SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kıbrıs’ta 48 yıldır ay yıldız dalgalanıyor”

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2022 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2022 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kıbrıs’ta 48 yıldır ay yıldız dalgalanıyor”

Gaziler Günü’nün 101. yıl dönümü bu sene de gazilerin aziz hatıralarıyla yeniden hatırlanıyor. Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye Muharip Gaziler Derneğini ziyaret ederek Kıbrıs Barış Harekatı Gazileriyle röportaj yaptı. Gazi Beyazıt Yumuk, Gazi Şehittin Yaran ve Gazi İsmail Güçlü, Kıbrıs Barış Harekatının zafer sürecini Kırım Haber Ajansına anlattı.

Sakarya Meydan Muharebesi zaferinin ardından 19 Eylül 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal Rütbesi ile Gazi unvanı verilmişti. Türkiye Cumhuriyeti toprakları ve Türk milleti için savaşan kahraman şehit ve gaziler her sene 19 Eylül’de yeniden hatırlanıyor. Türk askerlerinin cephedeki yaşadıkları 19 Eylül Gaziler Günü ile gündeme geliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=uOd1AVGQ4_M

Kırım Haber Ajansı (QHA) Gaziler Günü'nün 101. yıl dönümünde Türkiye Muharip Gaziler Derneğini ziyaret ederek Kıbrıs Barış Harekatı gazileriyle röportaj yaptı. Kıbrıs Barış Harekatı'nda Türk askerinin unutulmaz mücadelesi yeniden hatırlandı.

Kırım Haber Ajansı, Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk’a sorular sordu. Gazi Yumuk, Kıbrıs’ta Rumlar ve Yunanlar tarafından zulme uğrayan Türkler için 37 bin 650 Türk askerinin gittiğini belirtti. Kıbrıs’a barış götürmek amacıyla gittiklerini dile getiren Yumuk yaşadıklarını QHA’ya değerlendirdi.

Yumuk şu ifadeleri kullandı:

"Önce Ege’ye çıktık ardından Mersin’e intikal ettik, çıkarma gemilerimiz öğleden sonra kalktı. Sabahın erken saatlerinde Girne’ye vardık. Gemilerimize ateş açılmaya başlandı. Buna karşılık bizim gemilerimiz ve uçaklarımız cevap verdi. Bununla birlikte çatışma başladı."

3 BİN 352 KİLOMETREKARELİK TÜRK TOPRAĞINDA AYYILDIZ DALGALANIYOR

"Altı gün süren birinci harekatta 498 şehit verdik, hepsinin mekanı cennet olsun. Orada şimdi 3 bin 352 kilometrekarelik Türk toprağında Ayyıldız dalgalanıyor."

“BİZİ KAHRAMANLAR GİBİ KARŞILADILAR”

Gazi Yumuk, harekattan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarında nasıl karşılandıklarına dair sorulan soruya, “Bizi kahramanlar gibi karşıladılar” dedi. Yumuk sözlerine, “Devletimiz, milletimiz, soydaşlarımız için elimizden geleni yapmaya hazırız” ifadelerini ekledi.

“UKRAYNA’DA BİZDEKİ GİBİ KUVAYİ MİLLİYE RUHU VAR”

Yedi aydır süren Ukrayna-Rusya Savaşına değinen Gazi Yumuk, insanların savaş yüzünden mağdur duruma düştüğünü belirttiği açıklamasında, “Savaş olmasın, insanlar ölmesin. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Savaş bir cinayettir, zorunlu değilse keyfi yapılmamalıdır’ bununla birlikte ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözlerine hep önem veriyoruz” dedi.

Yumuk, “Ukrayna halkını takdir ediyorum, savaştan kaçmadılar. Bizim Kurtuluş Savaşında göstermiş olduğumuz Kuvayi Milliye ruhu onlara da var” diyerek Kuvayi Milliye ruhunun devamlılığını temenni etti.

"KIBRISLI RUMLAR ENOSİS HAYALLERİYLE YAŞADILAR"

Türkiye Muharip Gaziler Derneği yönetim kurulunda Başkan Yardımcılığı yapan Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi, Şehittin Yaran ise QHA’nın sorduğu sorulara cevap verdi. Kıbrıs’taki Rumların ve Yunanların hayallerle yaşadığının altını çizen Gazi Yaran şunları söyledi:

“Kıbrıslı Rumlar Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama ve ENOSİS hayalleriyle yaşadılar. 1963-1964 yıllarında Türklerin üzerinde büyük bir baskı ve zulüm uyguladılar.  

Kıbrıs Barış Harekatıyla birlikte bugünkü adıyla Yavuz Çıkarma Plajından Girne’nin içinden geçtik. Beşparmak Dağlarının arkasında Boğaz Bölgesine gittik. 14-15-16 Ağustos’ta gerçekleşen ikinci harekata katıldım. Zaten ikinci harekatta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin sınırları çizilmiş oldu”

Gazi Yaran, 10 Kasım 1974’te Türkiye Cumhuriyeti topraklarına döndüğünde hiçbir karşılık beklemeden gittiği Kıbrıs’tan görevini bitirmiş bir asker olarak döndüğünü belirtti.

“SOYDAŞLARIMIZI KORUMAK VE KOLLAMAK ZORUNDAYIZ”

“Türk milleti olarak nerede yaşarsa yaşasın, ister Kırım’da ister Azerbaycan’da ister Batı Trakya’da isterse Kıbrıs’ta yaşasın soydaşlarımızı korumak ve kollamak zorundayız. Onların baskı ve zulüm gördüğü yerde bizde o baskı ve zulmü içimizde hissediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak hukuki çerçevede gerekli müdahalenin yapılması taraftayız. Bunun için de ülke olarak güçlü olmak durumundayız. Biz de askerimizle, insanımızla son derece güçlüyüz. Herkes rahat olsun”

"YİNE OLSA YİNE GİDERİM"

Öte yandan Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sosyal İşler Başkan Yardımcısı İsmail Güçlü de QHA’nın mikrofonuna konuştu. Gazi Güçlü, Kıbrıs Barış Harekatında yüzlerce şehit verdiklerini ve Girne’de düşmanın mermi yağmuruna tutulduklarını dile getirdi. Harekatta saldırıları püskürtmek için direndiğini anlatan Gazi Güçlü, “Yunanistan’ın Ege Adalarındaki tacizi bugün de devam ediyor. Yine olsa yine giderim” dedi.

“GİRNE’DE ADETA CEHENNEM YAŞANIYORDU, YAĞMUR GİBİ KURŞUN YAĞIYORDU”

6 ay boyunca elbiselerini çıkartmadan zor koşullarda düşman saldırılarına karşı mücadele veren güçlü şu ifadeleri dile getirdi:

“Bir gece alarmla uyandık, Kıbrıs’a gideceğimizi yolda öğrendik. Sabah Mersin’e vardık, öğlen olmadan büyük bir gemiye bindik. Gece de ufak bir gemiye aktarma yaptık. Sabah Girne’ye vardığımızda adeta cehennem yaşanıyordu. İlk çıkartmada 100’e yakın şehit verdik. Yağmur gibi kurşun geliyordu”

“ÇOCUKLARIN ÇIRPINIŞLARINI HİÇBİR ZAMAN UNUTAMIYORUM”

“Magosa köyündeki Serdarlı kasabasına ilerledik. O kasabayı çember halinde yakmışlar. Canlı canlı yakılan insanların feryatları, çocukların çırpınışlarını hiçbir zaman unutamıyorum”

Kıbrıs’ta 9 ay ay boyunca Türkler için mücadele verdiğini anlatan Gazi Güçlü, “6 ay boyunca elbiselerimizi çıkarmadık, su kıtlığı vardı, bize kaskatı bisküvi verilmişti, suya banıp yiyorduk. Çok zor imkanlarda savaştık. Zaten 40-45 derece sıcaklıkta ceset kokularından yiyecek aklınıza gelmiyor” dedi.

“ŞU AN OLSA SAVAŞMAYA YİNE GİDERİM”

Güçlü, “Şu an olsa yine giderim. Şu anda Yunanistan’ın Ege Adalarındaki tacizi için de giderim. Avrupa ve Amerika Yunanistan’ı şımartıyor. Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.