SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tatbikat

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tatbikat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tatbikat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ABD ve Güney Kore, Çin, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı siber tatbikat başlattı Haber

ABD ve Güney Kore, Çin, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı siber tatbikat başlattı

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin artan nükleer ve füze tehditlerine, Çin ve Rusya'nın bölgedeki askeri tehdit oluşturmasına karşı koymak amacıyla yıllık yaz tatbikatı Ulchi Freedom Shield'ı (UFS) başlattı. 19 Ağustos 2024 tarihinde başlayan tatbikat, 29 Ağustos'a kadar sürecek. Bu tatbikat, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarını hızlandırdığı, Çin'in Asya Pasifik'teki güç gösterisi ve Rusya'nın bölgede destek arayışının arttığı bir dönemde gerçekleştiriliyor. TATBİKATIN İÇERİĞİ VE HEDEFLERİ Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, tatbikatın ana amacının Kuzey Kore'nin kitle imha silahlarına karşı savunma yeteneğini artırmak ve kara, deniz, hava, siber ve uzay savaş güçlerini harekete geçirmek olduğunu belirtti. Ayrıca Çin'in bölgedeki tehditkar yaklaşımına cevap olduğunu bildirdi. Tatbikat, Kuzey Kore'nin füze tehditleri, GPS sinyali bozulmaları, siber saldırılar ve diğer güncel tehditler gibi "gerçek tehditleri" simüle edecek. *CUMHURBAŞKANI YOON SUK-YEOL'DAN SERT AÇIKLAMALAR Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'ye karşı kapsamlı bir hazırlık durumu çağrısında bulundu ve Kuzey Kore'yi "dünyanın en düşüncesiz ve akılsız ülkesi" olarak nitelendirdi. Yoon, savaşların karmaşık ve çok yönlü hale geldiğini, konvansiyonel ve gayri konvansiyonel savaşların yanı sıra siber ve psikolojik savaşlarla da karşı karşıya kalındığını vurguladı. TATBİKATIN DETAYLARI VE KATILIM Bu yılki tatbikatta yaklaşık 19 bin Güney Kore askeri yer alacak. Tatbikat, kara kuvvetlerinin hava savunma ve nehir geçişi eğitimlerini, deniz kuvvetlerinin koruma ve liman yeniden yapılandırma tatbikatlarını, hava kuvvetlerinin ise geniş çaplı saha hareketlilik tatbikatlarını içerecek.  ÇİN VE RUSYA'NIN BÖLGEDEKİ ROLÜ Bu gelişmeler, bölgesel güvenlik dinamiklerini etkileyen önemli bir bağlamda gerçekleşiyor. Çin ve Rusya'nın bölgedeki artan etkisi ve askeri varlığı, Güney Kore ve ABD'nin tatbikatlarına ek bir stratejik önem kazandırıyor.

Ermenistan'ın Azerbaycan sınırlarına taciz girişimi bitmiyor! Haber

Ermenistan'ın Azerbaycan sınırlarına taciz girişimi bitmiyor!

Azerbaycan'ın zaferle sonuçlandırdığı 2. Karabağ Savaşı'nı hazmedemeyen Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik taciz ve provakasyon girişimleri bitmek bilmiyor. Ermenistan yönetimi ABD ile bölgede askeri tatbikata başladı. EAGLE PARTNER 2024 TATBİKATI ABD ve Ermenistan 15 Temmuz 2024 tarihinde ortak askeri tatbikata başlarken, Erivan'ın Rusya ile arasının açıldığı bir dönemde Batı'ya yönelme eğilimi giderek artıyor. 15-24 Temmuz'da yapılacak olan "Eagle Partner 2024" tatbikatına Ermenistan Barış Koruma Tugayı, ABD'nin Avrupa ve Afrika Kara Kuvvetleri ile Kansas Ulusal Muhafızlarından askerler katılıyor. ABD'NİN ERMENİSTAN BÜYÜKELÇİSİ HAZIR BULUNDU Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine göre, tatbikatın açılışı Ermenistan Savunma Bakanlığına bağlı Vazgen Sargsyan Askeri Akademisi'ndeki törenle yapıldı.Törende, Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan, ABD'nin Ermenistan Büyükelçisi Kristina Kvien ile diğer yetkililer hazır bulundu. "ORTAK ASKERİ TATBİKATLARA VE EĞİTİMLERE DÜZENLİ OLARAK KATILIYOR" Öte yandan Ermenistan Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Barışı koruma misyonlarına hazırlık çerçevesinde uluslararası barışı koruma operasyonlarına hazırlanan birimler, ortak ülkelerde düzenlenen bu tür ortak askeri tatbikatlara ve eğitimlere düzenli olarak katılıyor" ifadesine yer verildi. "ABD'NİN DAİMİ HEDEFİ, ORTAKLARLA EĞİTİM VE İŞBİRLİĞİ YAPMAK" Al Arabiya English'e konuşan bir ABD Ordusu yetkilisi, "ABD'nin daimi hedefi, ortaklarla eğitim ve iş birliği yapmak, hazırlıklı olmayı sağlamak ve ortaklık içindeki askeri güçler arasında birlikte çalışabilirliği arttırmaktır" dedi. Ermenistan ile ABD arasında Eylül 2023'te de uluslararası barışı koruma misyonlarına katılan birliklerin birlikte çalışabilirlik düzeyini geliştirmek maksatlı "Eagle Partner 2023" tatbikatı yapılmıştı.

Tayvan: Çin'in tatbikatı gözdağından ibaret Haber

Tayvan: Çin'in tatbikatı gözdağından ibaret

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan beri hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor. Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Lai Ching-te 20 Mayıs 2024 tarihinde Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda göreve başlamak için yemin etti. Cumhurbaşkanı Lai Ching-te yemin konuşmasında Çin'e boyun eğmeyececeklerini belirtmişti. Çin yönetimi ise bu duruma tepki olarak 23 Nisan'da "Müşterek Kılıç-2024A" adını verdiği işgal tatbikatını başlattı. Tayvan donanması ile Çin donanması, Tayvan Boğazı'nda karşı karşıya geldi. TAYVAN'I KORKUTMAK VE DIŞ DÜNYAYA TEHDİT GÖNDERMEK Tayvan'ın Ulusal Güvenlik Başkanı Tsai Ming-yan 29 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Çin'in geçen hafta düzenlediği askeri tatbikatın temel amacının savaş başlatmak olmadığını, bunun yerine Tayvan'ı korkutmak ve dış dünyaya tehdit göndermek olduğunu bildirdi.  "ASKERİ TATBİKATININ ASIL AMACI, BİR SAVAŞ BAŞLATMAK DEĞİL" Tsai Ming-yan ayrıca rapor vermek ve istişarelere hazırlanmak üzere gittiği Tayvan Yasama Yuanı Dışişleri ve Savunma Komitesi'nde de açıklamalarda bulundu. Tsai Ming-yan, "Bu (Çin Komünist Partisi) askeri tatbikatının asıl amacı, bir savaş başlatmak değil, Tayvan'a gözdağı vermektir  Çin hala iç propagandayı teşvik etmek ve dış dünyaya 'Pekin'in Tayvan Boğazlarındaki durum üzerinde mutlak kontrole sahip' olduğunu göstermek için çabalıyor" ifadelerini kullandı. TAYVAN SAVUNMA STRATEJİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK Tayvan, Çin'in bu tür faaliyetlerini yakından izleyerek, uluslararası toplumun desteğinin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca Tsai Ming-yan, Çin'in gelecekte de benzer türden tehditlerle devam edeceğini öngörerek Tayvan'ın bölgedeki savunma stratejilerini güçlendireceğini ifade etti.

Tayvan Cumhurbaşkanı Çin'e karşı mücadele eden pilotlara teşekkür etti Haber

Tayvan Cumhurbaşkanı Çin'e karşı mücadele eden pilotlara teşekkür etti

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan beri hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor. Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Lai Ching-te 20 Mayıs 2024 tarihinde Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda göreve başlamak için yemin etti. Cumhurbaşkanı Lai Ching-te yemin konuşmasında Çin'e boyun eğmeyececeklerini belirtmişti. Çin yönetimi ise bu duruma tepki olarak 23 Nisan'da "Müşterek Kılıç-2024A" adını verdiği işgal tatbikatını başlattı. Tayvan donanması ile Çin donanması, Tayvan Boğazı'nda karşı karşıya geldi. TAYVAN'IN EN GELİŞMİŞ SAVAŞ UÇAKLARI F-16V Cumhurbaşkanı Lai Ching-te, 28 Mayıs 2024 tarihinde ön cephedeki hava üssünde yaşanan olaylar hakkında kendisine bilgi verilirken, adanın etrafındaki Çin'in işgal tatbikatına karşı mücadele eden savaş pilotlarına teşekkür etti. Tayvan'ın en gelişmiş savaş uçakları F-16V'lere ev sahipliği yapan doğu kıyısındaki Hualien hava üssünü ziyaret eden Lai Ching-te, tatbikat sırasında çabalayan pilotlardan bazılarıyla öğle yemeği yedi. "GÖREVLERİNE SADIK KALDIKLARI VE MİLLİ GÜVENLİĞİ KORUDUKLARI İÇİN TÜM KARDEŞLERİME TEŞEKKÜR EDİYORUM" Lai Ching-te yemekten sonra askerlerle konuşma gerçekleştirdi. Lai Ching-te konuşmasında, "Görevlerine sadık kaldıkları ve milli güvenliği korudukları için tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Son günlerde Çin'in askeri tatbikatlarına yanıt olarak herkes iyi bir iş çıkardı. Herkes hava devriye görevlerini gerçekleştirmek için 24 saatlik vardiyalar halinde hazır durumda. Kararlılık ve mükemmel savaş becerilerinizle, hava savaş gücünüzden tam olarak yararlanıyor ve hava sahamızı koruyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Çin'in Tayvan'a karşı başlattığı tatbikata dünyadan tepki yağıyor! Haber

Çin'in Tayvan'a karşı başlattığı tatbikata dünyadan tepki yağıyor!

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan beri hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor. Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Lai Ching-te 20 Mayıs 2024 tarihinde Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda göreve başlamak için yemin etti. Cumhurbaşkanı Lai Ching-te yemin konuşmasında Çin'e boyun eğmeyececeklerini belirtmişti. Çin yönetimi ise bu duruma tepki olarak "Müşterek Kılıç-2024A" adını verdiği işgal tatbikatını başlattı. "BAŞKOMUTAN OLARAK BENİM SORUMLULUĞUM ÜLKEYİ KORUMAKTIR" Çin'in Tayvan'a yönelik başlattığı tatbikata karşı dünya ülkelerinden tepki gelmeye başladı. Bu kapsamda ABD, Avustralya ve Japonya'dan tepkiler geldi. Tayvan lideri Lai Ching-te, "Askeri reformları desteklemeye devam ediyorum. Başkomutan olarak benim sorumluluğum ülkeyi korumaktır." dedi. "TAYVAN BOĞAZI'NDA BARIŞ VE İSTİKRAR HEPİMİZİN ÇIKARINADIR” Öte yandan ABD'li Korgeneral Stephen Sklenka, Çin'in Tayvan çevresindeki tatbikatlarından endişe duyduğunu açıkladı.  Bir diğer açıklama da Avustralya'dan geldi. Dışişleri Bakanı Penny Wong, geniş çaplı askerî operasyonların, bir kazaya yol açma ya da gerilimi tırmandırma riskinden endişe duyduğunu belirterek, “Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrar hepimizin çıkarınadır.” dedi. "ULUSLARARASI TOPLUMUN İSTİKRARI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ" Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, düzenlediği basın toplantısında, Çin'in Ada yakınlarında başlattığı askerî tatbikatın bölgedeki barış ve huzuru baltaladığını belirterek, "Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrar, sadece ülkemizin ulusal güvenliği açısından değil tüm uluslararası toplumun istikrarı açısından da önemli" ifadelerini kullandı.

Tayvan'ı işgal hazırlığı mı? Çin'den "işgal tatbikatı" Haber

Tayvan'ı işgal hazırlığı mı? Çin'den "işgal tatbikatı"

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan beri hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor. Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Lai Ching-te 20 Mayıs 2024 tarihinde Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda göreve başlamak için yemin etti. Cumhurbaşkanı Lai Ching-te yemin konuşmasında Çin'e boyun eğmeyececeklerini belirtmişti. Çin yönetimi ise bu duruma tepki olarak "Müşterek Kılıç-2024A" adını verdiği işgal tatbikatını başlattı. Tayvan donanması ile Çin donanması, Tayvan Boğazı'nda karşı karşıya geldi. ÇİN TAYVAN'I İŞGAL EDECEK Mİ? Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Doğu Cephesi Komutanlığı tarafından 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Çin ordusunun Tayvan Boğazı, Tayvan Adası'nın kuzey, güney ve doğu bölgeleri ile ana kara yakınındaki Kinmen, Matsu, Vuçi ve Dongyin adaları çevresinde müşterek iki günlük askeri tatbikata başladığı bildirildi.  DIŞ GÜÇLERİN MÜDAHALESİNE KARŞI UYARI Komutanlığın Sözcüsü Li Şi, tatbikatın Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik eylemlere karşı cezalandırma ve dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı olduğunu belirterek, "Müşterek Kılıç-2024A" adı verilen, iki gün sürecek tatbikata, kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birlikleri katılıyor. Müşterek deniz-hava muharebe hazırlık devriyesi, müşterek muharebe alanı ele geçirme ve kontrol ile kilit hedeflere müşterek atış talimleri yapılacak" ifadelerini kullandı. Komutanlık Sözcüsü Li Şi, tatbikatın "Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik eylemlere karşı cezalandırma ve dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı olduğunu" ifade etti.  Komutanlığın açıklamasında, "Müşterek Kılıç-2024A" adı verilen, iki gün sürecek tatbikata, kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığı, "müşterek deniz-hava muharebe hazırlık devriyesi, müşterek muharebe alanı ele geçirme ve kontrol ile kilit hedeflere müşterek atış talimleri yapılacağı" kaydedildi. 

Hazar'da yapılacak olan “Birleştik 2024” tatbikatı bölge için neyi ifade ediyor? Haber

Hazar'da yapılacak olan “Birleştik 2024” tatbikatı bölge için neyi ifade ediyor?

Şerife Beyza Satılmaz / QHA ANKARA Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan savunma bakanlıkları arasında, 4 Nisan 2024 tarihinde, Kazakistan'ın Aktau kentinde "Birleştik 2024" operasyonel-taktik, komuta-personel eğitimi için planlama konferansı düzenlendi. "Birleştik 2024" isimli tatbikatın temmuz ayında Kazakistan’da gerçekleşeceği kaydedildi. 5 ülkenin silahlı kuvvetlerinin katılacağı "Birleştik 2024" isimli tatbikatın Oymaşa tatbikat alanı ve Hazar kıyısındaki Tokmak Burnu'nda düzenleneceği bildirildi. Toplantıda ve tatbikatta Rusya’nın olmaması ise dikkat çekti. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Hazar Denizi'nin Türk dünyası ve Rusya açısından önemini, “Birleştik 2024” tatbikatını ve  Rusya’nın tatbikatta yer almamasını Kırım Haber Ajansı (QHA) için yorumladı. "HAZAR DENİZİ, TARİHİN BELLİ BİR DÖNEMİNDE TÜRKLERİN İÇ DENİZİ NİTELİĞİ TAŞIMAKTAYDI" Hazar denizinin önemini Türk dünyası ve Rusya olmak üzere iki açıdan değerlendirebilir misiniz? Prof. Dr. Toğrul İsmayıl:  Hazar Denizi, aslında bir göl olmasına rağmen büyüklüğü ve genişliği açısından, deniz suyunun tadından dolayı deniz olarak kabul edilmiştir. Tarihin belli bir döneminde Türklerin iç denizi, iç gölü niteliği de taşımaktadır. Ruslar bölgeye inince tabii ki, Rus devletinin de buraya çıkışı ve diğer devletlerle birlikte beş devletin İran ve üç Türk Cumhuriyetinin (Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan) bu denize çıkışı var. Uzun süre deniz statüsü üzerine görüşmeler devam ediyordu. Şimdilik bu mesele de çözülmüş şekildedir. Nitekim esas güç olan Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan'ın görüşleri de Hazar'ın statüsü üzerine aynıydı ve bu etkin oldu. Türkmenistan da kabul etti, İran da kabul etmek zorunda kaldı. Yani burada bir realite var. Uzun süre Sovyet veya Çarlık Rusya döneminde tek askerî güce sahip olan ülke Rusya idi. Şimdi diğer cumhuriyetlerin burada belirli şekilde askerî ve ticarî gücü var. Kapalı denizdir ve direkt okyanusa çıkışı Rusya üzerinden Volga Nehri ve Don Nehri ile Azak Denizi üzerinden Karadeniz'e çıkış var. Azerbaycan'ın mesela Hazar'a giremeyen çok sayıda ticari gemileri söz konusudur. Bir nevi şöyle, deniz-kara ticaretinde orta noktada yer alan bir denizdir. Bu açıdan statüsü önemlidir. Aynı zamanda Hazar Denizi, petrol ve doğal gaz zenginlikleriyle de bilinir. Hem Azerbaycan açısından hem de Kazakistan, Türkmenistan ve dolayısıyla bu ülkeler üzerinden gelebilecek demiryollarının da çok eski zamandan Ro-Ro gemileriyle  Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Bakü'ye geldiği, oradan da Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledildiği de bilinmektedir. "BU YOL ÇARLIK RUSYA DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KADAR TİCARET YOLU OLARAK KULLANILMAKTADIR" Rusya açısından da öneme sahip. Hazar’ın direkt deniz üzerinden İran'a bağlantısı var. Volga Nehrinden İran sınırlarına kadar uzanan ticaret tarihen olmuş ve deniz üzerinden bölgeye hâkimiyet kurma, gücünü artırma meselesi var. Yani Baltık Denizi'nden direkt Hazar'a çıkış da söz konusu. Dolayısıyla bu güzergâhı alternatif ticaret yolu olarak tarihen kullanmışlar. Çarlık Rusya döneminden günümüze kadar bu yol ticaret yolu olarak kullanılmaktadır. Hâlâ da devam ediyor. Bu da önemli meselelerden biridir. Rusya Federasyonu'nun Sovyet döneminden Ermenistan arazisinde askeri üssü var. Gürcistan'la ilişkiler bozulduktan sonra demiryollarını kullanamayan Rusya, 2008 savaşından sonra Potin Limanı'nı da kullanamadı. Oradaki askeri üssüne askerler, silah, ruhsat, yedek mühimmatı gibi teçhizatlar İran limanına, oradan da kara yoluyla İran'dan Ermenistan'a gönderilmektedir. Maliyeti fazla ama bu da alternatif güzergâh. En azından bu örnek bile Hazar'ın şu andaki önemini göstermektedir. Aynı zamanda Rusya, Hazar da askerî gemilere sahip ki, bunların da bölgedeki gücünü göstermekte. Mesela Suriye meselesinde Suriye'deki DAEŞ gruplarına, Hazar’daki gemilerden füzelerle saldırdığı da bilinmektedir. “BİRLEŞTİK 2024” GÜZERGÂHIN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN YÜRÜTÜLEBİLECEK ASKERΠBİR TATBİKATTIR" “Birleştik 2024” adlı tatbikatta Rusya'nın olmaması neyi ifade ediyor? Bunu nasıl yorumlayabiliriz? Prof. Dr. Toğrul İsmayıl:  Rusya, Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütünün başını çekmekte ve o ayrı bir örgüttür, güvenlik örgütüdür. Rusya'nın bölgedeki çıkarları farklıdır. Bu tatbikata katılan ülkeler hepsi bu Güvenlik teşkilatının üyesi değil. Bu nedenle tatbikat bölgesel bir tatbikat. Mesela Türkmenistan katılmamış. Çünkü Türkmenistan zaten aktif tarafsızlık ilkesini takip eden bir devlettir. Güzergâhın, yani merkezi Asya'dan Güney Kafkaslara tatbikatın yapıldığı yerler önemli. Bir nevi güzergahın güvenliği açısından yürütülebilecek askerî tatbikattır. Son dönemlerde özellikle ticaret yolları, lojistik, bu bölgedeki enerji hatları ve diğer meseleler de aktif şekilde gelişmektedir. Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Tacikistan, Pakistan'a kadar hatta Çin'e kadar bu bölgede yeni güzergâhlar söz konusudur. Ticaret güzergâhları ve buradaki ticaret hacmi Rusya-Ukrayna savaşından dolayı artmaktadır. Bu nedenle bu tür tatbikat ilk derecede bölgenin güvenliği açısından önem arz etmektedir. "BU TÜR TATBİKATLAR; LOKAL, İKİLİ, ÜÇLÜ ŞEKİLDE VEYA ÇOK SAYIDA BÖLGE DEVLETİNİN KATILMASIYLA ARTACAKTIR" Son dönemde merkezî Asya cumhuriyetleri ile Azerbaycan ve Türkiye arasında, ister Türk Devletler Teşkilatı çerçevesinde, ister ikili veya üçlü çerçevede çok sayıda görüşmeler, anlaşmalar yapılmaktadır. Bu da bölgenin önemini öne çıkarmakta. Bunun yanı sıra ticaret yollarının bu güzergâh üzerinden geçmesi ve bunun güvenliğinin teminatı önem arz etmekte. Bu nedenle bu tür güvenlik meselelerinde çok sayıda bölge devletinin katılmasıyla veya lokal, ikili, üçlü şekilde de bu tür tatbikatların artacağını söyleyebiliriz. Bu durum, gittikçe bölgenin öneminin öne çıktığını göstergesidir. ???? Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Temmuz ayında Türk devletlerinin Hazar’da yapacağı “Birleştik 2024” tatbikatını ve Rusya’nın tatbikata davet edilmemesini QHA'ya değerlendirdi pic.twitter.com/smbPBIIEGe — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 28, 2024

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.