SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD’de yaşayan Kırım Tatar aktrisi Ayşe Dittanova 90. yaş gününü Kırım’da kutlayacak

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2008 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2008 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD’de yaşayan Kırım Tatar aktrisi Ayşe Dittanova 90. yaş gününü Kırım’da kutlayacak
ABD’de yaşayan efsanevi Kırım Tatar sanatçısı Ayşe Dittanova 90. yaş gününü Kırım’da kutlamak niyetinde. Kırım Tatar Sanat Müzesinde QHA muhabirine Şubat ayı sonunda müzede Ayşe Dittanova’nın 90. yaş gününe adanmış serginin açılacağını bildirdi. Müze yapılacak sergide Dittanova’nın hayatı ve tiyatro kariyeri ile ilgili değişik fotoğraf ve belgeleri sergilemek niyetinde. Ünlü Kırımlı rejisör Elmar Ablayev’in üzerinde çalıştığı biyografik belgeselin de müzede gösterilmesi planlanıyor.

Dittanova, 1996 yılından bu yana ABD’de yaşıyor. Kırım Tatar Sanat Müzesi ünlü aktris ve kızı Zulfira Asanova ile sıkı ilişkilerde bulunarak sergilenmesi için söz verilen eşyaları ABD’den Kırım’a getirmeye çalışıyor.

Ayşe Dittanova 1918 yılında Yalta yakınlarındaki Dereköy köyünde dünyaya geldi. Dittanova 1933 yılında Akmescit’te tiyatro sanat meslek okulunu bitirerek Kırım Tatar Devlet Tiyatrosunun sahnesinde birçok ilginç rol aldı.

1943 yılında tiyatro grubu naziler tarafından Romanya’ya sürgün edildi. 1945 yılında yeni Romanya hükümeti Kırım Tatar sanatçıları Sovyetler Birliği’ne iade etti. Sovyetler Birliği ise Kırım Tatarlarının topluca sürgün edildiği Özbekistan’a sürgün ediyor.

Dittanova’nın vatan Kırım’a dönüşünde 1990-1996 yılları arasında yeniden kurulan Kırım Tatar Drama Tiyatrosunda çalıştı. Dittanova Kırım Tatar tiyatrosunun yeniden doğuşu çalışmalarına büyük katkıda bulundu.

Efsanevi sanatçının oğlu kutlamayı organize etmek üzere bu günlerde ABD’den Kırım’a gelecek.

Haber: Enver Abibulla

Çeviri: Lilya Emiruseinova
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.