SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bahçesaray’da Han Yolu açılıyor (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2012 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2012 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bahçesaray’da Han Yolu açılıyor (FOTO)
La Richesse Kırım Tarih Müzesi yönetimi, Bahçesaray Tarih ve Kültür Doğal Parkı yönetimine Devlet Saray kompleksini Kırk Yer (Çufut Kale) kalesinin bulunduğu tepe ile bağlayan Han Yolunun yeniden kurulması konusunda başvuru yaptı.

La Richesse Müzesi Müdürü Guliver Altın, tarihi anıt olan Han Yolu’nun Devlet Saray’ı Burunçuk yaylasının batı sırtındaki Han Kapısı üzerinden Burunçuk Burnu ile, daha sonra Çufut Kale mağara kentine bağlayacağını söyledi. Altın, yolun Salaçık, Devlet Saray, Uspenskiy Manastırı, Gazi Mansur Mezarlığını ve Çufut Kale mağara kentini kapsayacağını söyledi.
La Richesse Müzesi Bilim Araştırma Merkezi Başkanı Nariman Abdülvahapov, Han Yolu’nun yüzyıllar boyunca kullanılan yaya yolu olduğunu söyledi. Hanın ailesi bu yol üzernden Çufut Kale’ye çıkarmış. Yol, Devlet Saray’ı hanların Burunçuk Yaylasında av yaptığı (geyiklik) mevkii ile bağlıyordu.Altın, “Bahçesaray Doğal Parkı’nın teklifimize ilgi göstereceğinden eminim. Bu teklif birinci olarak Orta Çağ dönemine ait yolların yenilenmesini, ikincisi olarak Devlet Saray kompleksi, Salaçık ve Uspenskiy Manastır manzaralı iki balkonun açılmasını sağlayacak. İnsanlar onlarca yıl boyunca Çufut Kale’ye manastır üzerinden gidiyorlar. Şimdi ise bize bu Orta Çağ dönemine ait anıtlara başka açıdan bakabilmesi için benzeri olmayan bir imkan açılıyor. Burunçuk Burnu’ndan turistlere yeni manzaralar açılır.” dedi.
La Richesse Müzesinin yönetimi, Han Yolunun bu yılın Mayıs ayına kadar yenilenmesi gerektiğini açıkladı. Altın, “Orada yapılması gereken işler büyük değil. Bu çalışmalar için milyonlar gerekmiyor. Yolun temizlenmesi, Hanlar döneminde geçişin olduğu ve şu anda kapalı olan kapının açılması, balkonların çevrelenmesi lazım.” dedi.Kırk Yer, 15-16 yüzyıllarında Kırım Hanlığı’nın ilk başkentiydi. 1502 yılından sonra bütünb Altın Ordu İmparatorluğunun başkenti oldu. Kent, günümüzde Salaçık mivkii ile Çufut Kale tepesinin bulunduğu mevkide kurulmuştu.
I.Hacı Giray’ın oğlu 1. Mengli Giray, onlarca yıl devam eden çetin mücadelenin sonucunda 1502 yılında Altın Ordu’nun son hanını yenip bütün Altın Ordu İmparatorluğu’nun hanı olmuştu. Kırk Yer, Altın Ordu İmparatorluğu’nun başkenti oldu.

I.Mengli Giray, Kırk Yer’de yeni Han Sarayı kurdu. Bu binanın Hacı Giray’ın eski köşkünün bulunduğu yerde kurulmuş olduğu iddia ediliyor. Bu saray, Devlet Saray olarak adlandırıldı.Bu sarayın yanında büyük camii, hanedanlık türbesi, Zincirli Medrese, hamam gibi bir başkente özgün yapılar bulunuyordu. Sarayın duvarlarında ve türbes üzerindeki taşlardaki yazılarda 1. Mengli Giray’ın Hakan gibi büyük unvana sahip olduğu yazılıyor. 1. Mengli Giray, 1515 yılında vefat ettikten sonra kendisinin kurduğu türbede gömüldü, onun varisleri ise Bahçesaray kurulana kadar daha 20 yıl boyunca Devlet Saray’da bulunuyorlardı.
Kırk Yerin üst kısmındaki Çufut Kale’de rehin alnan üzt düzey yetkililerin bulunduğu askeri yapılar ve 18. yüzyıla kadar darphane bulunuyordu.Mavile Abkerimova - Osman Bayramaliyev
QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.