ile Rusya arasındaki olası çatışma ihtimalini gündeme getirdi. Bu durumu bir sebep olarak gösteren Başbakan Fico, "Rusya ile NATO üyesi bir devlet arasında çatışma olursa, bir dünya savaşı yaşanır" dedi. Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna'nın Rusya'ya toprak vermeyi kabul etmesi gerektiğini ileri sürdü ve "Bir miktar uzlaşma olması gerekiyor. Onlar, Rusların Kırım, Donbas ve Lugansk'tan ayrılmasından ne bekliyorlar? Bu gerçekçi değil" ifadelerini kullandı. Slovakya'nın yeni hükumeti, 8 Kasım 2023 Çarşamba günü aldığı kararla Ukrayna'ya gönderilmesi daha önceden planlanan 14. askerî yardım paketini iptal etti.

Slovakya Ukrayna'nın NATO üyeliğine neden karşı? Haber

Slovakya Ukrayna'nın NATO üyeliğine neden karşı?

Slovakya Başbakanı Robert Fico, 24 Ocak 2024 tarihinde Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal ile görüşmek üzere yapacağı Kıyiv ziyareti öncesinde Ukrayna kararını açıkladı. Putin yanlısı Viktor Orban Başbakanlığındaki Macaristan dışında 30 NATO üyesi ülkenin kararıyla Ukrayna, yeni bir sürece adım atmıştı. Slovakya, Ukrayna'nın NATO üyeliğini veto edeceğini açıkladı.  SLOVAKYA NATO KARARINDAN GERİ DÖNÜYOR Başbakan Fico, "Şmigal'e Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı olduğumu ve bunu veto edeceğimi söyleyeceğim" diyerek, NATO ile Rusya arasındaki olası çatışma ihtimalini gündeme getirdi. Bu durumu bir sebep olarak gösteren Başbakan Fico, "Rusya ile NATO üyesi bir devlet arasında çatışma olursa, bir dünya savaşı yaşanır" dedi. Ayrıca Fico, Ukrayna'nın Avrupa Birliğine (AB) üye olmasından yana olmadığını da sözlerine ekledi.  SLOVAKYA'NIN UKRAYNA TUTUMU DEĞİŞTİ 2004'ten bu yana NATO üyesi olan Slovakya, 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya tam destek veriyordu. Ancak Ekim 2023'te iktidar değiştikten sonra Slovakya'nın silah desteği tamamen durdu ve ülkenin Ukrayna'ya yönelik tutumu değişti. NATO üyesi ülkeler Aralık 2023'te bir araya gelerek, Ukrayna ve Moldova'nın tam üyeliği için çalışmaların hız kazandığını duyurmuştu. NATO, Macaristan'ın karşı koyması nedeniyle tam üyelik konulu toplantıları ertelemişti.

Yeni Slovakya hükumeti, Ukrayna'ya gönderilecek askeri yardım paketini reddetti Haber

Yeni Slovakya hükumeti, Ukrayna'ya gönderilecek askeri yardım paketini reddetti

Slovakya'da yeni göreve gelen Robert Fico hükûmeti, önceki Ludovit Odor başkanlığındaki teknokrat kabinenin hazırladığı askerî yardım paketini iptal etme kararı aldı. Smer Partisi Başkanı Başbakan Fico, 8 Kasım Çarşamba günü yapılan kabine toplantısının ardından, "Büyük bir memnuniyetle, tüm kabinenin bu silah ve mühimmatın Ukrayna'ya gönderilmesini tek taraflı olarak reddettiğini açıklayabilirim" ifadelerini kullandı. SLOVAKYA UKRAYNA'YA İNSANÎ YARDIM GÖNDERMEYE DEVAM EDECEK Robert Fico'nun yeni popülist kabinesinin iptal ettiği 14. askerî yardım paketi yaklaşık 40 milyon Euro değerinde askerî techizatı içeriyordu. Fico'nun Rus işgaliyle mücadele ederken Kıyiv'e askerî yardımı durdurma vaadini takiben yeni hükûmetin beklenen hamlesinin ardından Başbakan; "Ukrayna'ya insani yardım göndermeyi tercih ettiğimizi ve devlet stoklarından silah ve mühimmat sevkiyatının sona erdiğini açıkça ortaya koyuyoruz" dedi. SLOVAKYA, UKRAYNA'YA 671 MİLYON AVRO DEĞERİNDE YARDIM GÖNDERDİ Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın ana karasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılardan bu yana Slovakya'nın Ukrayna ordusuna göndermiş olduğu on üç askerî yardım paketinin yaklaşık değeri 671 milyon avroydu. Slovakya, Mig-29 savaş uçakları, T-72 tankları, hava savunma ve topçu sistemleri de dahil olmak üzere ağır silahlar gönderdi.

Bir ülke daha, Holodomor'u soykırım olarak tanıdı Haber

Bir ülke daha, Holodomor'u soykırım olarak tanıdı

Slovakya Ulusal Konseyi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle Ukrayna’da 1932-1933 yılları arasında uygulanan ve milyonlarca Ukraynalının ölmesine sebep olan Holodomor’u (suni açlık) Ukrayna halkına karşı yapılan soykırım olarak tanıdı. Ukrayna Parlamentosu Başkan Yardımcısı Oleksandr Korniyenko, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bir ülke daha adalet yolunda önemli adım attı. Slovakya Ulusal Konseyine gerçekten güçlü bir karar için minnettarız. Ancak bu şekilde, suçluların suçlarını tanıyarak tarihsel adaleti yeniden tesis edeceğiz!” ifadelerini kullandı. HOLODOMOR SOYKIRIMI 1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi. Milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor. 26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holodomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi. Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Fransa, Slovenya, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.