SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’daki Yahudi ve Karayların kültürünün korunması ele alınacak

Moskova’da yapılacak yuvarlak masa toplantısı çerçevesinde Kırım’daki Yahudi ve Karaylar kültürünü koruma yöntemleri ele alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2015 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2015 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’daki Yahudi ve Karayların kültürünün korunması ele alınacak

Rusya-Türkiye ilişkilerindeki krizin ardından Rus işgali altında bulunan Kırım’daki Türklerle anlaşmazlıklar ve yarımadadaki diğer ulusal azınlıkların temsilcilerine yapılan baskılar uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeye başlayınca, işgalciler "Kırım’ın kültürel mirası dolayısıyla endişe duydukları" imajı yaratmak için çalışmalara başladılar.

Buna göre Moskova’da 22 Aralık’ta düzenlenecek yuvarlak masa toplantısında, uzmanlar ve dini teşkilatların temsilcileri, yarımadada Yahudi ve Karayların kültürel mirasını koruma yöntemlerini ele almayı planlıyor.
 
Etkinliğin organizatörü Yahudi Kültürü, Gelenekleri, Eğitim ve Bilim Destek Vakfı temsilcileri, “Yarımadada Kırımçak, Karay ve Aşkenaz Yahudilerinin mirası neredeyse tamamen yok edildi. Bununla birlikte bu, Kırım'ın tarihi ve kültürü, Kırım'ın kaderi, Yahudi ve
 Rusya ortak mirasının(!) ayrılmaz parçası. Vakfın etkinlikleri çerçevesinde bu konuya, ayrıca yarımadadaki tüm halk ve din temsilleri arasında karşılıklı etkileşime, ilişki çeşitliliğine dikkat çekmeyi, Kırım’ın Yahudi ile Karay mirasının korunması ve bilimsel araştırmalara yardımcı olmayı planlıyoruz” diye savundu.

Yuvarlak masa katılımcıları arasında işgalci Rusya yönetiminin, dini teşkilatların, diasporanın ve uzman toplum temsilcilerinin yer alması bekleniyor. Bunun dışında etkinlik çerçevesinde “Kırım’ın Halkları: Yüzyıllar İçinden Kültürler Arasındaki Geçişler” adlı projenin tanıtımının da yapılacağı belirtildi. Söz konusu proje kapsamında, Kırım’ın Yahudi, Kırımçak ve Karay bölgelerine seferler düzenleneceği, Kırım’daki ulusal toplulukların temsilcileri ile görüşmeler ve Akmescit’te konferans yapılacağı ileri sürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.