SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kırım Temsilciliği

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım Temsilciliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım Temsilciliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırımoğlu, Berlin'de Kırım'daki direniş hareketini konu alan etkinliğe katıldı Haber

Kırımoğlu, Berlin'de Kırım'daki direniş hareketini konu alan etkinliğe katıldı

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ve 10 yıldır Rus işgali altında bulunan Kırım’daki direniş hareketini ele alan etkinliğe katıldı. Berlin Devlet Kütüphanesi’nde, 20 Nisan 2024 tarihinde Rus işgali altında bulunan Kırım’daki direniş hareketini ele alan “Güçlü Deniz. Kırım’daki Direniş” adlı etkinlik düzenledi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre, Almanya'da eğitim programlarından sorumlu Federal Yurttaşlık Eğitimi Ajansı tarafından düzenlenen etkinlikte Kırım’daki direniş hareketi yanı sıra Kırım kültürü ve tarihi konulu konferanslar, tartışmalar, okumalar ve müzik dinletileri yapıldı. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, yazar Anastasiya Levkova, besteci Emil Asadov, Cambridge Üniversitesi Ukrayna Çalışmaları Programı Başkanı Rory Finnin etkinliğin katılımcıları arasında yerini aldı. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “Kırım’daki Muhalefet” konulu panele konuşmacı olarak katılarak Kırım Tatar milli hareketini ve Rus işgali altındaki Kırım’daki direniş hareketleri hakkında bilgi verdi. Yarımadanın tarih ve işgal altındaki Kırım'daki mevcut durumunun tartışıldığı etkinlikte Kremlin yönetiminin Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’nın yerli halkların kültür ve kimliğini yok ettiğine dikkat çekildi. Rus işgal yönetiminin şu anda Kırım'ın yeniden sömürgeleştirilmesi için çeşitli uygulamalara başvurduğu belirten Tamila Taşeva, “Rusya'nın Kırım'ı kontrol altına alması yarımadanın sömürgeleştirilmesine yol açtı. 1783 yılında Kırım'ın Rus İmparatorluğu tarafından işgal edilmesinden önce Kırım Tatarları yarımadanın nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyordu. Sömürgeleştirmenin bir sonucu olarak, bu rakam 1917 itibariyle yaklaşık yüzde 29'a düşmüştü. Rus İmparatorluğun bir sonraki uzantısı olan Sovyetler Birliği ve Stalin'in emriyle düzenlenen 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü sonucu Kırım’daki Kırım Tatar nüfusu yüzde 0’a indi ve Kırım'a toplu olarak çoğu etnik Rus olan nüfus yerleştirildi.” açıklamada bulundu. Ayrıca etkinlikte, işgal altındaki Kırım’da hayatlarını riske atarak her gün işgalcilere karşı koyan Ukrayna vatandaşlarının direnişi ele alındı.

Rusya, Kırım'da eski Müslüman mezarlıklarını yok etti! Haber

Rusya, Kırım'da eski Müslüman mezarlıklarını yok etti!

İşgalci Rus yönetimi Kırım’daki Müslüman mezarlıklarını yok ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, işgalcilerin 2014’ten bu yana Kırım’da, Ukrayna kültürü için büyük önem taşıyan bir dizi Müslüman mezarlığını yerle bir ettiğini bildirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, 18 Nisan’da kaydedilen Uluslararası Anıtlar ve Siteler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Kırım’ın işgali ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı nedeniyle Ukrayna'nın kültürel mirası olan tarihi mekanların ve mimari eserlerin sayısının hızla azaldığı, zarar gördüğü, yağmandığı veya yok edildiği ifade edildi. Kırım Temsilciliği, işgal dönemi boyunca Kremlin kontrolündeki işgal yönetiminin Kırım’da Ukrayna kültürü için büyük önem taşıyan bir dizi Müslüman mezarlığını yok ettiğini aktardı.  İşgalcilerin Kırım’da yok ettiği Müslüman mezarlıkları şu şekilde: - 2017 yılında Gurzuf yakınlarında bulunan Gurzuf-Aziz Mezarlığı - 2018 yılında Akmescit’te (Simferopol) Krasnoarmeyskya sokağında bir çit yapımı sırasında bir eski Müslüman mezarlığı yerle bir edildi. - 2018 yılında Tavriya karayolu inşaatı sırasında eski Bahçesaray yakınlarında eski Müslüman mezarlığı bulunmuştu. Yol yapımı sırasında 14.-15. yüzyıllara ait Kırk Azizler mezarlığı, "Kermen Burun” yerleşimi yok edilmişti ve bu yerde bulunan binden fazla eser yasa dışı olarak Rusya'ya götürülmüştü. - 2019 yılında Eski Kırım kentinde, şehir stadyumunun yakınındaki inşaat çalışmaları sırasında bir ekskavatör, ilk tahminlere göre 13. yüzyıldan kalma Müslüman mezar taşlarını kazıp çıkarmıştı. İŞGALCİLER HANSARA’YI YOK ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR Bunun dışında açıklamada, Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde yönetiminin, restorasyon adı altında Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı yok etmeyi sürdürdüğü hatırlatıldı. Halihazırda Hansaray'daki 10 bölümde sözde restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü belirtilen açıklamada, işgalcilerin 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Hansaray’daki yapıların tarihi değerini kaybettiği vurgulandı.

Kırım'ın işgalci yönetimi, sözde seçimlere katılmaları için kamu çalışanlarına baskı uyguladı Haber

Kırım'ın işgalci yönetimi, sözde seçimlere katılmaları için kamu çalışanlarına baskı uyguladı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Kremlin kontrolündeki kukla yönetimin, Kırım’da düzenlenen sözde seçimlerdeki düşük katılım oranı nedeniyle kamu çalışanlarına baskı uyguladığını ve okul öğrencilerini büyükbabaları ve büyükannelerini seçim sandıklarına getirmeye zorladığını bildirdi.  Rusya’da 8-10 Eylül 2023 tarihlerinde Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması ara seçimleri, bazı bölgelerin başkanlarının ve yasama organlarının üyelerinin seçimleri de dahil olmak üzere çeşitli seviyelerde düzenlendi. İşgalci Rusya, uluslararası hukuku görmezden gelerek; sözde oylamayı, Ukrayna'nın işgal altındaki Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde de gerçekleştirdi. İŞGALCİLERDEN SÖZDE SEÇİMLERDE YÜKSEK KATILIM ORANI SAĞLAMA ÇABALARI Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği dün yaptığı açıklamada, işgalci yönetimin Kırım’da sözde seçimler nedeniyle kamu çalışanlarına ve öğrencilere baskı uyguladığını duyurdu. Rus işgali altındaki Kırım’da sözde seçimler çerçevesinde 22 sandığın açıldığı ayrıca oyları çevrimiçi olarak kullanmanın da mümkün olduğu belirtilen açıklamada, “Ancak tüm bunlar da düşük oy kullanma oranını yükseltmeye yardımcı olmadı. Dolayısıyla işgalcilerin çılgınlığı kendini aştı. Yetkililer, Kırım'ın güneyinde yaşayan memurları arayarak ‘seçimlede’ oy kullanmaya zorladılar" denildi. Kamu görevlileri dışında işgalcilerin baskısına okul öğrencilerinin de maruz kaldığı belirtilen açıklamada, “İşgalciler, öğrencileri büyükbaba ve büyükannelerini sandıklara getirmeye zorladı. Sandıklara akrabalarını getiren çocuklara yüksek notlar vaat edildi" ifadeleri kullanıldı.

Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Türk dünyası gazetecileri ile görüştü Haber

Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Türk dünyası gazetecileri ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'dan gelen gazetecilerin ve bağımsız haber ajanslarının editörleriyle görüşme yaptı. Görüşmeye, Kırım Platformu Destek Servisi Başkanı Maria Tomak ve Bilgi Destek Departmanı Başkanı Yevgen Bondarenko da katıldı. Türk dünyası gazetecilerinden oluşan heyet, basın dünyasının Ukrayna hakkında daha fazla bilgi edinmesini ve Rusya’nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekun işgal girişiminin sonuçları hakkında doğru bilgileri öğrenerek yaymasını sağlamak amacıyla düzenlenen toplantı çerçevesinde, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliğine ziyaret gerçekleştirdi. TÜRK DÜNYASI GAZETECİLERİ, RUS PROPAGANDASININ ETKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ Gazeteciler görüşme sırasında, Rus propagandasının Orta Asya ülkeleri üzerindeki etkisine dikkat çekti ve buna karşı mekanizmalar geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Gazeteciler, Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek; Ukrayna'nın diğer ülkelere; anadilini konuşmanın ve Rusya'nın sömürge politikasıyla değerini düşürmek istediği ulusal sembolleri, gelenekleri unutmamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydetti. TAŞEVA, RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM'DAKİ MEVCUT DURUMU ANLATTI Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, gazetecilere 2014’ten beri Rus işgali altında bulunan ve işgalcilerce bir asker üsse dönüştürülen Kırım’da yıllardır devam eden insan hakları ihlalleri hakkında bilgi verdi.  Tamila Taşeva, “Rusya, vatandaşlarımızı Ukrayna sembolü üç dişli mızrak şeklindeki dövmeleri olduğu, mavi ve sarı tırnaklı ojeler kullandığı için alıkoyuyor. Bu nedenle işgalciler, güya ‘Rus silahlı kuvvetlerinin itibarını zedeleme’ iddiasıyla insanları idari para cezalarına çarptırıyor ve haklarında ceza davaları açıyor. Sadece yarımadanın tamamen işgalden kurtarılması Rusya'nın suç teşkil eden eylemlerine son verecektir" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte görüşmede, Ukrayna’nın yerli halkları konusu ve Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasından sonra atılacak ilk adımlar ve Kırım’ın yeniden entegrasyonu ele alındı.

Kırım Temsilciliği: Kırım'da 16 gazeteci, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonuluyor Haber

Kırım Temsilciliği: Kırım'da 16 gazeteci, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonuluyor

Bugün, Ukrayna Gazeteciler Günü kaydediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği bu vesileyle yaptığı açıklamada, Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Kırımlı gazetecileri hatırlatarak; Kremlin yönetiminin, işgalin ilk günlerinden beri baskı uygulayarak yarımadadaki ifade özgürlüğünü yok ettiğini vurguladı. İşgalci Rus yönetiminin şu anda 181 Kırımlı siyasi tutsağı alıkoyduğunu aktaran Kırım Temsilciliği, "Bunlardan 16’sı gazeteci. Dünyaya onların isimlerini hatırlatmak istiyoruz: İrına Danılovıç, Osman Arifmemetov, Oleksiy Bessarabov, Timur İbragimov, Remzi Bekirov, Vilen Temeryanov, Marlen (süleyman) Asanov, Nariman Celal, Rüstem Şeyhaliyev, Server Mustafayev, Vladislav Yesipenko, Amet Süleymanov, Asan Ahtemov, Ruslan Süleymanov, Seyran Saliyev ve Dmıtro Ştıblikov. Her biri yalnızca gerçeği anlatmaya, onu dünyaya duyurmaya devam ettiği için yasa dışı olarak mahkum edildi" ifadelerini kullandı. 100'DEN FAZLA MEDYA ÇALIŞANI KIRIM'I TERK ETMEK ZORUNDA KALDI Açıklamada, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği ilk günden beri gazeteci ve blog yazarlarını kaçırarak ve onları kovuşturarak, bu kişilere baskı uyguladığını kaydetti. Rusya'nın kurmaca davalar eliyle, yarımadadaki ifade özgürlüğünü yok ettiğine dikkat çekildi. 100’den fazla medya çalışanının ve 10 haber ajansının işgalden sonra Kırım’ı terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Kırım’ı terk etmek zorunda kalan haber ajanslarının arasında Kırım Haber Ajansı da yer alıyor. İşgalci yönetimin bu eylemlerini kınayan temsilcilik, yasa dışı olarak alıkonulan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Kırım Temsilciliği: Ukrayna, Ervin İbragimov’u kaçıranları cezalandırmak için her türlü çabayı gösterecektir! Haber

Kırım Temsilciliği: Ukrayna, Ervin İbragimov’u kaçıranları cezalandırmak için her türlü çabayı gösterecektir!

Rus işgali altındaki Kırım’da, tam 7 yıl önce Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu ve Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi, 31 yaşındaki Ervin İbragimov, evinin önünden işgal güçleri tarafından kaçırıldı. Kaçırıldığı günden bu yana Ervin İbragimov’dan hiçbir haber alınamadı.  Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Ervin İbragimov’un kaçırılmasının yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “7 yıldır ailesi, yakınları, arkadaşları, meslektaşları dahil hiçkimse Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu ve Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi Ervin İbragimov’un bulunduğu yeri bilmiyor.” ifadelerine yer verildi. “UKRAYNA, ERVİN İBRAGİMOV’UN KAÇIRILMASINA KARIŞANLARI CEZALANDIRMAK İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEKTİR” Açıklamada, Kırım’ın sözde yönetiminin başlattığı soruşturmanın bir sonuç vermediğine dikkat çekilerek, “Geçici olarak işgal altında bulunan Kırım’da işgalci Rus idareleri tarafından işlenen suçların uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve insanlığa karşı suç olarak sınıflandırıldığını hatırlatıyoruz. Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra, Ukrayna, Ervin İbragimov’un kaçırılmasını soruşturmak ve suçluları cezalandırmak için her türlü çabayı gösterecektir. Ukrayna işgalcilerin tüm suçlarını hatırlıyor!” denildi. #Kırım’da 7 yıl önce kaçırılan Ervin İbragimov’dan hala haber alınamıyor#Ervinİbragimovhttps://t.co/g2rVidoDHF pic.twitter.com/KVqPKmKwWp — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 24, 2023 ERVİN İBRAGİMOV’A NE OLDU? Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bundan 7 yıl önce, 24 Mayıs 2016 günü akşam saatlerinde, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu ve Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi 31 yaşındaki Ervin İbragimov evinin yakınlarında kaçırıldı. Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Üyesi Ervin İbragimov’un arabası, 25 Mayıs 2016 sabah saatlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrindeki evinin yakınlarında kapıları açık bir şekilde bulundu. Olayın gerçekleştirildiği yerin yakınında bulunan güvenlik kameraları, Ervin İbragimov’un trafik polisi üniforması giyen kişiler tarafından kaçırıldığını kaydetti. O günden beri Ervin İbragimov hakkında hiçbir şey bilinmiyor. İbragimov’un kaçırılmasının sebepleri de bilinmiyor. İşgalci yönetimin sahte soruşturması hiçbir sonuç vermedi.

Kırım Temsilciliğinden Kırım Tatar siyasi tutsakların Rusya'ya sevk edilmesine tepki! Haber

Kırım Temsilciliğinden Kırım Tatar siyasi tutsakların Rusya'ya sevk edilmesine tepki!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilciliği, işgalci Kremlin rejiminin Kırım Tatar siyasi tutsakları Kırım'dan Rusya'ya sevk ederek uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini vurguladı. Kırım Temsilciliği dün yayımladığı açıklamada, işgalcilerin Vilen Temeryanov, Enver Kroş, Rinat Aliyev ve Edem Bekirov olmak üzere dört Kırım Tatar siyasi tutsağı yasa dışı olarak Kırım'dan Rusya'ya sevk ettiğine dikkat çekti. Kırım Temsilciliği, "İşgalciler bir kere daha uluslararası insancıl hukuku ve vatandaşlarımızın haklarını ihlal ediyor" dedi. SIRADA NARİMAN CELAL, AZİZ AHTEMOV VE ASAN AHTEMOV VAR! Bunun dışında Kırım’ın işgalci yönetiminin Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcı Nariman Celal, Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’u Rusya’ya sevk etmeye hazırlandığı ifade edildi. Açıklamada, 13 insan hakları örgütününün ortak açıklama yaparak uluslararası topluma Rusya'ya uygulanan yaptırımları artırma çağrısı yaptığı hatırlatıldı. Siyasi tutsakların Rusya'ya sevk edilmesi eylemlerinin 4. Cenevre Sözleşmesinin 49. maddesini ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, "Şu anda 182 Kırımlı siyasi tutsaktan sadece üçte biri Kırım'da alıkonuluyor. Diğerleri Rus işgalciler tarafından Rusya'ya sürgün edildi ve çok korkunç şartlarda alıkonuluyorlar. Çoğu zamanda kasıtlı olarak onlara tıbbi yardım sağlanmıyor. Bu şartlarda sağlık durumlarının kötüleşmesi nedeniyle Kostantin Şıring ve Cemil Gafarov olmak üzere iki Ukrayna vatandaşı hayatını kaybetti. Bir dizi siyasi tutsağın ciddi sağlık sorunları var. Dolayısıyla hayatları büyük tehlikede" ifadeleri kullanıldı. NARİMAN CELAL RUS ESARETİNDE Rus istihbaratından 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği ileri sürülmüştü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etmişti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verilmişti. 3 KIRIM TATARI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında tutuklama kararı almıştı. FSB, yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle suçlamıştı. ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE UYGULANDI İşgalciler, günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlarla görüşmesine izin vermemişti. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlatmıştı. İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında tutuklama cezası kararı alınmıştı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerde FSB görevlileri tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açılmıştı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı almıştı. İşgalci güçler tarafından Nariman Celal, Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamalar çerçevesinde Aralık 2021’de iki Kırım Tatarının evine baskın düzenlenmişti. Evlerde yapılan aramalardan sonra Kırım Tatarları Kurtumer Çalgozov ve Nariman Ametov sorgulanmak üzere alıkonulmuştu. Nariman Ametov sorgulama sırasında kendisine elektrikle işkence uygulandığını bildirmişti. İŞGALCİ MAHKEME 3 KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022’de kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov hakkında aldığı kararları açıkladı. Sözde mahkeme, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis cezası, Asan Ahtemov hakkında 15 yıl hapis cezası, Aziz Ahtemov hakkında ise 13 yıl hapis cezası kararı aldı. İŞGALCİ GÜÇLERİN KIRIM TATARLARINA YÖNELİK BASKISI SÜRÜYOR Rus işgali altındaki Kırım’da, 11 Ağustos 2022 tarihinde toplu baskınlar meydana geldi. İşgalci Rus güçleri, Canköy kentinde Kırım Dayanışması gazetecisi Vilen Temeryanov, Kırım Tatar aktivist Enver Kroş, Seyityaya Abbozov, Murat Mustafayev’in evine baskın yapıldı. Ayrıca işgalciler, Canköy’e bağlı Özernoye köyünde Edem Bekirov’un ve Timofeevka köyünde ise Rinat Aliyev’in evlerinde arama yaptı. Yapılan işlemlerin ardından 6 Kırım Tatarı alıkonularak Akmescit (Simferopol) şehrinde bulunan FSB merkezine götürüldü. Alıkonulanlar arasında aktivist Enver Kroş ve yurttaş gazeteci Vilen Temeryanov yer aldı. İki Kırım Tatarı daha önce de birkaç kere işgalci güçler tarafından alıkonulmuştu. İŞGALCİLER DAHA ÖNCE DE ENVER KROŞ’A İŞKENCE UYGULAMIŞTI İşgalciler Ocak 2018’de Kırım Tatar aktivist Enver Kroş’un evinde arama düzenlemişti. Daha sonra Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme, Kroş’u güya “aşırı örgütün propagandasını yapmaktan” suçlu bularak, hakkında 10 gün hapis cezası kararı almıştı. Ayrıca Rus işgal güçleri, Aralık 2015’te Enver Kroş’a elektrikle işkence yapılmıştı. YURTTAŞ GAZETECİ TEMERYANOV BASKILARA MARUZ KALIYOR Vilen Temeryanov hakkında ise farklı sebeplerle birkaç kere idari davalar açılmıştı. Yurttaş gazeteci para cezasına ve birkaç günlük hapis cezasına çarptırılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.