SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Su Sorunu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Su Sorunu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Su Sorunu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Güney Azerbaycan'da yaşanan su sıkıntısı göçü tetikliyor! Haber

Güney Azerbaycan'da yaşanan su sıkıntısı göçü tetikliyor!

Güney Azerbaycan bölgesindeki Urmu, Hoy, Salmas, Şot, Maki, Bukan, Piranşehr ve Serdaşt ilçeleri olmak üzere toplam 20 ilçeden 7'sinde su sıkıntısı yaşanıyor. Güney Azerbaycan Televizyonu (GünAz TV) tarafından gündeme taşınan haberde, yaşanan sıkıntının eyaletin Su ve Kanalizasyon İşleri Başkanı Mohammad Ashrafi tarafından bildirildiği belirtildi.  SU SIKINTISI GÖÇÜ TETİKLİYOR Gündeme taşınan haberde, içme suyu ve tarım için ihtiyaç duyulan suyun bulunamaması nedeniyle, sıkıntının yaşandığı bölgelerdeki nüfusun bir kısmının başka bölgelere göç ettiği kaydedildi. Tarım arazilerinden elde edilen kârın azalması nedeniyle de bölgedeki köylerin boşaltılması vakalarının arttığı kaydedildi.  Ayrıca, yer altı su kaynaklarının tükenmesi sadece toplumsal olarak bir sorun teşkil etmekle kalmıyor; arazi çökmesi de dahil olmak üzere bölgede ek çevre sorunlarının büyümesine yol açıyor. Salmas ve Kahriz ovalarında bu durum ciddi boyutlara ulaşırken; Urmu, Hoy ve Salmas için de büyük bir problem oluşturuyor.  URMİYE GÖLÜ YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA! Güney Azerbaycan'da bulunan Tarım ve Doğal Kaynaklar Araştırma ve Eğitim Merkezinin kadrosundaki Güney Azerbaycanlı ekolojist Ahmet Bayburdi, Urmiye Gölü'nün kurumasına sebep olan faktörler hakkında açıklama yaptı. Güney Azerbaycan medyası GünAz'ın gündeme getirdiği haberde uzman isim, çeşitli etkenler sonucunda Urmiye Gölü'nün kuruma sürecinin 1990'lı yıllarda başladığını ve gölün kurumasına insan faktörü ve iklim değişikliğinin sebep olduğunu belirtti. "BUHARLAŞMA ÖNLENMEZSE URMİYE GÖLÜ ESKİ HALİNE DÖNMEYECEK" Ekolojist; bölgedeki üzüm bağlarının elma bahçelerine dönüştürülmesinin, göl çevresinde çok sayıda kuyu açılmasının, gölü besleyen dereler üzerine baraj yapılmasının ve gölün ortasına köprü yapılmasının göldeki kurumayı etkilediğini açıkladı. Ayrıca Bayburdi, göl suyunun buharlaşma oranının yüksek olduğuna dikkat çekti. Bu durumun sebebinin gölün ortasından geçen yol olduğunu belirten ekolojist, "Buharlaşmayı önleyemezsek, su akışı artsa bile Urmiye Gölü eski haline dönmeyecek" ifadelerini kullandı. GünAz tarafından paylaşılan haberde; 2 Ocak 2025 tarihi itibarıyla gölde ekolojik sorunun devam ettiği ve son dönemde yaşanan mevsimsel yağışlara rağmen göldeki su hacminin 1 milyar 240 milyon metreküp olduğu bilgisi yer aldı. Ek olarak göldeki su seviyesinin bin 270 metreküp, gölün alanının ise 930 kilometrekare olduğu bildirildi.

Eskender Bariyev: Kırım'da su kesintileri başladı Haber

Eskender Bariyev: Kırım'da su kesintileri başladı

İşgalci Rusya’nın Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Kahovka Barajı’nı patlatmasının bir sonucu olarak Rus işgali altında bulunan Kırım’daki bazı yerlerde su kesintileri yaşanmaya başladı.  Ukrinform haber ajansına konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, “İşgalciler nüfusa içme suyu stokları yapma çağrısında bulundu. Su belirli saatlere göre verilmeye başladı. Akmescit (Simferopol), Kerç, Kefe (Feodosiya), Canköy’de su kesintileri yaşanıyor. Bu yerleşim yerlerine su, Kuzey Kırım Kanalı’ndan sağlanıyordu. Köylerde de su kesintileri yaşanıyor. Kezlev’de (Yevpatoriya) de su sorunu yaşanıyor.” dedi. İşgalcilerin su kesintileri için kuraklık bahanesini ileri sürdüğünü belirten Bariyev, “Son aylarda Kırım’da yoğun bir şekilde sağanak yağmurlar yağdı. Ayrıca insanlar Kahovka Barajı’nın patlatılmasının ardından su kalitesinin kötüleştiğini ve basıncın düştüğünü görüyor.” ifadelerini kullandı. "YAKIN ZAMANDA KUZEY KIRIM KANALINDA SU KALMAYACAK" Kahovka Barajı’ndaki su seviyesinin saatte 15-20 santim düştüğünü belirten Bariyev, “Bu demek ki yakın zamanda kanalda su kalmayacak.” değerlendirmesinde bulundu. Kırım’a su sağlayan Kuzey Kırım Kanalı’na su, Kahovka Barajı’ndan aktarılıyordu. Kahovka Barajı’nı patlatarak Rusya, Ukrayna’nın Herson, Zaporijjya bölgelerini ve Kırım Yarımadası’nı susuz bırakmış oldu. İşgalci #Rusya'nın #Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından #Ukrayna'nın #Herson kenti sular altında kaldıhttps://t.co/QtgVCqM13O pic.twitter.com/DJQ8CPiS48 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 7, 2023 600 KİLOMETREKARELİK ALAN SU ALTINDA KALDI Terörist devlet Rusya, 6 Haziran'da gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Barajı ve hidroelektrik santralin makine dairesini tamamen yok eden patlamanın ardından barajın aşağısında kalan birçok yerleşim yeri sular altında kaldı.  Herson Bölgesi Askeri İdaresinden bu sabah yapılan açıklamada, Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmının sular altında kaldığı ifade edildi. Sular altında kalan toprakların yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında (Ukrayna kontrolü altında), yüzde 68'i sol yakasında (Rus işgali altında) kalıyor. Ayrıca suyun ortalama 5,61 metre yükseldiği aktarıldı. Şu an bölgede hayatını kaybeden insanlara dair net bir bilgi mevcut değil. İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin tam ölçeği ancak sular indiğinde ortaya çıkacak.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.