SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Kırım'da eski Müslüman mezarlıklarını yok etti!

İşgalci Rus yönetimi, 2014'ten bu yana Kırım'da Yarımada'nın kültür mirası açısından büyük önem taşıyan bir dizi eski Müslüman mezarlığını yok etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Kırım'da eski Müslüman mezarlıklarını yok etti!

İşgalci Rus yönetimi Kırım’daki Müslüman mezarlıklarını yok ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, işgalcilerin 2014’ten bu yana Kırım’da, Ukrayna kültürü için büyük önem taşıyan bir dizi Müslüman mezarlığını yerle bir ettiğini bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, 18 Nisan’da kaydedilen Uluslararası Anıtlar ve Siteler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Kırım’ın işgali ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı nedeniyle Ukrayna'nın kültürel mirası olan tarihi mekanların ve mimari eserlerin sayısının hızla azaldığı, zarar gördüğü, yağmandığı veya yok edildiği ifade edildi.

Kırım Temsilciliği, işgal dönemi boyunca Kremlin kontrolündeki işgal yönetiminin Kırım’da Ukrayna kültürü için büyük önem taşıyan bir dizi Müslüman mezarlığını yok ettiğini aktardı. 

İşgalcilerin Kırım’da yok ettiği Müslüman mezarlıkları şu şekilde:

- 2017 yılında Gurzuf yakınlarında bulunan Gurzuf-Aziz Mezarlığı

- 2018 yılında Akmescit’te (Simferopol) Krasnoarmeyskya sokağında bir çit yapımı sırasında bir eski Müslüman mezarlığı yerle bir edildi.

- 2018 yılında Tavriya karayolu inşaatı sırasında eski Bahçesaray yakınlarında eski Müslüman mezarlığı bulunmuştu. Yol yapımı sırasında 14.-15. yüzyıllara ait Kırk Azizler mezarlığı, "Kermen Burun” yerleşimi yok edilmişti ve bu yerde bulunan binden fazla eser yasa dışı olarak Rusya'ya götürülmüştü.

- 2019 yılında Eski Kırım kentinde, şehir stadyumunun yakınındaki inşaat çalışmaları sırasında bir ekskavatör, ilk tahminlere göre 13. yüzyıldan kalma Müslüman mezar taşlarını kazıp çıkarmıştı.

İŞGALCİLER HANSARA’YI YOK ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Bunun dışında açıklamada, Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde yönetiminin, restorasyon adı altında Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı yok etmeyi sürdürdüğü hatırlatıldı. Halihazırda Hansaray'daki 10 bölümde sözde restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü belirtilen açıklamada, işgalcilerin 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Hansaray’daki yapıların tarihi değerini kaybettiği vurgulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.