SON DAKİKA
Hava Durumu

#Uygur Türkü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Uygur Türkü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uygur Türkü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de "Çin" zulmü: Uygur Türkü anne çocuklarının önünde kelepçelendi! Haber

Türkiye'de "Çin" zulmü: Uygur Türkü anne çocuklarının önünde kelepçelendi!

İstanbul’da yaşayan dört çocuk annesi Uygur Türkü kadın Hafife İbrahim, 5 Eylül 2024 sabahı evine yapılan baskında gözaltına alındı. İstanbul Sefaköy’de meydana gelen gözaltı işlemi çocuklarının gözü önünde gerçekleşti. Eşi Doğu Türkistan’da vefat eden ve Türkiye’de geçici ikamet izni ile yaşayan 31 yaşındaki Hafife İbrahim’in, 19 Şubat 2025 tarihine kadar geçerli olan İkamet İzni Müracaat Belgesi bulunuyordu. Türkiye’de yasal olarak ikamet eden kadının gözaltına alınma nedeni ise henüz kamuoyuna açıklanmadı. PROF. DR. MEHMET ÖZ: ÇOCUKLARI ÜZMEYİN! Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında çocukların fotoğraflarını paylaşarak “Bu çocukların annesinin suçu nedir? Milyonlarca sığınmacı ve göçmene ev sahipliği yapan Türkiye, ‘Çin’in ipeğini’ mazlum Doğu Türkistan Türklerine tercih edemez, etmemelidir. Bu çocukları üzmeyin efendiler!” ifadelerini kullandı. Bu çocukların annesinin suçu nedir? Milyonlarca sığınmacı ve göçmene ev sahipliği yapan Türkiye, "Çin'in ipeğini" mazlum Doğu Türkistan Türklerine tercih edemez, etmemelidir. Bu çocukları üzmeyin efendiler! pic.twitter.com/5c3Ov5Pg2d — Mehmet Öz (@Mehmetoztarih) September 9, 2024 UYGUR DİASPORASI VE TÜRK KAMUOYUNDAN TEPKİLER YÜKSELİYOR Uygur diasporası, Hafife İbrahim’in Çin’e iade edilme ihtimalinden ve küçük yaştaki çocuklarının güvenliğinden endişe duyuyor. Bu endişe, Türk kamuoyunun da dikkatini çekti. Sosyal medya üzerinden tepkiler yükselirken, Uygur meselesine duyarlı Türk vatandaşları, kadının serbest bırakılması ve çocuklarının güvenliğinin sağlanması için çağrılarda bulundu.

Uygur Türkü 6 iş insanı daha hapse atıldı Haber

Uygur Türkü 6 iş insanı daha hapse atıldı

Uygur diasporasının araştırmalarına göre, Doğu Türkistan'da hapse atılan Uygur Türkü iş insanlarının sayısı, Çin'in bölgede tutukladığı insanların yüzde 75'ni oluşturuyor. Çin'in 2023 yılında hapse attığı binlerce Uygur Türkü iş insanından hâlâ haber alınamıyor. "BİRİ 15  YIL, DİĞERLERİ 12 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI" ABD'de yaşayan Uygur Türkü aktivisti Tahir Emin'in Doğu Türkistan'daki eski iş ortaklarından 6 kişinin, sözde ülkeyi bölmeye teşebbüs suçlamasıyla Çin yönetimi tarafından hapse atıldığını bildirildi..Emin konuya ilişkin Amerikan Sesi Radyosuna 7 Ağustos 2024 tarihinde verdiği demecinde Doğu Türkistan'daki iş ortaklarının kendisiyle iletişime geçtikleri için de hapse atıldığını aktararak, "Ürümçi Orta Halk Mahkemesi'nin 2024 yılının başlarında verdiği kararın benimle olan ilişkileriyle ilgili olduğunu iki farklı kaynaktan öğrendim. Biri 15 yıl, diğerleri 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı" ifadelerini kullandı. 6 GAZETECİ HAPSE ATILDI Daha önce ABD'de sürgünde yaşayan Uygur Türkü gazeteci Kasım Kaşgar'ın Doğu Türkistan'daki meslektaşlarının, gazeteci ile olan bağlantıları nedeniyle Çin yönetimi tarafından hapse atıldığı öğrenilmişti. DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARI Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halklarından milyonlarca kişi, suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklular, işkenceye uğruyor, sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirlerle yaşıyor. Kampta tutulanlara, içeriği belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. İnsanlar, burada tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor, kadınlar toplu tecavüze uğruyor.

Fransız araştırmacı Uygur Türkçesiyle Türk hükûmetine seslendi! Haber

Fransız araştırmacı Uygur Türkçesiyle Türk hükûmetine seslendi!

Türkiye'de kendi halinde yaşayan ve yıllardır ailesini fırıncılık yaparak geçindiren 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer, daha önce Türk vatandaşlığına başvurduğu Kayseri iline vatandaşlık işlemleri için gitti. Daha sonra 19 Temmuz 2024 tarihinde Kayseri’den İstanbul’a dönüş yolunda Ankara'da kimlik kontrolü yapılırken arabadan indirilip ifadesine başvurulacağı söylendi. Fakat Ömer, polis ekipleri tarafından Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezine gönderildi. FRANSALI ARAŞTIRMACIDAN ÖMER İÇİN ÇAĞRI Uygur fırıncılık tarihi üzerine araştırma yapan ve daha önce İstanbul'a gelerek Ömer ile tanışan Fransız araştırmacı Léo Maillet, Türkiye'deki Uygur Türkleri hakkında endişelerini dile getiren bir video yayımladı. Maillet Uygur Türkçesiyle yayımladı videoda Türk hükûmetine seslendi.  "BU KİŞİ İSTANBUL'DAKİ VE BAŞKA DİASPORADAKİ UYGURLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KİŞİDİR" Uygurca isminin Şireli olduğunu, kendisinin şu an İsviçre'deki Cenervre Üniversitesi'nde doktora yapmakta olduğu, Uygur Tarihi ve Medeniyetinde fırıncılığı araştırmakta olduğunu ve Ömer'in kendisine çok yardımcı olduğunu belirten Maillet, "Yakın zamanda beni çok rahatsız eden ve öfkelendiren bir haber duydum. İstanbul'daki Zeytinburnu mahallesinde yıllardır fırıncılık yapan 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer usta, 19 Temmuz 2024 tarihinde geri gönderme merkezine alınıp gözaltına alınmış. ben Uygur fırıncılık tarihini ararştırırken, İstanbul'a gidip Mehmet Emin usta ile tanışalı üç yıl oldu. Bu kişi istanbul'daki ve başka diasporadaki Uygurlar için çok önemli bir kişidir. Onun yardımı olmadan, Uygur fırıncılığının karmaşık arka planını ve Uygurlar için ne kadar önemli bir zanaat olduğunu asla bilemezdim. bu sebeple sorumluluk duyugusuyla konuşuyorum. Bu adamın gözaltına alınması büyük bir haksızlık" ifadelerini kullandı. 

60 yaşındaki Uygur Türkü fırıncı gözaltına alındı Haber

60 yaşındaki Uygur Türkü fırıncı gözaltına alındı

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Ankara Türkiye'de kendi halinde yaşayan ve yıllardır ailesini fırıncılık yaparak geçindiren 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer, gözaltına alınarak geri gönderme merkezine gönderildi. VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ İÇİN GİTTİ, DÖNÜŞTE GÖZALTINA ALINDI 20 Şubat 1964 doğumlu  Mehmet Emin Ömer (Meımeıtıyımın Yuemaıer), daha önce Türk vatandaşlığına başvurduğu Kayseri iline vatandaşlık işlemleri için gitti. Daha sonra 19 Temmuz 2024 tarihinde Kayseri’den İstanbul’a dönüş yolunda Ankara'da kimlik kontrolü yapılırken arabadan indirilip ifadesine başvurulacağı söylendi. Fakat Ömer, polis ekipleri tarafından Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezine gönderildi. ÖMER'İN OĞLU QHA'YA KONUŞTU Ömer'in Norveç'te yaşayan oğlu İmam Hasan babasının hangi sebepten tutuklandığına dair kendisine harhangi bir bilgi gelmediğini, babası ve kendisinin yıllardır Göç İdaresi'ne giderek yabancılara uygulanan imza atma işlemini gerçekleştirdiğini Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı. "DEVLET İSTERSE İMZA ATTIRIR, İSTMEZSE ATTIRMAZ. FAZLA KURCULAMA" Hasan babası ile ilgili, "Babamın  tutuklanma sebebinin elinde Türk vatandaşlığının çıkmaması, elinde insani ikametin olması diye düşündüm. Ben Türkiye'deyken her ay Göç İdaresi'ne gidip yabancılara uygulanan imza atma işlemini yapıyorduk. Babamla bir kaç kez bu uygulmanın neden yapıldığını sorduğumuzda yetkili bize 'devlet isterse imza attırır, istmezse attırmaz. Fazla kurculama' demişti. Açıkçası babamın neden tutuklandığını ben de hala bilmiyorum. Avukat konu hakkında Göç İdaresi ile görüştüğünde onlarda bilgi vermemiş" ifadelerini kullandı. Hasan ayrıca babasının hâlâ Ankara'daki Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde olduğunu bildirdi. 

Uygur Türkü genç VPN kullandığı için 15 yıl hapse çarptırıldı Haber

Uygur Türkü genç VPN kullandığı için 15 yıl hapse çarptırıldı

Doğu Türkistan genelinde Çin'in soykırım politikası devam ediyor. Türk devletlerinin yaşanan soykırıma karşı sessizliği ise Çin'e fırsat sağlıyor. Çin yönetimi, bu durumdan cesaret alarak, Türklere karşı uyguladığı baskı politikasını artırıyor. Doğu Türkistan'da Uygur Türkçesi için mücadele eden ve bu nedenle tutuklanıp 18 ay hapishanede tutulan Uygur Dil Bilimcisi Abduveli Ayup, 18 Temmuz 2024 tarihinde sosyal medya hesabından Ürümçi'de yaşayan bir Uygur Türkü gencin VPN kullandığı için Çin yönetimince 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. "OCAK AYINDA 15 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI" Ayup konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "Ersin Alimjan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 16 Kasım 2013'te Ürümçi'de VPN kullandığı gerekçesiyle tutuklandı. Onunla bağlantılı arkadaşları da gözaltına alındı. Kaç kişinin gözaltına alındığına dair net bir delil yok. Ocak ayında 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı, arkadaşlarının akıbeti bilinmiyor." ifadelerini kullandı.  DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER Geçen aylarda tamamen Çin'in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllardır süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti. DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükûmetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

Bir Uygur girişimci daha müebbet hapse mahkum edildi Haber

Bir Uygur girişimci daha müebbet hapse mahkum edildi

Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında milyonlarca Uygur Türkü hâlâ işkenceye ve soykırıma maruz kalıyor. Toplumun her kesiminden insanların alındığı toplama kamplarında aydınlar, akademisyenler ve bilim insanları da bulunuyor. Birçok ünlü Uygur Türkü akademisyen, bilim insanı, aydın ve iş adamları toplama kamplarında işkenceye maruz kalıyor. DOĞU TÜRKİSTANLI İŞ ADAMI ABLİKİM KURBAN Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin Özgür Asya Radyosuna (RFA) verdiği bilgilere göre, 46 yaşındaki Uygur Türkü girişimci Ablikim Kurban, Nisan 2017'de Ürümçi'de Xinjiang Siyadan (Susam) Uluslararası Ticaret A.Ş.'yi kurdu ve ithal tohum satmaya başladı. Kurban, daha sonra Mısır'daki fabrikaları ve şirketleri ziyaret etti. Oradayken, memleketi Kumul'dan gelen ve Kahire'deki El-Ezher Üniversitesi'nde eğitimine devam eden Uygur öğrencilerle de tanıştı. ÇİN YÖNETİMİ, KURBAN'IN MISIR ZİYARETİNİ FIRSAT BİLDİ Ekonomik açıdan Doğu Türkistan halkını fakir bırakmayı bir devlet politikası haline getiren Çin yönetimi, Kurban'ın Mısır ziyaretini fırsat bildi. RFA muhabirlerinin uydu telefonu aracılığı ile ulaştığı Ürümçi Bölge Polis Merkezi'ndeki bir memur, Kurban’ın 8 Temmuz 2017’de tutuklanmasına gerekçe olarak, Mısır seyahatini ve tanıştığı Uygur Türkü öğrencileri sözde “teröristlerle ilişki kurmak" iddiasını gösterdiğini söyledi. Öte yandan, RFA'nın aktardığına göre, yakınları Kurban'ın hâlâ nerede olduğunu bilmiyor. Kurban’ın daha önce çalıştığı Kumul’un Tarançi kömür madeni bölgesinde görevli bir polis memuru, RFA'ya verdiği demeçte, Çinli yetkililerin Kurban’ı 2017 yılında Mısır’a yaptığı seyahat nedeniyle gözaltına aldığını doğruladı. KURBAN'IN EŞİDE 6 AY GÖZALTINDA KALDI Güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen bir tanıdığın RFA'ya verdiği bilgilere göre, Çin, Kurban’ı gözaltına aldıktan bir ay sonra eşi Gülşen Tohti’yi de tutukladı ve çiftin üç çocuğuna bakması için büyükannesini geride bıraktı. Kurban'ın eşi Gülşen Tohti, Ağustos 2023’te serbest bırakıldı, ancak neyle suçlandığı ve altı yıllık gözaltı süresini bir toplama kampında mı yoksa hapishanede mi geçirdiği bilinmiyor.

Gençlere Kur'an öğreten Uygur Türkü kadına 14 yıl hapis cezası Haber

Gençlere Kur'an öğreten Uygur Türkü kadına 14 yıl hapis cezası

Doğu Türkistan genelinde Çin'in soykırım politikası tüm hızıyla devam ediyor. Özgür Asya Radyosu (RFA) 18 Haziran 2024 tarihinde aktardığına göre Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrine bağlı Zulkum köyününde yaşayan Uygur Türkü kadın, Çin yönetimi tarafından gençlere Kur'an öğrettiği suçlamasıyla 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. "O ÇOCUKLARIN İDEOLOJİSİNİ DEĞİŞTİRMİYORDU" 40'lı yaşlarının ortasındaki Uygur Türkü Heyrinisa Memet'e, gençlere Kur'an öğreterek sözde Çin'i bölmeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle 14 yıl hapis cezası verildi. RFA uydu telefonları aracılığı ile Kaşgar şehrine bağlı Zulkum köyünündeki güvenlik müdürüne ulaştı. İsmini belirtmek istemeyen güvenlik müdürü RFA'ya, Heyrinisa Memet'in suçunun çocuklara dini içerik öğretmek olduğunu belirterek, "O çocukların ideolojisini değiştirmiyordu, onlara sadece dini içerikleri öğretiyordu" ifadelerine kullandı. "HAN ÇİNLİLERİNE KARŞI NEFRET BESLEMEKLE SUÇLANDILAR AMA HİÇBİR KANIT YOKTU" RFA ayrıca köyün güvenlik müdürü ve köy karakolundaki bir memurdan aldığı bilgilere göre, 11 Haziran 2024 tarihinde Kaşgar vilayetinin Makit ilçesinde kapalı kapılar ardında yapılan duruşmalarda Zulkum köyünden 3 Uygur Türkünün daha hapise atıldığı bilgisine ulaştığını kaydetti. Güvenlik müdürü ise son olarak, "Aşırılıktan söz edilmiyordu ama o ses ve videoları saklıyorlardı. Han Çinlilerine karşı nefret beslemekle suçlandılar ama hiçbir kanıt yoktu" ifadeleriyle Heyrinisa Memet'in suçsuz olduğunu kaydetti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.