SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırım böyle Hıdrellez görmedi (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2012 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2012 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım böyle Hıdrellez görmedi (FOTO)
18 Mayıs 1944 sürgünü sonucu vatanlarından ayrı kalan Kırım Tatar Türkleri geleneklerini tekrar hatırlıyor. Kırım dört bir köşesinden onbinlerce kişi Hıdrellez’i kutlamak için Bahçesaray’da toplandı.

Kırım’ın tarihi Bahçesaray şehri yakınlarında gerçekleştirilen Hıdrıllez şenliklerine ilgi artıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen Kırım geneli şenliğe 30 binden fazla kişi katıldı. Geçen yılki şenlikte halkın büyük ilgisini gören Kırım Özerk Cumhuriyet Hükümeti de destek verince Hıdrellez coşkusu doruğa ulaştı. Hıdrelleze Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov ve diğer Kırım’ın üst düzey yetkilileri katıldı.

Şenlik alanında herkese göre bir eğlence vardı. Çocuklar kaydıraklarda kayarak, tramplenlerde zıplayarak doyasıya eğlendiler. Kırım’ın en ünlü halk oyunları toplulukları ve ses sanatçıları, şenlik alanının birkaç yerinde, hiç durmadan Kırım Tatar sahne kültürünün en güzel örneklerini sergilediler. Halk, güneşin kavurucu sıcağına aldırmadan doyasıya eğlendi.

Ata sporları da unutulmadı. Kuşak güreşleri ve at yarışları nefes kesti. Gençler bilek güreşi ve halat çekme yarışmalarında güçlerini sınadılar.

Şenlik alanı adeta el sanatları sergisine dönüştü. Kırım’ın her bölgesi kendi standında çalışmalarını sergilediler. Kırım’ın yetenekli zanaatkârların yaptığı hediyelik eşyalar göz kamaştırdı.

BABACAN HIDIRELLEZ’DE İDİ

Hıdrelleze katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk Cumhuriyetinden, Türk halkından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sevgi ve selamlarını iletti. Kırım Tatarları bu selamları sıcak şekilde karşıladılar.
Babacan, ''Temmuz sonundan itibaren vize yok. Böylece seyahatler kolaylaşacak. Sırada serbest ticaret anlaşması var, ticaretin de serbestleşmesini ve kolaylaşmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Babacan, THY'nin Kırım'a yapacağı sefer sayısının haftalık 7'den, 10'a çıkarılacağı müjdesini verdi.

SOVYET DÖNEMİNDE YASAKTI

Şenliğin organizatörleri mutlu. Sovyet devletinin sürgün ettiği Kırım Tatarlarının bir araya gelmemesi için yasak koyduğu şenlikler unutulmaya yüz tutmuş idi. Hıdrellez’in gerçekleşmesine katkıda bulunanların çabaları sonucu gelenek bir daha yok olmayacak şekilde yeniden canlandı. Kırım yönetimi, böyle büyük bir şenliğin Kırım’ın kültürel sembolleri arasında yer alması için harekete geçti.

QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.