SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türksat 6A, hizmet vereceği kalıcı yörüngesine ulaştı Haber

Türksat 6A, hizmet vereceği kalıcı yörüngesine ulaştı

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun yörünge yolculuğunu tamamlamasına ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. 2025'İN İLK ÇEYREĞİNDE HİZMETE GİRECEK Açıklamasında Türksat 6A'nın 42 derece doğu yörüngesinde bulunan daimi yörüngesine geçen günlerde hareket ettiğini anımsatan Uraloğlu, uydunun Türkiye saatiyle 05.00 sıralarında yaptığı son ateşleme sonrası 28 Aralık 2024 tarihi itibarıyla 35 bin 786 kilometre uzaktaki "jeosenkron yörüngesine" başarıyla ulaştığını belirtti. Uraloğlu, Türksat 6A'nın "jeosenkron yörüngesinde" testlere tabi tutulacağını bildirerek, "Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A daimi hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine 6 ateşleme yaparak ulaştı. Ülkemizin en büyük AR-GE projesi olan millî gururumuz Türksat 6A'yı test süreçlerini tamamlayarak 2025'in ilk çeyreğinde hizmete vereceğiz. Türkiye'yi uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu kategorisine yükseltmiş olacağız." bilgisini paylaştı. Türksat 6A'nın SpaceX'e ait Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden 9 Temmuz'da yola çıkarak 20 Temmuz'da 50 derece doğu yörüngesinde bulunan geçici yörüngesine ulaştığını hatırlatan Uraloğlu, büyük bölümü Türkiye'de üretilen uydunun faydalı yük testlerinin burada tamamlandığını, bu testlerin hepsinden de başarıyla geçtiğini aktardı. "TÜRKSAT 6A, 20 YILLIK HAYALİN SONUCU" Uraloğlu, Türksat 6A'nın yörünge testlerinin 42 derece doğu yörüngesinde tamamlanmasının ardından nihai kabulünün yapılacağını kaydetti. Bu uydunun Türkiye'nin uzaydaki varlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Tüm vatandaşlarımızın bu uydumuzun sadece bir haberleşme uydusu olmadığını bilmesi gerekiyor. Bu uydu, Türkiye'nin hem uzaydaki geleceğini şekillendirecek hem de dünyadaki gücünü artıracak projenin sonucudur." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesinin arkasında Türksat tarafından başlatılan Teknoloji Transfer Eğitim Programı'nın bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafından başlatılan programla, Türksat 3A'nın yanı sıra Türksat 4A ve Türksat 4B'nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca, Türksat 5A'nın ve 5B'nin yapımında da yine Türksat mühendisleri, uydu tasarım, üretim ve test süreçlerinde bulundu. Şu anda da program kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla Türksat 6A'yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik. Aslına bakarsanız 10 yıl önce sözleşmesine imza atılarak başlatılan Türksat 6A, neredeyse Türksat'ın kuruluşuyla başlayan 20 yıllık hayalin sonucu.

22 dakika gecikti: Instagram erişime açıldı! Haber

22 dakika gecikti: Instagram erişime açıldı!

Türkiye'den 57,1 milyon kullanıcısı olan sosyal medya platformu Instagram'a Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos tarihinde getirilen erişim yasağı kaldırıldı. Türkiye'deki kullanıcalar 10 Ağustos saat 21.52 itibariyle sosyal medya platformuna erişim sağlamaya başladı. Türk kullanıcılar, 8 günlük aradan sonra sosyal medya platformuna giriş sağlayabiliyor. BAKAN URALOĞLU AÇIKLAMIŞTI Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, saat 20.24'te yaptığı açıklama ile Instagram yetkilileri ile yürütülen görüşmeler neticesinde Türkiye'nin taleplerinin karşılanacağı sözünü aldıklarını ve saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracaklarını belirtmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak; katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalardan dolayı sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos tarihinde taleplerimize karşılık vermediği için erişim engeli getirmiştik. Baştan beri sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygı duymalarını istedik. Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracağız."

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.