Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi, Kırım Derneği Genel Merkezinde tanıtıldı
Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov, 10 Şubat 2025 tarihinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinde düzenlenen program ile 1834 yılında kurulan köklü eğitim kurumunu tanıttı.
Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi içerisinde yer alan Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi'nde saat 18.00’de başlayan programa; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Üyesi ve Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı Prof. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri, Avukat Namık Kemal Bayar, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Sekreteri Ülkü Aksel, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, yazar Dr. Serra Menekay, gazeteci Gönül Şamilkızı, Ankara Ukrayna Derneği Başkanı İrına Ambarkütükoğlu ve çok sayıda kişi katıldı.
“KIRIM TATARLARI OLARAK GELECEĞİMİZİ UKRAYNA İLE BERABER KURMAK İSTİYORUZ”
Programın açılış konuşması Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin tarafından gerçekleştirildi. Derneğin Türkiye ve Ukrayna arasında köprü niteliği taşıdığını vurgulayan Şahin, “Biz Kırım Tatarları olarak geleceğimizi Ukrayna ile beraber kurmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesinde Türkoloji bölümünün de bulunduğunu belirten Şahin, bu bölüm içerisinde Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı çalışmaları yapıldığının altını çizdi. Başkan Şahin konuşmasında, “Biz Türkiye’deki Kırım Tatar teşkilatları olarak Ukrayna’daki geleceğimizle alakalı, savaştan sonraki süreç içerisinde üzerimize düşen her türlü vazifeyi yapmaya hazırız” ifadelerine yer verdi. Başkan, Kırım Tatarlarının Ukrayna’nın geleceğine duyduğu güvenin tam olduğunu vurguladı.
"TÜRKİYE İLE PAYLAŞMAK İSTEDİĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR"
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksiy Çernışev, program kapsamında gerçekleştirdiği konuşmada tanıtımı yapılan üniversitenin önemli bir konuma sahip olduğunu vurguladı. Özellikle de savaşan bir halk olduğu zaman milli kimliğin yeniden güçlendiği bir aşamada eğitimin hayati önem taşıdığını ve yarınları inşa ettiğini kaydeden Çernışev, “Türkiye’den öğreneceğimiz çok şey var, Türkiye ile paylaşmak istediğimiz bir o kadar şey daha var. Tam da bu nedenle sayın rektörümüz bu ziyareti gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Maslahatgüzar Çernışev, konuşmasını, “Türkiye-Ukrayna ilişkilerinde somut projeler geliştirmek hem de Kırım Tatar halkı ile dayanışmamızı, ortaklığımızı bir kez daha teyit etmek ve bu alanda faaliyetler yürütmek için güzel bir başlangıç olacak” ifadeleriyle sonlandırdı.
ÜNİVERSİTEDE BULUNAN BAYRAKLARDAN BİRİ DE KIRIM TATAR BAYRAĞI
Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov, okulun tanıtımını yaptığı konuşmasına üniversitenin ana kampüsünde bulunan bayrakları sayarak başladı. Rektör Bugrov, “Nizamiye girişinde beş bayrak bulunuyor. Bunlardan ilki Kırım Tatar bayrağı ile aynı renkleri paylaşan Ukrayna millî bayrağı, mavi sarı renklerine sahip Avrupa Birliği bayrağı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bayrağı ve bir de Kırım Tatar bayrağı var. Senede iki kez, Kırım Tatar Sürgün ve Soykırımı Anma Günü’nde ve Kırım Tatar Bayrak Günü’nde bunları göndere çekiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
ÜNİVERSİTEDE KIRIM TATAR DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BULUNUYOR
Kırım Tatarlarının davasını desteklemeyi kendisine misyon olarak belirlediğini vurgulayan Bugrov, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı işgaliyle birlikte Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliği ile üniversite bünyesindeki Türkoloji bölümünde Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı programı açıldığını kaydetti.
ZİYARET İLE KIRIM TATAR ARAŞTIRMALARINI GELİŞTİRMEK AMAÇLANIYOR
Kırım'daki Rus işgali sonrası dönem için hazırlık yapılması gerektiğini vurgulayan Rektör, “Oralarda görevlendirmek üzere Kırım Tatar tarihini bilen mezunlar yetiştirmeliyiz. Bu ziyaretimiz de Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksiy Çernışev’ın daveti ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinin desteği ile Kırım Tatar araştırmalarını geliştirmeyi amaçlayarak başladı” ifadeleriyle ziyaretlerinin amacına değindi.
ÜNİVERSİTE TARİHTE İKİ KEZ KAPATILDI
Rektör Bugrov, üniversitenin tarihte iki kez kapatıldığını dile getirdi. İlk kapatmanın Rusların üniversiteyi tehdit olarak algılaması nedeniyle olduğunu belirten Bugrov, 1863 yılında üniversitenin tekrar açıldığını ve Birinci Dünya Savaşı’na kadar faaliyetlerine devam ettiğini ifade etti. İkinci kapanmanın 1920 yılında Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştiğini kaydeden Bugrov, 13 sene boyunca Kıyiv’de ve Sovyetler Birliği’nin genelinde üniversitelerin kapatıldığını açıkladı.
Bugrov, İkinci Dünya Savaşı döneminde üniversitenin yoğun bir şekilde tahrip edildiğini ve bu tahribatın 1958 yılına kadar aşamalı olarak düzeltildiğini söyledi. Üniversitenin Ukrayna’nın ilk millî eğitim kurumu olduğunun altını çizen Rektör, “Ukrayna’nın bugüne kadarki altı cumhurbaşkanından ikisi üniversitemiz mezunudur.” ifadelerini kullandı.
BUGROV: ÜNİVERSİTEMİZ UKRAYNA’NIN TARİHİNİN DEĞİŞTİĞİ VE DÖNÜŞTÜĞÜ OLAYLARDA BAŞROL OYNADI
Bugrov, üniversitenin Ukrayna tarihindeki yerini ise "Üniversitemiz kampüsü aynı zamanda devrimlerin başladığı yer olarak da tarihe geçiyor. 2004’teki Turuncu Devrim, 2014’teki Onur Devrimi öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin aktif katılımıyla, aslında Ukrayna’nın tarihinin değiştiği ve dönüştüğü olaylarda başrol oynadı" sözleriyle tanımladı.
Savaşın Ukrayna için 2022’de değil 2014’te Kırım’ın işgaliyle başladığını vurgulayan Bugrov; üniversitenin Japon Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisinin bu dönemde gerçekleşen bir saldırıda hayatını kaybettiğini ve yaşanan olayın ardından savaşın kendileri için şahsi bir meseleye dönüştüğünü söyledi. Rektör, 2014’ten itibaren Rus saldırıları neticesinde öğrenci ve öğretmenlerden toplamda 246 kişinin hayatını kaybettiğini ve üniversite bünyesinde anıldıklarını kaydetti.
ÜNİVERSİTENİN KIRIM’DA İKİ BİNASI BULUNUYOR
Üniversite bünyesinde 12 fakülte, 11 enstitü, 2 kolej ve 1 fizik alanında teknik lise bulunduğunu belirten Rektör, kurumun bünyesinde 30 binden fazla öğrenci, 223 öğretim görevlisi, 528 araştırmacının görev yaptığını söyledi. Bugrov, sadece geçen sene 495 doktora öğrencisinin kabul edildiğini vurguladı. Ayrıca Rektör, Kırım’da da üniversiteye ait 2 bina bulunduğunu açıkladı.
Ünversitenin birçok uluslararası listede üst sıralarda bulunduğunu belirten Bugrov, dünya çapında girilmesi çok zor olan ve ayrıntılı kriterlere sahip olan Shangai reytinginde Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesinin olduğunun altını çizdi. Ayrıca, 2022 yılında üniversitenin hukuk mezunu Oleksandra Matviyçuk’un Nobel Barış Ödülü’nü aldığını belirtti.
KIRIM TATAR TARİH ARAŞTIRMALARI YAPILIYOR
Rektör Bugrov, Türkiye’ye yaptıkları ziyaretin asıl amacının Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska tarafından sürdürülen Ukrayna Çalışmaları Koalisyonunun genişletilmesi olduğunu kaydetti. Koalisyonda Kırım Tatar tarihçilerinin araştırılmasının da bulunduğunu dile getiren Rektör, konuyla ilgili olarak, “Bu koalisyon Kırım Tatar tarih araştırmalarını da kapsıyor. Çünkü bildiğiniz üzere Ukrayna Anayasasına göre Kırım Tatarları Ukrayna’nın yerli halkı ve dilleri, tarihleri, kültürleri, edebiyatlarının araştırılması da Ukrayna’nın milli çıkarlarından birisidir” ifadelerini kullandı.
Sunumu kapsamında Rektör, üniversitenin birçok fakülte ve enstitüsünün Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılarında hasar aldığını, üniversite bünyesinde hayatını kaybeden kişilerin de anısının yaşatıldığını belirtti. Rektör konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı:
“Savaş boyunca tek bir gün bile kapalı kalmadık. Çünkü bizi üçüncü kez kapatmak istediler. Buna izin veremezdik. Aynı zamanda bizim pes etmek gibi bir lüksümüz de yok. Bazılarının teklif ettiği gibi bu savaşı dondurma imkanımız da yok. Çünkü tarih bize öğretti ki cezalandırılmayan suç tekrarlar. Bu nedenle mücadelemizde sizin de desteğiniz hayati önem taşıyor.”
DERNEĞİN KÜTÜPHANESİNE HEDİYE
Ayrıca Rektör, Taras Şevçenko’nun doğumunun 210. ve üniversitenin kuruluşunun ise 190. yıl dönümüne özel basılan, Şevçenko’nun en önemli şiirlerinin yer aldığı kitapçığı tanıttı. Şiirlerin 97 dile çevirisinin bulunduğunu kaydetti. Rektör, bu kitapçığı derneğin kütüphanesine hediye etti.
Üniversite tanıtımının ardından Bugrov, katılımcıların sorularına cevap verdi. Program sonunda Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından Rektör Bugrov’a plaket takdim edildi.