SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırım Temsilciliği

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım Temsilciliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım Temsilciliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım’da Rus baskısı: En az 242 çocuk babasız büyüyor Haber

Kırım’da Rus baskısı: En az 242 çocuk babasız büyüyor

Ukrayna Cumhurbaşkanlığının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Babalar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kırım’da çok sayıda çocuğun bu özel günü babalarının yokluğunda geçirdiğini ve bunun ardında Rusya’nın sistematik baskı ve siyasî gerekçeli alıkonulmaların yattığına dikkat çekti. Kırım Temsilciliği, bu sene 15 Haziran'da kutlanan Babalar Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, çocukların büyürken en çok ihtiyaç duyduğu şeyin baba desteği olduğuna dikkat çekerek, “Ne yazık ki bazı çocuklar babalarının varlığından ve desteğinden mahrum bırakılıyor. Takvimde aile sıcaklığını simgeleyen bu özel gün, Kırım’da baskıların gölgesi altında kaldı.” ifadesine yer verdi. RUSYA’NIN BASKI POLİTİKASI NEDENİYLE EN AZ 242 ÇOCUK BABASIZ BÜYÜYOR Kırım Temsilciliğinin verdiği bilgilere göre, şu anda işgal altındaki Kırım’da en az 242 çocuk babalarının siyasî güdümlü düzmece davalar çerçevesinde alıkonulması nedeniyle babasız büyüyor. Bu çocuklardan 12’si babaları tutuklandıktan sonra dünyaya geldi. Açıklamada, çocukların babalarının alıkonulma koşullarını yüksek sesle konuşmanın bile tehlikeli olduğu şehirlerde, önyargılı davranışların yaşandığı okullarda büyüdüğü vurgulandı. Çoğu çocuk için ev baskınları ve mahkeme süreçleri, çocukluk anılarının bir parçası hâline gelmiş durumda. “RUSYA BİRÇOK KIRIMLI ÇOCUĞUNUN BABASINI ALDI” Temsilcilik, Babalar Günü’nün sadece babalık desteğinin önemini hatırlatmakla kalmayıp, aynı zamanda Rusya'nın Kırım’daki sistematik baskıları nedeniyle bu desteği kaybeden çocukların durumuna dikkat çekilmesi gereken bir gün olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: Siyasi güdümlü davalar, şafak vaktinde yapılan aramalar, evlere baskın yapan silahlı işgal güçleri; bunların hepsi çocukların ruhunda derin yaralar bırakıyor ve ailelerden en yakınlarını koparıyor. Babalar Günü, Rusya'nın birçok Kırımlı çocuğun babasını aldığını hatırlamak için bir başka fırsat. Kırım Temsilciliğinin verilerine göre işgalci Rusya, Kırım’da siyasî gerekçelerle 132'si Kırım Tatarı olmak üzere en az 260 kişiyi haksız yere alıkoyuyor.

Estonya'da Tartu Üniversitesi bünyesindeki Narva Kolejinde "Kırım İçin" sergisi Haber

Estonya'da Tartu Üniversitesi bünyesindeki Narva Kolejinde "Kırım İçin" sergisi

Estonya'nın Tartu Üniversitesi Narva Kolejinde 10 Haziran’da "QIRIM İÇÜN” (Kırım İçin) adlı sergi açıldı. Sergi, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırmı başta olmak üzere Sovyetler Birliği rejiminin Kırım Tatar halkına karşı işlediği suçlar ile Rusya'nın günümüzde Kırım'da yürüttüğü sömürgeci politikası arasındaki tarihi benzerlikleri ele alıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği tarafından sergiye dair yapılan açıklamada, “İşgalci ülke sınırlarına yakın olan Estonya'nın Narva kentinde, iki değer paradigmasının sınırında, Rusya'nın yüzyıllardır işlediği vahşeti gözler önüne seren bir serginin düzenlenmesi, çok anlamlı ve sembolik bir adımdır.” ifadelerine yer verildi. Sergide Kırım Tatar sanatçıların eserleri, sürgün travmasını ve geri dönüş arzusunu yansıtırken, Anton Logov’un grafik çalışmaları, Kırım Tatar halkının tarihindeki önemli aşamaları betimliyor. Ayrıca, çocukluğunda sürgün edilen Hatice Kurtasanova'nın anılarından yola çıkılarak oluşturulan "Cennet Kelebekleri" adlı sanat kitabı ve "Sürgün" adlı enstalasyon da serginin önemli parçaları arasında yer alıyor. Açılış töreninde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanın Kırım Temsilciliği Bilgi Departmanı Başkanı Yevhen Bondarenko, Estonya'daki Narva şehri ve Tartu Üniversitesi Narva Koleji'ne teşekkür ederek, serginin Avrupa'da Kırım’a dair farkındalık yaratmayı hedeflediğini vurguladı. Estonya'nın geçmişteki sürgün deneyimi, serginin simgesel önemini artırıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Ukrayna’nın Tallin Büyükelçiliği, "Crimea Daily" medya girişimi, Estonya'daki Ukraynalılar Kongresi, Narva Ukrayna Topluluğu, Tartu Üniversitesi Narva Koleji, Kırım Evi Kültür Merkezi, TRO Medya ve Musafir Kırım Tatar restoranı iş birliğiyle düzenlenen sergi 1 Ağustos’a kadar açık kalacak. Söz konusu sergi daha önce Estonya Parlamentosunda da sergilenmişti.

Kırım Tatarca, Rusya'nın işgal politikası nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Haber

Kırım Tatarca, Rusya'nın işgal politikası nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimî Temsilcisi Olga Kurışko, Rusya'nın işgal ettiği Kırım’da sömürgeci bir politika yürüttüğünü ve bu kapsamda bölgenin etnik yapısını sistematik bir şekilde değiştirdiğini ifade etti. Kurışko, Rusya'nın Kırım Tatarlarına yönelik baskılarını artırdığını ve yerli halkların dilsel ve kültürel kimliğini yok etmeyi amaçladığını belirtti. Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bugün, Rus işgali altındaki Kırım’da yerli halkların ve etnik azınlıkların hak ihlallerinin ele alındığı bir basın toplantısı düzenledi. Etkinlikte konuşan Kırım Temsilcisi Olga Kurışko, "Rusya'nın sistematik politikasının yüzyıllardır değişmeden devam ettiğini görüyoruz. Kırım’a rejime sadık nüfusu yerleştirme uygulaması; klasik bir sömürge stratejisidir. Farklı tahminlere göre, bir milyona yakın Rus vatandaşı yasa dışı şekilde yarımadaya yerleştirilmiştir." dedi. Kurışko, demografik değişimin ötesinde, asimilasyon politikasının da sürdüğünü vurgulayarak şöyle konuştu: Ana dil ve kültürel gelişim için hiçbir uygulama yok. Kırım Tatarca yok olma sınırında, Ukraince ise neredeyse tamamen erişilemez durumda. Bu ihlaller, iki uluslararası mahkeme tarafından da tespit edildi. KIRIM, RUSYA'NIN ASİMİLASYON TEKNOLOJİLERİ İÇİN DENEME ALANINA DÖNÜŞTÜ Ukrayna Bağımsız Siyasal Araştırmalar Merkezi Konseyi Başkanı Yuliya Tışçenko, Kırım'ın Rusya tarafından yıllardır yerli halklara yönelik baskı ve asimilasyon politikalarının sistemli şekilde uygulandığı bir “deneme merkezine” dönüştürüldüğünü ifade etti. Uzman, Kırım Tatarcanın resmî eğitim dili olarak gösterildiği bazı okullarda bile çocuklara uygulanan "eğitim faaliyetlerinin", kültürel baskının bir aracı hâline geldiğine dikkat çekerek şunu kaydetti: Sözde Kırım Tatarca eğitim veren okullarda öğrenciler ‘Çehov’un Doğum Günü’ ya da ‘Kırım’ın Rusya’ya Katılması Günü’ gibi etkinliklerle yetiştiriliyor. 4. ile 7. sınıf öğrencileri, ‘Rus halkına hizmet ediyorum’ sloganlarıyla askeri organizasyonlara katılıyor. Bu, tarihsel hafızanın tamamen silinmesidir. Tışçenko, Rusya'nın Kırım’da yalnızca kültürel değil, kurumsal temizlik de yaptığını belirterek, "Burada Rusya, muhalif ve sadık olmayan topluluklara karşı tasfiye yöntemlerini test etti. Temsil organları, özellikle de Kırım Tatar Millî Meclisi yasaklandı. Yerel özyönetim yapıları yıkıldı ve onların yerine, her şeyin güllük gülistanlık olduğunu anlatan ‘topluluklar’ oluşturuldu." ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Rus mahkemesinin 6 Kırım Tatarına verdiği cezayı kınadı Haber

Ukrayna, Rus mahkemesinin 6 Kırım Tatarına verdiği cezayı kınadı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları; Halil Mambetov, Refat Seydametov, Osman Abdurazakov, Leman Zekiryayev, Enver Kroş ve Ayder Asanov’un, Rus mahkemesi tarafından ağır hapis cezalarına çarptırılmasını“uluslararası insancıl hukukun sistematik ihlallerine bir örnek” olarak nitelendirdi.  Kırım Temsilciliği, 29 Nisan 2025 tarihinde sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamada; mahkeme süreci sırasında siyasi tutsakların avukatlarının çok sayıda usule aykırılık tespit ettiğini duyurdu. Bunların arasında; yasa dışı aramalar, kanıt eksikliği, düzgün biçimde belgelenmemiş gizli izleme materyallerinin kullanımı, savunma hakkı ihlalleri ve avukat erişiminin engellenmesi gibi ciddi hukuki sorunların yer aldığı vurgulandı. Ayrıca sanıkların, yalnızca dini inançları ve aktif sivil tutumları nedeniyle yargılandıkları ifade edildi. Açıklamada, "Halil Mambetov, Refat Seydametov, Osman Abdurazakov, Leman Zekiryayev, Ayder Asanov ve Ekrem Kroş'un 'yargılanması', işgal yönetiminin Kırım'daki uluslararası insancıl hukuku sistematik olarak ihlal etmesinin bir başka örneğidir. Hukuka aykırı aramalar, gözaltılar, uydurma suçlamalar, dini inançlar nedeniyle mahkûmiyetler ve adil yargılanma hakkının reddedilmesi, İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına Dair Sözleşme'nin, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin ve uluslararası hukukun temel ilkelerinin ağır ihlalleridir" denildi. Kırım Temsilciliği, verilen cezaları kınayarak uluslararası toplumu, geçici Rus işgali altında bulunan Kırım’da insan haklarını ihlal eden bu ve benzeri uygulamalara karşı kararlı bir tepki gösterme ve Moskova üzerindeki siyasi ve yaptırım baskısını artırma çağrısında bulundu. 6 KIRIM TATARINA TOPLAM 81 YIL HAPİS Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesi, 29 Nisan 2025 tarihinde 69 yaşındaki Halil Mambetov ve 55 yaşındaki Refat Seydametov, 41 yaşındaki Osman Abdurazakov, 51 yaşındaki Leman Zekiryayev ve 39 yaşındaki Enver Kroş hakkında 14 yıl hapis cezası, 31 yaşındaki Ayder Asanov hakkında ise 11 yıl hapis cezası kararı aldı. 6 KIRIM TATARI 2 YIL ÖNCE ALIKONULDU İşgal güçleri, 2023 yılının ocak ayında, Kırım’ın Canköy bölgesinde bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenlemişti. Baskın sonucunda 6 Kırım Tatarı alıkonulmuştu. Rus işgal güçleri, Kırım’ın Canköy bölgesindeki; Nemse Canköy (Blijnegorodskoye) köyünde yaşayan Ekrem Kroş, Timofeyevka köyünde yaşayan Ayder Asanov ve Refat Seydametov, Çokraklı Şeyh Eli (Dneprovka) köyünde yaşayan Osman Abdurazakov, Canköy kentinde yaşayan Leman Zekiryayev ve Halil Mambetov’un evlerinde aramalar yapmıştı. İKİ KIRIM TATARI İŞKENCE GÖRDÜ  Kırım Tatar siyasi tutsaklar Ekrem Kroş ve Leman Zekiryayev, çıktıkları duruşmada Akmescit 2 No'lu Gözaltı Merkezinde işkence gördüklerini açıkladı. Kroş, Ocak 2024’te yapılan duruşmasında, şok tabancasıyla saldırıya uğradığını ve dövüldüğünü anlattı. Leman Zekiryayev de Rus işgal güçlerinin kendisine karşı güç kullandığını, dövüldüğünü ve psikolojik baskıya maruz kaldığını aktarmıştı.

Rus işgalindeki Kırım’da 200’ü aşkın arkeolojik alan yok edildi! Haber

Rus işgalindeki Kırım’da 200’ü aşkın arkeolojik alan yok edildi!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada en az 200 arkeolojik alanın ciddi şekilde tahrip olduğunu ya da tamamen yok edildiğini duyurdu. Kırım Temsilciliği, 18 Nisan Ukrayna Tarihî ve Kültürel Anıtlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada; işgalcilerin Kırım’da en az 200 arkeolojik alanı ciddi şekilde tahrip ettiğini ya da tamamen yok ettiğini duyurdu. Bu miraslar arasında en az 80 kurgan (mezar höyüğü), 40’tan fazla yerleşim yeri ve kale kalıntısı ile 20 civarında nekropolun bulunduğu belirtildi. Açıklamada, "Öne çıkan alanlar arasında Otaroy (Fron­tove) köyü yakınlarındaki eşsiz mezar kompleksleri, Hersones antik kentinin nekropolü, Vranautka’daki (Gonçarne) kremasyon mezarlığı ve Kerç Yarımadası’ndaki seçkin kurganlar yer alıyor. Yapılan yasa dışı kazılar sırasında birçok eser işgalci Rus idaresi tarafından el konularak Rusya’ya taşındı. Rus işgal güçleri tarafından ele geçirilen onlarca arkeolojik alan (Panske tepesi ve mezarlığı, Arabat kalesi, Or-Kapu Kalesi ve Or şehri) hiçbir inceleme yapılmadan yok edildi" denildi. Temsilcilik, 21 Mayıs 2014’te işgalci Rusya’nın Kırım’daki tüm tescilli kültürel varlıkları kendi mülkiyetine geçirdiğini ve sonraki 10 yılda bu alanları kendi envanterine kaydederek büyük bir sistemli talana imza attığını ifade etti. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hersones antik kentinde koruma kurallarına uyulmadığı, Bahçesaray’daki Hansaray’da başlatılan sözde “restorasyon” çalışmalarıyla tarihi yapının büyük zarar gördüğü belirtildi. BÜYÜK HAN CAMİSİ NASIL YAĞMALANDI? Özellikle Büyük Han Camisi'nin söz konusu restorasyon sırasında büyük zarar gördüğü belirtilen açıklamada, “Caminin ceviz ağacından oyma tavanı yerinden söküldü, altın yaldızlı deri tavanlar yok edildi ve tarihi ahşap avize kayıplara karıştı” ifadeleri kullanıldı. RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra Yarımada'daki kültür mirasını çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.   Rusya, Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken; tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Mart 2025'te işgalciler tarafından Hansaray’ın sözde restorasyonunu yapmak için görevlendirilen inşaat işçilerinin, tarihi değere sahip duvar resimlerini eski sıva olduğunu iddia ederek tahrip ettikleri öğrenilmişti. ????Rus işgalcilerin, 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’daki tarihi değere sahip duvar resimleri yok edildi. pic.twitter.com/fzmYCaoLOf — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 5, 2025 İŞGALCİLER KIRIM'DAKİ KIRIM TATAR İZLERİNİ SİLMEK İSTİYOR Kırım Tatarları için Hansaray sadece bir mimari anıt değil aynı zamanda halkın tarihinin, kültürünün ve Kırım Hanlığı devletinin bir simgesi. Tarihi duvar resminin yok edilmesi ise basit bir hata değil, 11 yıl önce Kırım’ı işgal eden Rusya'nın Kırım Tatar halkının kültürel mirasını yok ederek Kırım’daki Kırım Tatar izlerini silmeyi amaçlayan politikasının bir parçasıdır.

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın katılımıyla iftar programı düzenlendi Haber

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın katılımıyla iftar programı düzenlendi

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv'de 13 Mart 2025 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın katılımıyla Ukrayna'daki Müslüman topluluğunu bir araya getiren bir iftar programı tertip edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği ve Kırım Müslümanları Dini İdaresi tarafından bu sene 3. kez düzenlenen iftar programı; Kırım Müftülüğünün Kıyiv’deki merkezinde gerçekleşti. Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın katılımıyla iftar programı düzenlendi pic.twitter.com/DaMqaKlK5W — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 13, 2025 UKRAYNA'DAKİ İFTAR PROGRAMINA YOĞUN KATILIM İftar programına; Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Vitaliy Koval, Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kırılo Budanov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Olha Kurişko, Ukrayna Milletvekili Tamila Taşeva, Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, KTMM üyeleri, Ukrayna devletindeki Kırım Tatar bürokratlar, Ukrayna ordusunda görevli Müslüman askerler, Ukrayna Müslüman toplumunun temsilcileri ile Müslüman yabancı diplomatik misyon temsilcileri iştirak etti. "BU GELENEK, RAMAZAN’I KUTLAYAN TÜM VATANDAŞLARIMIZA GÖSTERDİĞİMİZ SAYGIDIR" İftar programının açılış konuşmasını yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy şu ifadelere yer verdi: Selamün aleyküm. Sizi ağırlamaktan mutluluk duyuyorum, bu güzel iftar geleneğimizi Ukrayna’da devam ettirdiğimiz için mutluyum. Bu gelenek ilk önce Müslüman topluluğumuza, Ramazan’ı kutlayan tüm vatandaşlarımıza gösterdiğimiz saygıdır. Bu sene önemli diplomatik çabalar, ortaklarımızın Ukrayna için barışı yaklaştırma çabaları Ramazan ayına denk geldi.  Eğer ABD’nin Rusya üzerindeki baskısı yeterli olursa, Ramazan ayında barış için güçlü diplomatik adımlar atmaya, savaşı gerçekten sona erdirecek ve güvenliği garanti altına alacak bir plan oluşturmaya başlama fırsatı doğabilir. Biz Ukraynalılar, bu uluslararası çalışmanın işe yaramasını ve gökyüzünde, denizde ve cephede ateşkesin barışa yardımcı olmasını umuyoruz. Bizi destekleyen tüm ortaklarımıza minnettarız. Bugün iyi ve güçlü ortağımız olan Türkiye'nin temsilcileri de yanımızdaydı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldik, savaşın sonunu nasıl daha da yakınlaştırabileceğimizi ve Ukrayna'ya nasıl güvenilir bir güvenlik sağlayabileceğimizi konuştuk. Halkımızın duaları, dostlarımızın duaları, barış için, Ukrayna için edilen dualar, askerlerimizin, bütün vatandaşlarımızın, ABD, Avrupa ve tüm dünyanın barış ve güvenlik için sarf ettiği çabaların gerçekleşmesine yardımcı olsun.  Rusya'ya baskı yaparak barış sağlamamız gerekiyor ama kiminle karşı karşıya olduğumuzu da biliyoruz, yanılgıya düşmemeliyiz. Rusya'nın savaşı uzatabileceğini biliyoruz ve bu nedenle tüm dünyanın tepki vermeye hazır olması gerekiyor. Ve Ukrayna'daki birliğimiz, tüm toplulukların, tüm halkların birliği, ulusumuzun hayatta kalmasına yardımcı olan bu birlik, diplomasi zamanlarında da korunsun ve gücümüz için çalışsın. Ukrayna'nın yanında olun, Ukrayna'yı destekleyin, devlet çıkarlarını koruyun. Bağımsız ülkemizin geçici işgal altındaki topraklarında esaret altında bulunan tüm vatandaşlarımızı hatırlıyoruz, anıyoruz. Kırım’ımızı hatırlıyor ve asla unutmuyoruz, Ukrayna’ya ait olan Kırım’ımızı. Nariman ve Leniye gibi tüm insanlarımızın evlerine dönmesini sağlamak için çalışıyoruz ve hep birlikte ülkemiz, Ukrayna'mız için barışı ve adaleti daha da yakınlaştırıyoruz. Herkese hayırlı Ramazanlar, Yaşasın Ukrayna! İftar programında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda üstün cesaret ve özveri sergileyen Müslüman askerlere devlet nişanlarını takdim etti.

Poltava'da Kırım Tatar bayrağı göndere çekilerek işgalin ilk kurbanı Reşat Ametov anıldı Haber

Poltava'da Kırım Tatar bayrağı göndere çekilerek işgalin ilk kurbanı Reşat Ametov anıldı

11 yıldır işgale karşı direnen Kırım Tatar halkının mücadelesinin gücünü vurgulamak, kültürünü ve kimliğini korumak ve Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini gündeme taşımak amacıyla Ukrayna’nın Poltava kentinde Kırım Günleri etkinliği tertip edildi. Program çerçevesinde, 3 Mart 2025 tarihinde, Kırım’daki Rus işgalinin ilk şehidi Kırım Tatar kahramanı Reşat Ametov’un kaçırılmasının yıl dönümünde Poltava Belediyesi binasının önünde Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi ve işgalin kurbanları saygı duruşuyla anıldı. Törende konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Olha Kurışko, “Reşat Ametov, zorla kaybetmelerin ilk kurbanı oldu. İşgal altındaki Kırım'da tek başına bir protestoya çıktı. Bilinmeyen bir yere götürüldü ve birkaç gün sonra işkence izleriyle ölü bulundu. Bundan sonra Rus işgali altındaki Kırım'da zorla kaybetmeler ve siyasi amaçlı zulüm başladı.” dedi. Poltava’da düzenlenen Kırım Günleri çerçevesinde Kırım’a adanan ve Kırım Tatarlarını tanıtan bir dizi etkinlik düzenlendi. Kentin Andriy Orlov Parkı’nda “Ebeveynlerin Kırım Anıları” isimli çocuk resim  sergisi düzenlendi. Ardından Poltava Savat Müzesi’nde “Kırım İçin” resim sergisi açıldı. Kırım Tatar halkının trajik geçmişine dikkat çekmek, Rusya’nın Ukrayna'nın yerli halklarına karşı işlediği suçları gündeme getirmek amacıyla düzenlenen sergi, Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin ve Kırım Tatar ressam Fatima Osmanova başta olmak üzere ünlü Ukraynalı sanatçıların eserlerinden oluşuyor. Sergi 23 Mart’a kadar ziyaretçilere açık olacak. Buna ek olarak, Kırım Temsilciliğin girişimiyle Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi uzmanları tarafından Poltava Gençlik Merkezi'nde “Kırım ve Gençlik: Sürdürülebilirlik, Değerler ve Uyum Vizyonları” konulu bir tartışma paneli düzenlendi. Poltava Gaziler Merkezi’nde ise “Kırım. Bu Nasıl Oldu?” belgesel filmin gösterimi yapıldı. Belgesel, Kırım’da 2014 yılının Şubat-Mart aylarında meydana gelen olaylar sırasında görev yapan Ukraynalı subaylar, askerler ve deniz piyadelerinin hikayesini anlatıyor. İki saatlik filmde, Kıyiv’den talimat bekledikleri sırada, kendi inisiyatiflerine göre hareket etmek zorunda kalan ve kendileri, yakınları baskıya uğrayan, arkadaşlarının ihaneti ile karşı karşıya kalan Ukraynalı askerlerin hikayeleri ele alınıyor. Ayrıca Kırım Günleri kapsamında Poltava Merkez Kütüphanesi’nde Kırımlı siyasi tutsaklara ithaf edilen bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte Rusya’nın zulmüne uğrayan siyasi tutsaklar hakkında bilgi verildi ve siyasi tutsakların Rus esaretinde yazdığı mektuplar okundu. Bununla birlikte katılımcılar “Özgür Kırım’a Mektuplar” kampanyasına katılarak siyasi tutsaklara mektup yazdı. Kütüphanedeki okuma etkinliklerinin yanı sıra Kırım tarihi ve kültürüne adanmış bir kitap sergisi de düzenlendi. Ziyaretçiler, Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun mücadelesini anlatan "Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu. Namağlup" adlı kitabını ve anı standını da inceleme fırsatı buldu. Bununla birlikte etkinliğin ilk gününde Kırım Tatar sanatçı Aziza Eskender konser verdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.