SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Uzun Menzilli Silah

QHA - Kırım Haber Ajansı - Uzun Menzilli Silah haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uzun Menzilli Silah haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Almanya Başbakanı Merz: Ukrayna'ya uzun menzilli füze sistemleri sağlanacak Haber

Almanya Başbakanı Merz: Ukrayna'ya uzun menzilli füze sistemleri sağlanacak

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Ukrayna'ya uzun menzilli füze sistemlerinin sağlanacağını doğruladı ancak miktar veya zaman çizelgesi konusunda ayrıntı vermeyi reddetti. Merz, 19 Kasım’da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Son birkaç aydır Ukrayna hükûmetiyle uzun menzilli ateş gücü projelerinin uygulanması üzerinde yoğun şekilde çalışıyoruz. Ukrayna ordusu bu silah sistemleriyle donatılacak.” dedi. Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus seyir füzesi gönderme konusundaki isteksizliği hakkındaki sorulara ise yanıt vermeyi reddeden Merz, detay paylaşmama kararının, Rusya üzerinde baskıyı artırmaya yönelik bir taktik olduğunu vurguladı. Merz, “Artık askerî desteğimizin kapsamına dair ayrıntıları kamuoyu önünde tartışmama konusunda anlaştık. Özellikle Rusya açısından belirsizliğin belli bir düzeyde korunmasının gerekli olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu menzile sahip silah sistemleriyle donatılması için tüm imkanları seferber ettiklerini söyleyen Merz, gerekirse bu sistemlerin Ukrayna’da üretilmesi ihtimalinin de gündemde olduğunu kaydetti. Rusya’nın kış öncesi Ukrayna’nın sivil enerji altyapısını kasıtlı olarak bombaladığını belirten Merz, bunu “sivillere karşı yürütülen terör savaşı” olarak nitelendirdi. Alman lider, Avrupa’nın Ukrayna hava savunmasına desteğinin süreceğini vurgulayarak Berlin’in gelecek yıl Ukrayna’ya askerî yardım için ek 3 milyar avro ayıracağını ifade etti.

Danimarka Rusya tehdidine karşı uzun menzilli silah alacak Haber

Danimarka Rusya tehdidine karşı uzun menzilli silah alacak

Danimarka, Rusya tehdidi nedeniyle “uzun menzilli hassas silahlar” satın almayı planlıyor. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 17 Eylül 2025 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, Rusya'yı caydırma ihtiyacını gerekçe göstererek ilk kez "uzun menzilli hassas silahlar" edinileceğini açıkladı. Başbakan Frederiksen, bu hamlenin "Danimarka savunma politikasında bir paradigma değişikliği" olduğunu söyledi. Ayrıca Frederiksen, “Danimarka ilk kez uzun menzilli hassas silahlar şeklinde askerî kapasite geliştirecek." dedi. Frederiksen, Rusya'nın Danimarka ve Avrupa için "gelecek yıllarda" bir tehdit oluşturacağını ve "güvenilir bir caydırıcılık" oluşturma kararı alındığını da sözlerine ekledi. "Bu silahlarla savunma güçleri uzun menzilli hedefleri vurabilecek ve örneğin düşman füze tehditlerini etkisiz hâle getirebilecek." diyen Frederiksen, silahların füze veya insansız hava aracı (SİHA) olabileceğini de belirtti. RUSYA’DAN TEHDİTVARİ İFADELER Rusya'nın Kopenhag Büyükelçisi Vladimir Barbin, Danimarka'nın uzak hedefleri vurabilme gerekliliği konusundaki gerekçesinin "tamamen çılgınlık" olduğunu ileri sürdü. Barbin, "Dünyanın hiçbir yerinde, hiç kimse bir nükleer gücü alenen tehdit etmeyi düşünmedi. Bu açıklamalar şüphesiz dikkate alınacaktır." dedi. Ayrıca Barbin, "Bundan böyle, Danimarka'nın yalnızca Rusya ile doğrudan bir askerî çatışma olasılığını değerlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda böyle bir senaryoya da hazırlandığını varsaymalıyız." şeklinde konuştu. BAŞBAKANDAN BÜYÜKELÇİ'YE YANIT Danimarka Yayın Kurumuna (DR) yayına konuşan Başbakan Frederiksen, Rus Büyükelçinin yorumlarının bir tehdit olarak yorumlanması gerektiğini söyledi. Başbakan, "Rusya, Avrupa ve NATO'yu halkımızı ve sınırlarımızı savunmamaları için tehdit etmeye çalışıyor. Elbette, gözümüzü korkutmayacağız." dedi. BAKANLIKTAN AÇIKLAMA Danimarka Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ülkenin ihtiyaçlarına en uygun uzun menzilli silahların hangileri olduğunu araştırmaya başlayacağını söyledi. DANİMARKA ORDUSUNU GÜÇLENDİRİYOR Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırıları ardından, Başbakan Frederiksen yönetiminde yeniden silahlanma, hükûmetin önceliklerinden biri hâline geldi. Geçen günlerde Danimarka, Avrupa yapımı hava ve füze savunma sistemlerine yaklaşık 58 milyar kron (9,2 milyar ABD doları) yatırım yapacağını açıkladı. Bununla birlikte Frederiksen, şubat ayında Danimarka'nın gelecek iki yıl boyunca savunma harcamalarına 50 milyar kron daha ayıracağını belirterek orduyu "satın al, satın al, satın al" diye uyardı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.