SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırım Ansambli, Kırım Tatar kültürünü köklerine döndürüyor

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Ansambli, Kırım Tatar kültürünü köklerine döndürüyor

Sonbahar gelince doğa kış uykusuna hazırlanırken Kırım Tatar Halk Oyunları ve Müzik Topluluğu Kırım Ansambli bunun tam tersine tatil sezonunun ardından faaliyetlerini yeniden başlattı.

Topluluk, hazırlamış olduğu “Bu ne kadar güzellik!” adlı programıyla Kırım Tatar gençlerini yeni başarılara koşmaya teşvik etmek ve yaşı ilerlemiş yurttaşlarına ümit duygusunu vermeyi amaçlıyor.

“İnsanlara şenlik hediye etmek istiyoruz”

Sıradaki turnemizin özelliği topluluğumuz Kırım’ın uzak bölgelerini ziyaret ettik böylece kendi şehirlerinde Kırım topluluğu sanatını bilmeyenler sanatımızla tanışabildi.

Kırım Ansambli Müdür Yardımcısı Nafize Bekirova, Kırım’ın bazı şehirlerinde topluluğun her bir konserine katılan ve her zaman topluluğu büyük konukseverlikle ve sadakatle kabul eden hayranları olduğunu kaydetti.

Nafize Bekirova, “Kırım’ın en uzak bölgelerinde, konser için elverişli olmayan binalarda konserler veriyoruz. Yurttaşlarımızın nerede olduklarına bakmadan desteklemek istiyoruz, çünkü halkımızın arkasında acı anılardan oluşan, yıldan yıla yüreğe daha fazla ağırlık veren ağır yük var. Buna rağmen insanlara şenlik hediye etmek ve iyimserlik duygusunu vermek istiyoruz” diye kaydetti.

Kırım Ansambli “Bu ne kadar güzellik!” programıyla Kezlev, Sudak bölgesi Koz (Solneçnaya Dolina) köyü, Sudak bölgesi Kapsihor (Morskoye) köyü, Kurman (Krasnogvardeyskiy) bölgesi Novoalekseyevka köyü, Curçi (Pervomayskoye) kasabası ve Armanpazarı (Armyansk) şehrinde konser düzenledi. Topluluk ayrıca Kurban Bayramında Zaporijya Bölgesi Melitopol şehrinde konser verdi.

“Her bir yerleşim yerinin kendine has özelliği var”

Her bir yerleşim yerinin diğerlerinden ayıran tabiat özellikleri olduğu gibi konsere gelen insanlarının kendine has özelliği var. Nazife Bekirova, Koz köyünde konsere genelde yaşlı insanların katıldığını ancak topluluğu en büyük coşkuyla onların karşıladığını belirtti. Kapsihor köyündeki hayranları ise topluluğu Sudak bölgesinin zengin mahsulleriyle karşıladı.

Nazife Bekirova, “Biz o kadar çok beklendik ve istenen misafirlerdik ki köy sakinleri kendi misafirperverliğini göstererek Kültür Sarayı girişinde üzüm, hurma ve incir dolu sepetler koydu” diye kaydetti.

Curçi bölgesinde konsere gelenlerin sayısı o kadar çoktu ki salonun koridorları konseri 1,5 saat boyunca ayakta izlemeye hazır olan insanlarla doluydu.

Sahne kıyafetleri en ince ayrıntısına kadar titizlikle hazırlanıyor

Yeni programı hazırlamak için kararlılık, iş bilgisi, halkın tarihini, folklorunu, gelenek ve göreneklerin bilinmesi gerekiyor. Kırım Ansambli Müdürü Server Kakura, fikirlerin gerçekleştirilmesi için her zaman yeterli finansman bulunamadığını bunun da yeni programların ortaya çıkması için ana engeli oluşturduğunu belirtti.

Server Kakura, “Yeni programlar hazırlamak zor değil, ama her şey kıyafetlere yapılacak harcamalara dayanıyor. Ancak çoğu zaman sanatçılarımız kıyafetlerini kendi imkânlarıyla diktiriyor” diye kaydetti.

Geleneksel Kırım Tatar sahne kıyafetleri Kırım Tatar desenlerinin özelliklerine sadık kalınmasını gerektiren nakışlı gerçek sanat eserleridir.

Nazife Bekirova, ansambl yönetiminin yeni sahne kıyafetlerinin hazırlanması için ressam, tasarımcı, etnografya uzmanları ve terzileri davet ettiğini belirtti.

Nazife Bekirova, “Kıyafetlerin her bir küçük ayrıntısı düşünülüyor, bununla uzmanlar ilgileniyor ve genellikle hararetli tartışmalar sonucu doğrusu bulunuyor” diye kaydetti.

“Sahne gösterilerimiz halkımızın yüzüdür”

Sahneye çıkan yeni programlar topluluğun yoğun çalışmasının bir ürünü. Yeni fikirler toplulukta doğuyor. Server Kakura, topluluğun kuruluş amacı ve faaliyetlerinin halkın köklerine dönmesi olduğunu söylüyor.

Server Kakura, “Bizim için yenilik unutulmuş eski bir parçayı bulmaktır. Daha söylenmemiş şarkıları bulmamız gerekiyor. Bunlar sadece Kırım’da doğmuş olabilecek kadar renkli olmalı. Bizim sahne gösterilerimiz halkımızın yüzüdür” diye kaydetti.
- Новое для нас – это забытое старое. Мы должны найти те песни, которые не пелись. Они должны быть очень колоритными, такими, какие могли родиться только в Крыму, а наши постановки – это лицо нашего народа, - утверждает руководитель ансамбля

Server Kakura, “Sanatçılar çoğu zaman iyimser olduğu için, biz, halkımızın karşılaştığı tüm dertlere rağmen hayranlarımıza kendi sanatımızla pozitif duygular vermek istiyoruz. Vatanda yaşamamız çok güzel. Hayranlarımızla, kültürümüzü sevenlerle beraber olmak ne kadar güzel!” dedi.

Elvira Saranayeva

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.