SON DAKİKA
Hava Durumu

Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konulu Kısa Film Yarışması başvuruları başladı!

Büyük düşünür Ziya Gökalp'in vefatının 100. yılında, Yeni Ufuk Dergisi tarafından düzenlenen kısa film yarışmasının başvuruları başladı. Ziya Gökalp konulu kısa film yarışmasının son başvuru tarihi ise 16 Ağustos 2024.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konulu Kısa Film Yarışması başvuruları başladı!

Yeni Ufuk Dergisi, Türk dünyasının en önemli fikir insanlarından biri olan, Yazar, Sosyolog Ziya Gökalp'in vefatının 100. yılına özel kısa film yarışması düzenliyor. Ziya Gökalp konusunu ele alan kısa film yarışmasına 16 Ağustos 2024 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Çevrimiçi olarak aktarılacak olan en az 3, en fazla 26 dakika olacak şekilde yüklenecek video eserlerin finalistleri Eylül 2024'te internet üzerinden duyurulacak. Finalistler arasında dereceye giren isimler ise ekim ayı içerisinde yapılacak törende ödüllerini alacak. 

VEFATININ 100. YILINDA ZİYA GÖKALP KISA FİLM YARIŞMASI

Ünlü düşünür Ziya Gökalp'in hayatını, eserlerini ve fikirlerini merkez alacak olan yarışmada birinci olan eser sahibi 70 bin TL ve birincilik plaketi, ikincilik elde eden eser sahibi 40 bin TL ve ikincilik plaketi, üçüncüye ise 20 bin TL ve üçüncülük plaketi ile ödüllendirilecek. "Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konulu Kısa Film Yarışması'nın" jüri koltuğunda Yönetmen Neşe Sarısoy Karatay, Yönetmen Metin Günay, Yönetmen Raşit Demirtaş, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Aytekin, Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Atsız Karaduman oturacak. 

Yarışmanın tüm detaylarına ve başvuru forumuna ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız:

https://ziyagokalpyili.com.tr/kisafilm.html

"FİLMLER GÖKALP'E ÇEKİLSİN, ŞARKILAR GÖKALP'E YAZILSIN"

Ziya Gökalp Konulu Kısa Film Yarışması Koordinatörü Ubade Evli, ayrıntılı bilgiler için Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Tarihî bir figür olan Ziya Gökalp'in uğradığı vefasızlık sonucunda böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdiklerini belirten Evli, Ziya Gökalp Yılı vesilesiyle önemli ve ciddi bir işe imza atmayı amaçladıklarını dile getirdi. Söz konusu yarışmayı diğer yarışmalardan ayıran şeyin filmlerin Gökalp'i anlatmasını amaçladıklarının altını çizen Evli, "Filmler Gökalp'e çekilsin istiyoruz. Çünkü Gökalp böyle bir ilgiyi ve hassasiyeti hak ediyor. Şarkılar, şiirler Gökalp'e yazılsın, bu sene yapılacak her işte Gökalp'in manevi şahsiyetini her yerde dillendirelim" dedi.

Gökalp ile alakalı video içeriklerinin çok kısıtlı olduğunu belirten Evli, bu nedenle kısa film yarışması düzenlemeye karar verdiklerini ifade etti. Evli, video içeriklerinin ciddi derecede tüketicisi olduğunu ancak bu noktada üretimsizlik olduğunu da vurguladı. 

"ZİYA GÖKALP TÜRK TOPLUMUNDA YETERİNCE ANLAŞILIYOR MU?"

Öte yandan QHA'nın "Büyük düşünür Ziya Gökalp Türk toplumunda yeterince anlaşılıyor mu?" sorusuna Evli, yetersiz bilgi nedeniyle çok kez hem lehte hem de aleyhte Gökalp'in çok sayıda iddiaya maruz kaldığını ve yeterince objektif yaklaşılmadığını aktardı. Evli yanıtında şu ifadeleri kullandı:

"Gökalp demek Türk milletinin yaşama iradesi demek. Gökalp demek Türk millî kültürünü savunmak demek. Bu noktada Türk milletinin mazisini ve istikbalini ilgilendiren her konuda Gökalp ile karşılaşmak durumundayız. Hal böyle olunca da milli bütünlüğümüzü hedef alan kötü niyetli kimselerin ilk saldırdığı kişilerin başında Gökalp geliyor. Tabii ki bu durumun böyle olmasında Türk milliyetçilerinin müzmin ihmalleri de söz konusu. Dolayısıyla bu yarışmamız neticesinde sinema sanatının imkanlarıyla rafine ve özenli bir Gökalp anlatısına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sebeple genç yaşlı bütün yönetmenleri sinema diliyle Gökalp'i keşfe çağırırken bu gayretin aynı zamanda Türk milleti için ne kadar önemli olacağını vurguluyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.