SON DAKİKA
Hava Durumu

Lubinets: Rusya, Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'u öldürüyor!

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, Rusya'nın ağır kalp hastası Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'u hapiste tutarak öldürdüğünü ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2024 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lubinets: Rusya, Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'u öldürüyor!

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, ağır kalp hastası Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'un acil kalp kapakçığı ameliyatına ihtiyaç duyduğuna ayrıca bunun dışında bir dizi ciddi hastalığa sahip olduğunu hatırlatarak, uluslararası topluma Süleymanov’un tedavi olmasını sağlamak için Rusya Federasyonu üzerinde mevcut tüm nüfuz araçlarını kullanma çağrısında bulundu.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, 1 Nisan 2024 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında, “Rusya Federasyonu, Ukrayna vatandaşı siyasi tutsak Amet Süleymanov’u öldürüyor!” ifadesine yer verdi.

Rus mahkemesinin bir kere daha Kırım Tatar siyasi tutsak, yurttaş gazeteci, ağır kalp hastası Amet Süleymanov’u serbest bırakmayı reddettiğine dikkat çekerek, “Tüm bunlar siyasi tutsağın acil kalp kapakçığı ameliyatına ihtiyaç duyduğuna ve bir dizi ağır hastalığa sahip olmasına rağmen yapılıyor. Bu hastalıklarla insan hapis cezasından muaf tutulmalı. Ancak Rusya Ceza İnfaz Kurumuna bağlı hastanenin yetkilisi mahkumun hastalık derecesini yeterince ağır görmüyormuş” dedi.

CEZAEVİNDEYKEN SAĞLIK DURUMU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KÖTÜLEŞTİ

Vladimir Cezaevindeki şartların Amet Süleymanov için çok ağır olduğunu ve bir senede siyasi tutsağın sağlık durumunun önemli ölçüde kötüleştiğini belirten Luinets, “Sürekli nefes darlığı, akciğerlerde ağrı, yüksek tansiyon ve bacaklarda şişme gibi rahatsızlıklardan şikayetçi. Uygun tedavi sağlanmıyor. İhtiyaç duyduğu ilaçlar verilmiyor. Teşhisin konulması için gereken tahlil sonuçları avukatlara gösterilmiyor. Bağımsız doktorlar Amet Süleymanov’un kalp kapakçığı ameliyatı olması gerektiğini yoksa hayatının tehlike altında olacağını söylüyor” açıklamasını yaptı.

Lubinets, Rus hapishanelerde alıkonulan Ukrayna vatandaşlarına sağlık bakımının sağlanmamasının işkenceye eşdeğer olduğunu hatırlatarak, uluslararası topluma Süleymanov’un tedavi olmasını ve yasa dışı olarak alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşı siyasi tutsakların serbest bırakılmasını sağlamak için Rusya Federasyonu üzerinde mevcut tüm nüfuz araçlarını kullanma çağrısında bulundu.

RUS MAHKEMESİ SÜLEYMANOV'U TAHLİYE ETMEYİ REDETTİ

Vladimir'deki Frunzenskiy Bölge Mahkemesi, 29 Mart 2024 tarihinde yapılan duruşmada ağır kalp hastalığına rağmen Amet Süleymanov'u tahliye etmeyi reddetti. Yapılan muayene sonucunun siyasi tutsağın sağlık durumunun önemli derecede kötüleştiğini göstermesine rağmen Rus yetikiler Süleymanov'un sağlık durumunun "yeterince ağır olmadığını" ileri sürdü.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK AMET SÜLEYMANOV’UN DAVASI

Kırım Tatarı Amet Süleymanov Mart 2020’de sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yasa dışı olarak alıkonuldu. Ağır kalp hastası olduğu için “soruşturma” ve “yargılama” süreci boyunca Süleymanov ev hapsinde tutuldu. 29 Ekim 2021 Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölgesi Askeri Mahkemesi, Kırım Tatarı hakkında 12 hapis kararı aldı. Daha sonra Rus temyiz mahkemesi, 9 Şubat 2023’te Süleymanov hakkında alınan kararı onadı. Davanın temyiz incelemesi sona erdiğinde, Amet Süleymanov alıkonularak tutukevine götürüldü.

ÖLÜM CEZASI OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR 

Kırım Tatar siyasi tutsağın eşi Lilya Lyumanova, “Sağlık durumu ile hapishanedeki  koşullar uyumsuz olduğu için bu cezayı ölüm cezası olarak değerlendiriyoruz. Amet'in pek çok hastalığı var. Bunlar kalp, akciğer, mide ve eklem hastalıkları.” açıklamasında bulundu.

KALP HASTASI İÇİN BU CEZA ÖLÜM CEZASINA EŞDEĞER

Arteriyel ve mitral kalp yetmezliği sağlık sorunuyla mücadele eden Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'un acil kalp kapağı değiştirme ameliyatı olması gerekiyor. Mahkeme süreci boyunca avukatlar, Süleymanov’un bu şekilde cezalandırılmasının yanlış olduğunu savundu. Mahkeme kararını değerlendiren avukat Lilya Gemeci söz konusu kararın Amet Süleymanov için “ölüm cezası” olduğunu vurguladı.

2 SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE VEFAT ETTİ

Şubat 2023'te 2 Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağın Rus hapishanelerinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kırım’da Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan kalp hastası Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring ve aynı şekilde düzmece suçlamalar çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, tutukevinde kendilerine yeterli tıbbi bakımının sağlanmadığını birçok kez gündeme getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.