SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın 10 yıllık işgali: Uluslararası Af Örgütü, insan hakları durumunun etkili bir şekilde izlenmesi çağrısında bulundu

Uluslararası Af Örgütü, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin onuncu yıl dönümüne ilişkin yayımladığı raporda önemli açıklamalara yer verdi. 

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 14:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın 10 yıllık işgali: Uluslararası Af Örgütü, insan hakları durumunun etkili bir şekilde izlenmesi çağrısında bulundu

Uluslararası Af Örgütü, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin onuncu yıl dönümüne ilişkin yayımladığı raporda önemli açıklamalara yer verdi. Uluslararası Af Örgütü, uluslararası topluma, Kırım'da ve Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilen diğer bölgelerinde insan hakları durumunu etkin bir şekilde izleme fırsatını kaçırmaması ve insan hakları konularını ilgili tüm ikili ve çok taraflı platformlarda her fırsatta gündeme getirmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın Kırım'da etnik yapıyı değiştirmeyi ve Rus olmayan ulusal kimlikleri bastırmayı amaçlayan politikasını uygulamak için on yılı olduğunu belirtti. Şu anda Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilen diğer bölgelerinde de benzer politikaların uygulandığına dair kanıtlar olduğu kaydedildi.

Raporda, "Örneğin, Uluslararası Af Örgütü, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin işgal altındaki kısmındaki ve işgal altındaki diğer bölgelerdeki okullarda Rus yetkililerin uyguladığı beyin yıkama ve baskıyı belgeledi" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın bağımsız uluslararası izleme gruplarını reddetmesinin, uluslararası insani hukuk ve insan haklarının ağır ihlallerine ilişkin soruşturmaların yetersiz kalmasına yol açtığını kaydetti. Bu tür ihlallere ilişkin uzun süreli cezasızlık, Rusya'nın kontrolü altındaki bölgelerdeki tüm toplulukların varlığını ve yaşam biçimini tehdit eden değişiklikleri etkili bir şekilde uygulamasına olanak tanıdı.

Uluslararası Af Örgütü, "Rusya, Kırım'da ve Ukrayna'nın işgal altındaki diğer topraklarında uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukukunun tüm ihlallerini derhal durdurmalı. Uluslararası hukuka göre tüm suçlardan suçlu olan kişiler, adil bir yargılama çerçevesinde adalet önüne çıkarılmalı, mağdurlar ve mağdur yakınları hakikat, adalet ve tazminat haklarını tam olarak kullanabilmelidir" açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.