SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov, BM'ye Kırım'ın işgalini anlattı

KTMM Başkanı Refat Çubarov ve beraberindeki heyet, BM Genel Merkezi'nde düzenlenen "Rusya'nın askerî saldırganlığı ve Kırım'ın geçici işgali: Ukrayna'nın yerli halklarının bugünü ve geleceği üzerinde yıkıcı etki" programına katılarak konuşma gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 20:38
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov, BM'ye Kırım'ın işgalini anlattı

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde, 19 Nisan 2024 tarihinde "Rusya'nın askerî saldırganlığı ve Kırım'ın geçici işgali: Ukrayna'nın yerli halklarının bugünü ve geleceği üzerinde yıkıcı etki" konulu bir etkinlik düzenlendi.

BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun yıllık oturumunun bir parçası olarak tertip edilen etkinliğe, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov başkanlığındaki Ukrayna heyeti katıldı. Heyette ayrıca, Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislıtsa, KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü Süleyman Mamutov ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Avukatı Ludmıla Korotkıh yer aldı.

KIRIM TATARLARININ RUS İŞGALİ ALTINDA BİR GELECEĞİ YOK

KTMM Başkanı Refat Çubarov programda yaptığı konuşmasında, Kırım Tatarlarının Rus işgali altında bir geleceğe sahip olamayacağının altını çizdi.

Söz konusu bu duruma kendisinin iyi bir örnek olabileceğini kaydeden Çubarov, "Sadece bana olmamakla birlikte, Rus mahkemesi bana, söylemlerim nedeniyle 6 yıl hapis cezası verdi. Benim 'Kırım Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçasıdır' diyerek, Rusya'nın toprak bütünlüğüne tecavüz ettiğim iddia ediliyor." şeklinde konuştu.

KTMM Başkanı, konuşmasında ayrıca Kırım'a yönelik olarak işgal sonrasına yapılması gereken dönüşümlere de yer verdi. Çubarov, özerklik hakkında konuşulması gerektiğini belirterek, Yarımada'nın Ukrayna toprak bütünlüğü içinde sahip olduğu özerkliğini korumakla birlikte, "bu özerkliğin öznesinin kim olduğunun" açık ve net bir şekilde tanımlandığı bir dönüşümün gerekli olduğunu vurguladı.

"PUTİN UKRAYNA'YI VE KIRIM TATARLARINI YOK ETMEDEN BİR AN ÖNCE DURDURULMALI"

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislıtsa gerçekleştirdiği konuşmasında, "Kırım Tatarlarının mücadelesinin, Ukrayna halkının Rus silahlı saldırganlığına karşı genel direnişinin ayrılmaz bir parçası olduğunu" belirtti.

Ukrayna'nın yerel halklarının korunmasının, özellikle savaş zamanlarında Ukrayna devleti için bir öncelik olmaya devam ettiğini vurgulayan Kislıtsa, Rus saldırganlığının devam etmesinin hem Ukraynalılar hem de Kırım Tatarları açısından varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Kislıtsa ayrıca, "Putin ve emrindekiler, barbarca eylemleri Ukrayna'yı ve onun yerli halklarından biri olan Kırım Tatarlarını yok etmeden, bir an önce durdurulmalı ve Ukrayna'nın egemen topraklarının tamamından çıkarılmalıdır" dedi.

"KIRIM TATARLARINI KORUMAK İSTİYORSANIZ, UKRAYNA'YA YARDIM EDİN"

KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev ise, konuşmasında Kırım ve geçici işgal altındaki diğer bölgelerde yaşanan ağır insan hakları ihlalleri, Kırım Tatarlarına yönelik zulüm, keyfi gözaltılar, gizli tutuklamalar ve öldürülme olayları ile çocukların sürgün edilmesi konularını ele aldı.

Bariyev, "Tüm uluslararası platformlarda her zaman şunu söylüyorum; Kırım Tatarlarını korumak istiyorsanız, o zaman Ukrayna'ya yardım edin" dedi.

BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Söz konusu forum, ekonomik ve sosyal kalkınma, kültür, eğitim, sağlık ve insan hakları ile ilgili yerel meselelerle ilgilenen en yüksek danışma organı olma hüviyetine sahip.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.