Kırım’da "Noel Operasyonu": Ukrayna istihbaratı Rus hava savunma sistemlerini imha etti
Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğüne (HUR) bağlı özel kuvvetler birimi "Primari" (Hayaletler), Rus işgali altındaki Kırım'a yönelik stratejik bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda, Rus işgalcilere ait çok sayıda yüksek maliyetli hava savunma sistemi ve radar ünitesi başarıyla imha edildi.
Ukrayna istihbaratı tarafından yayımlanan görüntülerle duyurulan operasyonda, "Hayaletler" birimi Kırım'daki Rus mevzilerine sızarak nokta atışı saldırılar düzenledi. HUR tarafından yapılan açıklamada, "Hayaletler, İsa'nın Doğuş Bayramı öncesinde geçici olarak işgal altında olan Kırım'ı tekrar ziyaret etti ve işgalcilere ait bir dizi değerli hedefi ateşe verdi." ifadelerine yer verildi.
RUS HAVA SAVUNMA HATTINA BÜYÜK DARBE
Operasyon sonucunda Rusya'nın bölgedeki hava savunma şemsiyesini oluşturan kritik sistemler devre dışı bırakıldı. Ukrayna istihbaratının verdiği bilgilere göre başarıyla vurulan hedefler arasında; bir adet S-300V füze fırlatma sistemi, bir adet RSP-6M2 radar sistemi, Buk-M3 hava savunma sistemine ait Redut-221 komuta kontrol aracı ve yine Buk-M3 bünyesinde görev yapan RPN 9S36M radar istasyonu bulunuyor. Bu kayıpların, Rusya'nın Kırım üzerindeki hava sahası kontrolünü ciddi şekilde zayıflatacağı değerlendiriliyor.
ASKERİ YAPILAR VE PERSONEL DE HEDEF ALINDI
Ukrayna özel kuvvetleri, yalnızca teknolojik sistemleri değil, aynı zamanda askeri teçhizatları korumak amacıyla inşa edilen savunma yapılarını da hedef aldı. Operasyon sırasında, askerî araçların gizlendiği bir koruma yapısının vurulduğu ve saldırı anında bölgede bulunan iki Rus askerinin de etkisiz hale getirildiği bildirildi. HUR, operasyonun ardından yayımladığı mesajda silahlı mücadelenin kesintisiz süreceği vurgusunu yaptı.