SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Urmiye Gölü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Urmiye Gölü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Urmiye Gölü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya, Urmiye Gölü'ne yardım sağlayacak Haber

Japonya, Urmiye Gölü'ne yardım sağlayacak

Baskıcı İran rejimi, Güney Azerbaycan'da kültür ve dile yönelik aykırı faaliyetleriyle birlikte dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olma özelliğini taşıyan Urmiye Gölü'ndeki hatalı politikaları nedeniyle doğal yaşamı tehlikeye sürüklüyor. URMİYE VE DİĞER SULAK ALANLAR İÇİN 6,4 MİLYON DOLARLIK YARDIM Bu bağlamda Japonya'nın Urmiye Gölü ve İran'daki sulak alanlara 690 milyon yen (6,4 milyon dolar) yardım sağlayacağı duyuruldu. Güney Azerbaycan basın servisi GünAz TV'ye göre, söz konusu destek İran'daki Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Ofisi aracılığıyla aktarılacak. Japonya daha önce yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Urmiye Gölü için 2020 yılında 1 milyon dolarlık destek sağlamıştı.  URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR? Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor. Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın gözaltına alındığı belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi, Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

Güney Azerbaycan'da kuraklık şiddetleniyor! Haber

Güney Azerbaycan'da kuraklık şiddetleniyor!

Güney Azerbaycan'da kuraklık şiddetleniyor. Mevsimsel yağışların keskin bir şekilde azalmasının önümüzdeki dönem Güney Azerbaycan'da özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kuraklığın yoğunlaşacağına işaret ettiği kaydedildi. Güney Azerbaycan Televizyonu (GünAz TV) tarafından gündeme taşınan haberde, İran'ın "Doğu Azerbaycan" olarak adlandırdığı eyaletin Meteoroloji Genel Müdürü Habib Abdulli'nin konu hakkında yaptığı açıklamaya yer verildi. Abdulli, 27 Eylül-27 Ekim tarihleri ​​arasında Güney Azerbaycan'a düşen yağış miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74,5 oranında azaldığını belirtti. Yetkililer, mevcut su kaynaklarının plansız kullanımına dikkat çekerek, bu durumun yağışların azalmasından daha fazla kuraklığa neden olduğunu vurguladı. URMİYE GÖLÜ'NÜN SU SEVİYESİ AZALDI Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan göl hakkında yeni bilgiler yayımlandı. Göldeki su seviyesinin normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldığı belirtilirken, göldeki su hacminin ise geçen sezon yağan yağışlara rağmen 1 milyar 170 milyon metreküp olduğu kaydedildi. Urmu Gölü'nün minimum ekolojik su hacminin 15 milyar metreküp ve maksimum ekolojik su hacminin 30 milyar metreküp olması gerekiyor.

Urmiye Gölü'ndeki su seviyesi, normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldı Haber

Urmiye Gölü'ndeki su seviyesi, normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldı

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan göl hakkında yeni bilgiler yayımlandı. Güney Azerbaycan Televizyonu (GünAz TV) tarafından gündeme taşınan haberde, göldeki su seviyesinin normal ekolojik duruma göre 4 metre kadar azaldığı belirtilirken, göldeki su hacminin ise geçen sezon yağan yağışlara rağmen 1 milyar 170 milyon metreküp olduğu kaydedildi. Urmu Gölü'nün minimum ekolojik su hacminin 15 milyar metreküp ve maksimum ekolojik su hacminin 30 milyar metreküp olması gerekiyor. URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR? Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor. Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

Urmiye Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Haber

Urmiye Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!

Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Güney Azerbaycan'daki Urmiye Gölü, su kaynaklarının yanlış yönetilmesi ve gölün üzerine kurulan 23 barajın inşası nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Çeşitli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam alanı olan gölün, son tespitlere göre toplam hacminin yalnızca yüzde 10'unun kaldığı kaydedildi. Su seviyesinin bu derece azalması, ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlar doğuracak. Milyonlarca göçmen kuş ve bölgede yaşayan halk, bu durumdan ciddi şekilde etkilenecek.  Çevre aktivisti Mohsen Gasid de geçen günlerde gölün durumuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Gasid, "Geçen aya göre Urmiye Gölü'nün durumu kötüleşti, daha önce az sularla kaplı olan alanlar artık tuzlu hale geldi. Yaz aylarında mevsimsel yağışların ardından göldeki su hacmi nispeten artsa da Enerji Bakanlığı bu durumu düzeltti. Sürdürülebilir kılmak için iş birliği yapmamak, gölün yıllık su payının barajlardan serbest bırakılmasını kabul etmedi." ifadelerini kullanmıştı. URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR? Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor. Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

Urmiye Gölü'nün kuruması bulaşıcı hastalıklara yol açacak! Haber

Urmiye Gölü'nün kuruması bulaşıcı hastalıklara yol açacak!

Güney Azerbaycan'da çevre felaketiyle karşı karşıya kalan dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olan Urmiye Gölü kurumaya devam ediyor. İran rejiminin sonuçlarından biri olan bu çevre felaketi, bölgede yaşayanları endişelendiriyor.  "ÖNLENEMEYECEK DERECEDE HASTALIKLAR YAYILACAK" Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Tahran Üniversitesi Çevre Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehdi İsmaili Bidhendi, gölün kuruması nedeniyle tuz fırtınalarının uzak bölgeleri etkileyeceğini ifade etti. Böylelikle çevre ekonomisinin felç olacağını ve bulaşıcı hastalıkların yayılacağını aktaran Bidhendi, "Bu geniş bir sorun haline gelecek, tarım yok edilecek ve hastalıkların ülkenin sağlık sisteminin önleyemeyeceği düzeyde yayılmasına yol açacak." diyerek uyarıda bulundu.  Gölün su hacminin asgarî düzeyde 15 milyar metreküp olması gerekirken, Urmiye Gölü'nün su hacmi ise 1 metreküp olarak kayııtlara geçti. Ekolojistler bu oranın gölün tamamen kuruduğu anlamına geldiğini vurguluyor.  URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR? Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor. Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.