SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Berlin'de Kırım'daki direniş hareketini konu alan etkinliğe katıldı

Almanya’nın başkentindeki Berlin Devlet Kütüphanesi’nde Rus işgali altında bulunan Kırım’daki direniş hareketini ele alan “Güçlü Deniz. Kırım’daki Direniş” adlı etkinlik düzenledi. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Berlin'de Kırım'daki direniş hareketini konu alan etkinliğe katıldı

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ve 10 yıldır Rus işgali altında bulunan Kırım’daki direniş hareketini ele alan etkinliğe katıldı.

Berlin Devlet Kütüphanesi’nde, 20 Nisan 2024 tarihinde Rus işgali altında bulunan Kırım’daki direniş hareketini ele alan “Güçlü Deniz. Kırım’daki Direniş” adlı etkinlik düzenledi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre, Almanya'da eğitim programlarından sorumlu Federal Yurttaşlık Eğitimi Ajansı tarafından düzenlenen etkinlikte Kırım’daki direniş hareketi yanı sıra Kırım kültürü ve tarihi konulu konferanslar, tartışmalar, okumalar ve müzik dinletileri yapıldı.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, yazar Anastasiya Levkova, besteci Emil Asadov, Cambridge Üniversitesi Ukrayna Çalışmaları Programı Başkanı Rory Finnin etkinliğin katılımcıları arasında yerini aldı.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “Kırım’daki Muhalefet” konulu panele konuşmacı olarak katılarak Kırım Tatar milli hareketini ve Rus işgali altındaki Kırım’daki direniş hareketleri hakkında bilgi verdi.

Yarımadanın tarih ve işgal altındaki Kırım'daki mevcut durumunun tartışıldığı etkinlikte Kremlin yönetiminin Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’nın yerli halkların kültür ve kimliğini yok ettiğine dikkat çekildi.

Rus işgal yönetiminin şu anda Kırım'ın yeniden sömürgeleştirilmesi için çeşitli uygulamalara başvurduğu belirten Tamila Taşeva, “Rusya'nın Kırım'ı kontrol altına alması yarımadanın sömürgeleştirilmesine yol açtı. 1783 yılında Kırım'ın Rus İmparatorluğu tarafından işgal edilmesinden önce Kırım Tatarları yarımadanın nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyordu. Sömürgeleştirmenin bir sonucu olarak, bu rakam 1917 itibariyle yaklaşık yüzde 29'a düşmüştü. Rus İmparatorluğun bir sonraki uzantısı olan Sovyetler Birliği ve Stalin'in emriyle düzenlenen 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü sonucu Kırım’daki Kırım Tatar nüfusu yüzde 0’a indi ve Kırım'a toplu olarak çoğu etnik Rus olan nüfus yerleştirildi.” açıklamada bulundu.

Ayrıca etkinlikte, işgal altındaki Kırım’da hayatlarını riske atarak her gün işgalcilere karşı koyan Ukrayna vatandaşlarının direnişi ele alındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.