SON DAKİKA
Hava Durumu

İTÜ’de "Kırım Tatar Oyunları ve Halk Müziği" şöleni

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) “Kırım Tatar Halk Müziği ve Oyunları” adlı etkinlik düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2018 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2018 22:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İTÜ’de "Kırım Tatar Oyunları ve Halk Müziği" şöleni

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikleri Düzenleme Kurulu adına dün “Kırım Tatar Halk Müziği ve Oyunları” adlı etkinlik yoğun ilgi gördü.

Düzenlenen etkinlikte, Konservatuar Müdürü Prof. Adnan Koç, Md. Yrd. Prof . Serpil Murtezaoğlu, sanatçı öğretim elemanları, öğrenciler, Kırım Tatarları ve misafirlerin katılımı ile ilgi çekici bir müzik ve dans şöleni gerçekleşti.

Etkinliğin ilk bölümünde programı hazırlayan ve sunan Dr. Öğretim Üyesi Zekeriya Başarslan, Kırım konusunda açıklamalarda bulundu. Kısaca tarihsel ve coğrafi bilgiler verdi. Kırım Tatar halk çalgılarını ve sanatçılarını görseller eşliğinde tanıttı.

Ardından konser bölümüne geçildi. İlk bölümde piyanoda; Elif Aktaş, Klarnet; Alim Kurtmemetov, keman; Alper Semih Sarı, dare; Kaan Yurtsever’den oluşan müzik topluluğu eşliğinde, Bağlama ve Vokal olarak Zekeriya Başarslan dört halk yırı ile sahne aldı. Kadifeden Kesesi, Pencireden Kar Geliyor, Yayla Boyu ve kendi bestesi olan Bahçesaray’ı seslendiren sanatçı büyük beğeni topladı.

Performansın sonrasında, Adile Absaitova sahne alan Bostorgay, Bahçalarda Kestane, Yeşil Yaprak Arasında ve Şu Yalta’dan Taş Yükledim yırlarını (şarkılarını) seslendirdi. Sanatçı izleyicilerden büyük alkış aldı.

Daha sonra programın dans kısmına geçildi. Anadolu Ateşi’nden tanınan Meryem Kadırova beş kız beş erkek öğrenciyi sahneye aldı ve onlara Ağır Hava çalışması yaptırdı. Öğrenciler kısa zamanda hareketlere uyum gösterdiler. Başarılı bir şekilde figürleri gerçekleştirdiler. Çocuklar sahneden çekildikten sonra Meryem Kadırova,  Tım Tım adlı oyunu sergiledi. Kostümü ve mimikleri ile her zaman olduğu gibi katılımcıların beğenisini aldı.

Son olarak da Kaytarma oyunu sergilendi. Müzisyenler ve dansçılar yaptıkları sololar ve üstün performansları ile hayranlık uyandıran bir program icra ettiler. Etkinlik teşekkür belgelerinin takdimi ile son buldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.